ja se että taas uhrattu kameran suurin ja paras säädin pasmarullaksi.
On kieltämättä aika hölmöä että drive mode ja PASM ovat nyt kahtena isona kiekkona G9 II:ssa, G9:ssä drive mode oli toteutettu vipuna joka on PASM-rullan alla. Samanlainen toteutus oli muuten myös alkuperäisessä G1:ssä, joka muuten julkaistiin päivälleen 15 vuotta ennen G9 II:sta. Arvostan itse fyysistä säätöä kuvausmoodessa, esimerkiksi kun ottaa ryhmäkuvaa niin ajastimen saa päälle vipua kääntämällä, sen sijaan että etsisi ominaisuutta jostain valikosta kaikkien odottaessa.
Jotkut eivät käytä PASM-rullaa ollenkaan, toiset taas käyttävät. Panasonicilla se on melko tärkeässä roolissa jos kuvaa videota, koska muut moodit kuin PASM-rullasta valittava creative video ovat enemmän tai vähemmän automaattisia. Siis jos kamera on M-moodissa ja painat Panasonicissa videokuvausnappia, niin kamera ei valota M-moodin asetusten mukaan, vaan täysautomaattivalotuksella (tämä ei kai ole missään vaiheessa muuttunut?).
En myöskään tykkää tuosta takarullan sijoittelusta. Ergonomisesti se on varmasti hyvä, mutta tykkään enemmän rullista jotka eivät vie kameran päältä tilaa ja joita voi painaa jolloinka niiden toiminta muuttuu (esim. aukon säädöstä valotuksen kompensaatioon). Linkin kuvassa näkyy G1 (2008), jossa säätörulla on edessä suljinnapin alla, se ei siis vie kameran päältä yhtään tilaa. Samassa kuvassa näkyy myös tuo kuvausmoodin säätövipu PASM-rullan alla. Virtakytkin on tuossa ja varmaankin myös G9 II:ssa helposti peukalon ulottuvilla, jolloin kameran saa laitettua päälle pitämällä kamerasta ihan normaalisti kiinni.
Joka tapauksessa ergonomia (sisältäen digitaalisen käyttöliittymän) lienee G9 II:ssa erinomaisella tasolla, eli ei tuosta sen enempää valittamisen aihetta taida saada.
Ensimmäinen Android-puhelin, sekin nimeltään G1 muuten julkaistiin 23.9.2008, siis 11 päivää Panasonic G1:n jälkeen. Vuosipäivä on siis lauantaina.