Sinänsä ihan hyvä artikkeli ja varmaankin myös kirja:
Kaupungistumisen eteneminen jakaa suomalaiset asuntovarallisuuden mukaan voittajiin ja häviäjiin, mutta kehitys ei ole vääjäämätön luonnonlaki, tuoreessa kirjassa todetaan.
www.is.fi
Itsekin kyllä törmännyt tuohon että useampikin kaveri ja tuttava on puhunut että varsinkin Helsingin alueella sekä ympäristössä (Espoo jne) vuokrat ovat niin kalliita että edes pienen pesämunan säästäminen (edes joku 30K tms) on heille lähes mahdotonta että saisivat käteisellä edes auton ostettua saati sitten joku 10-30% asunnon hinnasta ja sielläpäin kämppien hinnat ovat "kohtuullisen" ylhäällä.
En itse kuulu siihen joukkoon joka näkee asunnon ensisijaisesti sijoituksena jonka tarkoitus on tuottaa mahdollisimman suuri voitto mutta kyllähän se melkoisesti harmittaisi jos kävisi kuten tuolle esimerkin "Pauliinalle" joka:"
oli ostanut asunnon vuonna 2007 ja maksanut siitä 65 000 euroa, minkä jälkeen siihen oli tehty 10 000 euron sisäremontti ja 30 000 euron taloyhtiöremontti.
Asunto oli myynnissä lopulta kolme vuotta, kunnes Pauliina sai myytyä sen 30 000 eurolla."
Eli kustannuksia nopeasti laskien rapiat 100K mistä sai 30K pois (itse myyden) ja vieläkin asuntovelkaa ja ehkä remontti jne. velkaa. Toki tuossa kyseisessä tapauksessa voisi ehkä vilkaista peiliin jos nuo 40k lisäremontit tulivat yllättäen tai niihin ei osattu varautua.
Ehkä onneksi asun tuossa kirjoitetuksessakin mainitun kasvukolmion sisällä joten asunnon arvo ei tule (luultavasti) laskemaan ja asuminen on jo nyt halvempaa kuin vuokralla (pienemmässä ja vanhemmassa) kämpässä aiemmin mutta kyllähän tämä pistää hieman miettimään.
Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan edes pitkään mieti kun ostavat asuntoa vaan ottavat sen minkä "ulkonäkö" (eli pinta ja kalusteet esittelyssä) eniten kauniimpaa osapuolta mielyttää ja mihin vaan saavat pankista lainaa mahdollisesti vielä ystävät ja perhe takaajina.
Myös tämä juttu ihan mielenkiintoinen:
Suurin osa ilman asukkaita jääneistä omakotitaloista on rakennettu ennen 1960-lukua, mutta 2000-luvullakin rakennettuja taloja jää nyt tyhjilleen.
www.is.fi
Eli Suomessa on päälle 65 000kpl ilman asukkaita olevia omakotitaloja. (laskettu siten ettei niissä ole asunut kukaan yli 7 vuoteen) + ainakin itseäni eniten hämmästyttävä fakta: "
Suomessa on noin 140 000 omakotitaloa, jotka eivät sijaitse asutun talon tai kesämökin pihapiirissä ja ovat olleet vailla vakinaisia asukkaita vähintään kolme vuotta. "