Kotelon valinta tuntuu olevan monella semmonen homma mitä ei oo tullu mietittyä, vaikka muuten on vesilelut viimesen päälle. Tämä tuli mieleen kun tuota @Reanix :in postausta lueskelin, samanlaisia kysymyksiä tulee tähän viestiketjuun usein.
En nyt vastaa sulle suoraan, vaan otan vähän yleisemmin kantaa.
Kun aloitatte suunnittelemaan customluuppia, niin alottakaa kotelosta. Kotelo on ensimmäinen vesijäähdytyskomponentti, koska se on se runko mihin ne varsinaiset vesijäähyrojut kiinnitetään. Jos on paska runko, niin on ongelmia sitten sen jäähyn kanssa.
Tässä muutama hyvä pointti mitä pohtia koteloa valitessa:
- Radien on parasta puhaltaa kotelosta ulos, sillä radien lämmittämän ilman dumppaaminen kotelon sisälle on huono ajatus. Se nostaa kaikkien kotelon sisällä olevien komponenttien lämpöjä, ja esim. muistit saattaa mennä epävakaaksi jos lämmöt niillä nousee liikaa ja muistit on kireillä asetuksilla (samsung b-die esim. ei tykkää kauheasti yli 50'C lämpötiloista, omat kammat kaatuu 4266CL17 asetuksilla 52'C jälkeen)
- Ilmankierto radien kanssa. Usein on hyvä ajatus pitää kotelon sisällä 'ylipainetta', eli koteloon ajetaan enemmän ilmaa kuin sieltä poistetaan. Näin koteloon ei kerry liiemmin pölyä, olettaen että sisään puhaltavissa tuuletinpaikoissa on pölysuodatin. Kotelon muissa rei'issä ja rakosissa kun ilma ylipaineisena liikkuu kotelosta poispäin. Eli jos asennat vaikka kuusi tuuletinta puhaltamaan ulos radien kuumaa ilmaa, niin mieti montako tuuletinta ja millä kierrosalueella tarttet ottamaan ilmaa sisään.
- Radipinta-ala eli kuinka monta radia koteloon voi asentaa, joka on suoraan verrannollinen siihen kuinka monta lämpenevää komponenttia tarvitsee jäähdyttää. Hyvänä nyrkkisääntönä vanha kunnon '240mm per teho-CPU ja GPU'. Mulla on loopissa 2x 360-radit, ja taitaa olla aika rajoilla kun loopissa on mukana myös emolevyn VRM tehokkaan CPU:n ja GPU:n lisäksi.
- Asennus, putket/letkut, kaapelointi, täyttöportit yms. Todella moni kotelo joka "tukee" radeja katossa ei itseasiassa tue radeja katossa, koska kattoradit blokkaa emolevyn ylälaidan täysin ja estää esim. muistien asentamisen. Monesti koteloon voi saada myös vaikkapa kaksi 360-radia kiinni esim. kattoon ja keulaan, mutta niille ei jää tarpeeksi tilaa että saisi letkut kunnolla vedettyä. Eli vesijäähdytyskotelossa on hyvä olla työtilaa, tai asettelu sellainen että "kaikki vaan toimii".
Juu nontaken ja yhdyn täysin tuohon kotelon valinnan tärkeyteen, itsellähän vaan oli alunperin idea laittaa aio ja sen takia päädyin kohtuu edukkaaseen koteloon johon sai myös riittävästi ropeleita ilmanpoistolle, ei sillon pienessä mielessäkään käynyt vielä että customlooppia alkais väsäämään.
tokihan kotelon vaihtaminen tässä vaiheessa ei olisi mikään maatamullistava juttu mutta kerran tässä nyt lähdettii rakentelu linjalle niin ajattelin kuitenkin ensin testailla mitä tästä kopasta saa irti
Lisukkeena vielä vastaavaa koteloa harkitsevalle, niin ei kannata. parempia löytyy halvemmalla.
Viimeksi muokattu: