Hyvä se olisi mahdollisuuksien mukaan välittömästi aloittaa ne energiansäästöinvestoinnit, jotka ovat sellaisia että normaaleillakin energianhinnoilla niiden takaisinmaksuaika jäänyt luokkaa 15-20 vuotta tai alle.
Tietenkään siinä ei ole silloin mitään järkeä alkaa investoimaan johonkin 15-20 vuoden takaisinmaksuajan maalämpöön, jos kyseessä on joku 70+ -vuotias maaseudulla muuttotappioalueella asuva, jonka talonrötiskön hinta alittaa maalämpölaitteiston hinnan ja talosta saisi myytäessäkin luokkaa 20 tuhatta euroa jos sille jostakin ihmeen kautta ostaja löytyisi tai uusi asukas taloon vaikka vuokralle talon ylläpitoa vastaan.
Isoin ongelma taitaa olla tällä hetkellä kuitenkin lämpöpumppuasennuksissa se, että asennuskapasiteettia ja laitteistoja on luokkaa alle sadasosa siitä määrästä, jolle määrällä kotitalouksia niiden hankinta olisi järkevää vaikka seuraavan puolen vuoden aikana. En tiedä mikä on nyt esimerkiksi maalämpökaivojen poraamisten varauskirjojen tilanne tai minne saakka vierähtää kun nyt tilaa vaikka ilmalämpöpumpun asennuksen omakotitaloon. Luultavasti esimerkiksi lämpökaivojen poraamisessa loppuvuosi on ihan täynnä eikä ohi jonosta tahdo päästä isollakaan rahalla. Sehän homma vielä räjähtää käsiin kun ihmiselle alkaa tulla niitä järkyttäviä tuhansien eurojen sähkölaskuja kuukaudessa ja se valkenee mitä se 50 senttiä per kWh tarkoittaa oman pirtin kohdalla. Todella monet tavalliset ihmiset ovat sellaisia ettei heillä ole oikein mitään käsitystä edes mitä sähkö heillä tähän saakka maksanut per kWh, mistä sen ostanut ja miten paljon sitä sähköä kuluu. Eiköhän se heillekin siitä kirkastu ensi talvena kun postilaatikkoon kolahtelee jotain 3000-4000 euron kuukausilaskuja sähkölaitokselta. Siinä vaiheessa se on ainakin ensi talven osalta myöhäistä alkaa vaikka jotain lämpöpumppuja hankkimaan.
Minä en oikein usko, että enää koskaan päästäisiin Suomessa takaisin enää niihin alle 4 sentin kWh hintoihin sähköllä, jota sitä vielä hetki sitten myytiin Suomessa ja osalla voi olla edelleenkin siihen hintaan sopimukset. Eiköhän se sähkön hinta kuitenkin laske tuosta 40-50 sentin per kWh tasolta muutamassa vuodessa viimeistään 20 sentin nurkille, mutta sitten alkaa tulla vastaan ne todella kalliit investoinnit siihen Suomen hallituksen tavoitteeseen, että "Hiilineutraali Suomi 2035". Sillä tavoitteella tullaan taatusti pyyhkimään takapuolta, koska se vaatisi varmaan yli euron kWh hintaisen sähkön ja liikennepolttoaineille ja tupaöljylle yli 10 euron litrahintaa, että hiilipäästöt saataisiin nollattua siihen mennessä ja kulutus laskemaan riittävän paljon. Ehtii kuitenkin aiheuttaa isot kulut ennen kuin se tavoitelappu haudataan ja sitä laskua saadaan maksaa pitkään.
Todella kallis lasku tulee siitä Suomen CO2 päästöleikkauksiin, kun Metsähallitus on hakannut sileäksi päätehakkuissa todella paljon vasta hyvään kasvuvauhtiin päässeitä nuoria metsiä. Sen seurauksena Suomen metsistä on tullut hiilinielun sijasta todella massiivinen päästölähde. Tuo Metsähallituksen metsien hakkuukin ollut ihan älytöntä kun nuoria metsiä vedetty sileäksi avohakkuuaukeiksi. Jos olisi omaa metsää niin olisin sellaisten antanut vielä ainakin 30 vuotta kasvaa ennen isompia hakkuita. Vähän samanlaista metsänhoitoa ollut kuin se, että joku juoppalalli raikulipoika perii metsää ja hakkaa sen rahanpuutteessa sileäksi siinä vaiheessa kun vielä ensiharvennuskaan ei olisi ajankohtainen.