Miksi se niin tekisi? Matalapalkka-alat on usein palveluja ja alkutuotantoa. Erityisesti kaikki uudet ja sellaiset palvelut, joita ei muuten saataisi järjestettyä, luo talouteen merkittävää dynamiikkaa. Sellaisissa palveluissa taas, jotka ovat välttämättömiä (jätehuolto, siivous jne.), tulijat vapauttavat jo täällä olevat kouluttautumaan pidemmälle ns. korkeamman koulutusasteen tai jalostusasten työhön. Meillä myös alkutuotanto on poliittisesti valittu välttämättömäksi mm. huotovarmuussyistä, joten suullinen siihen oikeastaan pätee samat perustelut kuin välttämättömiin palveluihin (sen poliittisen valinnan toki voi muuttaakin, mutta iso rakennemuutos se olisi).
Tämä on myös käännettävissä, jos työvoimapulassa ainoastaan korkean koulutusasteen työhön voisi käyttää ratkaisukeinona työperäistä maahanmuuttoa (se persujen alkuperäinen tavoite), tarkoittaisi se, että kun välttämätön matalan koulutusasteen työ on kuitenkin tehtävä, jäisi - toki monen eri osatekijän summasta riippuen - suhteellisesti suurempi osa maassa jo olevista niihin. Siinä on kysymys markkinoiden ja olosuhteiden ohjaamista inhimillisistä valintamekanismeista, jotka sitä koulutus ja ammatinvalintaa ohjaisi, vaikka ne korkeammat koulutusmahdollisuudetkin yhä olisi olemassa.
En siis itse jaksa ollenkaan ymmärtää, miksi vastustaa työperäistä maahanmuuttoa. Humanitaarisen vastustamisen tavallaan kyllä ymmärrän, vaikka eri mieltä siitä olenkin.