- Liittynyt
- 02.11.2016
- Viestejä
- 6 909
Neljältä julkaistaan ensimmäinen kuva galaksimme keskellä sijaitsevasta mustasta aukosta. Tuossa olisi lyhyt video siitä mitä olisi odotettavissa:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Käsittääkseni jos parempia kuvia halutaan niin pitää lähettää välineistöä kiertoradalle että saadaan parempia otoksia.
Taitaa Nobelin palkinto olla lähellä tuolla työryhmälle joka kuvannut ensimmäisenä mustan aukon.
Onhan nuo mustat aukot ihmeellisiä. Jos tuonkin mustan auko tapahtumahorisontin koko on halkaisijaltaan 108 valovuorokautta, niin eihän sitä pirukaan vielä tiedä miten tiiviiksi se materiaali tai missä muodossa se onkaan siellä on pakkautunut sen sisään. Eli se voi olla auringon kokoiseksi pakkautunut tai sitten olla halkaisijaltaan millimetriä pienempi.
Toinen mielenkiintoinen kysymys on missä muodossa materiaali, energia esiintyvät siellä ja onko aikaa olemassa ja jos niin miten se etenee jos etenee. Jos aikaa ei ole niin silloin käsittääkseni Hawkingin säteilyä ei voisi syntyä ja musta aukko olisi ikuinen. Ikuinen musta aukko taas ei sovi nykyiseen teoriaan siitä, että kaikki materiaali katoaa tästä universumista aikanaan ja triljoonien triljoonien vuosien kuluttua pelkästä energiasta tai oikeastaan fotoneista koostuvassa universumissamme seuraa joku häiriö joka aiheuttaa uuden alkuräjähdyksen.
Olisihan sitä viisas jos tuollaisiin kysymyksiin osaisi vastata.
En katsonut lähetystä mutta kuvauksesi vastaa kvasaaria, jossa eri suuntiin suihkuava aine ei tule mustasta aukosta vaan kiertymäkiekosta.Tuossakin lähetyksessä taisi olla noita kuvia, jossa näytettiin että musta aukko ampuu energiaa/materiaa navoistaan (vertaa vaikka pulsar). Sitä mekanismia ei vielä tarkemmin osattu selittää, mutta liittyy mahdollisesti osaltaan mustan aukon pyörimisnopeuteen.
Millä pienempi musta aukko katoaisi silmänräpäyksessä.Taitaa Nobelin palkinto olla lähellä tuolla työryhmälle joka kuvannut ensimmäisenä mustan aukon.
Onhan nuo mustat aukot ihmeellisiä. Jos tuonkin mustan auko tapahtumahorisontin koko on halkaisijaltaan 108 valovuorokautta, niin eihän sitä pirukaan vielä tiedä miten tiiviiksi se materiaali tai missä muodossa se onkaan siellä on pakkautunut sen sisään. Eli se voi olla auringon kokoiseksi pakkautunut tai sitten olla halkaisijaltaan millimetriä pienempi.
Toinen mielenkiintoinen kysymys on missä muodossa materiaali, energia esiintyvät siellä ja onko aikaa olemassa ja jos niin miten se etenee jos etenee. Jos aikaa ei ole niin silloin käsittääkseni Hawkingin säteilyä ei voisi syntyä ja musta aukko olisi ikuinen. Ikuinen musta aukko taas ei sovi nykyiseen teoriaan siitä, että kaikki materiaali katoaa tästä universumista aikanaan ja triljoonien triljoonien vuosien kuluttua pelkästä energiasta tai oikeastaan fotoneista koostuvassa universumissamme seuraa joku häiriö joka aiheuttaa uuden alkuräjähdyksen.
Olisihan sitä viisas jos tuollaisiin kysymyksiin osaisi vastata.
imo mustat aukot on liian dramatisoituja vaikka niistä ei paljoa tiedetäkkään. Tylsimmässä tapauksessa ne saattavat olla vaan astetta neutronitähteä tiheämpää tavaraa (esim. kvarkkigluoniplasmaa), mikä ei vaan säteile suuren massan vuoksi.
Yleinen suhteellisuusteoria ei ole ns. kaiken teoria. Se ei pysty selittämään kaikkia (mm.) mustan aukon kysymyksiä eikä sitä ehkä pitäisikään käyttää kuvaamaan asioita miktä päättyy sen mukaan singulariteettiin. Vaikka yleisessä suhteellisuusteoriassa ei olisi sinänsä mitään väärää, on ihan yleisessä tiedossa että sen puhti loppuu mm. kvantti-ilmiöissä. Samaan tapaan kuin Newtonin mekaniikkakin oli/on ihan korrektia omassa mittakaavassaan, mutta monimutkaisempiin asioihin tarvittaan järeämpiä yhtälöitä.Taitavat mustat aukot olla noin triljoona potensiin kummallisempia mitä neutronitähdet. Yleisen suhteellisuusteorian mukaan aika pysähtyy kun painovoima ylittää valon pakonopeuden. Samoin yhtälö E=mc2 muuttuu kummalliseksi kun periaatteessa kaikki massa muuttuu sen mukaan energiaksi mustassa aukossa.
Koko tunnettu fysiikkamme taitaa olla sidoksissa aikaan, energiaan (eri sen muodoissa) ja aika-avaruuteen ja niitä kun ei mustassa aukossa ilmeisesti ole ainakaan meidän tuntemissa muodoissa, niin on mahdoton edes kuvitella millaista mustassa aukossa olisi jos siellä voisi vierailla tai jos sieltä saisi edes suoria havaintoja jotenkin.
Hieno kuva ja kompositio näyttäen Jupiterin koon taivaalla verrattuna Kuuhun.
This Photo Shows Jupiter's Size in the Sky Compared to the Moon
Samaa kokoluokkaa kuin Tycho-kraateri, joka on yksi helpoiten tunnistettavissa olevista kuumerkeistä. (tuo vaalea kraateri aika alhaalla, josta lähtee todella pitkät vaaleat heitteleet joka suuntaan)
Ja vielä zoomi Jupiteriin perheineen (kuva hieman hämää, koska Callisto ja Ganymede on kiertoradallaan Jupiterin takana, todellisuudessa järjestys Jupiterista katsoen on Io, Europa, Ganymede, Callisto):
Olin kymmenisen vuotta sitten tekemässä apurahahakemusta pienimuotoiselle projektille, jonka oli määrä tutkia tällaista mahdollisuutta. Tuolloinhan ongelmana oli se, että suurilla galakseilla havaittiin paljon vähemmän seuralaisgalakseja, kuin kosmologiset rakenteenmuodostussimulaatiot ennustivat. Yksi selitysmalli oli se, että merkittävä osa satelliittigalakseista olisi jokseenkin täysin pimeästä materiasta koostuvia. Tällöin ne voisi havaita epäsuorasti jokseenkin tällä tavalla kuin on nyt mahdollisesti tehty. Ehkä olimme oikeilla jäljillä, ehkä emme, rahaa emme kuitenkaan saaneet ja homma jäi siihen. Ehkä olisi pitänyt olla sitkeämpi tai osata myydä idea paremmin.Linnunradassamme on outoja reikiä. Tämä on kyllä mielenkiintoinen juttu. Toivottavasti selviää joskus.
Outoja reikiä Linnunradan tähtivirrassa – Yhdestä pääepäillystä ei ole edes havaintoja
Noin 200 kiloa kipale :O
"There’s also the question of network capacity and individual satellite load: Each satellite can handle around 1,000 users streaming 4K video at once."
Kokonaiskapasiteetti on noin 1000 terabittiä sekunnissa.
Se kuva mikä julkisuuteen tuli mustasta aukosta on oikeastaan kuin kuva jossa parista palapelin palasta olisi interpoloitu koko palapelin kuva. Se näkyy tuon dokumentin lopulla kun työpajassa kokeilevat erilaisia tietokoneohjelmia jolla siitä lähtödatasta saisi jotain järkevän näköistä kasattua.
Hämmästyttävä se kuva on silti varsinaisesti oikea kuva olekkaan.
Mustan aukon sisuksista ei voi saada kuvaa, mutta mikään ei estä kuvan ottamista aukosta itsestään.Itseäni ihmetyttää kun puhutaan, että tuo on kuva mustasta aukosta mutta oikeastihan mustasta aukosta ei voi saada otettua kuvaa.
Niin no siis kuvan voi tietysti ottaa mutta siinä kuvassahan ei ole mitään kuvaa siitä mustasta aukosta. Vähän kuin ottaisi kuvan Keke Rosbergista ja leikkaisi siitä kuvasta Keken pois ja sanoisi, että tämä on kuva Kekestä. Eli se kuva on kuva mustan aukon ympärillä olevasta, ei mustasta aukosta.Mustan aukon sisuksista ei voi saada kuvaa, mutta mikään ei estä kuvan ottamista aukosta itsestään.
Entä jos laittaisi Keken kuvan pimeään huoneeseen mutta valaisisi vain reunat? Keken kuva olisi silti sielläNiin no siis kuvan voi tietysti ottaa mutta siinä kuvassahan ei ole mitään kuvaa siitä mustasta aukosta. Vähän kuin ottaisi kuvan Keke Rosbergista ja leikkaisi siitä kuvasta Keken pois ja sanoisi, että tämä on kuva Kekestä. Eli se kuva on kuva mustan aukon ympärillä olevasta, ei mustasta aukosta.
Kyllä, Keken kuva olisi siellä mutta et näkisi Kekeä siinä kuvassa.Entä jos laittaisi Keken kuvan pimeään huoneeseen mutta valaisisi vain reunat? Keken kuva olisi silti siellä
Aivan kuin ottaisi kuvan sukassa olevasta reiästä, siitäkään ei voi saada mitään informaatiota koska se ei säteile millään aallonpituudella. Et siis voi koskaan nähdä itse reikää, mutta se ei estä sen kuvaamista ja havainnointia ympäröivän datan perusteella. Pätee myös aika-avaruudessa olevaan reikään.Kyllä, Keken kuva olisi siellä mutta et näkisi Kekeä siinä kuvassa.
Juurikin noin mutta kuva ei ole reiästä vaan sukasta jossa on reikä. Eli mustan aukon tapauksessa kuva ei ole mustasta aukosta vaan sitä ympäröivästä tilasta.Aivan kuin ottaisi kuvan sukassa olevasta reiästä, siitäkään ei voi saada mitään informaatiota koska se ei säteile millään aallonpituudella. Et siis voi koskaan nähdä itse reikää, mutta se ei estä sen kuvaamista ja havainnointia ympäröivän datan perusteella. Pätee myös aika-avaruudessa olevaan reikään.
Tämä on oikein hieno vertaus. Mustan aukon välittömässä läheisyydessähän säteilyä lähettää kuuma kertymäkiekko. Lisäksihän osa materiasta poistuu suihkuina. Ehkä analogiaa voisi laajentaa toteamalla, että sukka haisee...Juurikin noin mutta kuva ei ole reiästä vaan sukasta jossa on reikä. Eli mustan aukon tapauksessa kuva ei ole mustasta aukosta vaan sitä ympäröivästä tilasta.
Semantiikkaa. Mistään reiästä ei voida ottaa mitään valokuvaa, mutta puheet reikien kuvaamisesta on silti normaalia ja yleisesti ymmärrettävää kieltä.Juurikin noin mutta kuva ei ole reiästä vaan sukasta jossa on reikä. Eli mustan aukon tapauksessa kuva ei ole mustasta aukosta vaan sitä ympäröivästä tilasta.
Ehkä noin mutta itse näen, että jos kameran kennolle ei ole päätynyt yhtään fotonia kohteesta niin turha puhua, että kuva esittäisi kohdetta. Vähän kuin ottaisi kuvan linssinsuojus päällä.Semantiikkaa. Mistään reiästä ei voida ottaa mitään valokuvaa, mutta puheet reikien kuvaamisesta on silti normaalia ja yleisesti ymmärrettävää kieltä.
Jos pidän Keken edessä sukkaa, jossa on reikä, osoitan reikää sormellani ja sanon siinä olevan reikä, ei asiassa pitäisi olla paljoa epäselvyyden varaa. Siitä huolimatta, että todellisuudessa siinä ei ollut reikää, eikä yksikään reiän fotoneista päätynyt Keken verkkokalvolle, vaan sormen osoittamassa suunnassa oli sukka jossa oli reikä ja havannointi tehtiin sukasta, ei reiästä. Voin myös ottaa kuvan siitä sukasta reikineen ja kysyä Kekeltä mitä se näkee siinä, todennäköisesti (yhtä virheellisesti) vastaa, että reiän.Ehkä noin mutta itse näen, että jos kameran kennolle ei ole päätynyt yhtään fotonia kohteesta niin turha puhua, että kuva esittäisi kohdetta. Vähän kuin ottaisi kuvan linssinsuojus päällä.
Mikään hiukkanen ei voi paeta mustasta aukosta, mutta gravitaatio on kenttä, eikä hiukkanen. Samasta syystä mustilla aukoilla voi olla myös sähkökenttä.Aikamoista näsäviisastelua ja hiusten halkomista täällä.
Onko selitetty miten gravitaatioaallot pääsevät mustasta aukosta vaikuttamaan muiden kappaleiden kanssa jos siitä ei pitäisi mitään paeta?
Koska gravitaatio ei ole mikään hiukkanen vaan vääristymä aika-avaruudessa jonka kappale massallaan aiheuttaa, lyhyesti ja helposti selitettynäAikamoista näsäviisastelua ja hiusten halkomista täällä.
Onko selitetty miten gravitaatioaallot pääsevät mustasta aukosta vaikuttamaan muiden kappaleiden kanssa jos siitä ei pitäisi mitään paeta?
Kosmokseen kirjoitettua | Painon välittäjästäEikös gravitaatio ilmane gravitoni hiukkasena silloin kun siltä tuntuu... tai sitten jäi jotain ymmärtämättä