- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 8 742
Tulospalkkaus toimii huonosti julkisella sektorilla koska työn arvoa ei voi mitata suoraan rahassa. Palkkakustannukset eivät myöskään ole kaikilla sektoreilla oleellisia, rahat menevät älyttömiin projekteihin. Ihan vaan koska rahat eivät ole omia, eikä siitä seuraa mitään vaikka tuhlaisi miljardeja.Muutamia toimenpiteitä joilla vähennetään suomalaisten elämisen kustannuksia keventämällä verotusta kun seuraavia raskaita rakenteita ei tarvitse ylläpitää:
- Tulospalkkaus julkiseen sektoriin. Aluksi koskee hallintoa, mutta voi harkita myös mm. opetuksen ja SOTE-alalle myös, jos piloteissa näkyy positiivista kehitystä. Palkka määräytyy yksilön tuottavuuden mukaan. Jos ei pääse tulostavoitteisiin useamman yrityksen jälkeen niin työsopimuksen irtisanominen. Voidaan lähteä piloteilla liikkeelle eri kunnissa ja valtion virastoissa, ja näin voidaan testata mikä palkkaus- ja irtisanomismalli nostaa parhaiten työn laatua ja laskee kustannuksia. Tällä toimenpiteellä uskoisin että hallinnosta lähtisi puolet kilometritehtaalle ja palkkakustannukset tippuisivat 30-40% ja turhista hankinnoista johtuvat kustannukset laskisivat useita kymmeniä prosentteja.
- Ansiosidonnaisen tiputtaminen 180 päivään. Korvaus laskisi porrastetusti.
- Irtisanomissuojan poisto Tanskan malliin.
- Hankintalain uudistus siten että hankinnat tehdään oikeasti kohtuullisesti. Hankinnoista vastaavat voidaan irtisanoa jos tehdään huonoja hankintoja tai sopimuksia. Apotti ja Helsingin palkanmaksun ongelmat esimerkkeinä.
Ja ei pelkkää keppiä vaan myös porkkanaa, jolla vahvistetaan talouskasvua ja suomalaisten ostovoimaa:
- Luodaan kansallinen kasvustrategia
- Nostetaan T&K investointien määrää oikeasti 4% BKT:sta. Perustutkimukseen reilu satsaus mm. luonnontieteissä, tekniikassa, kauppatieteissä yms. Yritykset jotka haluavat kasvaa ja haluavat olla markkinajohtajia omalla alallaan voidaan tukea lisää. Huonosti johdettuja yrityksiä ei kuitenkaan tuettaisi T&K investoinneissa vaan niiden annettaisiin taantua pois niin kuin markkinataloudessa kuuluukin olla.
- Korkeakoulupaikkojen lisääminen merkittävästi. Globaalissa maailmantaloudessa ei pärjätä enää edes toisen asteen tutkinnolla.
- Kansalaisille pitäisi nykyistä paremmin tarjota kasvumahdollisuuksia työelämässä. Oppisopimusjärjestelmään sekä työn ohella opiskelemiseen kunnon kannusteet jossa valtio voisi tukea.
- Syntyvyyden tukeminen mm. verotusta vähentämällä niiltä jotka hankkivat lapsia. Ansio- ja pääomaveroprosentit laskisivat sitä mukaa mitä enemmän hankkisi lapsia.
Lopuksi voisi lainata suoraan Bladekillin pointteja jotka eivät ole mielestäni Natsi-Saksasta ellei satu olemaan vasemmiston tai kepun kannattaja. Maahanmuuttoon liittyvät ehdotukset ovat aika lähellä Tanskan todellisuutta. Ovatko tanskalaiset natseja? He varmaankin mielellään muistelevat natseja ja haluavat olla samanlaisia. Natsi-Saksa miehitti Tanskaa vuosina 1940-1945.
Jos on tottunut elämään kuppaamalla muilta rahaa tekemättä itse mitään tuottavaa yhteiskunnan eteen niin varmasti nämä saattavat harmittaa kun joutuisi oikeasti jotain tekemään. Tässä mainitut toimenpiteet eivät mielestäni romuta yhteiskuntaa yövartijamalliin vaan vahvistaa hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita siten, että voidaan jatkossakin taata tasapuoliset lähtökohdat kaikille ihmisille sekä yhteiskuntana tukea heikommassa asemassa olevia. Nykyinen yhteiskunnallinen malli nimenomaan saattaa johtaa hyvinvointiyhteiskunnan romahtamiseen kun koko touhun rahoitus muuttuu mahdottomaksi.
Tottakai kaikki edellä mainitut ovat täyttä haaveilua sillä meillä yksinkertaisesti on liikaa äänestäjiä jotka ovat nykyisestä mallista riippuvaisia. Ostovoiman laskeminen ei siis jää pelkästään tähän nykyiseen kriisiin vaan tulee jatkumaan sen jälkeenkin, sillä yhteiskunnallista ja poliittista tahtoa rakenteiden muuttamiseen ei ole ja seinään päin ajaminen on vääjäämätöntä.
Viimeksi muokattu: