Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Paljonkohan yhteen kovalevyyn mahtuu dataa ? Vaikuttaako puun huokset ?Vaikka todennäköisesti kuva on epätarkka ja siitä varmaan en itse pysty näkemään juuri mitään, jotenkin tätä odottelen. Miltä musta aukko näyttää oikeasti...
Tähdet ja avaruus: Tähtitieteilijät ottivat ensimmäisen kuvan mustasta aukosta
Tutkijat saavat kuvan sitten varmaan ensi talvena kasaan. Muu maailma sen varmaan näkee vasta vähän myöhemmin. :/
Ja tietenkin kannattaa muistaa etta on kyse radioteleskoopeista. Kuva joka niista saadaan ei ole mitenkaan verrattavissa vaikkapa johonkin Casinin kuvaan.
Asennus vaiheessa vissiin vähän viilattu, et saa lenkillä paremmin kiinni.Miten tuo voi olla Hexagon eikä ihan pyöreä?
Miten tuo voi olla Hexagon eikä ihan pyöreä?
Kuvion synnystä on esitetty erilaisia teorioita, mutta tähän saakka ne eivät ole onnistuneet selittämään läheskään kaikkia sen eriskummallisia piirteitä. Nyt on melko yksinkertaisen simulaation avulla saatu jäljiteltyä todellista ilmiötä varsin hyvin.
Mallinnuksessa keskityttiin idästä länteen kulkeviin suihkuvirtauksiin, jotka kaartuvat Saturnuksen pohjoisnavan ympäri. Kun mallissa otettiin huomioon pienet virtaukseen vaikuttavat häiriötekijät, joita vähäisemmät tuulenpuuskat ja puhurit aiheuttavat, suihkuvirtaus muotoutui vähitellen kuusikulmioksi. Lisäksi sen pyörimisliike osui jokseenkin yksiin planeetan itsensä pyörimisliikkeen kanssa.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Saturn_north_polar_vortex_2012-11-27.jpgMiten tuo voi olla Hexagon eikä ihan pyöreä?
Miten tuo voi olla Hexagon eikä ihan pyöreä?
Näyttääkö vaaka erilaiselta yöllä maassa? Ei se painovoima muutu juuri yhtään pienellä planeetalla.Tieteen kuvalehteä tuli luettua, ja siinä oli juttua Proxima B:stä. Siinä vuosi kestää jotain 12 päivää. Joten kiertää vissiin aika haipakkaa tähteään. Tästä sitten tuli ihan painovoimakysymys mieleen, että näyttääkö vaaka miten paljon erilailla kun ollaan valoisalla puolella (eli tähden puolella) planeetan pinnalla verrattuna pimeän puolen arvoon? Tietysti tähden oman vetovoima vähän tasaa noita eroja planeetan pinnalla, mutta voiko tuolla kehänopeudella jo tulla eroja vaa'an näyttämiin lukemiin?
Tieteen kuvalehteä tuli luettua, ja siinä oli juttua Proxima B:stä. Siinä vuosi kestää jotain 12 päivää. Joten kiertää vissiin aika haipakkaa tähteään. Tästä sitten tuli ihan painovoimakysymys mieleen, että näyttääkö vaaka miten paljon erilailla kun ollaan valoisalla puolella (eli tähden puolella) planeetan pinnalla verrattuna pimeän puolen arvoon? Tietysti tähden oman vetovoima vähän tasaa noita eroja planeetan pinnalla, mutta voiko tuolla kehänopeudella jo tulla eroja vaa'an näyttämiin lukemiin?
Normaalisti näin. Nyt siis vain pohdin tuota tähden painovoiman vaikutusta, kun tuo planeetta kiertää sitä nopeasti. Siis sama juttu kun maanpinnalla pyörität ämpäriä, jossa on vettä. Jos pyörität riittävän nopeasti, niin vesi ei valu pois ämpäristä.Mihin tämä siis perustuu? Eikö painovoima riipu tasan tarkkaan planeetan massasta ja koosta?
Se kuinka nopeasti planeetta tai kappale kiertää tähteä ei vaikuta mitenkään painovoimaan.Normaalisti näin. Nyt siis vain pohdin tuota tähden painovoiman vaikutusta, kun tuo planeetta kiertää sitä nopeasti. Siis sama juttu kun maanpinnalla pyörität ämpäriä, jossa on vettä. Jos pyörität riittävän nopeasti, niin vesi ei valu pois ämpäristä.
Tietysti jossakin kohtaa on piste, jolloin planeetan vauhti on liian kova, jolloin se ei enää pysy radallaan.
Tieteen kuvalehteä tuli luettua, ja siinä oli juttua Proxima B:stä. Siinä vuosi kestää jotain 12 päivää. Joten kiertää vissiin aika haipakkaa tähteään.
Kiitos hyvästä postauksesta! Tiedätkö mikä säteily kameraa rikkoo ja millä mekanismilla?Junon kiertoaika on vajaa pari kuukautta, eli seuraava lahiohitus tulee olemaan hieman ennen heinakuun puolivalia (viimeisin oli toukokuun 19). Jokaisella kierroksella Juno karsii huomattavan paljon vahinkoa sateilyn ja magneettikenta takia. Kameran on luvattu toimivan syyskuuhun asti, eli viela kaksi lahiohitusta (nyt on tehty 6 lahiohitusta), mutta sen jalkeen sen toiminnasta ei ole enaa takuita. Jo nyt raakakuvissa on havaittavissa melkoisesti virheita. Muut vahemman herkat mittalaitteet kylla jatkavat viela toimintaansa viela ensivuonnakin eli missio ei missaan tapauksessa ole ohi. Kamera lisattiin Junon varusteisiin muutenkin ihan viime hetkilla, ja vaikka sita koitettiin suojata, niin se ei vain kesta noita oloja.
Kasittaakseni ionisoituneet partikkelit on se pahin vaara. (kosminen sateily ja aurinkotuuli myos vaikuttavat, mutta ne on toissijaisija)Kiitos hyvästä postauksesta! Tiedätkö mikä säteily kameraa rikkoo ja millä mekanismilla?
Jupiter itsessäänkin säteilee kai aika voimakkaasti.Kasittaakseni ionisoituneet partikkelit on se pahin vaara. (kosminen sateily ja aurinkotuuli myos vaikuttavat, mutta ne on toissijaisija)
Jupiterilla on ns. "radion belts" jotka on hyvin vaarallisia. Vastaavat Maan Van Allenin Vyohykkeita, mutta helvetin paljon voimakkaampia. Lahinna koostuvat Jupiterin magneettikentan vangitsemista hiukkasista, jotka liikkuvat lahes valonnopeudella. Monet noista partikkeleista on peraisin Jupiterin sisimmasta isosta kuusta eli Io:sta.
Juno luotain on rakennettu noita vaaroja silmalla pitaen, ja siina on vahvistettu "holvi" kaikkea elektroniikkaa varten. Mutta koska kamera on pakko nahda tuon holvin ulkopuolelle, niin se on avoin sateilylle. Esim keskusprosessori on tuonne holviin haudattu turvaan, koska se ei kestaisi Jupiterin sateilya kovin pitkaan.
Sateilee kylla itsekin. Lahinna mikroaalto ja radioaalto. Jotka voi haitata myos elektroniikkaa.Jupiter itsessäänkin säteilee kai aika voimakkaasti.
Resoluutio on 177m/pixel, mutta silti renkaat on lahes taysin lapinakymattomat, eli siella on pienen pienta partikkelia valtavasti.
Montako metria sumua tarvitset ettet nae mitaan sen lapi ? Juuh, et kovin paljoa... Toki riippuu sumun tiheydesta, mutta niin tietysti riippuu renkaankin tiheydesta (ja partikkelien koosta, muodosta ja materiaalista). Saturnuksen renkaissa partikkeli koko alkaa mikrometreista ja paatyy useisiin kilometreihin (eli mikrometeoriiteista isohkoihin asteroideihin). Renkaiden lapinakyvyys ei myoskaan ole sama eri kohdissa, eli tietyille renkaille on kertynyt enemman isompaa ja toisille enemman pienempaa materiaa. Tuo aiheuttaa esim renkaiden varsin erinakoisen olemuksen vasta ja myotavaloon (Maasta ei koskaan voida havaita Saturnusta vastavaloon, sen todista vasta luotaimet, Voyager ensimmaisena, mutta sittemmin tottakai paljon paremmin Cassini).Käsittämättömin juttu noissa renkaissa on kyllä se, että ne ovat keskimäärin vain suuruusluokaltaan 10 metriä paksut. Ei oikein ajatus taivu hyväksymään sitä, että ne voivat silti olla noin läpinäkymättömät.