Ei ole - Se on käyttökelvoton modernisti eristetyssä talossa.
Ei tietty tarvitse uskoa jos et halua, mutta ihan omien kokemusten mukaan ongelmaksi tulee se, että tuollaista isoa kivimörssäriä ei voi käyttää ollenkaan jos talossa on hyvät eristeet + ulkona ei ole tarpeeksi kylmä. Tai noin ainakin faijan mökillä, jossa parvi muuttuu asuinkelvottomaksi jos koittaa lämmittää takkaa, ellei ulkona ole -20C.
Itse olen asunut omakotitalossa, jonka energiatehokkuus oli jo lähellä suomalaista "passiivitalomääritelmää". Leivinuunissa oli joku 5000 kiloa massaa ja uunille sitten kaksi kerroksisen talon katolle muurattu perinteinen piippu. Lattiassakin oli 10 senttiä betonia alakerrassa ennen eristeitä.
Ei siinä ollut koskaan uunin kanssa sitä ongelmaa, että talo olisi ylikuumentunut kun sitä lämmitti. Katsoi ennen uunin lämmitystä vain sen mitä ulkona on lämmintä ja parin seuraavan päivän sääennusteet ja sen mukaan pyrki sitten polttamaan sopivan määrän polttopuuta. Muistaakseni energiatodistuksen mukaan lämmityksentarve oli noin 80 wattia lämpötehoa per jokainen aste ulkoilmaan verrattuna mitä sisäilma oli. Siitä oli helppo sitten arvioida, että taloa pitää lämmittää 20 C astetta ulkoilmaan verrattuna, niin tehoa tarvitaan 1600 wattia ja 2-3 vuorokaudelle jaettuna se tekee 77-115 kWh lämpöä joka on suunnilleen 30 kiloa kuivaa sekalaista klapia.
Yläkerran peltitakka oli sitten sellainen, että siinä ei pystynyt pitämään kuin ihan pientä tulta koristeeksi ja yläkertaan tahtoi tulla jo liian kuuma silläkin lämmityksellä. Talvella tosin se ei ole paha ongelma kun aukaisee vähäksi aikaa vaikka parvekkeen ovea, niin se liika lämpö kyllä sitä kautta poistuu. Ja kesällä taas ylilämmöstä pääsee kyllä eroon ilmalämpöpumpulla tai konvektorilla.
Tulisija on hyvä olla talossa riippumatta lämmitysjärjestelmästä ihan jo pidempien sähkökatkojen varalta. Sillä ei pidemmän sähkökatkon aikana ole niin merkitystä onko se tulisija leivinuuni, kevyttakka, varaava taikka saunanpesä. Saa sen talon pidettyä lämpimänä kaikilla niillä. Nyt kun sähkön ja öljyn hinta on raketoinut Suomessa ja kaukolämmönkin hintaa on nostettu merkittävästi, niin sehän tulisija on usein myös hyvä tapa säästää ostoenergiassa. Kyllä siinä työtä riittää kun jotain runsaasti lämmitysenergiaa kuluttavaa taloa puun poltolla lämmittää. Esimerkiksi joku 30 tuhatta kWh vaatii karkeasti sen 30 pinokuutiometriä klapia poltettavaksi. Sellaisen määrän polttämisessa lämmityskauden aikana kotona riittääkin hommaa. Useamman tuhat euroa siinä kuitenkin säästää lämmityskaudella verrattuna siihen että nykyisellä pörssisähkönhinnalla lämmittää.