Tähti on tohottanut parin-kolmen miljardin auringon teholla jo kuutisensataa päivää. Ihan täyttä varmuutta ei ole miten homma on voinut jatkua noin pitkään, mutta oletuksena on tähden olleen hyvin massiivinen ja osuneen oikeaan koloon massansa suhteen. Räjähdyksessä syntyvä gammasäteily synnyttää antimateriaa joka ylläpitää jatkuvaa reaktiota jonka seurauksena syntyy massiivinen määrä energiaa.
Kyseessa siis mahdollisesti
Pulsational pair-instability supernova - Wikipedia
Eli ei aivan perinteinen supernova.
Tuossa siis
mahdollisesti on kyseessa tahti, jolla masaa yli 100 kertaa Auringon massan verran. Core on niin kuuma, etta siella voi syntya electroni-positroni pareja (positroni on anti-electroni eli antimateriaa, tuttu esim
PET skannauksista). Nama electronit ja positronit kun sitten osuvat toisiinsa, niin tapahtuu annihilaatio, eli aine muuttuu materiasta puhtaaksi energiaksi (ja energia sittemmin muiksi hiukkasiksi, kuten neutriinoiksi). Rajahdys on valtava, mutta ei valttamatta niin iso etta koko tahti repeytyisi kappaleiksi, vaan se lahettaa energia pulssin joka menee niiden jo aiemmin mainittujen sipulin kuorien lapi, sytyttaen ja sammuttaen niita edetessaan. Lopulta ulommaisista kerroksista purkautuu valtavat maarat ainetta avaruuteen (eli tapahtuu (super)nova). Yksi tuollainen pulssi voi heittaa materiaa kymmenia Auringon massoja.
Koska tahden massa pienentyy tuossa, niin core alkaa hiljalleen viileta pienemman paineen alla, niin energia ei pitaisi enaa riittaa electroni-positroni parejen muodostumiseen. Tahti hetkeksi stabiloituu, ennenkuin se kay lapi "normaalin supernovan" eli lopullisen coren luhistumisen neutronitahdeksi tai mustaksiaukoksi.
Tama tosin on viela teorian asteella, koska mitaan suoranaista todistusta tuollaisesta supernovasta ei viela ole. Joskin se on teoreettisesti taysin mahdollinen. Yksi mahdollinen havainto on aiemmin ja tietenkin jos hyva tuuri kay, niin tasta tahdesta voidaan saada viela paljon tietoa irti, jos siirtyma PPISN -> SN on tarpeeksi nopea, etta ihminen sita voi havainnoida... (se ei paljon lohduta, jos tuo tahti viimeisen pulssin jalkeen chillaileen muutaman kymmenen tuhannen vuoden ennen lopullista luhistumista, tosin uskoisin sen kylla luhistuvan siina pulssi sarjan lopussa)
Tuota raskaampien tahtien tapauksessa voi tapahtua myos antimateriasta johtuva supernova (tai hypernova). Niissa antimateriaa syntyy niin paljon ja niin nopeasti, etta jo se ensimmainen pulssi repii tahden kappaleiksi, joka samantien hypernovaksi tai sitten heittaa suurimman osan massasta pois ja jaljelle jaanyt tahti menee (suht) normaalin supernova vaiheen lapi. Tahti siis rajahtaa kahdesti, kun tuossa hieman kevyemmassa versiossa se rajahtaa useita kertoja hieman "pienemmassa" mittakaavassa.