Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Suomes o ollu vissii melko ok saat viime aikoina, mutta Marsissa ei niinkaan...
Eli toisin sanoen, pikkusta polymyrskya pukkaa taas tuolla pain. On kestanyt jo viikkoja ja voi viela kestaa vahintaan saman verran.
Ja kun puhutaan polymyrskyista, niin ne ei todellakaan ole semmosia pikkusia, joissa hieman hiekkaa lentaa Saharasta Alpeille , vaan tosiaan koko pallo on hiekan peitossa...
ps.
Kuvat oppositiosta, eli pallo ei valttamatta samassa kulmassa Maahan nahden (eli tummat ja vaaleat alueet ei tasmaa, koska Maan ja Marsin kiertoaika on eri). Mutta vasempi siis on se "normaalimpi" Mars.
MarsMikä on se punainen möllykkä joka on tänä iltana kaatanut eteläisessä horisontissa?
Onhan niissä jonkinlaiset harjat muistaakseni, tuo pöly kun ei mikään uusi asia ole.Ihmetyttää vähä miten ne Mars Rover autot (Oppurtunity ja Curiosity) vieläkin toimii [1] vaikka on niin suuret hiekkamyrskyt että koko planeetan ulkonäkö muuttuu. Onko niillä kenties joku suoja niille autoille?
[1] Mars rover - Wikipedia
Curiosity on ydinkayttoinen vehje, eli valon maara ei vaikuta sen toimintaan.Ihmetyttää vähä miten ne Mars Rover autot (Oppurtunity ja Curiosity) vieläkin toimii [1] vaikka on niin suuret hiekkamyrskyt että koko planeetan ulkonäkö muuttuu. Onko niillä kenties joku suoja niille autoille?
Kuvaan jos muutat https -> http, niin näkyy muillekkin.Tekasin viela pikasen photoshopin milta se nayttaisi Auringon laskun aikaan
Muuttelin osoitteen.Kuvaan jos muutat https -> http, niin näkyy muillekkin.
Parker paasi matkaan tanaan.
Ensimmainen Venuksen lahiohitus on 28 syyskuuta ja ensimmainen Auringon ohitus marraskuun alussa.
Iso kiitoshan kuuluu ihan Auringolle. Maasta tuo lahtee samoilla nopeuksilla kuin aiemmatkin luotaimet, mutta kun lennetaan Aurinkoa kohti, niin gravitaation vaikutus alkaa nakya toden teolla.Onpa ihan älytöntä että sitä osataan tehdä aluksia jotka kulkevat noin helkkarin nopeasti. Oma käsityskyky riittää hahmottamaan että aurinko on "ihan helvetin kaukana", sitä on vain vaikea hahmottaa että miten hiton nopeasti tuo alus kulkee.
Miksi aurinko kuvataan "lähikuvissa" aina oranssina/punaisena tulipallona? Eikös se avaruudesta käsin pitäisi olla vitivalkoinen? Ottaako Parker kuvia?
Parkerissa on kamera (WISPR), mutta se on enemmankin navigointia varten. Silla otetaan kuvia coronasta ja flareista ennenkuin luotain syoksyy niiden lapi ja tutkii niita muilla instrumenteilla. Talla tavalla saadaa visuaalinen referenssi sille datalle mita saadaan kerattya, niin ei tarvitse arvailla etta mikakohan se tuo piikki nyt sitten oli.Ottaako Parker kuvia?
Opiskelin aikanaan tahtitiedetta (erikoistuin planetologiaan), mutta nykyisin vain ihan omasta mielenkiinnosta seurailen alaa.Teetkö @Lifeless töitä alan parissa vai harrastatko vaan kovasti? Sinulta tuntuu löytyvän pirusti tietoa näistä asioista, mukavaa luettavaa.
Tämä oli kyllä kova. Kuinka helkkarin kovan tarinan tosta saa myöhemmin vedettyä baarissa "Njoo, muistan kun olin avaruudessa siellä avaruusasemalla, paikka alkoi vähän vuotamaan, ilmanpaineet laski ja siinä oli vain kylmä, kuolettava avaruus vastassa. Mietittiin kuumeisesti että mitä hittoa nyt pitäisi tehdä, kuolema katsoi jo silmiin tyhjyydestä. Ei siinä auttanu sitten muuta kuin keskisormi tunkea siihen elämän ja loputtoman tyhjyyden välille."International Space Station is leaking air after being hit by space debris
Minimeteoriitti puhkaisi reiän ISS:n, ilmaa vuotaa ulos ja reikä paikattiin ensin sormella ja sitten jeesusteipillä.
International Space Station is leaking air after being hit by space debris
Minimeteoriitti puhkaisi reiän ISS:n, ilmaa vuotaa ulos ja reikä paikattiin ensin sormella ja sitten jeesusteipillä.
During a live feed from the ISS, Nasa's ground control were heard to comment: "Right now Alex has got his finger on that hole and I don't think that's the best remedy for it."
Luultavista ei olisi marsin olosuhteissa mahdollista. Vdinparisto olisi toimiva mutta voisiko sitä käyttää varavoimana kun aurinkopaneelit ei toimii on toinen juttu sitten
Uusin mönkijä, Curiosity, on varustettu RTG generaattorilla. Joku muu voi tarkemmin selittää mutta käsittääkseni toimii niin että radioaktiivisesta hajomisesta syntyvää lämpöä käytetään sähkön tuottamiseenKun ne tietää että siellä on pölyä niin miksi varalle ei laiteta jotain muuta sähköntuottamis keinoa?
Eli 2001 vuoden alussa Voyager 1:n RTG tuotti 315W ja Voyager 2:n 319W. Eli teho tippunut ~1.33-1.37% per vuosi tahtia.A related loss of power in the Voyager RTGs is the degrading properties of the bi-metallic thermocouples used to convert thermal energy into electrical energy; the RTGs were working at about 67% of their total original capacity instead of the expected 83.4%."
Opportunity ja spirit suunniteltiin toimimaan pölyn seassa. Niille luvattiin 3kk toiminta aikaa. Lopulta 9kk extended mission. Sinä aikana ne teki kaiken mikä oli tarkoituskin. Ja paljon enemmän.Kun ne tietää että siellä on pölyä niin miksi varalle ei laiteta jotain muuta sähköntuottamis keinoa?
Boosterin kanssa ongelmia. Ei kaiketi päässyt kiertoradalle. Nyt on ollut streami hiljaa jo jonkin aikaa.
Jos oikein ymmärsin selostuksesta niin nyt tullaan sitten takaisin alas eikä mennäkään ISS:lle.Näin tapahtunut, ei mennyt kaikki suunnitelmien mukaan. Kommentaattori heitti, että lisätietoja odotellaan ja tiedottaa heti, kun infoa saatavilla. Miehistö kuitenkin OK.