- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 243
Joko voyagerin anomalia on selitetty/selvitetty mistä johtuu?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Käsitin ranen kysymyksen niin, että tämä möykky ei olisi itsessään kiinnostava, vaan siihen olisi laitettu luotain reppuselkään matkustamaan avaruuden ääriin katsomaan mitä sieltä löytyy. Ja sitä mietin päissäni, että saavuttaisiko tällä mitään järkevää verrattuna pelkän luotaimen lähettämiseen.On sellainen juttu kuin syy ja seuraus
Tässätapauksessa syy sen luotaimen lähettämiseen sille radalle olisi se avaruusmöykky joten jos sitä möykkyä ei ole ei ole myöskään syytä lähettää sitä luotainta sille radalle.
On mutta en muista selitystä.Joko voyagerin anomalia on selitetty/selvitetty mistä johtuu?
Justiin tuota tarkoitin, ne laitteet laskeutuisivat sinne ja jäisivät sinne, lähettäisivät sitten tietoja maahan....Käsitin ranen kysymyksen niin, että tämä möykky ei olisi itsessään kiinnostava, vaan siihen olisi laitettu luotain reppuselkään matkustamaan avaruuden ääriin katsomaan mitä sieltä löytyy. Ja sitä mietin päissäni, että saavuttaisiko tällä mitään järkevää verrattuna pelkän luotaimen lähettämiseen.
Mutta ehkä ymmärsin kysymyksen väärin.
Käsitin ranen kysymyksen niin, että tämä möykky ei olisi itsessään kiinnostava, vaan siihen olisi laitettu luotain reppuselkään matkustamaan avaruuden ääriin katsomaan mitä sieltä löytyy. Ja sitä mietin päissäni, että saavuttaisiko tällä mitään järkevää verrattuna pelkän luotaimen lähettämiseen.
Mutta ehkä ymmärsin kysymyksen väärin.
Itse kuvittelisin asian olevan jotenkin niin, että jos se luotain pitää saada samaan vauhtiin ja samalle kulkuradalle kuin tämä avaruusmöykky, niin mihin se sitä möykkyä sitten edes tarvitsisi? Eikö se kulkisi samaa rataa joka tapauksessa muutenkin? Eihän se kuitenkaan (ainakaan kovin merkityksellisesti) eri nopeudella tai radalla voi siihen möykkyyn kiinnittyä, tussahtamatta tuhannen päreiksi?
Selittäkääs fiksummat, onko tässä ajatuksessa mitään perää.
Eikä meillä ole sellaisia luotaimia tai raketteja varastoissa odottelemassa sopivia kohteita.
Luulisi nyt jonkun 10 kilometriä halkaisijaltaan olevan asteroidin halkaistua jonkinlaisella bunkkerintuhous ydinaseella. Parhaillaan, kun ne jenkit ja venäläiset on pyyhkäissyt ydinasesoppareilla niin tekisi nyt jotain hillitöntä tälläistä uhkaa vastaan.
Mutta mitä hyötyöä siitä reppuselässä matkustamisesta on?Justiin tuota tarkoitin, ne laitteet laskeutuisivat sinne ja jäisivät sinne, lähettäisivät sitten tietoja maahan....
Mutta mitä hyötyöä siitä reppuselässä matkustamisesta on?
Itse keksin lähinnä niiden kovan nopeuden kaiketi?
No pitäähän sen luotaimen saada vähintään sama nopeus kerättyä muutenkin päästäkseen sille
Taidat tarkoittaa Pioneer 10 ja 11 radoissa havaittavaa anomaliaa. Voyager 1 ja 2 luotaimissa on pienet rakettimoottorit huolehtimassa asennon säätämisestä, joten mahdollinen hidastuvuus/kiihtyvyys hukkuu niiden aiheuttamaan häiriöön.Joko voyagerin anomalia on selitetty/selvitetty mistä johtuu?
Taidat tarkoittaa Pioneer 10 ja 11 radoissa havaittavaa anomaliaa. Voyager 1 ja 2 luotaimissa on pienet rakettimoottorit huolehtimassa asennon säätämisestä, joten mahdollinen hidastuvuus/kiihtyvyys hukkuu niiden aiheuttamaan häiriöön.
Pioneer luotaimissa havaittu hidastuvuus, joka on noin 300000km tällä hetkellä johtuu teorian mukaan siitä, että ydinpariston aiheuttama säteily kimpoaa antennin lautasesta ja sen takia on rata jäänyt jälkeen lasketusta.
Ei se halkaisu paljoa auta, tulee vaan pienempiä möhkäleitä niskaan enemmän. Pitäsi saada siirrettyä radalta pois koko murikka jollain, ton kokoselle ei nykyteknologialla toivoakaan.
Itse olen aina ajatellut (voin olla toki väärässä) että kun etäisyydet on mitä on, niin sellainen promilleluokan heilahdus heittäisi törmäyskurssilta hevon kuuseen.
Niinkai se onkin, tosin jotain teksasin kokoista kappaletta kun yritetään kammeta radaltaan niin tuohon promilleen tarvitaan aika läjä rakettimoottoreita tai muuta voimaa.
Kun nyt avaruudessa on vain se suunta mihin kappale liikkuu, etäisyydet miljoonia kilometreja ja maan painovoima suht pikkuinen kokonaisuuteen nähden, niin mitä se vaatisi että isonkin kappaleen rata muuttuisi sen verran mikroskooppisesti että tämän 12000km. kappaleen rata ei olisikaan enää just sillä sekunnilla kohdallaan samaan aikaan 50km. möhkäleen kanssa?
En siis tosiaan ole niin raketti-insinööri että sellaista laskisin. Mutta luulisi että se ei aivan mahdoton urakka olisi vielä tossa mittakaavassa puhtaasti "tönäisyn" kannalta. Sen tönäisyn osumisen enemmänkin.
Ei siis rikkomista, vaan radan muuttamista.
Jos se kappale ei reagoi kuin biljardipallo että sitä tönäistäessä koko massa lähtee eri suuntaan niin törmäyttäminen ei ole välttämättä vaihtoehto.
Tämä asteroidiuhan torjumista käsittelevä Wikipedia-artikkeli vaikuttaa ainakin pikaisella silmäyksellä olevan OK: Asteroid impact avoidance - WikipediaNiin, tähän ois kiva löytää jotkut laskelmat. Koska jos katsoo lähiavaruuttakin, niin se että Maapallon halkaisija vrt. etäisyys vaikka Marsiin tarkoittaa sitä että asteen murto-osan heilautus rataan tarkoittaa pirunmoista poikkeamaa törmääjän radalle suhteessa Maapallon rataan.
Veikkaisin, että alkuperäinen tehtävä, mikä se sitten olikaan, oli tuon 3kk. Ja sen täytyttyä projekti katsottiin onnistuneeksi. Uskoisin myös, että suunnitteluvaiheessa jo varautuvat pidempäänkin toiminta-aikaan.Onko tuo joku rahoitustekninen juttu, että hanke suunnitellaan 3 kk mittaiseksi?
Vaihtaisitko kuvan? Tuossa on Curiosity, ei Opportunity.
Haha, no niinpä oli livahtanut väärä kuva.Vaihtaisitko kuvan? Tuossa on Curiosity, ei Opportunity.
Ainakin yksi haaste johon alunperin ei ollut ratkaisua oli aurinkopaneelien pölyyntyminen ja sitä myöten virran saanti.Onko tuo joku rahoitustekninen juttu, että hanke suunnitellaan 3 kk mittaiseksi?
Opportunityn ei koskaan pitänyt olla pitkäikäinen joten pyyhkimissysteemi oli turha.Tuo paneelien pyyhkiminen on kyllä jännä juttu, miksei siihen kehitetty mitään mekaanista puhdistusmenetelmää?
Toteutusvariaatioita nyt luulisi insinöörien löytävän vaikka ja kuinka. Erikoista lähettää miljardien vehje Marssiin ja mitoittaa hankkeen kesto muutamaan kuukauteen paneelien pölyyntymisen takia.
Marsin etäisyydellä myös Auringon säteilyvuon tiheys on suunnilleen puolet siitä, mitä Maan etäisyydellä saadaan. Kauemmaksi lähetettyjen avaruusluontainten tapauksessahan aurinkopaneeleilla ei ole mitään virkaa.
Sentakia myös Opportunityssä oli radioaktiivinen säteilylähde tuottamassa lämpöä niille ajanjaksoile kun aurinkopaneelista ei saanut mitään (se lämpölähde oli just riittävä pitämään akun ja minimi prosessoinnin hengissä ts riitävän lämpimänä ettei akku/muistit tuhoudu).... Nythän mä muistankin mikä ongelma aurinkopaneeleissa on Marsissa. Marsissa voi olla kuukauden kestäviä hiekkamyrskyjä niin mitäs niillä aurinkopaneeleilla silloin siellä tekee. ...
Nasalla on varmaan joku ammattilaisjantteri kerinnytkin jo, mutta uusimmista otoksista käsipelillä pinottua:
Siis joku viisas kertokoon miten mittaavat ääniaallot tähdestä "toiselta puolen linnunrataa "?
Tähdet ja avaruus: Kepler-teleskoopin ensimmäinen planeettakandidaatti varmistui
"Uusi analyysimme, joka käyttää Keplerin datasta havaittuja tähden ääniaaltoja emotähden luonteen määrittämiseen, osoitti että tähti on itse asiassa kolme kertaa luultua suurempi. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että myös planeetta on kolme kertaa suurempi", toteaa Ashley Chontos Havaijin yliopistosta.
Ääniaallot ovat värähtelyä. Vähän kieltämättä erikoinen sanavalinta uutiselle, joka kuitenkin on tarkoitettu maallikoille eikä tieteelliseen paperiin. Teknisesti ne ääntä ovat, mutta käytännössä jotain ihan eri kertaluokkaa kuin meidän käsittämät äänet.Ääniaallot aiheuttavat värähtelyjä tähdessä, jotka sitten havainnoidaan kirkkausvaihteluina.
Ääniaallot ovat värähtelyä. Vähän kieltämättä erikoinen sanavalinta uutiselle, joka kuitenkin on tarkoitettu maallikoille eikä tieteelliseen paperiin. Teknisesti ne ääntä ovat, mutta käytännössä jotain ihan eri kertaluokkaa kuin meidän käsittämät äänet.
En tuosta T&A:n lähteestä onnistunut varmistamaan, mistä värähtelystä puhutaan, mutta käsitin kyseessä olevan ihan tähden oma värähtely. Eli väliainetta kyllä riittää. "Äänen nopeus" tähden pinnalla tunnetaan, koska tähden koostumus ja pintalämpötila tiedetään sen spektristä ja nyt oli ilmeisesti havaittu aaltojen etenemistä tähden pinnalla ja niistä onnistuttu laskemaan tähden koko.Äänihän on väliaineen värähtelyä. Avaruudessahan on hyvin vähän väliainetta planeetan ja tähden välissä. Riittääkö sekin sitten aiheuttamaan mitattavia vaihteluita tähdessä. Ja mitenkäs nämä pystytään erottamaan tähden ja teleskoopin välisen väliaineen vaihteluista, vrt. tähtien tukkiminen maasta katsottaessa
En tuosta T&A:n lähteestä onnistunut varmistamaan, mistä värähtelystä puhutaan, mutta käsitin kyseessä olevan ihan tähden oma värähtely. Eli väliainetta kyllä riittää. "Äänen nopeus" tähden pinnalla tunnetaan, koska tähden koostumus ja pintalämpötila tiedetään sen spektristä ja nyt oli ilmeisesti havaittu aaltojen etenemistä tähden pinnalla ja niistä onnistuttu laskemaan tähden koko.
Kepler-teleskooppi on muistaakseni kiertoradalla, joten ilmakehän väreily ei siihen vaikuta. Vaikka muistaisinkin väärin, niin mietitäänpä ääniaallon vauhtia suhteessa tähden kokoon. Valonnopeuttakin kulkiessaan aalto menisi Auringon navalta navalle 8 sekunnissa ja tuolla tähdellä vielä kauemmin, koska se oli isompi. Ääniaallon nopeus lienee plasmassakin huomattavasti tätä hitaampi. Ilmakehän väreilyjen aiheuttama tuikkiminen on huomattavasti nopeampaa. Paremmalla ajalla voin laittaa videoklipin siitä, miten Jupiter lepattaa ilmakehän väreilyssä.
Pointtini: Ilmakehän väreilyt on helppo erottaa tuollaisesta todellisesta aallosta, vaikkakin ne saattavat sellaisen peittää näkyvistä.
Näin muistelinkin että Kepler on avaruudessa. Tuolla tähtien tuikkimisella tarkoitin ilmiötä itsessään, en sitä että tuota uutisen värähtelyä mitattaisiin maasta.
Jos planeetan ja tähden välissä on väliainetta sen verran, että tähti alkaa värähtelemään, niin luulisi että tähden ja Keplerin välissä on väliainetta myös sen verran että väliaineen liike ja tiheysvaihtelut vaikuttaisivat jossain määrin teleskooppiin tulevaan valoon. Mutta taitaa tosiaan olla aikalailla erilainen taajuus tuolla tähden lähettämällä huojunnalla ja väliaineen aiheuttamalla
Korjaa toki jos olen väärässä, mutta ei kai ollut kysymys siitä, että planeetta näitä tähden värähtelyjä aiheuttaisi? Gravitaatiosta johtuva huojuminen on taas eri ilmiö ja siinä koko tähti heiluu, eikä vain väreet sen pinnalla. Planeetta liittyi keissiin sitä kautta, että koska tähti osoittautui oletettua suuremmaksi, niin planeetankin koko piti arvioida uudelleen.
Edit: Silmäilin nyt tuon uutisen lähteen ja ääniaalloissa tosiaan kyse oli ihan tähden sisäisistä ilmiöistä eikä planeetan aikaansaamista.