Käsittämättömin juttu noissa renkaissa on kyllä se, että ne ovat keskimäärin vain suuruusluokaltaan 10 metriä paksut. Ei oikein ajatus taivu hyväksymään sitä, että ne voivat silti olla noin läpinäkymättömät.
Montako metria sumua tarvitset ettet nae mitaan sen lapi ? Juuh, et kovin paljoa... Toki riippuu sumun tiheydesta, mutta niin tietysti riippuu renkaankin tiheydesta (ja partikkelien koosta, muodosta ja materiaalista). Saturnuksen renkaissa partikkeli koko alkaa mikrometreista ja paatyy useisiin kilometreihin (eli mikrometeoriiteista isohkoihin asteroideihin). Renkaiden lapinakyvyys ei myoskaan ole sama eri kohdissa, eli tietyille renkaille on kertynyt enemman isompaa ja toisille enemman pienempaa materiaa. Tuo aiheuttaa esim renkaiden varsin erinakoisen olemuksen vasta ja myotavaloon (Maasta ei koskaan voida havaita Saturnusta vastavaloon, sen todista vasta luotaimet, Voyager ensimmaisena, mutta sittemmin tottakai paljon paremmin Cassini).
Renkaat ei ole 10m keskimaarin paksuja, vaan vain joissakin paikoissa renkaat ovat noin 10m paksuja. 10m on enemman siella alarajalla. Ylaraja huitelee siina kilometrin tienoilla (joka toki renkaan halkaisijaan (270000km) nahden on taysin mitaton). Nuo "aallotkin" ovat monasti kymmenia/satoja metreja korkeudeltaan (riippuen mista kuusta ja "gapista" puhutaan).
Sinansa ei ole mitenkaan yllattavaa etta materiaali on noin ohuelle alueelle koostunut. Se johtuu ihan vain systeemin pyorimisesta ja rengassysteemin massasta. Samaan tapaan lahes kaikki materiaali aurinkokunnassa on kertynyt ratatasoon. Toki pienia poikkeamia on, mutta ne ovat lahinna virheiden eli tormayksien yms synnyttamia.
Aurinkokunnassa on 4 planeettaa joilla on renkaat, Jupiter, Saturn, Uranus ja Neptune. Kaikki kiertavat planeetan ekvaattorilla. Mita enemman partikkeleja, niin sita lahempana ne ovat ekvaattorin ratatasoa. Mita enemman partikkeleja ja massaa, niin sita lahemmaksi ne ajautuvat ratatasoa. Saturnuksella on ylivoimaisesti siistein rengasrakennelma, koska se on massiivisin. Esim Jupiterin renkaat ovat kymmenia kilometreja paksuja, mutta ne ovatkin todella ohuita.
edit:
Cassinia ei koskaan ajettu renkaiden lapi (ennen Grand Final), ei edes ns. aukkojen lapi, koska ei ole tietoa kuinka harvaa siella materiaali oikeasti on. Tama, mita nyt saadaan, on siis nyt aivan 0-day tietoa niin sanotusti. Ensimmainen Cassinin sukellus renkaiden lapi oli periaatteessa semi-suicide, koska ei voitu tietaa mita siella on vastassa. Cassini voisi olla nyt taysin kuollut.
Kaikki tarkeimmat sensorit (kamera mukaan lukien) suojattiin "titaani kuorien" (taisi olla itse asiassa lahetys antenni joka teki suurimman suojauksen) alle, jotta edes jotakin jaisi eloon kertoen mita siella oli. Mutta kun siita selvittiin, niin huomattiin etta siella ei todellakaan ole (juuri) mitaan. Eli renkaiden tyhjat kohdat ovat tyhjia, niinkuin oli ajateltu ja toivottu.
edit2:
Toki niista "tyhjista" kohdista on paljonkin tietoa, koska onhan tahtien occultaatioita yms tarkkailtu pitkaan. Mutta ne tiedot ei poista sita pelkoa etta siella silti liikkuu partikkeleja. Lahinna vain sen ettei mitaan suurempia kivia ole eksynyt valiin.