- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 8 693
Lueskelin netistä että tv:n standby virrankulutus voi olla jopa 25w. Netit ja muut saa pois päältä asetuksissa, ja kulutus on alle 0.5w. Nykyhinnoilla säästö on useita kymppejä vuodessa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Mielestäni eduskunnan pitäisi jo nyt signaloida positiivisemmin asian puolesta. Tämä jossittelu on osa sitä tahtotilan puutetta. "Jos suomalaisilla löytyisi tahtoa, niin ehkä varmaan voisimme suhteellisen nopeasti käsitellä asiaa eduskunnassa".Jos tässä tilanteessa oikeasti löytyisi suomalaisilta taholta kiinnostusta investoida, niin nykyisessä tilanteessa periaatepäätös varmaan tulisi eduskunnalta suhteellisen nopeasti. Saattaisi tulla perinteinen suomalainen kuperkeikka, eli nousta vaaliteemaksi, missä puolueet kilpailisivat omalla ydinvoimamyönteisyydellään.
Tuo aloitteellisuus ei ole mahdollista hallituspuolueilta (koska vihreät ja vasemmistoliitto hallituksessa). Sen sijaan Kokoomus voisi halutessaan alkaa asiaa nostamaan puheisiin; gallup-johtajana ei vaan ehkä kannata, kun siinä on riskinsäkin.Mielestäni eduskunnan pitäisi jo nyt signaloida positiivisemmin asian puolesta. Tämä jossittelu on osa sitä tahtotilan puutetta. "Jos suomalaisilla löytyisi tahtoa, niin ehkä varmaan voisimme suhteellisen nopeasti käsitellä asiaa eduskunnassa".
Lasken tämän politisoinnin myös tahtotilan puutteeseen. Ymmärrän, että siinä on riskinsä poliittiselle itsemurhalle. Mutta kuten Nato-kysymyksenkin kanssa tapahtui, otettiin se todella nopeaan käsittelyyn ja hakemus meni sisään lopulta viikoissa ilman kansanäänestystä, vaikka samanlaista vuodesta toiseen jatkunutta vatvomista ja jossittelua oli ilmassa vielä vuosi sitten. Nato-hakemus puskettiin läpi, koska tahtotilaa oli. Siinä syynä oli Venäjän toimet, nyt syynä voisi olla energiahuoltovarmuuden turvaaminen. Eduskunnalta välitöntä vihreää valoa, jos nykypäivän standardit täyttävä laitos rakennetaan Suomeen. Myös kuntien roolissa pitäisi aktiivisesti näyttää vihreää valoa, että "täällä on teille tontti voimalaitokselle ja autetaan myös infran rakennuksessa perille saakka" (investointi maksaisi nopeasti itsensä takaisin kunnalle). Tosin Pyhäjoen valmiille pohjalle olisi kaikkein helpoin käytännössä toteuttaa laitoshanke, jos vain kylmästi sivutetaan venäläisten mahdolliset uhkailut kuten aihetta olisi.Tuo aloitteellisuus ei ole mahdollista hallituspuolueilta (koska vihreät ja vasemmistoliitto hallituksessa). Sen sijaan Kokoomus voisi halutessaan alkaa asiaa nostamaan puheisiin; gallup-johtajana ei vaan ehkä kannata, kun siinä on riskinsäkin.
Persuilta jos tulisi, kukaan ei lähtisi keskusteluun mukaan, koska minkään puolueen etu ei ole lähteä tukemaan heitä nyt missään asiassa. Kokoomuksenkin kannattaa pitää hajurakoa, koska jos persut saisi vähän nostetta se voisi samaan aikaan syödä vähän heiltä.
Niin että muualta sen pitäisi jokapäiväiseen mediakeskusteluun nousta.
Isot puolueet voisi sitten myötäillä, mikä olisi helppoa kun ovat jo ydinvoimamyönteisiä ennestään, ja kun kansalaisetkin tutkitusti nyt ovat.
Vassarit voisi ”taipua” (aktiivit on jo pääosin myönteisiä), mutta ymmärtää heitä, joille se on periaatekysymys.
Vihreille asia olisi vaikeampi, siellä tulisi jakoa ”lintuihin ja kaloihin”.
Lupaukset on suuria, mutta toteutunut teho onkin ihan muuta.
Itse luulen, että ne venäläiset katsoisi kuitenkin oikeusasteissa asiat läpi, eli maksimoisi kompensaationsa, joka veisi aika monta vuotta ja toisi aika paljon epävarmuutta.Lasken tämän politisoinnin myös tahtotilan puutteeseen. Ymmärrän, että siinä on riskinsä poliittiselle itsemurhalle. Mutta kuten Nato-kysymyksenkin kanssa tapahtui, otettiin se todella nopeaan käsittelyyn ja hakemus meni sisään lopulta viikoissa ilman kansanäänestystä, vaikka samanlaista vuodesta toiseen jatkunutta vatvomista ja jossittelua oli ilmassa vielä vuosi sitten. Nato-hakemus puskettiin läpi, koska tahtotilaa oli. Siinä syynä oli Venäjän toimet, nyt syynä voisi olla energiahuoltovarmuuden turvaaminen. Eduskunnalta välitöntä vihreää valoa, jos nykypäivän standardit täyttävä laitos rakennetaan Suomeen. Myös kuntien roolissa pitäisi aktiivisesti näyttää vihreää valoa, että "täällä on teille tontti voimalaitokselle ja autetaan myös infran rakennuksessa perille saakka" (investointi maksaisi nopeasti itsensä takaisin kunnalle). Tosin Pyhäjoen valmiille pohjalle olisi kaikkein helpoin käytännössä toteuttaa laitoshanke, jos vain kylmästi sivutetaan venäläisten mahdolliset uhkailut kuten aihetta olisi.
Niin kauan kuin mahdollista.Ei ole enää kauaa
Sinunkin sähkösi saattavat katketa ensi talvena energiapulan takia – näin varaudut kiertäviin sähkökatkoihin
Energiapula voi iskeä kovaa suomalaisten arkeen. Vaikka ennalta suunnitellut sähkökatkot ovat epätodennäköisiä, kannattaa kotiin varata ainakin vettä, ruokaa ja valonlähde niiden varalle.yle.fi
Kännissä ei passaa kaivon päälle sammua. Onko tuttu aihe? hehe.Korkki kiinni.
Jos haarukoidaan telkkoja joita on käytössä, niin haarukka on iso, ja osa voi ylittää tuon, osa taasen voi tuolla näyttää tv kuvaa.Lueskelin netistä että tv:n standby virrankulutus voi olla jopa 25w. Netit ja muut saa pois päältä asetuksissa, ja kulutus on alle 0.5w. Nykyhinnoilla säästö on useita kymppejä vuodessa.
Voi olla, mutta nyt lukijan pitäisi etsiä ja arvata mihin viittaat. Ilmatar lupaukset ei tuo itsestään selviä osumia.Lupaukset on suuria, mutta toteutunut teho onkin ihan muuta.
Jos tässä viittaat UPMään, niin moni yksikkö on nettotuottaja, jostain mieliharha että olisi Suomessa nettotuottaja.Tuossahan se ongelma tavallaan on. Sellusta sen verran, että se käytännössä rullaa eteenpäin omia sivutuotantovirtoja lämmöksi poltellen, eikä ole käsittääkseni sähkönkulutuksen suhteen siksi kovin iso tekijä.
Voisi tosiaan kuvitella, että UPM:n tehtaat eivät kokonaisuudessaan ole sähkön nettotuottajia sinne päinkään, mutta UPM:llä on myös osuuksia sähköntuotannosta TVO-omistusten kautta ja jos tämä lasketaan mukaan, niin ehkä sitten UPM voidaan nähdä välillisesti "nettotuottajana". Toki en tiedä lukuja.Jos tässä viittaat UPMään, niin moni yksikkö on nettotuottaja, jostain mieliharha että olisi Suomessa nettotuottaja.
Mielikuva jostain tiedotteesta.Voisi tosiaan kuvitella, että UPM:n tehtaat eivät kokonaisuudessaan ole sähkön nettotuottajia sinne päinkään, mutta UPM:llä on myös osuuksia sähköntuotannosta TVO-omistusten kautta ja jos tämä lasketaan mukaan, niin ehkä sitten UPM voidaan nähdä välillisesti "nettotuottajana". Toki en tiedä lukuja.
Jotenkin voisi ajatella, että jos siellä olisi selvä vika, niin reaktori ajettaisiin alas, eli kyse lienee enemmän jostain pienemmästä kuin varsinaisesta viasta.Jostain syystä OL3 tuotantotavoite on laskenut suunnitellusta ja jämähtänyt tuolle 430 MW tasolle. Toivottavasti ei taas ole jotain ongelmaa mutta ei nyt sentään ole alaskaan ajettu ainakaan vielä.
Näin ajattelin itsekin joten ei auta tässä vaiheessa kuin pitää peukkuja. Kyllähän tuolla tiedetään mitä tehdään joten jos tulee alasajo niin varmasti ihan hyvästä syystä.Jotenkin voisi ajatella, että jos siellä olisi selvä vika, niin reaktori ajettaisiin alas, eli kyse lienee enemmän jostain pienemmästä kuin varsinaisesta viasta.
Kirjoittiko joku jossain ketjussa että jos jossain taukotilan pukukopissa lämpötila eroaa yhdellä kymmenestä anturista jonkin neljännes asteen, niin ei sentäs alasajeta. Mutta ei saa edetä.Jotenkin voisi ajatella, että jos siellä olisi selvä vika, niin reaktori ajettaisiin alas, eli kyse lienee enemmän jostain pienemmästä kuin varsinaisesta viasta.
Näin muistelen myös. Ja nyt kun ollaan koekäyttövaiheessa, niin silloin vedetään kaikki varmasti ihan viimesen päälle ja oletettavasti kaikkea pientä säädettävää löytyy koko ajan.Kirjoittiko joku jossain ketjussa että jos jossain taukotilan pukukopissa lämpötila eroaa yhdellä kymmenestä anturista jonkin neljännes asteen, niin ei sentäs alasajeta. Mutta ei saa edetä.
Tänään ei ainakaan suunnitelma muuttunut yhtään. Eilen muutettiin ammuyöstä lähtien 6 kertaa.
Linkkaan tänne videon Paavo Puuntuottajalta (seurailen kun duunailee pajallaan pieniä metsäkoneita ja hoitelee metsää):
Tuossa hän kiteyttää hyvin kalliin sähkönhinnan ongelmia pienyrityksille, joista monet käyttävät varsin paljon sähköä. Ei voi suojautua oikein mitenkään, eikä ole omaa tuotantoa. Jossain vaiheessa ne halvat sopparit loppuu kaikilta. Jos meno hinnoissa jatkuu nykyisenlaisena, niin ollaan laajalti vaikeuksissa. Nuo heijastuu sitten ihan kaikkialle porukan ostokyvyn heikentyessä.
Vakava ydinvoimalaonnettomuus voi olla potentiaalisesti vakavasti turmiollinen koko Euroopalle.
Jos kymmenien vuosien päästä on tilanne jossa vaihtoehtoisilla energiamuodoilla saadaan tuotettua tarvittava sähkö ympäri vuoden, niin silloin tulella leikkimisen voisi lopettaa eikä pitää ydinvoimaloita päällä turhaan.
pahin skenaario on joku muutaman kymmenen kilometrin halkaisijalla oleva saastunut alue.
Mites jos selvittäisit joskus asioita ihan itse, etkä vaan huutaisi isoilla kirjaimilla internettiin luulemisen perusteella?Ilmeisesti niitä on saanut, ainankin siten, että yhdellä lopahti tässä kesällä ja ihmetteli, kun "tuotto" tippui ja tuli sähkölaskua.
Onko tuo siis TÄYSIN varma tieto, että noille aurinko /tuuli voimaloille ei saa MITÄÄN tukea, eikä MITÄÄN hintatukea verkkoon myyntiin, MISSÄÄN tapauksessa nykyään?
Suomessa pitäisi tehdä toimenpiteitä, joiden seurauksena tulisi ydinvoinaa joku 1,5-2,5 ol3:n verran lisää. seuraavan 10 vuoden sisällä.. Tosin laitosten pitäisi olla pienempiä, eikä keskittyä yhdelle alueelle..
Nykyisessä markkinatilanteessa tuo vaatisi aika korkean takuuhinnan tuotetulle sähkölle jotta joku yritys lähtisi rakentaan tuota. Lisäksi ei ole oikein vaihtoehtoja pienten laitosten osalta, ainakaan sellaisia joita voisi lähteä tilaamaan "hyllystä". Realistisin vaihtoehto olisi tilata yksi EPR lisää korvaamaan Fennovoiman peruuntuminen.
Ei varmaan ihan halpaa tässä tilanteessa, nuohan käy pitkälti öljyllä tai siitä johdetuilla polttoaineilla, ja osa kai kaasulla. Ja noiden säiliöitä pitää varmaan myös säästää todelliseen pulaan.Eikö nämä varavoimalaitokset kannattaisi laittaa tulille tuottamaan sähköä 24/7?
Noilla saisi luokkaa 1000 megawattia lisää tuotantoa verkkoon ja sähkön pörssihinta suorastaan romahtaisi Suomessa sen seurauksena.
Varavoimalaitokset
www.fingrid.fi
Voisi tietysti ja myös kannattavasti taloudellisesti, jos pörssihinta on euron hujakoilla per kWh. Noita ei taideta kuitenkaan käyttää hinnan ohjaukseen, vaan pelkästään sähköpulan uhatessa verkon vakauden takaamiseksi. Nythän ei ole sähköpulan uhkaa, ei lähelläkään. Hinta vaan on perkeleen kova ja siihen on omat syynsä, sähköpula ei ole se syyEikö nämä varavoimalaitokset kannattaisi laittaa tulille tuottamaan sähköä 24/7?
Noilla saisi luokkaa 1000 megawattia lisää tuotantoa verkkoon ja sähkön pörssihinta suorastaan romahtaisi Suomessa sen seurauksena.
Varavoimalaitokset
www.fingrid.fi
Mun käsittääkseni niitä ei Fingrid edes saa käyttää ns. kaupalliseen käyttöön (häiritsisi vapaata kilpailua).Eikö nämä varavoimalaitokset kannattaisi laittaa tulille tuottamaan sähköä 24/7?
Noilla saisi luokkaa 1000 megawattia lisää tuotantoa verkkoon ja sähkön pörssihinta suorastaan romahtaisi Suomessa sen seurauksena.
Varavoimalaitokset
www.fingrid.fi
Ei varmaan ihan halpaa tässä tilanteessa, nuohan käy pitkälti öljyllä tai siitä johdetuilla polttoaineilla, ja osa kai kaasulla. Ja noiden säiliöitä pitää varmaan myös säästää todelliseen pulaan.
Jäi muuten keskustelu kesken siellä toisessa ketjussa kun viestit poistettiin offtopiccina. Onko sulla vieläkään mitään oikeita perusteluja sille, että nyt ei ole mitään oikeaa pulaa tuotannosta ja hintaa vain nostetaan keinotekoisesti?Voisi tietysti ja myös kannattavasti taloudellisesti, jos pörssihinta on euron hujakoilla per kWh. Noita ei taideta kuitenkaan käyttää hinnan ohjaukseen, vaan pelkästään sähköpulan uhatessa verkon vakauden takaamiseksi. Nythän ei ole sähköpulan uhkaa, ei lähelläkään. Hinta vaan on perkeleen kova ja siihen on omat syynsä, sähköpula ei ole se syy
No mitä kapasiteettia tällä hetkellä sitten ei ole käytössä? Varavoimalat? Patoaltaita ei juoksutettu tyhjiksi?
Hinta nousee vaikka kulutus on samaa koska tarjontaa on vähemmän.
Taisin silloin siihen jotain vastatakin, mutta tosiaan sähköstä ei ole pulaa, eli kysyntä pystytään täyttämään helposti ja kapasiteettia on varalla. Kukaan ei tietenkään tuota yhtään enempää kuin mitä kysyntä on, koska sähköverkko ei sitä edes mahdollista. Jos vertailet vaikka Fingridin sivuilta tuntihintakäyrää ja tuotantoa/kulutusta, ei siitä löydä mitään selviä loogisia yhteyksiä kulutuksen ja hinnan osalta, kun vertailee kulutuksia ja hintoja tuntiakselilta eri päivien välillä. Eli toisin sanoen hinta heittelee jopa 1000 kertaisesti, mutta kulutus ei juurikaan halvimman hinnan ja kalleimman hinnan välillä. Saman päivän sisällä on monia hetkiä, joissa hinta voi olla alempi silloin kun kulutetaan enemmän, mutta myös korkeampi - tai samanhintainen. Kyse on siis todella herkästä systeemistä, jossa hinnan suhde "sähkön niukkuuteen" on vain edunvalvojien sanahelinää. Sellainen logiikka kyllä löytyy, että kun tuulee paljon, niin hinta säännöllisesti romahtaa, koska tuulivoimaa ajetaan käytännössä aina täydellä höyryllä, kun tuulee, sitä kun ei voi säädellä. Mutta tällöinkin tuotantoerot voivat olla hyvin pieniä verrattuna monisatakertaisiin hintaeroihin. Jos Suomen koko tuotantokapaa ajettaisiin täydellä teholla samoin kuin vaikka tuulivoimaa, niin hinta olisi nyt kesällä negatiivinen, koska pitäisi löytää sille sähkölle ottaja, muuten verkko kyykkäisi.Jäi muuten keskustelu kesken siellä toisessa ketjussa kun viestit poistettiin offtopiccina. Onko sulla vieläkään mitään oikeita perusteluja sille, että nyt ei ole mitään oikeaa pulaa tuotannosta ja hintaa vain nostetaan keinotekoisesti?
Tämän laitoin ennen kuin sain varoituksen offtopicista
Niin. Valitettavasti sitä energiaa vaan tarvitaan tässä välissäkin, sillä välin kun odotellaan sitä maagillisteknillistä messiasvoimaa, joka tulevaisuudessa korjaa kaiken. Tilanne kun vaan tällä hetkellä on valitettavasti vähän sellainen, että meillä on tällä hetkellä tarjolla oikeastaan vain ja ainoastaan paskoja energiantuotantomuotoja, niiden paskuuden syyt vaan vaihtelevat tuotantotyypeittäin.
Jos kymmenien vuosien päästä on tilanne jossa vaihtoehtoisilla energiamuodoilla saadaan tuotettua tarvittava sähkö ympäri vuoden, niin silloin tulella leikkimisen voisi lopettaa eikä pitää ydinvoimaloita päällä turhaan.
Jos kymmenien vuosien päästä ... eikä pitää ydinvoimaloita päällä turhaan. Ilmastonmuutosta ja energiakriisiä ajatellen nykyiset ydinvoimalat ovat kultaakin kalliimpia tällä hetkellä, mutta en toivo että tällaiset isot ydinvoimayksiköt vaaroineen ovat ihmiskunnan ratkaisu esim. 2050-luvulle tultaessa
Yritin olla lainaamatta liikkaa, mutta väärinkäsitykset mahdollisia, ...Mitä ydinvoimasta sitten ajattelen? Vakava ydinvoimalaonnettomuus voi olla potentiaalisesti vakavasti turmiollinen koko Euroopalle. Ydinvoiman kanssa leikitään tulella, ja sitä tulta yritetään kontrolloida äärimmäisellä tarkkuudella. Jos kymmenien vuosien päästä on tilanne jossa vaihtoehtoisilla energiamuodoilla saadaan tuotettua tarvittava sähkö ympäri vuoden, niin silloin tulella leikkimisen voisi lopettaa eikä pitää ydinvoimaloita päällä turhaan. Ilmastonmuutosta ja energiakriisiä ajatellen nykyiset ydinvoimalat ovat kultaakin kalliimpia tällä hetkellä, mutta en toivo että tällaiset isot ydinvoimayksiköt vaaroineen ovat ihmiskunnan ratkaisu esim. 2050-luvulle tultaessa. ...
Varastoinnista se on kiinni. Avaimet siihen on, teknologia alkaa olla skaalattavissa kannattavasti vaikka investointien mittakaava on käsittämätön. Tästä on nyt viime päivinä tullut ulos ihan hyvää tutkimusta. Ensimmäisessä 15 eri yliopiston (mm. Suomesta LUT mukana) paperi. Toinen Stanfordin yliopistosta.Yritin olla lainaamatta liikkaa, mutta väärinkäsitykset mahdollisia, ...
Ydinvoimassa on tuo pelko suurin huolenaihe , se että keksitään jotain vaihtoehtoista , niin sen lisäksi sen pitäisi olla turvallisempaa ja halvempaa, siis molempia.
Jätteet on toki ongelma, mutta jätteet on tehdää lisää tai ei, joten ongelma on kai miten ne hoidetaan, eikä niinkään se tuleeko jätettä lisää muutamasta kymmennestä voimalasta.
Jos noita isoja onnettomuuksia sattuu siihen tahtii mitä aiemmin, niin se kai aika pieni hinta vs se mitä nämä vaihtoehdot tarjoaa nettona, saati ne vanhingot mitä ilmasto on tarjoillus ja mitä sen pelätään tarjoilevan.
Ydinvoiman este on se mitä ketjussa kommentoitu, eli sijoituksen turvallisuus, suurin riski on poliittiset, sen jälkeen ihmevoiman keksiminen ja suuren tuotantoon tuleminen.
No joo, onhan tässä kyllä kieltämättä jotain perää. Mutta en silti usko, että kyse olisi puhtaasti tästä. Kuitenkin esim. Venäjän sähkön tuonti loppui vasta ja OL3 sen kuin viivästyy viivästymistään.Taisin silloin siihen jotain vastatakin, mutta tosiaan sähköstä ei ole pulaa, eli kysyntä pystytään täyttämään helposti ja kapasiteettia on varalla. Kukaan ei tietenkään tuota yhtään enempää kuin mitä kysyntä on, koska sähköverkko ei sitä edes mahdollista. Jos vertailet vaikka Fingridin sivuilta tuntihintakäyrää ja tuotantoa/kulutusta, ei siitä löydä mitään selviä loogisia yhteyksiä kulutuksen ja hinnan osalta, kun vertailee kulutuksia ja hintoja tuntiakselilta eri päivien välillä. Eli toisin sanoen hinta heittelee jopa 1000 kertaisesti, mutta kulutus ei juurikaan halvimman hinnan ja kalleimman hinnan välillä. Saman päivän sisällä on monia hetkiä, joissa hinta voi olla alempi silloin kun kulutetaan enemmän, mutta myös korkeampi - tai samanhintainen. Kyse on siis todella herkästä systeemistä, jossa hinnan suhde "sähkön niukkuuteen" on vain edunvalvojien sanahelinää. Sellainen logiikka kyllä löytyy, että kun tuulee paljon, niin hinta säännöllisesti romahtaa, koska tuulivoimaa ajetaan käytännössä aina täydellä höyryllä, kun tuulee, sitä kun ei voi säädellä. Mutta tällöinkin tuotantoerot voivat olla hyvin pieniä verrattuna monisatakertaisiin hintaeroihin. Jos Suomen koko tuotantokapaa ajettaisiin täydellä teholla samoin kuin vaikka tuulivoimaa, niin hinta olisi nyt kesällä negatiivinen, koska pitäisi löytää sille sähkölle ottaja, muuten verkko kyykkäisi.
Järjestelmä, jossa hinta muodostuu, on niin saakelin herkkä, että hinta heiluu kuin hullun m****.
Jostain voisi muuten saada selville, että milloin viimeeksi Fingrid on joutunut käyttämään tehoreservivoimaa, mutta veikkaan, että jonain todella kylmän pakkaspäivän aamuna. Se kertoo uhkaavasta sähköpulasta kaikkein selviten. Jos, siis vain jos, kulutus oikeasti vaihtelisi sen mukaan, mikä hinta on, niin se voisi myös kertoa uhkaavasta sähköpulasta, joka on estetty hinnoittelulla, mutta kun en sellaista logiikkaa ainakaan itse löydä. Sähköä kulutetaan aika lailla saman verran päivästä toiseen ja päivän sisällä vaihdellen tunnista toiseen tiettyjen piikkien erottuessa, eli toisin sanoen hinnoittelu ei tunnu siihen mitenkään vaikuttavan, eli hinta ei näyttäisi rajoittavan kulutusta. Hinta siis ei vaihtele ennakoitavasti, kulutus kyllä.
Tossa esim. tänään klo 21 hinta tipahtaa kymmenesosaan ja kulutusennuste tipahtaa 200 MW, tuuliolot tuskin pahemmin just tossa muuttuvat, niiden ennustetta en tiedä. Tällä hetkellä puhaltaa melkein 2 300 MW teholla, mikä on todella hyvä tuulitaso, kun kapaa on se 4 100 MW, hinta kuitenkin mukavat 24 c/kWh.
Tuonnin ja viennin suhde on melko stabiili jatkuvasti, eli täydellä höyryllä Ruotsista Suomeen ja täydellä höyryllä Suomesta Viroon. Se pysyy melko samana jatkuvasti ainakin näin kesällä.
Haet ilmeisesti "murovääntöjä" tarkoituksella syöttämällä sanoja vastapuolen suuhun tai vastaamalla ohi. Yllä olevan viestisi vastaus liittyi tähän lainaukseen jonka otit kirjoituksestani:
Jos olisit lukenut/lainannut vielä seuraavan lauseen alkuperäisestä kirjoituksestani, olisit voinut jättää tuon yllä olevan viestisi kohdan kokonaan kirjoittamatta:
Alkuperäisessä viestissäni kirjoitin kaiken mitä kirjoitettavaa oli, ja boldatussa kohdassa tarkoitin juuri sitä mitä siinä lukee: nykyiset ydinvoimalat ovat tällä hetkellä kultaakin kalliimpia, mutta 2050-luvulle tultaessa en toivo että isot ydinvoimayksiköt vaaroineen (Tune: Tšernobyl ja Fukushima. Eikä nyt mitään lisänokkelaa viisastelua että kaikki on kunnossa kun ei rakenna ydinvoimalaa valtameren rantaan; tämänkin asian mielestäni sivusin siinä alkuperäisessä viestissäni), oli se vaara kuinka epätodennäköistä, ovat ihmiskunnan ratkaisu energiantuotannossa.
Noin isossa kuvassa ihmisen kehittämät ydinvoimalat ja ydinaseet ovat tällä hetkellä ainoa potentiaalinen tapa tehdä tästä maapallosta vittumainen paikka elää hyvin lyhyessä ajassa. Molempia pitää mielestäni terveellä järjellä tietyssä määrin pelätä ja kunnioittaa (ydinvoimalaonnettomuuksista ja ydinaseiden tuhosta on molemmista esimerkkejä olemassa), mutta en hysteriaa ollut lietsomassa; sekin oli taas sanojen syöttämistä minun suuhuni.
Noita laitoksia tulee käyttää vain verkon tai suuren tuotantoyksikön vikatilanteessa. Jos olisivat markkinakäytössä (eikä taida lait & asetukset sitä sallia) merkittävän häiriön ilmetessä, tulos saattaisi pahimmillaan olla blackout.Eikö nämä varavoimalaitokset kannattaisi laittaa tulille tuottamaan sähköä 24/7?
Noilla saisi luokkaa 1000 megawattia lisää tuotantoa verkkoon ja sähkön pörssihinta suorastaan romahtaisi Suomessa sen seurauksena.
...
Yritin olla lainaamatta liikkaa, mutta väärinkäsitykset mahdollisia, ...
Ydinvoimassa on tuo pelko suurin huolenaihe , se että keksitään jotain vaihtoehtoista , niin sen lisäksi sen pitäisi olla turvallisempaa ja halvempaa, siis molempia.
Jätteet on toki ongelma, mutta jätteet on tehdää lisää tai ei, joten ongelma on kai miten ne hoidetaan, eikä niinkään se tuleeko jätettä lisää muutamasta kymmennestä voimalasta.
Jos noita isoja onnettomuuksia sattuu siihen tahtii mitä aiemmin, niin se kai aika pieni hinta vs se mitä nämä vaihtoehdot tarjoaa nettona, saati ne vanhingot mitä ilmasto on tarjoillus ja mitä sen pelätään tarjoilevan.
Ydinvoiman este on se mitä ketjussa kommentoitu, eli sijoituksen turvallisuus, suurin riski on poliittiset, sen jälkeen ihmevoiman keksiminen ja suuren tuotantoon tuleminen.
Jostain voisi muuten saada selville, että milloin viimeeksi Fingrid on joutunut käyttämään tehoreservivoimaa, mutta veikkaan, että jonain todella kylmän pakkaspäivän aamuna. Se kertoo uhkaavasta sähköpulasta kaikkein selviten. Jos, siis vain jos, kulutus oikeasti vaihtelisi sen mukaan, mikä hinta on, niin se voisi myös kertoa uhkaavasta sähköpulasta, joka on estetty hinnoittelulla, mutta kun en sellaista logiikkaa ainakaan itse löydä.
Noita laitoksia tulee käyttää vain verkon tai suuren tuotantoyksikön vikatilanteessa. Jos olisivat markkinakäytössä (eikä taida lait & asetukset sitä sallia) merkittävän häiriön ilmetessä, tulos saattaisi pahimmillaan olla blackout.
Pelastusrengasta ei tule käyttää uimapatjana.
Kuten täällä monesti jo mainittu, nuo kyseiset kevyttä polttoöljyä käyttävät kaasuturbiinivoimalaitokset ovat ainoastaan nopeaan taajuussäätöön tarkoitettuja. Saadaan tarvittaessa vartissa täydelle teholle, mikäli verkon taajuus putoaa liian alas ja blackout halutaan välttää. Fingridillä on myös sovittua tehoreservikapasiteettia oikean sähköpulan varalle, nyt sellaista ei varsinaisesti vielä ole. Talvella uskoisin kuitenkin esimerkiksi Meri-Porin hiilivoimalaitoksen olevan käynnissä.Eikö nämä varavoimalaitokset kannattaisi laittaa tulille tuottamaan sähköä 24/7?
Noilla saisi luokkaa 1000 megawattia lisää tuotantoa verkkoon ja sähkön pörssihinta suorastaan romahtaisi Suomessa sen seurauksena.
Varavoimalaitokset
www.fingrid.fi
Sitä en tiedä montako sekuntia siinä menee kun tai jos käsky käy, että jonkun terästehtaan, paperitehtaan, katuvalaistuksen, tomaatti- ja kurkkukasvihuoneiden valastus ja lämmitys saadaan ajettua alas sähkönkäytön osalta. Toki niille sitten pitää korvata se sähkönsäästö niin että siitä jää nille jotain voittoakin vaikka oma tuotanto ajettiin alas tai joku kasvihuone tomaatteineen jäätyi.
Noita laitoksia tulee käyttää vain verkon tai suuren tuotantoyksikön vikatilanteessa. Jos olisivat markkinakäytössä (eikä taida lait & asetukset sitä sallia) merkittävän häiriön ilmetessä, tulos saattaisi pahimmillaan olla blackout.
Pelastusrengasta ei tule käyttää uimapatjana.
Poikkeuksena on tilanteet, kuten OL3 irtoaminen täydeltä teholta verkosta pikasulun takia, jolloin kytketään alle sekunnissa irti sopimuskuluttajia satoja megawatteja.Puhutaan tunneista vähintään (varmasti päivästä joissain tapauksissa) että pystytään joku teräs- tai paperitehdas ajamaan turvallisesti alas.
Paljon löytyy kohteita mitkä voidaan ajaa alas nopeastikkin tarpeen vaatiessa, jos siihen on joku protokolla valmiina, mutta jos ei niin niissäkin kestää.
Mielenkiintoinen nähdä ensi talvena, kuinka moni kaupunki/kunta ja valtio myös, sammuttaa katuvaloja tai muuten julkisten tilojen valaistusta. Tai suljetaanko esim uimahalleja tai muita ei välttämättömiä paikkoja.
Ei, mutta näyttää tosiaan edellyttävän lakimuutoksen tai ainakin voimakkaasti nykyisestä poikkeavan laintulkinnan ja viranomaispäätöksen.Käytännössä tehoreservissä olevat voimalat ovat poissa markkinoiden käytöstä. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta tilanteessa, jossa sähkön hinta huitelee jo valmiiksi pilvissä.
Tehoreserviä hallinnoivan Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen on avoin idealle sen hylkäämisestä.
”Näin poikkeuksellisessa tilanteessa tehoreservi voi toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta. Jos 600 megawatin tuotantokapasiteetti olisi markkinoiden käytössä, näkyisi se varmasti hinnoissa. Ei yhtään huono ajatus”, Ruusunen sanoo.
Hän kertoo tehoreservin pohjautuvan ajatukseen siitä, että normaalitilanteessa kannattamattomat voimalaitokset saadaan hyötykäyttöön. Poikkeustilanteessa tämä ajatus ei välttämättä ole ajankohtainen.
Ruusunen pitää tehoreservin poistamista käytöstä huomattavasti järkevämpänä ratkaisuna kuin esimerkiksi energian hintakattoa.
Fingrid väläyttää kovia konsteja talvipakkasille: ”Jos mikään muu ei auta, sähköä on pakko säännöstellä”
Sähkön toimitusvarmuus pyritään turvaamaan 600 megawatin tehoreservillä, joka on poissa markkinoiden käytöstä. Fingridin mukaan reservi voi näissä oloissa toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta.www.kauppalehti.fi
Ei se nyt täysin poissuljettua ole, kun itse toimarikin on avoin ajatukselle.
Sinulla on munat ja kanamunat sekaisin. Häiriö- ja tehoreservi on eri asiat. Tuossa toimari puhuu 600MW tehoreservistä, jonka Energiavirasto kilpailuttaa ja Fingrid hallinnoi. Minä puhuin Fingridin vajaan 1300MW häiriöreservistä, joka nimenomaan on vikatilanteita varten. Tehoreservi on tukevoittamaan tehotasapainoa. Starttiaika sillä taitaa talviaikaan olla 12 tuntia?Käytännössä tehoreservissä olevat voimalat ovat poissa markkinoiden käytöstä. Tämä voi tuntua ristiriitaiselta tilanteessa, jossa sähkön hinta huitelee jo valmiiksi pilvissä.
Tehoreserviä hallinnoivan Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen on avoin idealle sen hylkäämisestä.
”Näin poikkeuksellisessa tilanteessa tehoreservi voi toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta. Jos 600 megawatin tuotantokapasiteetti olisi markkinoiden käytössä, näkyisi se varmasti hinnoissa. Ei yhtään huono ajatus”, Ruusunen sanoo.
Hän kertoo tehoreservin pohjautuvan ajatukseen siitä, että normaalitilanteessa kannattamattomat voimalaitokset saadaan hyötykäyttöön. Poikkeustilanteessa tämä ajatus ei välttämättä ole ajankohtainen.
Ruusunen pitää tehoreservin poistamista käytöstä huomattavasti järkevämpänä ratkaisuna kuin esimerkiksi energian hintakattoa.
Fingrid väläyttää kovia konsteja talvipakkasille: ”Jos mikään muu ei auta, sähköä on pakko säännöstellä”
Sähkön toimitusvarmuus pyritään turvaamaan 600 megawatin tehoreservillä, joka on poissa markkinoiden käytöstä. Fingridin mukaan reservi voi näissä oloissa toimia vastoin alkuperäistä tarkoitusta.www.kauppalehti.fi
Ei se nyt täysin poissuljettua ole, kun itse toimarikin on avoin ajatukselle.
Sinulla on munat ja kanamunat sekaisin. Häiriö- ja tehoreservi on eri asiat. Tuossa toimari puhuu 600MW tehoreservistä, jonka Energiavirasto kilpailuttaa ja Fingrid hallinnoi. Minä puhuin Fingridin vajaan 1300MW häiriöreservistä, joka nimenomaan on vikatilanteita varten. Tehoreservi on tukevoittamaan tehotasapainoa. Starttiaika sillä taitaa talviaikaan olla 12 tuntia?
OL3 pikasulun yhteydessä lähtee samalla kuormitustakin eli sekin toimii häiriösuojana. Lisäksi alitaajuutta varten on automatiikka ja silloin lähtee kuormitusta irti reippaasti.
EDIT: korjattu kirovirheitä ja tarkennettu tekstiä.
Jokainen googlettakoon oman mallinsa jos kiinnostaa.Jos haarukoidaan telkkoja joita on käytössä, niin haarukka on iso, ja osa voi ylittää tuon, osa taasen voi tuolla näyttää tv kuvaa.
Netin pois nykäiseminen ei automaattisesti tarkoita että kulutus tippuu alle puolenwatin, monessa ei vaikuta mitään, toki monessa valitut valmiustilan palvelut vaikuttaa rajusti. Jos valmista ei kerro yksityiskohtia, niin vaikeaahan se on.
Osassa telkkoja on valmiustilan ominaisuksia , toimintoja jotka kuluttaa energiaa vähän tilanteen mukaan. Jos tuo 25w on valmiustilan näyttöpäällä, niin se voi olla vähän kuin jääkaapin valo, käytössä vain tarvittaessa, ja sammuksissa jos ei henkilöitä huoneessa, tai henkilöt nukkuu/pimeää..