- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 9 539
Johdanto
Paranoid Android (PA/AOSPA) perustettiin vuonna 2012 ja se on nimetty samannimisen Radioheadin kappaleen mukaan. AOSPA oli pitkään yksi suosituimmista custom romeista CyanogenModin ja Android Open Kang Projectin rinnalla (”The Big Three”) mutta vuonna 2015 sen suosio hiipui, kun OnePlus palkkasi AOSPAn avainhenkilöt kehittämään OxygenOS käyttöjärjestelmää. AOSPA eli reilun vuoden verran hiljaiseloa, kunnes uusilla jäsenillä vahvistunut AOSPA tiimi julkaisi Marshmallow päivityksen kesällä 2016. Toinen tuleminen antoi kuitenkin vielä odottaa itseään, sillä Marshmallow versiolle julkaistiin vain kolme päivitystä.
Toiminta saatiin kunnolla vauhtiin vasta vuotta myöhemmin julkaistun Nougat version myötä. Nougatin kohdalla AOSPA siirtyi kokonaan CAF pohjaiseksi julkaisuksi ja vakio Androidin kanssa päällekkäisiä ominaisuuksia karsittiin pois. Tarkoituksena on edelleen kehittää Androidiin uusia innovatiivisia ominaisuuksia mutta niitä ei lisätä vain lisäämisen ilosta. Päivitysten kohdalla mennään laatu edellä eikä keskeneräisiä päivityksiä julkaista. Uusia päivityksiä julkaistaan vasta, kun ne sisältävät merkittäviä muutoksia aikaisempaan nähden. Kaikesta huolimatta päivitystahtia on tarkoitus parantaa etenkin Marshmallow’iin nähden. Paranoid Android on tällä hetkellä ladattavissa 47 eri laitteelle ja päivitykset ovat ladattavissa laitteeseen OTAna. AOSPAn kehittäjät tekevät myös yhteistyötä Nextbit OS:n parissa Razer teamin kanssa.
Ulkonäkö ja sovellukset
Paranoid Androidin ulkoasu on hyvin samanlainen kuin vakio Androidissa mutta kuvakkeiden vihreän sävy on muuttunut limen vihreäksi. Launcheriksi on valittu Pixel-käynnistysohjelmaa mukaileva Launcher3, johon on lisättyä uusia ominaisuuksia kuten Google Now paneeli. Google Now vaatii kuitenkin toimiakseen sopivan GAPPS paketin.
Esiasennettuja sovelluksia on kaikkiaan 17 kappaletta: Android-näppäimistö (AOSP), Asetukset, Camera, Galleria, Kalenteri, Kello, Laskin, Launcher3, PA Browser, Puhelin, Shuttle+, SIM Toolkit, Sähköposti, Tiedostot, Viestit, Yhteystiedot ja Ääninauhuri. Huomionarvoista on, että yhtäkään sovellusta ei ole lainattu muista custom romeista eikä päällekkäisiä sovelluksia ole. Camera ja PA Browser ovat AOSPAn kehittäjien tekemiä sovelluksia ja Shuttle+ on SimpleCityn kehittämä musiikkisoitin, joka on tuotu yhteistyön myötä Paranoid Androidiin. Muut sovellukset ovat AOSP pohjaisia.
PA Browser on Chromium pohjainen nettiselain, joka optimoitu Snapdragon laitteita varten (Chromium Browser for Snapdragon). Selaimesta löytyy samat ominaisuudet kuin Chromesta muutamalla lisäominaisuudella höystettynä. PA Browser vastaa siis hyvin pitkälti MoKee OS romista löytyvää YuBrowseria. YuBrowserin tapaan PA Browserissa voidaan siirtyä edelliselle sivustolle pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle ja takaisin pääsee luonnollisesti pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle.
PA Browser käyttää oletuksena Google hakukonetta mutta se on käyttäjän vaihdettavissa. Asetuksista löytyy akunkulutusta vähentävä Power saving mode, minkä lisäksi valittavana on erillinen Data Saver mobiilidatan käytön vähentämiseksi. Asetuksista löytyy myös Night mode, joka toimii huomattavasti paremmin kuin YuBrowserissa. PA Browserilla myös nettisivustojen taustat vaihtavat väriä, joten yötila on oikeasti toimiva. Ihan jokaisella sivustolla Night mode ei kuitenkaan toiminut testajaksolla toivotusti.
PA Browserista löytyy myös useita tietoturvaa parantavia ominaisuuksia kuten tietoturvapäivitysten automaattinen lataus ja mahdollisuus estää ruutukaappausten ottaminen muiden sovellusten toimesta. Sivustoasetuksista on mahdollista kytkeä päälle vielä beta vaiheessa olevat Web Defender, Secure Connect ja XSS Defender.
Kamera
Paranoid Androidissa on kokonaan uusi kamerasovellus, josta löytyy valo-, video-, ja panoraamakuvaustila. Perussäätöjä on melko kattavasti erilaisia kuvaustilanteita varten ja kuviin on mahdollista lisätä perinteisiä suodattamia kuten Mono, Sepia ja Negative. Varsinaista manuaalikuvaustilaa ei ole mutta esimerkiksi valotusta ja valkotasapainoa voidaan säätää erikseen. HDR ja muut erikoisemmat ominaisuudet on jätetty kokonaan pois. (OnePlus 3/3T mallia varten kameraan on tehty kohdennettuja säätöjä). Alla on muutama kuvakaappaus säädöistä ja pari esimerkkikuvaa.
Päivitys: AOSPA versiosta 7.3.0 lähtien kamerasovellus on muuttunut erilaiseksi.
Ominaisuudet
Resurrection Remix OS:n tapaan Paranoid Android tukee Magisk root manageria ja Substratum teemavalitsinta. (AOSPAn kehittäjät tekevät myös yhteistyötä Substratumin kehittäjien kanssa). Kumpikaan näistä ei ole kuitenkaan oletuksena aktivoitu vaan käyttäjän tulee asentaa sopivat komponentit itse. Sen sijaan AOSPAan on kehitty uniikki Color Engine teemavalitsin, joka toimii ilman roottia. Color Engine koostuu kahdesta osasta, jotka ovat Primary ja Accent Color. Primary on käytännössä teeman taustaväri, ja Accent toimii tehostevärinä. Taustavärejä on tällä hetkellä neljä kappaletta. Default ja Pixel ovat vaaleita teemoja ja Gray sekä Dark ovat puolestaan tummia. Tehostevärejä on kymmenen erilaista. Kaiken kaikkiaan Color Engine on varsin yksinkertainen teemavalitsin eikä sen avulla voi muokata puhelimen ilmettä mahdottomasti. Lisäksi teema ei muuta oletussovellusten värejä kolmansien osapuolten sovelluksista puhumattakaan. Color Enginen avulla voi kuitenkin muuttaa käyttöliittymän yleisilmeen vaaleasta tummaksi helposti.
Nougatin myötä laitteen sivusta vedettävä Pie -navigointi on tehnyt paluun. Pie aktivoidaan asettamalla laite Immersive -tilaan. Tämän jälkeen Pie -navigointi tulee esiin alhaalta ylös pyyhkäisemällä ja se voidaan asettaa myös vasempaan tai oikeaan reunaan. Asetuksista Pie -navigoinnille löytyy tumma ja vaalea teema sekä automaattitila, joka valitsee teeman automaattisesti Color Enginen mukaan. Lisäksi akun ja verkon kuvakkeiden näkyvyyttä voi säätä Pie -navigoinnin ollessa näkyvissä. Ärsyttävänä yksityiskohtana käyttöjärjestelmä ei muista Pie -navigoinnin sijaintia, jos Immersive -tilan kytkee välillä pois päältä. Tällöin Pie -navigointi siirtyy automaattisesti takaisin alareunaan.
Uusia ominaisuuksia ovat Pocket Lock ja Accidental Touch. Pocket Lockin tavoitteena on ehkäistä lukituksen avautuminen puhelimen ollessa taskussa. Kun ominaisuus on aktiivisena ja puhelin laitetaan taskuun, laite käyttää valoisuusanturia tämän tunnistamiseen. Taskussa ollessaan puhelimen ruudun saa herätettyä vain pitämällä virtapainiketta hetken aikaa pohjassa. Accidental Touch puolestaan pyrkii vähentämään vahinkopainalluksia esimerkiksi pelaamisen aikana. Ominaisuus kytkee navigointipainikkeet epäaktiiviseksi aina kun kosketusnäyttöä kosketaan. Toisin sanoen navigointipainikkeet eivät toimi silloin, kun sormet liikkuvat kosketusnäytöllä. Ominaisuus on käytettävissä vain fyysisillä navigointipainikkeilla varustetulla laitteilla, joten en päässyt testaaman sen toimivuutta käytännössä Nexus 5:llä.
Eleet valikosta löytyy muistakin custom romeista tuttuja ominaisuuksia, kuten kameran avaaminen virtapainikkeen tuplaklikkauksella ja lepotilaan siirtyminen tilapalkin tuplaklikkauksella. Lisäksi mukana on Resurrection Remix OS:sta tuttu kolmen sormen kuvakaappaus. Neljäs eleominaisuus on vilkaisunäyttö. Vilkaisunäytön avulla saapuneet ilmoitukset voi katsoa nopeasti nostamalla puhelin esimerkiksi pöydältä avaamatta puhelinta.
Käyttöä helpottavia ominaisuuksia ovat myös reunimmaisten navigointinäppäinten vaihtaminen toisin päin. Lisäksi painikkeiden toimintaa voidaan muuttaa (pitkä- ja tuplapainallus) mutta painikkeita ei voi lisätä toisin kuin monessa muussa custom romissa. Sovellukset voidaan lukottaa viimeiset sovellukset näkymästä, jolloin ne ei häviä listasta sitä tyhjennettäessä. Asetuksista löytyy oma valikko System UI Tunerille ja lähimaksulle (Android Pay). Huomionarvoisena seikkana Paranoid Androidista puuttuu useita Lineage OS:sta löytyviä ominaisuuksia.
Suorituskyky ja huomiot
Testijakson ajaksi laitteeseen asennettiin viimeisin Paranoid Android 7.2.1 Release (Nougat 7.1.2), joka päivitettiin testijakson aikana kertaalleen uudempaan 7.2.3 versioon. Lisäksi laitteeseen asennettiin OpenGAPPS:n pienin GAPPS paketti (pico) Play Kauppaa varten. Ensimmäisellä käynnistyksellä tallennuskapasiteetista oli käytetty 4,02/14,68 Gt ja järjestelmä -osio vei tallennustilasta 2,12 Gt.
Paranoid Android osoittautui testijakson aikana varsin toimivaksi custom romiksi. Käyttökokemus oli sulavaa eikä vastaan tullut suorituskykyyn liittyviä ongelmia. Kaikki ei kuitenkaan sujunut aivan täydellisesti, sillä 7.2.1 versiolla akun kulutus oli kaikista testaamistani custom romeista heikoin. Bugi oli onneksi paikannettu kehittäjien toimesta ja 7.2.3 päivitys korjasi ongelman. 7.2.3 päivityksen asentaminen ei kuitenkaan onnistunut toivotusti käyttöliittymän kautta. Puhelin ilmoitti saapuneesta päivityksestä oikeaoppisesti (OTA) ja päivityksen lataaminen onnistui ongelmitta. Päätin kuitenkin siirtää päivityksen asentamista seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä yritin asentaa päivitystä asetuksien kautta mutta asennuspainike ei tehnyt mitään eikä latausta voinut aloittaa uudelleen. Lopulta päivitys täytyi asentaa manuaalisesti hakemalle se TWRP:n kautta lataussijainnista. Ongelman perimmäisenä syynä saattoi olla asennuksen lykkääminen myöhempään ajankohtaan.
Kaiken kaikkiaan Paranoid Android tuntui varsin raikkaalta tuulahdukselta custom romien parissa. AOSPA ei ole ottanut niin paljon vaikutteita Lineage OS:sta kuin useimmat muut custom romit. AOSPAan on tuotu uniikkeja käyttöä helpottavia ominaisuuksia mutta toisaalta mm. Screen recorder, yhden käden käyttötila ja laajemmat virranhallinta ominaisuudet loistivat poissaolollaan. Moni asia on kuitenkin korjattavissa kolmannen osapuolen ratkaisuilla (kts. Xettings: Clock and other statusbar/QS tweaks for AOSPA).
7.2.1 versiota lukuun ottamatta akun kesto oli hyvällä tasolla. Päivittäin Screen-On-Time (SOT) oli hieman yli kaksi tuntia. Akun varaus oli jokaisen päivän päätteeksi alle 50% muiden custom romien tavoin, joten toista päivää laitetta ei voinut käyttää yhdellä latauksella. Latausten välinen aika vaihteli 12-16 tunnin välillä ja laitteen käyttäminen koostui pääosin nettiselauksesta ja pikaviestittelystä mm. WhatsAppilla.
Jostain syystä BaseMark OS II tulokset olivat System ja Web osioissa huomattavasti heikompia kuin muilla custom romeilla useista testiajoista huolimatta. En kuitenkaan huomannut tämän vaikuttavan mitenkään käytännön suorituskykyyn ja muut benchmarkit ovat linjassa aiempien tulosten kanssa.
AnTuTu (v6.2.7): 51600
3DMark (v1.6.3516): 959 (Sling Shot)
GFXBench (v4.0.13)
- 3D (v6.1.1): 8613
- Marooned: 6062
- Garden: 2551
- UX: 16027
- UX Data Secure: 3782
- UX Data process: 2153
- UX Strategy games: 4152
- UX Image process: 3798
- UX I/O performance: 2142
- CPU: 19768
- CPU Mathematics: 5683
- CPU Common Use: 6464
- CPU Multi-Core: 7621
- RAM: 7192
- System: 1213
- Memory: 576
- Graphics: 1949
- Web: 10
- Single: 1003
- Multi: 1684
3DMark (v1.6.3516): 959 (Sling Shot)
GFXBench (v4.0.13)
- Mahattan: 641,4 Frames (10 Fps)
- 1080p Manhattan Offscreen: 569,4 Frames (9,2 Fps)
- T-Rex: 1366 Frames (24 Fps)
- 1080p T-Rex Offscreen: 1219 Frames (22 Fps)
Viimeksi muokattu: