Mikähän noista maksutavoista on paras? Perkele kun tässä saa ihan huuli pyöreenä olla.
"
Yleisimmät lyhennystavat ovat (kiinteä) tasaerä, annuiteetti ja tasalyhennys.
Tasaerälainassa lainan pääoman lyhennyksestä ja korosta muodostuva maksuerä pysyy samana koko ajan.
Tasaerälainassa viitekoron mahdolliset muutokset eivät vaikuta maksuerän suuruuteen, mutta laina-aika muuttuu.
Tasaerälainan laina-aika pitenee koron noustessa ja lyhenee koron laskiessa.
Myös annuiteettilainaa maksetaan takaisin samansuuruisina maksuerinä.
Tasaerälainasta poiketen viitekoron arvon muutokset vaikuttavat kuitenkin maksuerän suuruuteen.
Laina-aika säilyy viitekoron arvon muuttuessakin ennallaan.
Tasalyhennyslainassa lainan pääomaa maksetaan takaisin tasasuuruisin lyhennyksin. Lyhennyksen päälle lisätään korko.
Tasalyhennyslainan maksuerä pienenee vähitellen lainapääoman pienentyessä, jos lainan viitekorossa ei tapahdu muutoksia.
Viitekoron arvon muutokset vaikuttavat maksuerän suuruuteen. Laina-aika ei muutu.
"
Lisäksi on neljäs lainatyyppi mitä ei yleensä yksityiselle mainita: kertalyhenteinen laina eli ns. bullet-laina. (Lainapääoma erääntyy laina-ajan päättyessä kerralla maksettavaksi)
Yleensä noissa on muutamia juttuja joita ei heti ehkä tule mieleen:
1) Voiko tarvittaessa maksaa (lyhentää) suuremman summan kerralla (niin useasti kuin haluaa) ilman että se vaikuttaa maksuaikaan?
1.5) Tuleeko lisämaksuja siitä jos haluaa lyhentää lainaa etukäteen, jos tulee paljonko?
2) Mille laina-ajalle noita saa, onko niissä eroja riippuen lainatyypistä?
3) Onko lainahoitokuluissa suuria eroja lainatyypin mukaan jne?
Omia mietteitä + faktoja:
- Kiinteää tasa-erää ei yleensä saa ns. "ota niin pitkä laina-aika kuin mahdollista" periaatteella (yleensä siis 25v) koska siinähän pahimmillaan (jos korot tarpeeksi nousevat) maksaa pelkästään korkoja ja maksettava voi teoriassa jopa nousta (jos korot ovat suuremmat kuin erä minkä maksaa). Tämä on hyvä jos maksun ajalla ei ole niin hirmuisesti väliä, et halua tehdä lyhennyksiä (yleensä kiellettyä jopa) ja haluat tietää varmasti paljonko sinulta menee "maailman tappiin" rahaa kuussa. TÄSSÄ siis voi olla että se 25v laina-aika venyykin esim. 35v aikaan tms. Yleensä myös pienellä präntillä on mainittua että korot on joka tapauksessa pakko maksaa, vaikka itse lainaa ei lyhentäisikään. Eli jos korot nousevat tarpeeksi voi pahimmillaan joutua maksamaan enempi per kuukausi kuin on alunperin varautunut.
- Annuiteetti lainassa alussa maksat enempi korkoja, mikä TÄLLÄ HETKELLÄ on erittäin hyvä juttu koska korot ovat todella alhaalla, toki jos korot nousevat todella korkeiksi talous voi joutua vaikeuksiin = lainan ottajalla täytyisi olla selkärankaa laittaa rahaa jossain muodossa säästöön ns. pahan päivän varalle (puskurirahastoa). Tämän lainamuodon saa yleensä 25v ajaksi ja sitä voi lyhentää huomattavissa määrin etukäteen (esim. korkojen noustessa) laina-ajan pysyessä silti samana = loppuajan lyhennykset ovat pienemmät.
- Tasalyhennyksessä saa yleensä 25v laina-ajan ja lainan alussa lyhennykset ovat kaikkein kovimmat (eniten lainaa = korkoa maksettavana) ja maksuerät pienentyvät hiljakseen lainan vähentyessä.
Mikäli tietää tekevänsä esim. parin vuoden sisällä paljon ylitöitä ja saavansa bonuksia tämä voi olla järkevin tapa lyhentää lainaa alussa nopeasti jos se pankille sopii. Tämä täytyy tietysti kysyä ja sopia pankin kanssa!
Itse suosisin joko Annuiteettiä tai Tasalyhennystä riippuen tilanteesta. Tietysti liian kireälle ei kannata talouttaan laittaa.
Eli: jos pystyy nyt olemaan tuhlaamatta Annuiteetti olisi oma valintani ja säästäisin joko osakkeiden tms. muodossa ajatuksena "heti kun korot nousevat maksan ison summan lainasta heti pois, laina-ajan pysyessä silti samana mutta maksujen vähentyessä."
Tasalyhennys olisi silloin jos tietäisin esim. ottavani nyt 200k lainaa ja saavani syystä X esim. 2v aikana ylitöistä ja muusta esim. 50k säästöön (eli 25k per vuoso) mitkä laittaisin heti lainan lyhentämiseen. Mikäli pankki sanoisi että se on OK ja ei vaikuta 25v laina-aikaan (mutta tietysti vähentäisi sitten kuukausittaista maksua)