Custom rom -esittelyketju

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069

Johdanto

Paranoid Android (PA/AOSPA) perustettiin vuonna 2012 ja se on nimetty samannimisen Radioheadin kappaleen mukaan. AOSPA oli pitkään yksi suosituimmista custom romeista CyanogenModin ja Android Open Kang Projectin rinnalla (”The Big Three”) mutta vuonna 2015 sen suosio hiipui, kun OnePlus palkkasi AOSPAn avainhenkilöt kehittämään OxygenOS käyttöjärjestelmää. AOSPA eli reilun vuoden verran hiljaiseloa, kunnes uusilla jäsenillä vahvistunut AOSPA tiimi julkaisi Marshmallow päivityksen kesällä 2016. Toinen tuleminen antoi kuitenkin vielä odottaa itseään, sillä Marshmallow versiolle julkaistiin vain kolme päivitystä.

Toiminta saatiin kunnolla vauhtiin vasta vuotta myöhemmin julkaistun Nougat version myötä. Nougatin kohdalla AOSPA siirtyi kokonaan CAF pohjaiseksi julkaisuksi ja vakio Androidin kanssa päällekkäisiä ominaisuuksia karsittiin pois. Tarkoituksena on edelleen kehittää Androidiin uusia innovatiivisia ominaisuuksia mutta niitä ei lisätä vain lisäämisen ilosta. Päivitysten kohdalla mennään laatu edellä eikä keskeneräisiä päivityksiä julkaista. Uusia päivityksiä julkaistaan vasta, kun ne sisältävät merkittäviä muutoksia aikaisempaan nähden. Kaikesta huolimatta päivitystahtia on tarkoitus parantaa etenkin Marshmallow’iin nähden. Paranoid Android on tällä hetkellä ladattavissa 47 eri laitteelle ja päivitykset ovat ladattavissa laitteeseen OTAna. AOSPAn kehittäjät tekevät myös yhteistyötä Nextbit OS:n parissa Razer teamin kanssa.

Ulkonäkö ja sovellukset
Paranoid Androidin ulkoasu on hyvin samanlainen kuin vakio Androidissa mutta kuvakkeiden vihreän sävy on muuttunut limen vihreäksi. Launcheriksi on valittu Pixel-käynnistysohjelmaa mukaileva Launcher3, johon on lisättyä uusia ominaisuuksia kuten Google Now paneeli. Google Now vaatii kuitenkin toimiakseen sopivan GAPPS paketin.

Esiasennettuja sovelluksia on kaikkiaan 17 kappaletta: Android-näppäimistö (AOSP), Asetukset, Camera, Galleria, Kalenteri, Kello, Laskin, Launcher3, PA Browser, Puhelin, Shuttle+, SIM Toolkit, Sähköposti, Tiedostot, Viestit, Yhteystiedot ja Ääninauhuri. Huomionarvoista on, että yhtäkään sovellusta ei ole lainattu muista custom romeista eikä päällekkäisiä sovelluksia ole. Camera ja PA Browser ovat AOSPAn kehittäjien tekemiä sovelluksia ja Shuttle+ on SimpleCityn kehittämä musiikkisoitin, joka on tuotu yhteistyön myötä Paranoid Androidiin. Muut sovellukset ovat AOSP pohjaisia.

PA Browser on Chromium pohjainen nettiselain, joka optimoitu Snapdragon laitteita varten (Chromium Browser for Snapdragon). Selaimesta löytyy samat ominaisuudet kuin Chromesta muutamalla lisäominaisuudella höystettynä. PA Browser vastaa siis hyvin pitkälti MoKee OS romista löytyvää YuBrowseria. YuBrowserin tapaan PA Browserissa voidaan siirtyä edelliselle sivustolle pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle ja takaisin pääsee luonnollisesti pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle.

PA Browser käyttää oletuksena Google hakukonetta mutta se on käyttäjän vaihdettavissa. Asetuksista löytyy akunkulutusta vähentävä Power saving mode, minkä lisäksi valittavana on erillinen Data Saver mobiilidatan käytön vähentämiseksi. Asetuksista löytyy myös Night mode, joka toimii huomattavasti paremmin kuin YuBrowserissa. PA Browserilla myös nettisivustojen taustat vaihtavat väriä, joten yötila on oikeasti toimiva. Ihan jokaisella sivustolla Night mode ei kuitenkaan toiminut testajaksolla toivotusti.

PA Browserista löytyy myös useita tietoturvaa parantavia ominaisuuksia kuten tietoturvapäivitysten automaattinen lataus ja mahdollisuus estää ruutukaappausten ottaminen muiden sovellusten toimesta. Sivustoasetuksista on mahdollista kytkeä päälle vielä beta vaiheessa olevat Web Defender, Secure Connect ja XSS Defender.

Imgur


Kamera
Paranoid Androidissa on kokonaan uusi kamerasovellus, josta löytyy valo-, video-, ja panoraamakuvaustila. Perussäätöjä on melko kattavasti erilaisia kuvaustilanteita varten ja kuviin on mahdollista lisätä perinteisiä suodattamia kuten Mono, Sepia ja Negative. Varsinaista manuaalikuvaustilaa ei ole mutta esimerkiksi valotusta ja valkotasapainoa voidaan säätää erikseen. HDR ja muut erikoisemmat ominaisuudet on jätetty kokonaan pois. (OnePlus 3/3T mallia varten kameraan on tehty kohdennettuja säätöjä). Alla on muutama kuvakaappaus säädöistä ja pari esimerkkikuvaa.

Päivitys: AOSPA versiosta 7.3.0 lähtien kamerasovellus on muuttunut erilaiseksi.

Imgur

Ominaisuudet
Resurrection Remix OS:n tapaan Paranoid Android tukee Magisk root manageria ja Substratum teemavalitsinta. (AOSPAn kehittäjät tekevät myös yhteistyötä Substratumin kehittäjien kanssa). Kumpikaan näistä ei ole kuitenkaan oletuksena aktivoitu vaan käyttäjän tulee asentaa sopivat komponentit itse. Sen sijaan AOSPAan on kehitty uniikki Color Engine teemavalitsin, joka toimii ilman roottia. Color Engine koostuu kahdesta osasta, jotka ovat Primary ja Accent Color. Primary on käytännössä teeman taustaväri, ja Accent toimii tehostevärinä. Taustavärejä on tällä hetkellä neljä kappaletta. Default ja Pixel ovat vaaleita teemoja ja Gray sekä Dark ovat puolestaan tummia. Tehostevärejä on kymmenen erilaista. Kaiken kaikkiaan Color Engine on varsin yksinkertainen teemavalitsin eikä sen avulla voi muokata puhelimen ilmettä mahdottomasti. Lisäksi teema ei muuta oletussovellusten värejä kolmansien osapuolten sovelluksista puhumattakaan. Color Enginen avulla voi kuitenkin muuttaa käyttöliittymän yleisilmeen vaaleasta tummaksi helposti.

Nougatin myötä laitteen sivusta vedettävä Pie -navigointi on tehnyt paluun. Pie aktivoidaan asettamalla laite Immersive -tilaan. Tämän jälkeen Pie -navigointi tulee esiin alhaalta ylös pyyhkäisemällä ja se voidaan asettaa myös vasempaan tai oikeaan reunaan. Asetuksista Pie -navigoinnille löytyy tumma ja vaalea teema sekä automaattitila, joka valitsee teeman automaattisesti Color Enginen mukaan. Lisäksi akun ja verkon kuvakkeiden näkyvyyttä voi säätä Pie -navigoinnin ollessa näkyvissä. Ärsyttävänä yksityiskohtana käyttöjärjestelmä ei muista Pie -navigoinnin sijaintia, jos Immersive -tilan kytkee välillä pois päältä. Tällöin Pie -navigointi siirtyy automaattisesti takaisin alareunaan.

Uusia ominaisuuksia ovat Pocket Lock ja Accidental Touch. Pocket Lockin tavoitteena on ehkäistä lukituksen avautuminen puhelimen ollessa taskussa. Kun ominaisuus on aktiivisena ja puhelin laitetaan taskuun, laite käyttää valoisuusanturia tämän tunnistamiseen. Taskussa ollessaan puhelimen ruudun saa herätettyä vain pitämällä virtapainiketta hetken aikaa pohjassa. Accidental Touch puolestaan pyrkii vähentämään vahinkopainalluksia esimerkiksi pelaamisen aikana. Ominaisuus kytkee navigointipainikkeet epäaktiiviseksi aina kun kosketusnäyttöä kosketaan. Toisin sanoen navigointipainikkeet eivät toimi silloin, kun sormet liikkuvat kosketusnäytöllä. Ominaisuus on käytettävissä vain fyysisillä navigointipainikkeilla varustetulla laitteilla, joten en päässyt testaaman sen toimivuutta käytännössä Nexus 5:llä.

Eleet valikosta löytyy muistakin custom romeista tuttuja ominaisuuksia, kuten kameran avaaminen virtapainikkeen tuplaklikkauksella ja lepotilaan siirtyminen tilapalkin tuplaklikkauksella. Lisäksi mukana on Resurrection Remix OS:sta tuttu kolmen sormen kuvakaappaus. Neljäs eleominaisuus on vilkaisunäyttö. Vilkaisunäytön avulla saapuneet ilmoitukset voi katsoa nopeasti nostamalla puhelin esimerkiksi pöydältä avaamatta puhelinta.

Käyttöä helpottavia ominaisuuksia ovat myös reunimmaisten navigointinäppäinten vaihtaminen toisin päin. Lisäksi painikkeiden toimintaa voidaan muuttaa (pitkä- ja tuplapainallus) mutta painikkeita ei voi lisätä toisin kuin monessa muussa custom romissa. Sovellukset voidaan lukottaa viimeiset sovellukset näkymästä, jolloin ne ei häviä listasta sitä tyhjennettäessä. Asetuksista löytyy oma valikko System UI Tunerille ja lähimaksulle (Android Pay). Huomionarvoisena seikkana Paranoid Androidista puuttuu useita Lineage OS:sta löytyviä ominaisuuksia.

Imgur


Suorituskyky ja huomiot
Testijakson ajaksi laitteeseen asennettiin viimeisin Paranoid Android 7.2.1 Release (Nougat 7.1.2), joka päivitettiin testijakson aikana kertaalleen uudempaan 7.2.3 versioon. Lisäksi laitteeseen asennettiin OpenGAPPS:n pienin GAPPS paketti (pico) Play Kauppaa varten. Ensimmäisellä käynnistyksellä tallennuskapasiteetista oli käytetty 4,02/14,68 Gt ja järjestelmä -osio vei tallennustilasta 2,12 Gt.

Paranoid Android osoittautui testijakson aikana varsin toimivaksi custom romiksi. Käyttökokemus oli sulavaa eikä vastaan tullut suorituskykyyn liittyviä ongelmia. Kaikki ei kuitenkaan sujunut aivan täydellisesti, sillä 7.2.1 versiolla akun kulutus oli kaikista testaamistani custom romeista heikoin. Bugi oli onneksi paikannettu kehittäjien toimesta ja 7.2.3 päivitys korjasi ongelman. 7.2.3 päivityksen asentaminen ei kuitenkaan onnistunut toivotusti käyttöliittymän kautta. Puhelin ilmoitti saapuneesta päivityksestä oikeaoppisesti (OTA) ja päivityksen lataaminen onnistui ongelmitta. Päätin kuitenkin siirtää päivityksen asentamista seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä yritin asentaa päivitystä asetuksien kautta mutta asennuspainike ei tehnyt mitään eikä latausta voinut aloittaa uudelleen. Lopulta päivitys täytyi asentaa manuaalisesti hakemalle se TWRP:n kautta lataussijainnista. Ongelman perimmäisenä syynä saattoi olla asennuksen lykkääminen myöhempään ajankohtaan.

Kaiken kaikkiaan Paranoid Android tuntui varsin raikkaalta tuulahdukselta custom romien parissa. AOSPA ei ole ottanut niin paljon vaikutteita Lineage OS:sta kuin useimmat muut custom romit. AOSPAan on tuotu uniikkeja käyttöä helpottavia ominaisuuksia mutta toisaalta mm. Screen recorder, yhden käden käyttötila ja laajemmat virranhallinta ominaisuudet loistivat poissaolollaan. Moni asia on kuitenkin korjattavissa kolmannen osapuolen ratkaisuilla (kts. Xettings: Clock and other statusbar/QS tweaks for AOSPA).

7.2.1 versiota lukuun ottamatta akun kesto oli hyvällä tasolla. Päivittäin Screen-On-Time (SOT) oli hieman yli kaksi tuntia. Akun varaus oli jokaisen päivän päätteeksi alle 50% muiden custom romien tavoin, joten toista päivää laitetta ei voinut käyttää yhdellä latauksella. Latausten välinen aika vaihteli 12-16 tunnin välillä ja laitteen käyttäminen koostui pääosin nettiselauksesta ja pikaviestittelystä mm. WhatsAppilla.
upload_2017-9-10_14-52-10.png



Jostain syystä BaseMark OS II tulokset olivat System ja Web osioissa huomattavasti heikompia kuin muilla custom romeilla useista testiajoista huolimatta. En kuitenkaan huomannut tämän vaikuttavan mitenkään käytännön suorituskykyyn ja muut benchmarkit ovat linjassa aiempien tulosten kanssa.

AnTuTu (v6.2.7): 51600
  • 3D (v6.1.1): 8613
    • Marooned: 6062
    • Garden: 2551
  • UX: 16027
    • UX Data Secure: 3782
    • UX Data process: 2153
    • UX Strategy games: 4152
    • UX Image process: 3798
    • UX I/O performance: 2142
  • CPU: 19768
    • CPU Mathematics: 5683
    • CPU Common Use: 6464
    • CPU Multi-Core: 7621
  • RAM: 7192
BaseMark OS II (v2.0): 337 Powerboard Beta
  • System: 1213
  • Memory: 576
  • Graphics: 1949
  • Web: 10
GeekBench 4 (v4.1.1) LG Nexus 5 - Geekbench Browser
  • Single: 1003
  • Multi: 1684
PCMark (v2.0.3716): 3672 (Work 2.0 performance)

3DMark (v1.6.3516): 959 (Sling Shot)

GFXBench (v4.0.13)
  • Mahattan: 641,4 Frames (10 Fps)
  • 1080p Manhattan Offscreen: 569,4 Frames (9,2 Fps)
  • T-Rex: 1366 Frames (24 Fps)
  • 1080p T-Rex Offscreen: 1219 Frames (22 Fps)
 
Viimeksi muokattu:

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Project Treble todennäköisesti mullistaa custom romien kehittämisen jatkossa:
Luckily, Project Treble should also make the grass greener for custom ROM users as well. In fact, it has the potential to change the custom ROM development scene completely – and for good...

..."Malchev says that Treble standardizes Android hardware support to such a degree that generic Android builds compiled from AOSP can boot and run on every Treble device. In fact, these “raw AOSP” builds are what will be used for some of the CTS testing Google requires all Android OEMs to pass in order to license the Google apps—it’s not just that things should work, they are required to work."

To drive this point home, it means that because of the way the lower layer of Android was modularized, all Treble devices in the market will be able to boot a generic stock, AOSP Android build. This takes away most of the hassle of porting custom ROMs to an older device since a single, generic Android build can run on many devices. This moves Android devices way closer to something like a personal computer, where you can boot up the latest, cutting edge Windows 10 build or any Linux distribution on a 10-12-year-old computer.

You won’t be able to boot up flawlessly-working generic Android 9.0 builds on your Treble device just yet, though – device trees and kernels will still require being worked on. It’s still a great start: thanks to the modularized HALs, the workload for bringing up the next Android version should be greatly reduced, and we could see stable 9.0 builds in a matter of days/weeks instead of months. We should have in mind that Project Treble, while it’s now rolling out, is still a work in progress as it’s still receiving changes in AOSP, and the vendor layer could eventually be standardized to the point installing a new Android version will be the same as installing Windows on a computer.

This is a huge technical advancement, and it has the potential to significantly improve AOSP-based custom ROM development on our forums. But then, this only applies to devices with Project Treble, and currently the only Treble phones available out there are the Google Pixel, Google Pixel XL, Sony Xperia XZ1, and XZ1 Compact
Hyödyt pääsevät käytäntöön todennäköisesti vasta tulevissa Trebleä valmiiksi tukevissa luureissa. Ei ole kuitenkaan täysin poissuljettua etteikö Treblen etuja saataisi kehitettyä myös nykyisiin luureihin.
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
234
Terve!

Antero: mahtuisko sun testipenkkiin vielä romeja? Aosp Extended. Mitä iha pikkiriikkisen tutkinut, niin olisi aika puhdas vaihtoehto ja kevyt. Se miten se toimii olisi kiva saada tietää (enkku ei kuulu vahvuuksiin:D). Olisiko vaihtoehto, kun romeja joskus alan OP 3T:lle kattelemaan
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Terve!

Antero: mahtuisko sun testipenkkiin vielä romeja? Aosp Extended. Mitä iha pikkiriikkisen tutkinut, niin olisi aika puhdas vaihtoehto ja kevyt. Se miten se toimii olisi kiva saada tietää (enkku ei kuulu vahvuuksiin:D). Olisiko vaihtoehto, kun romeja joskus alan OP 3T:lle kattelemaan
Kyllä näitä olisi vielä tarkoitus testailla mutta tällä hetkellä "luova tauko" päällä :rolleyes:. Muutaman näitä voisi vielä testailla Nougatilla ennen Oreota. Pitää laittaa AOSP Extented harkintaa.

Ground Zero Romsien kehittäjiltä oli tulossa Oreon myötä custom rom pohja muita custom romeja ajatellen:
 

burner

F-Solutions
Yhteistyökumppani
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
62
Minulla olisi muutama puhelin joihin haluaisin tuoreen rommin:
Ensisijaisesti:
Sony xperia z2

Tois sijaisesti:
Nexus 4
Htc desire z

Olen katsellut carbon rommia. Mitä raati suosittelee? Erityisesti olen tekemässä tätä tietoturvamielessä, joten mieluusti rommi olisi sellainen jossa on oletetusti pienin mahdollisuus "extra mausteisiin".


Olen viimeksi joskus 5v sitten tuusannut custom rommien kanssa, joten olisiko raatilla suosituksia myös siihen, miten saan asennettua rommin ilman, että siinä samalla madotan luurin jollain epämääräisellä roottaus/flashaus/bootloader softalla? Tuohon liene pitää joku softa olla, mutta mikä olisi niistä todennäköisesti luotettavimmasta lähteestä?


Sitten vielä pari extra kysymystä custom rommien käyttäjille. Onko komeuksia suostuuko seuraavat sofat toimimaan:
- iZettle
- Ingress

Varsinkin iZettle on ollut hiukan kranttu alustan suhteen, joten mietin että liittyykö auditoimattomaan firmikseen vai onko ollut vaan liaan vanha firmis?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Minulla olisi muutama puhelin joihin haluaisin tuoreen rommin:
Ensisijaisesti:
Sony xperia z2

Tois sijaisesti:
Nexus 4
Htc desire z

Olen katsellut carbon rommia. Mitä raati suosittelee? Erityisesti olen tekemässä tätä tietoturvamielessä, joten mieluusti rommi olisi sellainen jossa on oletetusti pienin mahdollisuus "extra mausteisiin".


Olen viimeksi joskus 5v sitten tuusannut custom rommien kanssa, joten olisiko raatilla suosituksia myös siihen, miten saan asennettua rommin ilman, että siinä samalla madotan luurin jollain epämääräisellä roottaus/flashaus/bootloader softalla? Tuohon liene pitää joku softa olla, mutta mikä olisi niistä todennäköisesti luotettavimmasta lähteestä?
Tietoturvaa silmällä pitäen paras vaihtoehto on luonnollisesti sellainen custom rom, jota päivitetään kyseiselle laitteelle tiheästi. Yllättävän vähän näytti olevan virallisia ajantasalla olevia custom romeja tuolle Xperia Z2:lle. Carbon ROM näytti olevan tuettuna ja se vaikuttaa muutenkin hyvältä vaihtoehdolta. Lineage OS ja MoKee OS voisivat olla myös ihan hyviä vaihtoehtoja Nexus 4:lle. Desire Z alkaa olla jo sen verran vanha laite, ettei aktiivisia kehittäjä enää pyöri laitteen parissa. Ehkä xda:sta löytyy joku rom?

Mitä tulee bootloaderin unlockaukseen, niin Sonyn kohdalla kannattaa unlockata virallisten ohjeiden mukaan. Tarvittavat ADB työkalut löytyy Googlelta, jos ei halua käyttää esim. xda:sta löytyviä työkaluja. Ennen unlockausta kannattaa kuitenkin ottaa DRM avaimet talteen TA-backupilla.

Roottaus on sitten oma taiteenlajinsa jokaisella laitteella. Kunhan nyt ei mitään KingoRoottia tms. lähde käyttämään, niin eiköhön siitä hyvä tule. Xda:ssa näytti olevan joku ohje:
TWRP löytyy heidän omilta sivuiltaan ja asennus onnistunee ADB:llä.

-------

EDIT: Chainfire Retires from SuperSU, to Leave Fully February 24th
 
Viimeksi muokattu:

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Ettei pääse tämänkään projekti kokonaan unohtumaan, niin otan tänään testailuun SlimRoms custom romin. Pysyn vielä Nougat romeissa mutta vuoden vaihteen jälkeen voisi sitten katsella, missä kuosissa Oreo romit ovat :geek:.

EDIT: Paranoid Android julkaisu muuten kamerasovelluksen lähdekoodit mutta ei itse kuvien prosessointia:
 
Viimeksi muokattu:

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Project Treble todennäköisesti mullistaa custom romien kehittämisen jatkossa:

Hyödyt pääsevät käytäntöön todennäköisesti vasta tulevissa Trebleä valmiiksi tukevissa luureissa. Ei ole kuitenkaan täysin poissuljettua etteikö Treblen etuja saataisi kehitettyä myös nykyisiin luureihin.
Tässä hieman esimakua Treblen tuomista mahdollisuuksista:
Project Treble support is required on any device shipping with Android Oreo, so even though there are several devices that meet this criteria, nobody has tested whether or not we really can just boot a ROM compiled straight from source. But finally, I was able to boot a stock, generic AOSP-built Android 8.0 Oreo ROM on the Huawei Mate 9 thanks to Project Treble support...

...Not only is this the first time that a Huawei Mate 9 device booted an AOSP ROM, but it’s also the first time someone outside of Google and OEMs has tested whether Project Treble-enabled devices really can boot generic AOSP builds.
Thanks to Project Treble, the time it takes to port an AOSP ROM onto a device should no longer take weeks or months—instead it should take merely days...

...We may soon be seeing a revolution in custom ROM development thanks to the initial development efforts on this front by XDA Senior Member phhusson. After 20 hours of work researching, developing, and debugging with me, phhusson created a system image that can be booted on multiple devices from different manufacturers and with completely different SoCs. For example, the same system image that I booted on my own Huawei Mate 9 also boots on the Honor 8 Pro, Honor 9, Sony Xperia XZ1 Compact, and the Essential Phone. That’s 3 different OEMs (Huawei/Honor, Sony, and Essential) and 2 different SoCs (HiSilicon Kirin 960 and Qualcomm Snapdragon 835) where this single system image can successfully boot.

It’s possible that in the future, we could be seeing a single system image that can work on dozens of different Android smartphones, much like how Microsoft Windows can run on nearly any computer hardware.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Johdanto
SlimRoms syntyi vuoden 2012 taitteessa perustuen Android Ice Cream Sandwich (ICS) versioon. SlimRomsin perustajan Krarvindin ideologia oli hyvin yksinkertainen: Hän halusi luoda mahdollisimman kevyen Androidin, josta olisi karsittu kaikki ylimääräinen pois. Tätä varten Krarvind poisti Androidista ylimääräiset tiedostot aina fonteista lähtien ja jopa tuettujen kielien määrä rajoitettiin viiteen! Sittemmin linjaa on hieman höllennetty ja nykyisin SlimRoms tukee useita kieliä ja siihen on lisätty joitain lisäominaisuuksia käyttäjäpalautteen perusteella. Alkuperäistä ajatusta ei kuitenkaan ole unohdettu, vaan tarkoituksena on edelleen tarjota kevyt versio Androidista.

SlimRoms tunnettiin aluksi Slim ICS nimellä mutta se opittiin pian tuntemaan ”Slim Romina”, johon nykyinen nimi perustuu. Android versioiden mukaan nimeäminen jäi kuitenkin elämään ja Slim ICS:iä seurasivat Slim Bean, SlimKat ja SlimLP. Lollipopin jälkeen osa SlimRomsin avainhenkilöistä jättäytyi pois romin kehityksestä, minkä johdosta SlimRoms joutui sulkemaan serverinsä hetkeksi. Välttääkseen vastaavan katastrofin jatkossa kehittäjät perustivat SlimRoms Ltd yrityksen Britteihin. Yrityksen tavoitteena ei ole tehdä voittoa vaan kehittäjät esimerkiksi jakavat lähdekoodit GitHubissa. Marshmallow’sta lähtien SlimRomsin nimeämisessä on käytetty numeroita Android version mukaan (Marhsmallow 6 = Slim6, Nougat 7 = Slim7).

Tällä hetkellä SlimRoms on ladattavissa 54 laitteelle ja päivitykset tulevat tuetuille laitteille viikottain (Weekly). Päivitykset eivät kuitenkaan ole ladattavissa laitteeseen OTAna vaan ne tulee ladata SlimRomsin verkkosivuilta manuaalisesti. Weeklyn lisäksi verkkosivuilta on ladattavissa viimeisin Stable release, joka oli esimerkiksi Nexus 5:n kohdalla viime kesäkuulta.

Ulkonäkö ja sovellukset
SlimRomsin ulkoasu on käytännössä täysin puhdas Android, sillä mitään AOSP:sta tuttuja elementtejä ei ole lähdetty muuttamaan. Ainoastaan tehosteväri on vaihtunut sähkönsiniseksi ja launcher on kehittäjien omaa käsialaa mutta ulkoasultaan se vastaa Pixel-käynnistysohjelmaa ilman Google Now -lisäosaa. Asennuskooltaan SlimLauncher on vain 0,76Mt eli noin puolet Lineage OS:n Trebuchetin koosta. Pienestä koosta huolimatta SlimLauncheriin on saatu mahdutettua kotinäytön eleet. Käyttäjä voi asettaa eri toimintoja, kuten sovelluksen avaamisen tai puhelun soittamisen, tietyille eleille. Käytettävissä on pyyhkäisy eleet kuuteen eri suuntaan, kaksoisnapautus, nipistys ja levitys.

Launcherin pienen koon lisäksi esiasennettuja sovelluksia on hämmentävän vähän. Yhteensä niitä löytyy vain 13 kappaletta: Android-näppäimistö (AOSP), Asetukset, Dev Tools, Galleria, Kamera, Kello, Laskin, Puhelin, SIM Toolkit, SlimLauncher, Taajuuskorjain, Tiedostot ja Yhteystiedot. Sovelluskattauksesta puuttuvat oletuksena esimerkiksi viestit, kalenteri ja selain sovellukset, joita voidaan pitää perussovelluksina. Käyttäjä voi kuitenkin ladata esimerkiksi Play Kaupasta sellaiset sovellukset kuin itse kokee tarvitsevansa. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Tiedostot sovelluksen kuvake näkyy sovellusvalikossa ”Lataukset” -nimellä. Muissa custom romeissa lataukset ja tiedostoselain ovat toteutettu erillisinä kuvakkeina.

Imgur


Kamera
SlimRoms käyttää tuttua CyanogenModin kamerasovellusta monien muiden custom romien tapaan. Valo- ja videokuvaustilan lisäksi sovelluksessa on erillinen panoraamatila. Perussäätöjä löytyy melko kattavasti mutta esimerkiksi manuaalikuvaustila puuttuu HDR-kuvauksen ohella. Alla on muutama kuvakaappaus säädöistä ja pari esimerkkikuvaa.

Imgur


Ominaisuudet
Vaikka SlimRoms on hyvin minimalistinen custom rom, siitä kuitenkin löytyy joitain ainutlaatuisia ominaisuuksia. Asetukset valikkoon siirryttäessä huomio keskittyy kokonaan uuteen Mukauttaminen -osioon. Osiossa on kaksi kokonaisuutta, jotka ovat Käyttöliittymä ja Navigointi. Käyttöliittymä valikosta löytyy System UI Tunerin mahdollistamat muokkaukset tilapalkin kuvakkeille. Lisäksi akun kuvakkeen ja varaustason esitystapaa voi muuttaa.

Toinen Käyttöliittymä -valikon kokonaisuuksista on pyhitetty viimeisimmät sovellukset valikon säädöille. Vakiona SlimRomsissa on kytkettynä päälle Slim recents, joka on lisätty myös Resurrection Remix OS custom romiin. Valikon voi kuitenkin halutessaan vaihtaa vakio Androidin näkymään. Slim recents on käyttäjän valinnan mukaan näytön oikeaan tai vasempaan reunaan avautuva viimeisimmät sovellukset valikko, joka eroaa ulkoasultaan merkittävästi vakio Androidista. Kehittäjien ajatuksena on ollut tehdä kevyempi versio perinteisestä valikosta. (Google on myös itse siirtynyt samaan suuntaan hiljattain julkistetun Android Go:n kanssa). Slim recents valikossa ei ole päällekkäisiä pintoja eikä turhia animaatioita, vaan viimeksi avatut sovellukset ovat listattu allekkain pelkistetyissä laatikoissa. Sovellukset listautuvat valikkoon joko pelkän nimen ja kuvakkeen kanssa tai laajennetussa näkymässä pienen esikatseluikkunan kera. Käyttöjärjestelmä päättää itse, mitkä sovellukset näkyvät laajennettuina, mutta käyttäjä voi myös itse avata tai sulkea laajennetun näkymän. Lisäksi asetuksista voi valita laajennetun tai supistetun näkymän oletukseksi kaikille sovelluksille ja jättää esillä olevan sovelluksen listasta pois. Valikkoon voi asettaa myös näkymään ainoastaan aktiivisena olevat sovellukset ja sen ulkoasua voi säätää kattavasti koon ja värien mukaan.

Imgur


Navigonti -valikosta löytyy puolestaan muista custom romeista tuttuja ominaisuuksia virtuaaliselle navigointipalkille. Käyttäjä voi esimerkiksi muokata eri painikkeiden toimintoja, poistaa ja lisätä niitä sekä muuttaa niiden ulkoasua. MoKee OS:n tapaan navigointipalkin korkeutta voi säätää pienemmäksi tai piilottaa se kokonaan. SlimRomsin erikoisuutena on SlimDim ominaisuus, jonka myötä virtuaalisten painikkeiden hehkun voimakkuutta voi säätää ikään kuin kapasitiivisten painikkeiden taustavaloa. Lisäksi hehkun voi asettaa hiipumaan heikommaksi tietyn ajan jälkeen ja syttymään taas uudelleen, kun painikkeita painetaan tai näyttöä kosketetaan (kts. kaksi viimeistä akun kesto kuvaa). Ominaisuus voi parhaimmillaan ehkäistä Amoled -näyttöjen burn-in ilmiötä. SlimDimin voi myös kytkeä kokonaan pois päältä niin halutessaan.

Näyttö -valikossa on perusominaisuuksien lisäksi muutamia uutuuksia. Valikosta voidaan kytkeä päälle niin sanottu taskutila, joka ehkäisee virhepainalluksia taskusta. Taskutilan ollessa aktiivisena puhelimen näyttöä ei voi herättää virtanappia painamalla, jos etäisyysanturi tunnistaa puhelimen olevan taskussa. Asetus ei kuitenkaan estä tuplapainalluksella näytön herättämistä esimerkiksi kameraa käynnistäessä. Muita lisäasetuksia ovat Ambient -näyttöön liittyvät edistyneet asetukset. Asetuksista voidaan säätää Ambient -näytön sisään ja ulos häivytyksen kestoa sekä kirkkautta. Ambient -näytön kokonaiskestoa voi säätää 0,5-30s välillä. Lisäksi valikossa on säätöjä Ambient -näyttöön liittyville eleille (tuplanäpäytys, heilautus ja taskutila).

Muuten asetuksista ei löydy vakio Androidista poikkeavia ominaisuuksia. Pikapainikkeet tosin ovat muokattavissa vakio Androidin tapaan ja vaihtoehdoista löytyy mm. Lineage OS romista tuttu Kofeiini -painike. SlimRomsissa ei ole varsinaisesti tukea Substratum teemavalitsimelle, sillä Substratumin käyttöliittymä (masquerade support) on jätetty custom romista pois. SlimRomsin pitäisi kuitenkin tukea Substratumia jossain määrin Nougatista lähtien.

Imgur


Suorituskyky ja huomiot
Testiä varten puhelimeen asennettiin uusin SlimRoms 7.1.2 Weekly, joka päivitettiin pariin otteeseen uudempaan versioon (tietoturvataso 5. joulukuuta 2017). Lisäksi laitteeseen asennettiin OpenGAPPS:n pienin GAPPS paketti (pico) Play Kauppaa varten. Ensimmäisellä käynnistyksellä tallennuskapasiteetista oli käytetty vain 3,27/14,68 Gt, joten tallennustilaa oli käytettävissä varsin runsaasti. Lukema vastasi Lineage OS:n lukuja samalla laitteella.

Käyttöjakson aikana ei tullut vastaan ongelmia, jotka olisivat vaikuttaneet käyttökokemukseen negatiivisesti. Puhelin tuntui arkikäytössä sulavalta eikä jumitteluja ollut havaittavissa. Subjektiivisten havaintojen perusteella suorituskyky oli linjassa muiden custom romien kanssa. Benchmark testeissä SlimRomsilla varustettu Nexus 5 selviytyi pääsääntöisesti niin ikään samalla tavalla muiden custom kanssa, joskin Futuremarkin testeissä SlimRoms sai kaikkein heikoimmat pisteet tähän saakka. Lisäksi BaseMark OS II -testissä havaittiin sama bugi kuin Paranoid Androidin kohdalla.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana SlimRoms ei kysynyt ensimmäisellä käyttökerralla, millä kielellä laitetta halutaan käyttää. Kieli oli oletuksena asetettu englanniksi, minkä pystyi myöhemmin käydä vaihtamassa suomeksi. Ominaisuus lienee peruja ajoista, jolloin SlimRomsissa ei ollut käytettävissä kuin viisi kieltä.

Kokonaisuutta ajatellen SlimRoms toimi hyvin muttei ehkä tarjonnut juurikaan etuja kevyemmästä Androidista huolimatta. Esimerkiksi akun kesto oli samalla tasolla muiden custom romien kanssa suorituskyvyn ohella. SlimRomsin suurimpana miinuksena voidaan pitää OTA-päivityksien puuttumista. SlimRoms ei ole missään nimessä huono custom rom, vaan se tarjoaa selkeän ja toimivan paketin yksinkertaisuutta kaipaaville simppeleillä ja käyttökelpoisilla ominaisuuksilla höystettynä.

Laitteen käyttäminen koostui testijaksolla pääosin nettiselailusta ja pikaviestittelystä mm. WhatsAppilla. Mukaan mahtui myös pidempi WhatsApp-puhelu, joka verotti yhden päivän akun kestoa merkittävästi (SOT 116min, jäljellä 17%). Päivittäin Screen-On-Time (SOT) oli tyypillisesti noin kaksi tuntia. Akun varaus oli jokaisen päivän päätteeksi alle 50%, joten kahden päivän yli laitteella ei olisi selviytynyt kertaakaan.

upload_2017-12-9_18-1-53.png



AnTuTu (v6.2.7): 50522
  • 3D (v6.1.1): 8266
    • Marooned: 5734
    • Garden: 2532
  • UX: 18045
    • UX Data Secure: 4472
    • UX Data process: 2315
    • UX Strategy games: 3655
    • UX Image process: 3052
    • UX I/O performance: 4551
  • CPU: 16810
    • CPU Mathematics: 4882
    • CPU Common Use: 6818
    • CPU Multi-Core: 5110
  • RAM: 7401
BaseMark OS II (v2.0): 319 Powerboard Beta
  • System: 1670
  • Memory: 339
  • Graphics: 1928
  • Web: 10
GeekBench 4 (v4.2.0) LG Nexus 5 - Geekbench Browser
  • Single: 1026
  • Multi: 1992
PCMark (v2.0.3716): 3308 (Work 2.0 performance)

3DMark (v1.7.3516): 906 (Sling Shot)

GFXBench (v4.0.13)
  • Mahattan: 613,4 Frames (9,9 Fps)
  • 1080p Manhattan Offscreen: 576,1 Frames (9,3 Fps)
  • T-Rex: 13645 Frames (24 Fps)
  • 1080p T-Rex Offscreen: 1228 Frames (22 Fps)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.11.2016
Viestejä
1 498

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Slim joutui huonooon valoon kun yritti omia Substratumin koodia oman firmansa nimiin www.reddit.com/r/Android/comments/602x3b/slimroms_steals_substratum_code/

Lisäksi en näe mitään yhteyttä tuon Slim recentsin ja Android Gon välillä. Slim recents on enemmänkin vanhan Honeycomb tyylin mukainen https://stuff.mit.edu/afs/sipb/project/android/docs/sdk/images/3.0/tasks_full.png. Go:ssa on vain täysin animaatioista poistettu tasainen rulla omalla sivulla.
Tuo koodin "varastaminen" oli mennyt itseltä kokonaan ohitse. Hyvä, että tuli esille. Miksiköhän SlimRomsin kehittäjät eivät vain voisi lisätä Substratum tukea romiin kuten RR?

Mitä tulee tuohon Slim recentsiin, niin sillä ei tosiaan ole mitään muuta yhteistä Android Go:n viimeisimmät sovellukset valikon kanssa kuin ideologia. Molemmissa on siis ollut ajatuksena tehdä graafisesti kevyempi valikko. En varmaan osannut tuoda tätä riittävän selkeästi esille.
 
Liittynyt
23.11.2016
Viestejä
1 498
Tuo koodin "varastaminen" oli mennyt itseltä kokonaan ohitse. Hyvä, että tuli esille. Miksiköhän SlimRomsin kehittäjät eivät vain voisi lisätä Substratum tukea romiin kuten RR?

Mitä tulee tuohon Slim recentsiin, niin sillä ei tosiaan ole mitään muuta yhteistä Android Go:n viimeisimmät sovellukset valikon kanssa kuin ideologia. Molemmissa on siis ollut ajatuksena tehdä graafisesti kevyempi valikko. En varmaan osannut tuoda tätä riittävän selkeästi esille.
Taisivat sitten paineen alla poistaa tuon oman virityksen.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Tässä vielä näitä Project Treblen etuja:
But a Treble-compatible device doesn’t need any kernel modifications in order to boot AOSP, so that means that you shouldn’t need the Allview V3 Viper’s kernel source to run a basic AOSP ROM. In order to prove this, XDA Senior Member phhusson went out and bought one of these devices after a user on /r/Android asked if it would be possible to run AOSP on the device. Having only received the device just the other day, phhusson was able to boot not only AOSP Android 8.0 Oreo, but also AOSP Android 8.1 Oreo as well!

According to phhusson, all of the hardware functionality worked when he tested it using the “Test Your Android” app from the Play Store.

The only bug he said he encountered so far is that the device struggled to hardware decode HEVC 1080p videos in his ROM—a pretty short list of bugs considering he spent no time working on getting 8.0 Oreo up and running, and a short time to get 8.1 up and running.
Huomionarvoista kuitenkin on, että Trebleen on tehty joitain muutoksia 8.0 -> 8.1 välillä, minkä vuoksi Treblessä on joitain yhteensopivuusongelmia näiden versioiden välillä. Eli käytännössä Oreo 8.1 päivitys Android P versioon pitäisi onnistua tuosta vain mutta Oreo 8.0 päivitys saattaa vaatia pientä lisätyötä kehittäjältä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 163
Omassa Nexus 7 (2013):ssa ainakin Nordean koodit toimii ongelmitta Magiskin kanssa. LineageOS käytössä. Itse pankkisoftaa en ole kokeillut kun ei ole tarvetta ja kooditkin on vain varalla Nexuksekssa, pääsääntöisesti käytän puhelinta (Lumia 735) kun pitää kirjautua jonnekkin pankkitunnuksilla.

edit: ja nähtävästi vastasin johonkin vanhaan viestiin, jatkakaa :)
 

Lawidoh

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
366
Omassa Nexus 7 (2013):ssa ainakin Nordean koodit toimii ongelmitta Magiskin kanssa. LineageOS käytössä. Itse pankkisoftaa en ole kokeillut kun ei ole tarvetta ja kooditkin on vain varalla Nexuksekssa, pääsääntöisesti käytän puhelinta (Lumia 735) kun pitää kirjautua jonnekkin pankkitunnuksilla.

edit: ja nähtävästi vastasin johonkin vanhaan viestiin, jatkakaa :)

Onko sulla netflixiä, mulla puskee tuota 5.2 virhettä vähän ajan päästä kun aloittanut toistamisen.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
@FlyingAntero millo seuraavaa romia ulos?:lol:
Vähän ollut nyt jäissä tämä testailu. Hexagon rom tuossa tuli tosin testailtua Nougatilla vielä mutta raportointi jäi vaiheeseen :confused2:. Pitää koittaa raapustaa siitä vaikka lyhempi katsaus jos ei muuta. Sitten vois tosissaan polkasta muutaman rom testauksen käyntiin Oreolla huhtikuun puolella, kun aikaa on taas enemmän. Jos on jokin mielessä, niin voi laittaa ehdotuksia.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Treblen myötä alkaa olla custom rom tuki ihan eri tasolla joillain laitteille verrattuna aiempaan:
As for bugs, really everything should work. Hardware keys that aren’t natively supported by AOSP won’t work. In a future Project Treble-supported OnePlus device, the alert slider likely won’t work in a generic build of Android. Anyone getting a Project Treble supported device will be able to enjoy custom ROMs from the get-go. So long as the bootloader can be unlocked. Recent devices like the Samsung Galaxy S9/S9+ and upcoming devices like those announced by Sony at MWC 2018 can already boot the most popular custom ROMs around. It’s not just limited to these devices either. Anything launching with Android Oreo will now be able to boot LineageOS 15.1 or Resurrection Remix if the bootloader can be unlocked.
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069

Johdanto
Hexagon ROM on Lineage OS:iin pohjautuva hieman tuntemattomampi custom rom, joka pyrkii erottautumaan muista romeista graafisen ilmeen myötä. Kehittäjien omien sanojen mukaan Hexagon ROM pitää sisällään kaikkein hienoimmat ominaisuudet. Lineage OS:n lisäksi ominaisuuksia on lainattu myös Android Ice Cold Projectista ja Resurrection Remix OS:sta. Hexagon ROM on ladattavissa virallisesti 43 laitteelle ja aktiivisessa kehityksessä oleville laitteille päivityksiä tulee kuukausittain. Päivitykset ovat ladattavissa OTA:na romiin tehdyn päivitysohjelman kautta.

Ulkonäkö ja sovellukset
Siinä missä muut custom romit pyrkivät usein mahdollisimman pelkistettyyn ulkoasuun ovat Hexagon ROMin kehittäjät ottaneet tyystin toisenlaisen lähestymistavan. Nimensä mukaisesti kuusikulmiot ovat vahvasti läsnä teemassa mutta radikaaleja muutoksia Androidin rakenteisiin ei kuitenkaan ole lähdetty tekemään. Vaikutteita on enemmänkin haettu Android valmistajien tavasta muokata vakio Androidia.


Hexagon ROMia ensimmäistä kertaa käyttäessä huomio keskittyy varsin erikoiseen navigointipalkkiin. Nougatin perinteiset ikonit (kolmio, ympyrä ja neliö) ovat korvattu tyylikkäillä kuusikulmaisilla ikoneilla. Ikoneiden ulkoasu ei paljasta niiden funktioita mutta kokenut Android käyttäjä sisäistää ne nopeasti. Toinen merkittävä muutos on ilmoitusvalikon sumennustoiminto. Varsinainen pikavalikko on toteutettu vaalean ja summenetun taustan ympärille ja pikavalikon alle jäävä näkymä on niin ikään sumennettu voimakkaasti. Valikkojen tehostevärinä on käytetty sinistä.

Asetuksiin siirryttäessä vastassa on nykytrendin mukainen valkoinen valikko, jonka ilmettä on piristetty vaaleansinisellä tehostevärillä. Ikoneiden lisäksi sininen väri on tuotu valikon yläosaan ja vieritettävä asetusvalikko on ikään kuin kavennetty korttimaiseen muotoon. Yleisilme on kokonaisuudessaan raikas tuulahdus custom rom piireissä mutta toisaalta vaalea teema ei ole kaikkien mieleen eikä Substratum valitettavasti pure Hexagon ROMin teemoihin. Erikoismaininnan Hexagon ROM ansaitsee lukitusruudun komeasta kellosta.

Esiasennettuja sovelluksia on kaikkiaan 21 kappaletta: Android-näppäimistö (AOSP), Asetukset, AudioFX, Galleria, Googlen testistä puheeksi -moottori, Kalenteri, Kamera, Kello, Laskin, Musiikki, Nauhoitus, Pixel-käynnistysohjelma, Puhelin, Selain, SIM Toolkit, Sähköposti, Sää, Taustakuvat, Tiedostot, Viestit ja Yhteystiedot. Sovellukset ovat lainattu joko AOSP:sta tai Lineage OS:sta (ent. CyanogenMod) yhtä poikkeusta lukuunottamatta. Sää -sovellus on alunperin Sonyn käsialaa.


Kamera
Hexagon ROM käyttää Lineage OS:n tavoin CyanogenModin kamerasovellusta. Valo- ja videokuvaustilan lisäksi sovelluksessa on erillinen panoraamatila. Perussäätöjä löytyy melko kattavasti mutta esimerkiksi manuaalikuvaustila puuttuu HDR-kuvauksen ohella. Alla on muutama kuvakaappaus säädöistä.


Ominaisuudet
Koska Hexagon ROM pohjautuu Lineage OS:iin, löytyy siitä lähes kaikki Lineage OS:sta tutut ominaisuudet. Huomionarvoisena seikkana laajemmat virranhallintaominaisuudet puuttuvat ja salatuista kehittäjä asetuksista ei löydy Tapa sovellus -kytkintä. Uusia ominaisuuksia löytyy Personalization -osiosta, jota ei ole käännetty suomeksi. Osion ensimmäinen Hexagon ROM -valikko pitää sisällään kattavan listan erilaisia muokkauksia niin toimintoihin kuin ulkoasuunkin.

Headsup ilmoituksilla on oma valikko, jossa ne voidaan kytkeä päälle tai pois. Lisäksi ilmoituksille voi valita keston 2 - 10 sekunnin välillä kahden sekunnin sykleissä sekä asettaa niille torkkutoiminnon (1 - 60 minuuttia). Seuraavat valikot ovat käytännössä lainattu suoraan Resurrection Remix OS:sta. RR:n tapaan muokkauksia löytyy tilapalkille, ilmoitus- ja pikavalikolle, lukitusruudulle ja viimeisimmät sovellukset -valikolle. Tarkemmin näihin ominaisuuksiin voi tutustua RR:n testiartikkelissa.

Design -osio pitää sisällään pienimuotoisen "teemaeditorin". Editorin muokkausmahdollisuudet ovat varsin rajalliset mutta käyttäjä voi muokata sen avulla romin pieniä yksityiskohtia. Editorista löytyy animaatioiden, sumennuksen ja läpinäkyvyyden säätömahdollisuudet. Esimerkiksi sumennoksen voimakuutta ja väriä voi säätää mieleisekseen. Vaikka ominaisuudet ovat tuttuja RR:stä, antavat ne lisäarvoa nimenomaan Hexagon ROMille, sillä romissa on muutenkin hieman poikkeuksellinen ulkoasu. System extension -valikosta löytyy näytön reunasta esiin pyyhkäistävien App sider barin ja circle barin muokkaukset. Lisäksi valittavissa on vaihtoehtoinen navigointitapa Pie Controlin muodossa ja järjestelmäsovellusten poistotoiminto. Hexagon ROM -valikon viimeisenä on Advanced -valikko, jossa on sekalainen kattaus erilaisia ominaisuuksia (kts. kuvat).

Personalization -osiossa eteenpäin siirryttäessä seuraavana on Navigointi valikko, jossa voi RR:n tapaan vaihtaa navigointipalkin eleillä toimivaan Fling navigointiin. Lisää eletoimintoja löytyy Personalization -osion Eleet valikosta. Valittavana on kameran avaaminen virtapainikkeen tuplaklikkauksella ja lepotilaan siirtyminen tilapalkin tuplaklikkauksella.


Suorituskyky ja huomiot
Aiemmista testeistä poiketen testijakson ajaksi laitteeseen asennettiin epävirallinen Hexagon ROM 2.5 (Nougat 7.1.2) elokuulta 2017, joka oli varustettu heinäkuun 2017 tietoturvatasolla. Epäviralliset käännökset ovat yksittäisen kehittäjän aikaansaannoksia, joissa voi olla joitain pieniä eroavaisuuksia virallisen buildin kanssa. Päivitystuki on usein epäsäännöllistä riippuen kehittäjän omista resursseista. Hexagon ROMin kaveriksi laitteeseen asennettiin OpenGAPPS:n pienin GAPPS paketti (pico) Play Kauppaa varten.

Epävirallisesti käännöksestä johtuen en ruodi custom romin suorituskykyä ja akun kestoa sen kummemmin tässä yhteydessä. Yleisellä tasolla epävirallinen Hexagon ROM toimi ongelmitta koko testijakson ajan ja akunkulutus oli samalla tasolla muiden testattujen custom romien kanssa. Hexagon ROMia voi suositella etenkin hieman erilaisesta ulkoasusta kiinnostuille.
 
Viimeksi muokattu:

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Terve!

Antero: mahtuisko sun testipenkkiin vielä romeja? Aosp Extended. Mitä iha pikkiriikkisen tutkinut, niin olisi aika puhdas vaihtoehto ja kevyt. Se miten se toimii olisi kiva saada tietää (enkku ei kuulu vahvuuksiin:D). Olisiko vaihtoehto, kun romeja joskus alan OP 3T:lle kattelemaan
Asensin tänään AOSP Extended 5.4 version (Oreo 8.1) Nexukseen. Oli sopivasti eilen julkaistu uusi päivitys.
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
234
Tuli eilen asennettua tuo aosp extended OnePlus oneen.
Puhelin on äärettömän nopea verrattuna vanhaan (Resurrection ROM).
Tällä hetkellä ei mitään haukuttavaa tästä löydy. Aika näyttää.
Kiitos vaan vinkistä @FlyingAntero
Sellainen päivitys tähän väliin tuohon Googlen palveluiden sertifiointiin liittyen, että oma Nexus 5 on tuolla AEX romilla jostain syystä valmiiksi sertifioitu. En pääse siis testaamaan tuota whitelistausta.
Itekki latailin op3T:hen ton AOSP extendedin
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
234
Onko vertailupohjaa stock oreoon? Pitäisi joku custom rom laittaa op3 kun vakiossa tuntuu akku menevän luvattoman nopeasti ja esim Google maps tökkii ihmeen paljon.
Toimii iha mukavasti. Ainoo mitä itellä on aika paljon, niin jotenkin ihmeellisesti appia avatessa (taustalta myös), nii reagoi perkeleen hitasti. Painan esim youtubee niin saattaa lähtee aukasee 2-3 sekkaa sen painamisen jälkeen. Toivottavasti tulee korjaus ja on tiedossa oleva...
Saattaa olla että vaan itellä, koska extendedin xda foorumilla ei oo muut raportoinu samaa.

Fingerprint ehkä hieman hitaampi ku esim oxygenosilla (tai sit se olen vaan minä, joka on hidas?:) )

Mutta muuten: apit ei kaatuile (pitsi mobile specs appi avatessa, jos ei ole välimuistissa) mukava tätä on käytellä
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
119
Toimii iha mukavasti. Ainoo mitä itellä on aika paljon, niin jotenkin ihmeellisesti appia avatessa (taustalta myös), nii reagoi perkeleen hitasti. Painan esim youtubee niin saattaa lähtee aukasee 2-3 sekkaa sen painamisen jälkeen. Toivottavasti tulee korjaus ja on tiedossa oleva...
Saattaa olla että vaan itellä, koska extendedin xda foorumilla ei oo muut raportoinu samaa.

Fingerprint ehkä hieman hitaampi ku esim oxygenosilla (tai sit se olen vaan minä, joka on hidas?:) )

Mutta muuten: apit ei kaatuile (pitsi mobile specs appi avatessa, jos ei ole välimuistissa) mukava tätä on käytellä
Kaipa tuon uskaltaa sitten ottaa testiin ja toivoa että tuo sovellusten hidas käynnistys ei ole yleinen bugi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
119
Nyt muutaman päivän tuota aosp extendediä käyttänyt op3:lla ja hyvin on kyllä pelittänyt.
Muutama pikkujuttu mitä en ole saanut toimimaan/vaihdettua: Osuuspankin ohjelma väittää puhelimen olevan rootattu eikä näin ollen saa esim. sormenjälkeä toimimaan. En ole puhelinta rootannut ja tarkistanut vielä erillisillä ohjelmilla että roottia ei löydy.
Ilmoitusvalo on jumittunut valkoiseksi. Ilmoitusasetuksista saa värin vaihdettua ja siinä eri värit toimii kyllä, mutta vilkuttaa kuitenkin aina valkoista valoa. Pikkujuttu mutta kirkkaassa ei sitä näy ollenkaan.
Mi fit - sovellus ei jostain syystä osaa lähettää soittajan nimeä kelloon. Stock romilla näkyi soittajan nimi, nyt vain että saapuva puhelu.
Muuten ei valittamista. En ole havainnut lagia sovellusten käynnistymisissä :tup:
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Liittynyt
08.11.2016
Viestejä
1 148
Pitääkin tutkailla tarkemmin. Onko helppoa laittaa tällaisen täyden ummikon, "rankin" puhelinräpellys taitanee olla iPhone 3GS:n jailbreakkaus. :D
Vaikeinta taisi olla löytää sopiva custom rommi. Sen jälkeen sen trwp, vai mikä lieneen kanssa kikkailut. Mutta taitaa nykyään olla jo helpompaa.
 
Liittynyt
30.12.2016
Viestejä
810
Laitetaan nyt vaikka tänne kysymys, miten luotettavasti toi rootin piilottaminen onnistuu tätänykyä? Jos tungen jonkun ROMin tähän ns. pääpuhelimeen, niin pitäisi ainakin pankkijutut saada toimimaan.
 

Pertti Kosunen

Basic Input/Output System
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 107
Magisk ja sen integroitu root ja hide toimii toistaiseksi hyvin, piilotettavat ohjelmat täytyy vain lisätä Magisk Managerista hide-listalle.

Monilla rommeilla pankkijutut toimii kyllä suoraan ilman roottia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 913
Milloin LG G3 tulee virallisesti Lineage OS 15.1? Sivujen mukaan tällä hetkellä löytyy 14.1 ainoastaan. Vai onko mahdollisesti jollain parempaa suositella? XDA:n foorumeilla löytyy kyllä lineage 15.1, mutta "unofficial" liittellä :confused:
 
Liittynyt
30.12.2016
Viestejä
810
Magisk ja sen integroitu root ja hide toimii toistaiseksi hyvin, piilotettavat ohjelmat täytyy vain lisätä Magisk Managerista hide-listalle.
Hyvin toimii toistaiseksi, ja muutenkin Carbon ROM:in Oreo Nightly rullaa Z3 Compactissa kuin vettä vaan. Jos akku vaan kestäisi vähän paremmin, niin tällähän pärjäisi vielä vaikka kuinka kauan...
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Milloin LG G3 tulee virallisesti Lineage OS 15.1? Sivujen mukaan tällä hetkellä löytyy 14.1 ainoastaan. Vai onko mahdollisesti jollain parempaa suositella? XDA:n foorumeilla löytyy kyllä lineage 15.1, mutta "unofficial" liittellä :confused:
Finnq nimimerkillä operoiva käyttäjä näytti oli olevan LG G3:n Lineage OS:n maintainer eli häneltä pitäisi kysyä. Ei ole näköjään ollut ainakaan xda:n puolella aktiivinen viime aikoina. Ihan hyvin voi sen unofficial buildinkin usein asentaa. Kannattaa vain vilkaista sitä xda:n ketjuja, että onko minkä verran bugeja jne. Epäviralliset käännökset ovat yksittäisen kehittäjän aikaansaannoksia, joissa voi olla joitain pieniä eroavaisuuksia virallisen buildin kanssa. Päivitystuki on usein epäsäännöllistä riippuen kehittäjän omista resursseista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 913
Finnq nimimerkillä operoiva käyttäjä näytti oli olevan LG G3:n Lineage OS:n maintainer eli häneltä pitäisi kysyä. Ei ole näköjään ollut ainakaan xda:n puolella aktiivinen viime aikoina. Ihan hyvin voi sen unofficial buildinkin usein asentaa. Kannattaa vain vilkaista sitä xda:n ketjuja, että onko minkä verran bugeja jne. Epäviralliset käännökset ovat yksittäisen kehittäjän aikaansaannoksia, joissa voi olla joitain pieniä eroavaisuuksia virallisen buildin kanssa. Päivitystuki on usein epäsäännöllistä riippuen kehittäjän omista resursseista.
Virallinen 15.1 olisi nimeenomaan se paras vaihtoehto. Jokunen vuosi takaperin oli cyanomodgen käytössä ja päivitykset tuli nätisti siihen, sitten puhelin piti laittaa takuuhuoltoon ja sen jälkeen ei enää jaksanut alkaa asentelemaan custom romeja. Nyt puhelimen takuu ummessa niin miksipä ei jotain uutta kokeilis.

Ehkäpä päädyn kuitenkin tuohon 14.1 versioon, tuskin nyt mitään isompaa menetän 14.1 vs 15.1?
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Virallinen 15.1 olisi nimeenomaan se paras vaihtoehto. Jokunen vuosi takaperin oli cyanomodgen käytössä ja päivitykset tuli nätisti siihen, sitten puhelin piti laittaa takuuhuoltoon ja sen jälkeen ei enää jaksanut alkaa asentelemaan custom romeja. Nyt puhelimen takuu ummessa niin miksipä ei jotain uutta kokeilis.

Ehkäpä päädyn kuitenkin tuohon 14.1 versioon, tuskin nyt mitään isompaa menetän 14.1 vs 15.1?
Paremman puutteessa unofficialkin käy mutta periaatteessa official toki parempi.

Lineage OS 14.1 on Android Nougat 7.1 ja 15.1 on puolestaan Oreo 8.1. Jos et Oreota kaipaa, niin 14.1 kelvannee myös.
 
M

mustekylpy

Vieras (tunnus poistettu)
Samsungin A5 ja A7 voin suositella HadesRomia
[ROM][A520x/A720x][TW-8.0.0] hadesRom Stock v4.0 [22.06.2018]

Poistaa läjän turhaa tauhkaa (osa Knox-peräistä joka ei toimisi Custom romilla kuitenkaan) ja uusimmassa versiossa saa HadesRc:n kautta kytkettyä taskulampun ääninappeihin. Pari sekuntia ääni ylös ja lamppu syttyy, painallus ääni alas ja lamppu sammuu (myös aikakatkaisu ettei jää vahingossa päälle). Tuo taskulampun pikanappi on itselle ollut aina se kuningasominaisuus jota ei vakio-ohjelmistoissa juurikaan näe.

Myös jotain pienempää käytettävyys parannuksia löytyy, mm. S9 kamera on hieman kätevämpi kuin vakio. Ei tee ihmeitä kuvan laadulle, mutta nimenomaan käytettävyys vähän parempi. Ei myöskään kysy käynnistyksen jälkeen turhaan lukituskuviota, vaan voi käyttää suoraan sormenjäljellä. En ikinä ymmärtänyt mikä idea tuossa edes oli, sillä sormenjälki on vaikeampi feikata kuin perinteisen lukituksen arvaus ja koskee vain ensimmäistä käynnistyksen jälkeistä lukitusta.

Jos haluaa rootin, niin Magisk ja Magisk Manager hoitaa homman. Netflix ja Nordean ohjelmat ainakin toimii tuon piilotustoiminnolla.
[2018.4.29] Magisk v16.0 - Root & Universal Systemless Interface [Android 5.0+]
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Johdanto
AOSP Extented (AEX) on vuonna 2016 maailman kartalle noussut custom rom, joka on saavuttanut hyvin nopeasti suuren suosion. AEX tarjoaa käyttäjilleen puhtaan AOSP kokemuksen muutamilla laajennuksilla, jotka on poimittu häpeilemättä muista custom romeista (cherry-picking). Tavoitteena on sulava käyttökokemus ajan tasalla olevilla tietoturvapäivityksillä. Päivitykset tulevat laitteeseen OTA:na vähintään kerran kuukaudessa. Android Oreo versioon tuettuja laitteita on tällä hetkellä 75 kappaletta ja kokonaisuudessaan AEX on saatavilla vajaaseen 200 laitteeseen.

Ulkonäkö ja sovellukset
Nimensä mukaisesti AEX perustuu puhtaaseen Androidiin, joten ulkonäön suhteen AEX ei tarjoa yllätyksiä. AEX:n kehittäjät eivät ole edes lähteneet kikkailemaan tehostevärien suhteen toisin kuin monessa muussa custom romissa on tapana. Bootanimation sen sijaan on todella näyttävä (linkki). Käynnistysohjelmaksi on valittu Googlen puhelimista tuttu Pixel-käynnistysohjelma, joka tukee oletuksena näytön sulkemista kotinäyttöä tuplaklikkaamalla.

Esiasennettuja sovelluksia on kaikkiaan 17 kappaletta: AEXPapers, Android-näppäimistö (AOSP), Asetukset, Camera, Galleria, Kalenteri, Kello, Laskin, Pixel-käynnistysohjelma, Puhelin, Retro Music, SIM Toolkit, Taustakuvat, Tiedostot, Via, Viestit, Yhteystiedot. AOSP:n ulkopuolisia sovelluksia ovat AEXPapers, Retro Music ja Via verkkoselain. AEXPapers on AEX:n kehittäjien omaa käsialaa ja se pitää sisällään todella tuhdin pakkauksen AEX henkisiä taustakuvia. Taustakuvia on saatavilla vaaleana ja tummana, jolloin Androidin vakio teeman saa vaihdettua Oreo 8.1 ominaisuuden mukaisesti vaaleaksi tai tummaksi. AEXPapers on myös ainoa päällekäinen sovellus koko sovelluskauttauksessa Taustakuvat sovelluksen kanssa.

Retro Music on intialaisen kehittäjän Hemanth Savaralan luoma musiikkisoitin, joka on saavuttanut Play Kaupassa yli puoli miljoonaa latausta. Kyseessä ei siis ole AEX:n kehittäjien tekemä sovellus. Savaralan on pyrkinyt tekemään sovelluksesta esteettisesti kauniin ja helppokäyttöisen. Ulkoasu mukailee löyhästi Material Designin suuntaviivoja mutta vaikutteita on otettu vahvasti iOS-käyttöjärjestelmästä. Valittavana on kolme teemaa, jotka ovat Clearly White, Kinda Dark ja Just Black. Lisäksi käyttäjä voi itse säätää ulkoasua asetuksien kautta.

Aloitusnäkymästä löytyy omat valikot toisto historialle, viimeksi lisätyille ja eniten soitetuille. Lisäksi kappaleita voi selata biisien, albumeiden, artistien ja soittolistojen mukaan sekä kansioittain. Lisäominaisuuksia ovat mm. uniajastin, kappaleiden toistaminen ilman taukoja ja oma taajuuskorjain. Taajuuskorjain tosin on vielä alpha vaiheessa, minkä vuoksi kehittäjä ei suosittele sen käyttöä.

Via selain on puolestaan kiinalaisen kehittäjän käsialaa. Kehittäjä kertoo selaimen olevan sekä nopea että minimalistinen mutta silti käyttäjän kustomoitavissa. Lisäksi kehittäjä lupaa, ettei selain lähetä minkäänlaisia ilmoituksia käyttäjälle. Selaimen aloitussivu on oletuksena hyvin pelkistetty sisältäen vain osoite- ja hakukentän sekä Via logon. Aloitussivu on kuitenkin käyttäjän muokattavissa persoonallisemman näköiseksi ja luonnollisesti vaihdettavissa haluamaansa osoitteeseen. Osoitekenttä on mahdollista siirtää näytön alalaitaan ulkoasun teemaa vaihtamalla.

Kaikki tavanomaiset perusominaisuudet kuten yö- ja yksiyisyystila ja kirjainmerkit löytyvät ja halutessaan käyttäjä voi selata verkkosivuja myös työpöytä tilassa. Lisäksi User Agentin voi vaihtaa joksikin seuraavista: Chrome (PC), IE 11 (PC), iPhone, Symbian ja Custom. Lisäasetuksista löytyy paljon erilaisia säätöjä, kuten mainostenestäjä (oletuksena päällä), erilaisia eleitä ja mahdollisuus käyttää skriptejä.


Kamera
AEX:n kamerasovellus on hyvin pelkistetty ja asetukset ovat todella suppeat. Valittavana on vain valo- ja videokuvaustila mutta esimerkiksi panoraamatila loistaa poissaolollaan. Käyttäjä voi asettaa etsinkuvaan kuvausta helpottavan ruudukon sekä säätää salaman toimintaa (automaatti tai kokonaan pois päältä). Lisäksi itselaukaisun ajastimen voi asettaa joko 3 tai 10 sekuntiin. Manuaalinen valkotasapainon säädin voidaan ottaa käyttää asetuksista. Asetuksista voidaan myös valita kameran ja videokuvauksen resoluutio molemmille kameroille ja kytkeä sijainnin tallennus päälle. Alla on muutama kuvakaappaus säädöistä ja pari esimerkkikuvaa.



Ominaisuudet
AEX:n lisäominaisuudet ovat koottu asetuksiin Laajennukset -osioon. Osiosta löytyy kattava lista custom romeista tuttuja ominaisuuksia mutta mukana on myös joitain vähemmän tunnettuja ominaisuuksia. Ensimmäisenä valikossa on tilapalkin muokkaukset tuttuine säätöineen. Käyttäjä voi valita valikosta näytettävät tilapakin symbolit sekä hallita kellon ja akun varauksen esitystapaa ja sijaintia. Akun varauksen esitystavaksi voi valita myös kapean palkin näytön yläosaan symbolin sijasta. Muita ominaisuuksia ovat verkkoliikenteen mittari ja operaattorin tekstin muokkaus niin tilapalkissa kuin lukitusnäytölläkin. Viimeisenä listassa on Muut laajennokset, josta löytyy verkkodatan symboleiden säädöt ja tilapalkin eleet (näytön kirkkauden säätö ja tuplaklikkauksella näytön sulkeminen).

Ilmoituspaneeli valikko pitää nimensä mukaisesti sisällään ilmoituspaneelin pikavalikon ja ilmoitusten säädöt. Pikavalikon kirkkauden säädin voidaan esimerkiksi kytkeä pois näkyvistä, jos kirkkautta haluaa säätää tilapalkin kautta. Lisäksi ulkoasua voidaan muokata kattavasti efektien ja ylätunnisteiden avulla. Käyttäjä voi myös säätää pikavalikon alas vetämisen toiminnallisuutta. Pikavalikko voidaan esimerkiksi asettaa oletukseksi ilmoitusvalikon sijaan silloin kun ilmoituksia ei ole ilmoitusvalikossa. Huomionarvoisena seikkana AEX sisältää ruuduntallennusominaisuuden ja se piilotettuna pikavalikon yhden symbolin taakse.

Ilmoitusten suhteen käyttäjä voi halutessaan pakottaa sovelluksia käyttämään laajennettua ilmoitustapaa ja lisätä sovelluskuvakkeille ilmoitusten lukumäärän ilmoittavan symbolin. Ilmoitusäänien asetuksia voidaan myös säätää ja käyttäjä voi asettaa aikarajan sovelluksien ääni-ilmoitusten tiheydelle. Tämä on varsin kätevä ominaisuus esimerkiksi (liian) aktiivisten WhatsApp -viestiketjujen kanssa. Asetuksissa on myös oma valikko Heads up -ilmoituksille sekä puheluiden värinä asetuksille ja akun latauksen ilmoitusvalolle.

Seuraava kokonaisuus on Siirtyminen valikko, josta löytyy perätä neljä erilaista navigointitapaa. Ensimmäinen niistä on perinteinen navigointipalkki, jonka näppäinasettelua ja korkeutta voidaan muokata. Toinen on hieman paremmilla säätöominaisuuksilla varustettu SmartBar, jonka toimintaperiaate on kuitenkin samanlainen perinteisen navigointipalkin kanssa. Kolmas vaihtoehto Fling navigointi, johon on tutustuttu aiempien custom romien parissa (kts. Resurrection Remix OS). Neljäs mahdollisuus on Edge gestures eli eleisiin perustuva navigointi. Oikealta tai vasemmalta pyyhkäisy toimii takaisin painikkeena ja alhaalta ylöspäin pyyhkäisy kotipainikkeena. Valitettavasti eleitä ei voi muokata kattavammin mutta Edge gesturesia voi käyttää myös yhtä aikaa muiden navigointitapojen kanssa.

Navigoinnin tapaan AEX tarjoaa neljä erilaista viimeisimmät sovellukset näkymää. Vakio Androidin (AOSP) lisäksi valittavana on Grid ja Android Go version pelkistetty näkymä sekä SlimRomsista tuttu Slim Recent. AOSP, Grid ja Android Go tyyleille löytyy yhteiset säädöt mutta ja Slim on muokattavissa erikseen. Ensiksi mainittuihin näkymiin voi lisätä muistinkäytön mittarin ja kustomoidun ikoni paketin. Tyhjennä kaikki -painikeen sijainti on myös muutettavissa.

Lukitusnäytön lisäasetukset löytyvät niin ikään Laajennukset -osiosta. Lukitusnäytön alakulmissa olevat kuvakkeet ovat käyttäjän muokattavissa ennalta määriteltyjen toimintojen kautta. Lisäksi käyttäjä voi asettaa lukituksen ohituksen kasvojen tunnistuksen jälkeen ja asettaa automaattisen lukitusruudun sävytyksen taustakuvan perusteella. Valittavana on myös kaksi elettä: Kaksoisnapautuksella näytön herättäminen ja Pocket detection. Jälkimmäinen pyrkii ehkäisemään ruudun avautumisen ja vahinkopainalluksien syntymisen taskussa. Lisäksi lukitusruudun kello-, päivämäärä- ja musiikkinäkymä on muokattavissa valikon kautta.

Viimeisenä Laajennukset -osiosta löytyy Järjestelmä valikko, joka on ehkä AEX:n mielenkiintoisin kokonaisuus mutta samalla sekalaisin. Valikkoon on ripoteltu erilaisia lisäominaisuuksia hieman kummallisessa järjestyksessä. Esimerkiksi Yleiset Säädöt kohta sisältää kuulokkeiden toimintaan ja ruudunkaappausten ottamiseen liittyviä säätöjä. Tällaisia ovat musiikin automaattinen toistaminen kuulokkeita kytkettäessä ja kolmen sormen pyyhkäisyele ruudunkaappaukselle. Lisäksi valikossa mielenkiintoisia akun säästämiseen liittyviä toimintoja kuten Wakelock Blocker, jolla käyttäjä voi estää haluamiensa herätteiden toiminnan. Suspend Actions puolestaan sisältää eräänlaisia tehostettuja virranhallinnan toimintoja, kun näyttö suljetaan. Käyttäjä voi asettaa puhelimen vaihtamaan 2G tilaan ja/tai disabloimaan mobiilidatan näytön ollessa suljettuna. Myös GPS:n voi laittaa pois päältä samaan tapaan. Viiveen voi asettaa yhdestä minuutista aina puoleen tuntiin saakka.

Lisää osittain virranhallintaan liittyviä omaisuuksia löytyy Sovellusten toiminta valikon takaa. Valikon kautta käyttäjä voi hallita yksittäisten sovellusten toimintoja esimerkiksi puhelimen käynnistyksen yhteydessä. Käyttäjä voi mm. estää tietyn sovelluksen käynnistymisen automaattisesti tai estää siltä tiettyjä oikeuksia kuten sijainnin haun.

Animations valikon kautta käyttäjä voi muokata kattavasti järjestelmäanimaatioita. Valittavana on myös Android 9.0 Pie version animaatiot. Lisäksi sää palveluille on oma valikko, josta voi asettaa säätiedot tilapalkkiin tai lukitusruudulle. Painikkeet ovat myös säädettävissä virta- ja volumepainikkeiden osalta. Taskulampun voi laittaa käynnistymään virtapainikkeen tuplaklikkauksella tai sen pitkään painamisella ja laajennettuun käynnistävalikkoon vai asettaa lisää valintoja. Äänenvoimakkuus painikkeilla voi puolestaan vastata saapuvaan puheluun tai hallita musiikin toistoa. Viimeisenä valikosta löytyy System app remover, jolla voi poistaa järjestelmäsovelluksia.


Suorituskyky ja huomiot
Tällä kertaa testijakso suoritettiin kahdessa osassa keväällä ja syksyllä. Keväällä puhelimeen asennettiin AOSP Extended 5.4 versio (Oreo 8.1) ja syksyllä se päivitettiin uusimpaan 5.7 versioon (Oreo 8.1), joka oli peräisin heinäkuulta 2018. Näin ollen tietoturvataso oli päivätty 5. heinäkuuta 2018. Lisäksi laitteeseen asennettiin OpenGAPPS:n pienin GAPPS paketti (pico) Play Kauppaa varten. Ensimmäisellä käynnistyksellä tallennuskapasiteetista oli käytetty 4,38/16 Gt, mikä oli enemmän kuin Nougatilla. Syynä lienee järjestelmä -osio, joka vei tallennustilasta 3,7 Gt.

Testijakson aikana AEX toimi Nexus 5:lle todella sulavasti ja viiveettä mutta täysin ongelmatonta käyttö ei ollut. Syksyllä tehdyn päivityksen jälkeen puhelimen käynnistyksen yhteydessä näyttöön ilmaantui error -ilmoitus, joka ei kuitenkaan vaikuttanut käyttöön millään tavalla. Samoin Retro Music -sovellus pysähtyi pariin otteeseen mutta ongelma poistui, kun poistin sovelluksen datan asetuksista. Näiden ongelmien taustalla lienee ns. dirty flash, jonka suoritin vanhan version päälle. Yleensä tällaisia ongelmia ei ole tullut vastaan, kun dirty flashin on tehnyt saman Android version sisällä (8.1 -> 8.1). Tällä kertaa AEX 5.4 ja 5.7 versioiden välillä saattoi olla normaalia suurempia muutoksia, mistä myös indikoi järjestelmä -osion vaatiman tallennustilan pienentyminen 3,7 -> 3,5 Gt.

Joka tapauksessa OTA:na saapunut päivitys onnistui asentaa ongelmitta asetuksiin rakennetun päivityskeskuksen kautta. Samassa valikossa on myös lisäosa Magisk moduulin asennukselle. Lisäksi AEX:n lisävalikot olivat paikoittain käännetty ilahduttavasti suomeksi, joskin välillä kääntäminen oli verrattain heikkoa (esim. Operaattorin nimen teksti valikko).


Laitteen käyttäminen koostui pääosin nettiselauksesta ja pikaviestittelystä mm. WhatsAppilla. Päivittäin Screen-On-Time (SOT) oli kahden tunnin tuntumassa. Akun varaus oli jokaisen päivän päätteeksi alle 50%, joten toista päivää laitetta ei uskaltanut käyttää ilman latausta. Latausten välinen aika vaihteli 14-18 tunnin välillä. Kaiken kaikkiaan akun kesto jätti hieman toivomisen varaa verrattuna Nougat romeihin, sillä parina päivänä akkua oli päivän päätteeksi jäljellä alle 10%. Ero voi johtua Oreon ja Nougatin välisistä eroista. Toisaalta AEX tarjoaa verrattain paljon erilaisia säätöjä, joilla akun kestoa voidaan parantaa.

upload_2018-9-20_15-53-4.png

PCMark Work 2.0 battery life: 1h 55min
GFXBench Battery lifetime T-Rex: 102 min
YouTube-video WiFi 1h 1080p: 32 %


AnTuTu (v7.1.0): 48808
  • 3D (v7.0.6): 5458
    • Marooned: 2521
    • Garden: 2937
    • Refinery: Not Supported
  • UX: 13644
    • Data Secure: 1437
    • Data Processing: 1844
    • Image processing: 3077
    • User Experience: 7286
  • CPU: 26316
    • CPU Mathematics: 6003
    • CPU Common Use: 3581
    • CPU Multi-Core: 16732
  • MEM: 3390
    • RAM: 1645
    • ROM: 1745
GeekBench 4 (v4.3.0) LG Nexus 5 - Geekbench Browser
  • Single: 1005
  • Multi: 2254
PCMark (v2.0.3716): 3702 (Work 2.0 performance)

3DMark (v2.0.4580): 964 (Sling Shot)
  • Grafiikkatestien tulos: 1025
    • Grafiikkatesti 1: 6,50 FPS
    • Grafiikkatesti 1: 3,40 FPS
  • Fysiikkatestin tulos: 798
    • Fysiikkatestin 1. osa: 18,40 FPS
    • Fysiikkatestin 2. osa: 8,20 FPS
    • Fysiikkatestin 3. osa: 4,10 FPS
GFXBench (v5.0.0)
  • Mahattan: 662,9 Frames (11 Fps)
  • 1080p Manhattan Offscreen: 572,7 Frames (9,2 Fps)
  • T-Rex: 1287 Frames (23 Fps)
  • 1080p T-Rex Offscreen: 1237 Frames (22 Fps)
 
Viimeksi muokattu:

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Lineage OS:iin on muuten lisätty puheluiden tallennusominaisuus mutta ominaisuus on rajattu tietyille markkina-alueille lakiteknisistä syistä.
Dialer has got a lot of new features:
  • Call recording
    • This feature is not available for all countries / devices. Remember that you are responsible for complying with any laws, regulations and rules that apply to the use of this functionality and any recordings it produces
  • Call statistics
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 069
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 395
Viestejä
4 159 749
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom