Lähtökohtaisesti lyhyempi viitekorko voittaa pitkän aina. Kyllä siihen kannattaa kiinnittää huomiota ja yrittää pankin kanssa neuvotella lyhin mahdollinen. Viime aikoina se vaan ei ole onnistunut (kyselinkin täällä joku aika sitten onko jengi nyt saanut vaihdettua, mutta en saanut vastauksia).
Ainoa ”positiivinen” asia 12kk korossa on se että kk-erä on tiedossa aina vuodeksi eteenpäin. Juuri tuolla argumentilla pankkitädit pitkää korkoa kauppaavat. Ja nimenomaan kauppaavat - hyödyttää heitä enemmän kuin lainanottajaa.
Täällä tuntuu jos jonkinlaista "asiantuntijaa" olevan. Lähtökohtaisesti olen tämän foorumin olevan verrattavissa johonkin suomi24 ja vauva.fi palstaan, tälleen karkeastiarvioituna.
Ei kannata alkaa vertailemaan suomi24 ja vauva.fi ja siten lytätä kirjoittajia, jos ei asioista tiedä. Voi neuvot loppua. Lisäksi oma kontribuutiosi on ollut aika vajavaista, jotta selviä neuvoja voidaan antaa.
Suosittelen sinun keskustelevan usean pankin ja välittäjän kanssa, niin pääset kärryille asuntokaupan ja -lainan lainalaisuuksista. Pari juttua tähän kuitenkin selvyyden vuoksi:
- Yksikään välittäjä ei laadi ehdollisen ostotarjouksen hyväksyntädokumenttia ilman pidätystä hyväksyä toisen tarjoajan ilman ehtoja oleva tarjous. Viittaan tällä nimenomaan oman asunnon myyntiehtoon. Ehdollinen tarjoaja pärjää, kun tarjous on riittävän iso, jotta ihan mitkä tahansa "suoran kaupan" tarjoukset eivät enää myyjää kiinnosta. Ehdolliset tarjoukset ovat ihan normaalia asuntokauppaa, vaikka varsinkin kasvukeskuksissa on tehty yhä enemmän suoraa kauppaa asuntomarkkinoiden ollessa todella kuumat. Moni myy ensin asuntonsa pois, jotta saa tehtyä kaupat nopeasti kiinnostavan kohteen ilmaannuttua myyntiin. Vielä joitakin vuosia sitten saattoi ehdollisten tarjousten ketju olla jopa kuusi asuntoa ja sitten, kun joku osti sen ketjun ensimmäisenä olleen yksiön, iso omakotitalokin ketjun viimeisenä vaihtoi lopulta omistajaa.
- Jos teet tarjouksen ehdollisena, pitää ehdottomasti ennen nykyisen asuntosi ostotarjouksen hyväksyntää tarkistaa haluamasi asunnon myyntitilanne. Välittäjät osaavat kyllä tällaiset tilanteet.
- Kaikki täällä foorumilla höpöttelyt eivät merkkaa lopulta mitään vaan tarjouksilla/sopimuksissa/kauppakirjoissa olevat asiat ratkaisevat. Välittäjillä on valmiit pohjat, joten tämän osalta yleensä voi olla kohtuu luottavainen. Isoilla välitysfirmoilla ei ole varaa tehdä noita hommia pieleen.
- Olen
@ykii kanssa samaa mieltä, että lyhyt viitekorko voittaa
pitkässä juoksussa pitkän koron, koska lyhyt viitekorko pitää sisällään vähemmän riskiä tulevaisuudesta. Pankit eivät ole muutamaan vuoteen millään tarjonneet muuta kuin 12kk viitekorkoa. Viitekorko määräytyy lainan nostopäivän (eli kauppapäivän) mukaan.
- Asioita, joilla voit pyrkiä vaikuttamaan positiivisesti myyjään: hinta, kaupantekopäivä (jos myyjä tarvitsee rahat nopeasti), hallintaoikeuden muutospäivä (jos myyjä tarvitsee asuntoa vielä jonkin aikaa) ja yksityiskohtaisten ehtojen välttäminen (esim. hyvin pienimuotoiset korjaukset jne).