Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Erittäin hyvä kysymys, varmaan jotain hirsitaloja löytyy, mitkä on edelleen loistavassa kunnossa.Onko 70-luvulla tehtyä yhtään hyvää taloa?
Itsellä oli joskus 20-vuotta sitten periaate, että vanhaan paskaan ei ollut varaa, vaan köyhän oli pakko hankkia uutta, jotta ei tarvi rempata, eikä tule mitään yllättäviä ongelmia.Sehän se on kun uuteen ei ole varaa niin pitää hankkia vanhempaa. Riskihän se on aina olemassa kun kiinteistöä hankkii ja ne tiedostan varsin hyvin, siksi juurikin esim nämä kuntotarkastukset jota kysymykseni koski.
Varmaankin myyjä haluaa vaan ylläpitää mielikuvaa että ei ole ns. luurankoja kaapissa ja luottaa ostajan sinisilmäisyyteen ja/tai siihen että virhevastuuaikana ei mitään dramaattista tapahdu. Motiivina rahansäästö (tutkimuksen hinta) sekä pelko persiissä että jos jotain löytyykin ja jää mökki käteen. Mikään rakennustekninen asia tuskin esteenä on?Toki jos rakenteita ei avata tai jos niistä löytyy jotain niin vedän tarjouksen pois, se on selvä. Lähinnä mietin tuota välittäjän ja/tai kuntotarkastajan haluttomuutta avauksiin kun sekä myyjä ja ostaja tämän haluaisivat suorittaa ja myyjäkin tarjouksen sillä ehdolla hyväksynyt.
Varmaankin myyjä haluaa vaan ylläpitää mielikuvaa että ei ole ns. luurankoja kaapissa ja luottaa ostajan sinisilmäisyyteen ja/tai siihen että virhevastuuaikana ei mitään dramaattista tapahdu. Motiivina rahansäästö (tutkimuksen hinta) sekä pelko persiissä että jos jotain löytyykin ja jää mökki käteen. Mikään rakennustekninen asia tuskin esteenä on?
Kummallista jos kuntotarkastajalle ei raha kelpaa? Onko tämä firma kenen valitsema, ettei ole mitään kytköksiä?
Tuli tuossa jätettyä tarjous jonka ehtona uusi kuntotarkastus. Aiempi tehty huhtikuun lopulla jossa otettu pintakosteusmittauksia. Näillä ei hirveästi ilmeisesti ole arvoa minkään kannalta ja laitoinkin ehdoksi tehdä perusteellisempia mittauksia ja/tai rakenneavauksia kun kyseessä on 70-luvun ihme. Välittäjä (ja hänen mukaansa myös tarkastaja) meinasi että talon perustamistavasta ja seinärakenteesta johtuen avauksia ei kannata tehdä. Kyseessä siis kaksoislaatta ja seinät on tiili-villa-tiili rakenteiset. Meinasi että noita ei kannata avata koska vaikea korjata avatut paikat ja kuulemma rakenteen ollessa tiivis se toimii oikein ja rakenneavaukset voivat tämän jotenkin pilata. Mutta eikai noita mittauksia varten tarvi koko seinää ja lattia repiä auki(?). Vai miten tälläiseen taloon tulisi nuo kosteustarkastukset suorittaa?
Mutta mikä hinku on ostaa se halvin asunto ja toivoa että tästä saa muutamalla tonnilla hyvän.
Onko 70-luvulla tehtyä yhtään hyvää taloa?
Mielummin rintsikka ja sitä remppaa pikku hiljaa.
Ekana vuotena sisällä se rouvan keittiö kuntoon, parin vuoden päästä vaikka ulkovuori ja lisäeristys.
Yleensä noita voidaan ja kyllä suoritetaan kun asiakas maksaa. Syy miksi niitä EI tehtäisi on se että yleensä se tarkoittaa esim. kylpyhuoneen kohdalla sitä että porataan laatan lävitse ja otetaan koepalaa jne. Eli ostaja haluaa sitten myöhemmin (jos mitään kosteusvauriota/hometta ei ilmene) tehdä joka tapauksessa remontin ja uusia pinnat joten sillä ei ole mitään väliä vaikka se yksi tai useampikin laatta on siitä rikottu koska ne vedetään joka tapauksessa uusiksi ehkä sinne kosteussulkuun saakka tai jopa pidemmälle.
Syy taas miksi noita EI tehtäisi on se että ostaja haluaakin asua siinä suoraan ilman että mitään remontteja tehdään ja silloin taas hajonnut laatta tai esim. seinässä oleva aukko mistä näkee hirret tai lattiassa irti revitty laminaatti tms. ei vaan näytä hyvältä ja lisäksi se altistaa tietysti erinäisille vaurioille JOS ei ole tarkoitus tehdä remonttia ennen asuntoon muuttamista joka tapauksessa.
Johan ne korkoennusteet ovat voimakkaasti kesällä heiluneet, kun taantumapuheet alkoivat. Vaikea uskoa, että heikkenevällä talousdatalla ei olisi vaikutusta myös korkonäkymiin, koska inflaatioon kysynnän väheneminen varmasti osuu.Itse en todellakaan laskisi sen varaan, että korot tai korkoennusteet laskisivat heikkenevän talousdatan kanssa. Inflaation hellittäminen tietenkin sitten vaikuttaisikin korkonäkymiin.
Johan ne korkoennusteet ovat voimakkaasti kesällä heiluneet, kun taantumapuheet alkoivat. Vaikea uskoa, että heikkenevällä talousdatalla ei olisi vaikutusta myös korkonäkymiin, koska inflaatioon kysynnän väheneminen varmasti osuu.
Juhana Brotherus, Hypon pääekonomisti kirjoitti tänään Twitteriin: " Vaikka korot nousevat nyt nopeasti, niin markkinat ja Lagarde povaavat stoppia. Datan mukaan. Asuntovelallisten hyvä varautua korkeampaan korkotasoon, 3% yhä hyvä rima. Asuntovelalliset ja pankit selviävät korkeammista koroista. Mutta kaikki sektorit ja yritykset eivät."EKP sanoi eilen, että nykyinen korkotaso on edelleen hyvin elvyttävää ja useita uusia koronnostoja jouduttaneen tekemään. Eli näiden puheiden perusteella euriborit saavat kyllä lisänostetta, joten tuskinpa jäädään ihan vielä tälle 2% tasolle esim. tuon 12 kk euriborin osalta. Loputtomasti korkoa ei kuitenkaan voi eikä varmaan tarvitse nostaa.
Mihis tää perustuu. Kukaan suomalaisten pankkien ekonomisti ei puhu tuollaisista koroista. Kukaan ei ole ennustanut yli 3 prossan tasoa. Ei kukaan. Koska en ole asiantuntija, luotan asiantuntioihin.Minusta on täysin mahdollista että käydään siellä kutosessakin. Ei korkoase ja mahdollinen taantuma automaattisesti inflaatiota taltuta, tässä on monta muutakin tekijää mukana.
Mihis tää perustuu. Kukaan suomalaisten pankkien ekonomisti ei puhu tuollaisista koroista. Kukaan ei ole ennustanut yli 3 prossan tasoa. Ei kukaan. Koska en ole asiantuntija, luotan asiantuntioihin.
Toki yksikään suomalaisten pankkien ekonomisti ei asiaa päätä, joten pitää muistaa myös että heidän arvionsa perustuu arvioon tämän hetken tilanteesta. Toisaalta myös ne mitä sanotaan äänen saattaa olla juurikin alakanttiin. He kertovat asioista oma lehmä ojassa, koska se totuus voisi olla hyvinkin haitallista bisnekselle. Nämä "Juhanat" yrittää kuitenkin edelleen boostata esimerkiksi niitä hypo-lainoja.Mihis tää perustuu. Kukaan suomalaisten pankkien ekonomisti ei puhu tuollaisista koroista. Kukaan ei ole ennustanut yli 3 prossan tasoa. Ei kukaan. Koska en ole asiantuntija, luotan asiantuntioihin.
Vuoden alussa? Muutokset vuoden alusta tähän hetkeen ovat olleet radikaaleja. Nyt ne muutokset ovat tiedossa. Tapahtuuko tulevan vuoden aikana yhtä mullistavia asioita maailmassa. Jos tapahtuu, voi olla että korot ovat pienin huoli.Moniko asiantuntija ennusti vuoden alussa, että tänä vuonna mentäisiin yli 2 % korkoihin? Elämme vaikeasti ennustettavia aikoja. Kannattaa pitää omassa taloudessa huoli siitä, että selviää tarvittaessa myös reilusti nykyistä korkeammista koroista.
Moniko asiantuntija ennusti vuoden alussa, että tänä vuonna mentäisiin yli 2 % korkoihin? Elämme vaikeasti ennustettavia aikoja. Kannattaa pitää omassa taloudessa huoli siitä, että selviää tarvittaessa myös reilusti nykyistä korkeammista koroista.
Kyllä tämä on oikein hyvä kuvaus ajan hengestä. Jos inflaatiota ei saada kuriin, niin se korkojen nousu saattaakin olla pienin ongelma. Voimme kohta vaihtaa euroja rupliin päikseen ja olla onnellisia, että saimme jotain eurojen tilalle.Joulukuussa 2021 EKP:n ennuste oli että 3kk euribor on vielä vuonna 2024 0,0%.
Uusin ennuste on että se on ensi vuonna 2,0%. Tuokin arvio on noussut niin että kesäkuussa oli 1,3% ja maaliskuussa 0,3%.
Ollaan täysin jakomielitautisessa tilanteessa sillä maailmantalous tippuu jyrkänteeltä samanlaista tahtia kuin 2009 finanssikriisin aikana.
On hyvä muistaa miksi korot alunperinkään putosivat miinukselle, eli finanssikriisi. Nyt on koossa ainekset paljon suurempaan kriisiin kuin 2008, ja EKP:n toiveet "hintavakaudesta" lentävät romukoppaan siinä vaiheessa kun yrittävät epätoivoisesti estää koko eurojärjestelmää romahtamasta.
Juhana Brotherus, Hypon pääekonomisti kirjoitti tänään Twitteriin: " Vaikka korot nousevat nyt nopeasti, niin markkinat ja Lagarde povaavat stoppia. Datan mukaan. Asuntovelallisten hyvä varautua korkeampaan korkotasoon, 3% yhä hyvä rima. Asuntovelalliset ja pankit selviävät korkeammista koroista. Mutta kaikki sektorit ja yritykset eivät."
Suomalaiset ekonomistit eivät päätä asiaa, mutta heidän arvionsa ovat ihan eri luokkaa, kuin tavan kansalaisten. Edelleen tässäkin asiassa luotan asiantuntioihin.
No jos sinulle Brotherus on nakkikioskin hupiukko niin mitenkäs Suomen suurimman pankin eli OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen? Kelpaako hänen mielipiteet? Eilen MTV3:lla sanoi "Ainakin markkinat odottavat, että se (Euribor 12kk) jatkaa nousuaan. Odotus on, että oltaisiin vuoden päästä lähempänä 2,5 prosenttia."Kun puhut asiantuntijoista, niin älä nyt hyvä mies siteeraa Juhana Brotherusta, nakkikioski-kokoluokan pankin huumoriveikkoa. Viime vuonna Juhana julisti kovaan ääneen, että euroalueen korot eivät nouse koskaan. Toissa vuonna asuntojen hintojen piti laskea roimasti. Ja sitä rataa.
Mitä niihin kuuden prosentin korkoihin tulee, niin ne eivät ole kauhean todennäköisiä, mutta joka tapauksessa vaihtuvakorkoisissa lainoissa sellaisenkin on syytä mahtua riskinsietokyvyn sisään. Täytyy muistaa, että nykyisessä inflaatioympäristössä puhuttaisiin edelleen negatiivisesta reaalikorosta.
No jos sinulle Brotherus on nakkikioskin hupiukko niin mitenkäs Suomen suurimman pankin eli OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen? Kelpaako hänen mielipiteet? Eilen MTV3:lla sanoi "Ainakin markkinat odottavat, että se (Euribor 12kk) jatkaa nousuaan. Odotus on, että oltaisiin vuoden päästä lähempänä 2,5 prosenttia."
Elinkustannusten ennätyksellinen kasvu on aikaansaanut sen, että joskus muutamia vuosia sitten tehty asuntolainakoron 6% stressitesti ei enää välttämättä ole realistinen, vaikka tietty ansiot ovat myös nousseet viimeisen parin vuoden aikana suht ripeästi. Ja jos tulee lama ja työttömyyttä, niin kyllähän se kaataa korttitalon, oli korko 0% tai 5%.Siksi toisekseen, Juhana on ihan yksiselitteisesti väärässä väittäessään yleistyksenä, että asuntovelalliset selviävät korkeammista koroista. Velkaneuvonnan tiedoista näkee, että yhä kasvava joukko heidän asiakkaistaan on keski- ja hyvätuloisia ihmisiä, jotka ovat velkaantuneet korviaan myöten ja joilla on ongelmia jo nollakorkojen ympäristössä. Moni korttitalo tulee kaatumaan jopa parin-kolmen prosentin korkotasolla. Mutta kuinka moni, se jää nähtäväksi.
Mihis tää perustuu. Kukaan suomalaisten pankkien ekonomisti ei puhu tuollaisista koroista. Kukaan ei ole ennustanut yli 3 prossan tasoa. Ei kukaan. Koska en ole asiantuntija, luotan asiantuntioihin.
Kyllähän tässä ollaan samassa tilanteessa, kuin yritettäisiin ennustaa säätä ensi vuoden lopulle. Uskon, että surkeaa keliä on luvassa ihan jo tällekin vuodelle.Kyllä, OP:n Heiskanen on vakavammin otettava henkilö. Vielä enemmän pidän Nordean Jan von Gerichin ulostuloista, jotka toistaa suunnilleen samaa viestiä Heiskasen kanssa.
Markkinaodotukset ovat nyt tuollaiset. Puolen vuoden päästä ne ovat erilaiset. Toki silloin voidaan ennustaa nousevien korkojen sijasta myös laskevia korkoja. Ja vaikka korot nousisivatkin pitkällä tähtäimellä nykytasosta, tulevat ne matkan varrella myös laskemaan. Selvää mielestäni pitäisi kuitenkin olla, että nouseviin korkoihin on syytä varautua. Ja ihan oikeasti, jos talouden riskiraja on 3 %:n koroissa, niin nyt kannattaa kyllä tehdä toimia sen riskirajan kasvattamiseksi eikä tyytyä siihen ajatukseen, että sen yli korot eivät voisi realistisessa skenaariossa nousta.
Paljonko se asp-tilin säästötavoite ja missä ajassa saatava, onko se verrattavissa juuri siihen asuntolainan kokoon?Ei ihan optimiajankohta asuntolainan ottamiselle, mutta kerran sitä vaan eletään ja monta vuotta olen jo säästänyt ASP-tilille ja säästötavoite ollut jo kauan aikaa sitten saavutettu, joten kohta olisi lainaneuvottelut oman pankin kanssa alkamassa (ensiasuntoa ostamassa). Tässä nyt jatkuvasti vakuutellut itselle että odota parempaa ajankohtaa, mutta vähän pelkään että nykytilanteessa joutuisi sitäkin odottamaan vuosia ja eihän tässä tulla enää nuoremmaksi. Ja ehkä myös toivoin että olisi löytynyt elämänkumppani ennen asunnon ostoa jotta olisi kenties saanut kivemman kämpän ostettua, mutta pelataan nyt sitten näillä korteilla mitä on jaettu.
Elinkustannusten ennätyksellinen kasvu on aikaansaanut sen, että joskus muutamia vuosia sitten tehty asuntolainakoron 6% stressitesti ei enää välttämättä ole realistinen, vaikka tietty ansiot ovat myös nousseet viimeisen parin vuoden aikana suht ripeästi. Ja jos tulee lama ja työttömyyttä, niin kyllähän se kaataa korttitalon, oli korko 0% tai 5%.
Pelottavaa mielestäni on se, että kun pankit ovat kyselyin selvittäneet kuluttajien riskinsietokykyä ja talousosaamista, niin merkittävä osa lainanottajista on katsonut, ettei selviäisi parin prosentin koronnoususta. Niin ikään merkittävä osa velallisista ei tiedä lainansa korkoa tai sitä, miten korkomenot lasketaan. Harrasta siinä sitten vastuullista taloudenhoitoa, jos edes peruskoulun ala-asteella opitut asiat eivät ole hallussa.
Tämähän saattaa nykyihmisellä tarkoittaa myös sitä, että toinen auto ja teinin traktorimönkijä täytyy laittaa seisontaan sekä jättää kanarianreissu tekemättä. Tulos ei kyllä sinänsä yllätä - aika vähilläkin lahjoilla sitä selviää viikosta toiseen.
Paljonko se asp-tilin säästötavoite ja missä ajassa saatava, onko se verrattavissa juuri siihen asuntolainan kokoon?
Kiitos.Oma säästötavoite oli alunperin 18 000 € ja noin 180 000 € kämppä hakusessa (eli 10% asunnon hinnasta pitää säästää), sinänsä tuossa ei taida olla mitään aikarajaa, itse olen säästänyt nyt 6 vuotta ja olen ylittänyt säästötavoitteen reippaasti. ASP-säästämisessä minimaikahan on tuo kaksi vuotta/kahdeksan kvartaalia ennen kun lainaa voi hakea.
Oma strategiani oli että mahdollisimman paljon ASP-tilille säästämisen alussa, koska se vaikuttaa lisäkoron määrään kun lainan vihdoin ottaa ja asunnon ostaa, pieni bonus oli myös sitten hieman isompi talletuskorko joka vuosi. En itse asiassa ole laskenutkaan paljon lisäkorkoa on luvassa, saattaa olla ihan mukavakin yllätys luvassa.
Täysin samaa mieltä kanssasi. Surullisintahan tässä kaikessa taas kerran on se, että maksumiehiksi tälle kaikella joutuu jälleen kerran ne jotka tekee töitä ja vielä isommin ne jotka tienaa vähän enemmän. Jännä että inflaatio, sähkön hinnan nousu, korkojen nousu jne. ei kosketa tiettyä osaa väestöstä ollenkaan. Tuet riittää kivasti elämiseen oli maailman tilanne mikä tahansa.Valtiot ja yksityiset taloudet ovat eläneet vuosia velaksi.
Suomi on ottanut 4 vuodessa 40 tuhatta miljoonaa euroa syömävelkaa. 40 miljardia euroa.
Siis että saamme pyöritettyä tätä yhteiskuntaa. Maksettua tulonsiirrot yms.
Nyt vaan tulee pudotus normaalimpaan tilaan. Ei siinä sen kummempaa.
Otetaan 25-50% pois elintasoista niin ollaan hieman lähempänä "normitilannetta".
Normaalia ei ole se että tavan duunari voi käydä ulkomailla parikertaa vuodessa, ostelee asuntoja jotka ovat esim. 10x nettovuositulot, tai enemmän.
Tai että voi työtä tekemättä, koko elämänsä elellä, yhteiskunnan tuilla.
Tai että yhteiskunta kustantaa verovaroista, asumistukien muodossa, yksityisten ja kaupallisten asuntosijoittajien bisnestä.
Jnejnejne..
Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.
Tämä on oikeasti todella pelottava tilanne, mutta silti täysin totta. Uskon että jos menisi kadulle kyselemään ihmisiltä samaa asiaa, niin suurin osa ei tosiaan kykenisi kertomaan, mihin korkoon oma laina on sidottu, mikä on marginaali tai miten voi laskea, että paljonko korkokulut nousee (vuodessa/kuukaudessa) jos korot nousevat vaikka 1% -> 3%.Pelottavaa mielestäni on se, että kun pankit ovat kyselyin selvittäneet kuluttajien riskinsietokykyä ja talousosaamista, niin merkittävä osa lainanottajista on katsonut, ettei selviäisi parin prosentin koronnoususta. Niin ikään merkittävä osa velallisista ei tiedä lainansa korkoa tai sitä, miten korkomenot lasketaan. Harrasta siinä sitten vastuullista taloudenhoitoa, jos edes peruskoulun ala-asteella opitut asiat eivät ole hallussa.
Normaalia ei ole se että tavan duunari voi käydä ulkomailla parikertaa vuodessa,
Halvat lennot on oikeasti halpoja vaan niille, jotka asuvat lentokentän läheisyydessä. Jos lähtee, vaikka Saariselältä pyörähtämään nopeasti Saksassa, niin se ei olekaan enää niin halpaa.No ulkomailla käynti ei ole kallista. Lentoja saa parillakympillä menopaluun ja voit viettää pidennetyn viikonlopun keskieuroopassa erittäin edullisesti Enemmän rahaa menee, kun lähdet käymään kotimaassa matkalla.
Tavan duunarillakin voi helposti jäädä tonni löysää asuntolainan ja muiden menojen jälkeen.
Ei ole normaalia, että kuukaudessa poltetaan röökiä kolmen satasen edestä ja dokaillaan parilla satasella. Mikäli jättää nuo vähemmälle niin saat joka kuukausi pyörähdettyä ulkomaan reissun ja silti saat rahaa säästöön.
Lasken itseni ihan perusduunariksi ja vuoden sisällä olen käynyt kuutisen kertaa ulkomailla. En törsäile rahoja baareihin niin säästyneellä rahalla saa ostettua lennot, majoitukset ja ajanvietot useiksi päiviksi.
Itsellä alkaisi omakotitalon ostaminen olla ajankohtaista, kiikarissa ~400k talo. Tarkoitus ostaa yksin, maksukykyä ja muuta varallisuutta löytyy riittävästi mutta tarkoitus olisi sitoa taloon mahdollisimman vähän pääomia.
Millaisella omarahoitusosuudella olette viimeaikoina ostaneet asunnon/ok-talon? Paljonko käytitte käteistä, millaiset muut vakuudet ja mistä pankista? Käytittekö ostettavia vakuuksia?
Myös taustatietoja, marginaaleja ja muita lainaehtoja olisi kiva kuulla. Toki kaikki nämä varmasti asiakaskohtaisia.
Itsellä alkaisi omakotitalon ostaminen olla ajankohtaista, kiikarissa ~400k talo. Tarkoitus ostaa yksin, maksukykyä ja muuta varallisuutta löytyy riittävästi mutta tarkoitus olisi sitoa taloon mahdollisimman vähän pääomia.
Riippuu täysin pankista ja minkälaisen vakuusarvon se antaa kyseiselle asunnolle. Olen itse ostanut edellisen asunnon 0% omarahoitusosuudella ja pelkällä ostetulla lisävakuudella (Garantia). Jos pankki katsoo 75% olevan maksimi vakuusarvo, niin ostettu takaus ei riitä, mutta tuolloinkin voi saada valtion takauksen ja ostaa lisätakauksen.Noissa maksullisissa lisävakuuksissa on tuo 15 % omarahoitusosuus pakko olla (tai 5 % jos ensiasunto). Tai sitten jotain muuta lisävakuutta (vanhempien kiinteistö tmv) tuolle loppuosuudelle. Tätä itse juuri selvittelin, kun selvittelin mahdollisuuksia asunnon vaihtamiseen käytettävissä olevan budjetin osalta. Lainaa kyllä saisi maksukyvyn osalta, mutta vielä ei ole tuota tarvittavaa omarahoitusosuutta kasassa. Täytyy siis lyhennellä nykyistä lainaa vielä jonkin aikaa toivoen samalla, että nykyisestä asunnosta saa tulevaisuudessa myös saman hinnan kun nyt arvioitiin ja yrittää samalla raapia muitakin säästöjä hieman kasaan. Keväällä voisi olla tarvittava summa kasassa näillä näkymin.