Ensin ne yleisimmät riskirakenteet:
"
10 tyypillistä ongelmaa 1980-luvun talossa
- Puuttuva tai toimimaton salaojitus
- Aluskatteen epätiiveys ja kattoikkunat vesikatoissa
- Puutteellinen vedeneristys kosteissa tiloissa
- Valesokkelirakenteesta johtuvat alajuoksun kosteus/ homeongelmat
- Betonilaatan päälle puukoolatut lattiat
- Lattiapinnan alapuolelta lähtevät väliseinät
- Maanvastaisten seinien sisäpuoliset lämmöneristykset kellarikerroksissa
- Puutteellinen ilmanvaihto
- Ikkunoiden ja ulko-ovien puutteellinen toimivuus tai tiiveys
- Ilmanvaihtoputkien puutteellinen eristys
"
- Katsoisin onko kellaritiloja, jos ei niin ne aikoinaan puuttuneet salaojitukset eivät välttämättä ole ongelma.
- Miten kasvillisuus / kukat / puskat / puut jne. onko ihan kiinni seinustassa vai metrin/parin väliä?
- Katsoisin myös millaiseen maastoon tuo on rakennettu. Eli onko kallioista maastoa, pääseekö vesi valumaan poispäin talosta vai onko pahimmillaan "kuopassa" ja vedet kertyvät talon ympärille aina kun lumet sulavat / vettä sataa.
- Miten katto? Onko pahimmillaan se alkuperäinen "hieno" tasakatto ehkä huopapinnoitteella ja muutama kupumallinen kattoikkuna (juu, voi näyttää kivalta ja jos esim. 2½ kerrosta antaa valoa huoneisiin mutta aika riskirakenne kuitenkin ja voi valuttaa vettä)?
Muutenkin ympäristö, onko miten lähellä keskustaa / muuta asutusta (mikä olisi tietysti bonus) mutta myös onko miten äänekäs ympäristö ja mahdolliset välillä tulevat haju & äänihaitat (onko vastapäätä baaria, koulua, lastentarhaa, junarataa sellutehdasta, kumi/rengas tehdasta, lentokenttää yms)
Siihen liittyen ympäröivät tontit ja kaavoitus, onko paljon kerros / vuokrataloja, onko virkistyskäyttöön varattuja tontteja missä ei asukkaita, onko esim. päättyvän kadun viimeinen asunto joka päättyykö esim. metsään/puistoon jne.
Itse kun katselin kämppää (juurikin 80-luvulla tehtyä rivarinpätkää) lueskelin tämän tyyppisiä juttuja:
Rakennuslehti selvitti, mitkä ovat 1970- ja 1980-luvun rivitalojen tyyppiviat. Osa niistä voi tehdä rakennuksen lähes korjauskelvottomaksi. Aikoinaan ongelmalliset tasakatot on yleensä jo korjattu.
www.rakennuslehti.fi
Eli ihan katsomalla vaikka miten sisälle astuminen on toteutettu. Onko rappusia (itsellä kolmisen kappaletta), onko kellaria (ei ole tässä kokonaisuudessa), miten sisälattian pinta vs ulkona oleva maan pinta (tässä korotettu, huomaa hyvin esim. takapihan terassista mikä on "ilmassa" ja sille kohtaa nurmelta pienet portaat)? Samaten tietysti onko useampia kerroksia vaikka rivitalosta puhutaankin, silloin helposti (varsinkin jos on ns. 2½ kerrosta) se alin kerros on puolittain tai jopa kokonaan maan sisällä mistä tulee sitten ongelmia ja kulku sisälle rappusia "alaspäin".
Valesokkelista:
"
Valesokkelin tunnistaa helpoiten sokkelin yläpinnasta useita kymmeniä senttejä alempana olevasta ulko-ovesta.
"
Onneksi itselläni ei moista ole mutta aika yleinen tuo oli 70-80-luvun rakennuksissa.
Yksi mikä voi olla ongelma on radon, eli onko radon mittaus tehty? Maan alta tuleva ilmavuoto esim. Tampereella Pispalassa oli aika yleistä. Ei siis pelkästään se että asutaan "kalliolla kukkulan päällä" välttämättä riitä.
EDIT: jos on tiiliverhoiltu puurunkoinen rakennus niin kannattaa katsoa onko siihen jätetty ilmarakoja. Eli "putkenpätkiä" tiilimuurauksen väleihin. Niitä kuuluu näkyä.
Ikkunat ja ovet ovat sellaisia että ainakin ikkunat alkavat tulla tiensä päähän, se keskimääräinen käyttöikä on ehkä 30-50 vuotta ja ne kannattaa uusia jos ovat vielä alkuperäiset (sellaisiakin näkee, täällä uusittiin noin 4v sitten)