Asunnon ostaminen ja asuntolaina

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kuka_kusi_muroihini, 19.10.2016.

 1. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Tällöinhän asiat on hyvin. Asukkailla ei siis ollut ennestään liikaa lainaa suhteessa asunnon arvoon ja homma ratkesi sillä. Katselen vielä jossain vaiheessa josko löytäisin jotain muuta kuin tuon viittaamani fivakirjeen 90% max. käyvästä arvosta, säädökset on sen verran monimutkaisia että jotain saattoi mennä ohitse.

  edit: pankeillahan on muitakin vakavaraisuussäädöksiä, ja varmaan sen vuoksi nämä vakuusarvot tyypillisesti liikkuvat 70-75% luokassa. Maallikkona hankala arvioida miten muut vakavaraussäädökset asiaan vaikuttaa.
   
  Viimeksi muokattu: 13.10.2019
 2. Kurjimus

  Kurjimus Boctok - Cдeлaho B Poccͷͷ

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Se on kyl hyvä että saavat remontit tehtyä ettei talo hajoa ja mene arvottomaksi.

  Mikkelissä nämä tapaukset sellaisia yhtiöitä missä suurin osa omistajista eläkeläisiä. Talot 70 luvun lähiössä missä havaittavissa maahanmuuttajien muuttoliike. Ja yhtiöihin pitäisi tehdä lvis + julkisivu.
   
 3. -T-

  -T-

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2017
  Tässä on nyt pari pankkia ehdottanut ASP:n "purkamista". ASP säästöjä on siis 20k€ ja muita säästöjä (asunnon ostoon) 40k€ josta 30k€ on ASO-asunnosta. Lainaa on tarkoitus ottaa max 220k€. Tuo ASO-asunnosta 3kk viiveellä irtoava raha aiheuttaa hieman säätöä. Näissä keskusteluissa on noussut esiin ASP- sekä lisälainan korvaaminen yhdellä "tavallisella" lainalla jossa olisi lyhennysvapaata muutama kuukausi.

  Tavallinen laina olisi ilmeisesti muutenkin joustavampi, mutta mitkä on suurimmat miinukset ASP:n hylkäämisessä? Valtion takausta ei tarvitse niin onko muut selkeät haitat ASP:n lisäkorko/sen tulemattomuus ja korkosuojauksen poistuminen? Onko muuta?
   
 4. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Selvittelin tätä kun itse jätin ASP-lainan lisälainalla ottamatta ja otin yhden asuntolainan.

  Tavallisen lainan plussat ja miinukset:
  -ei valtion korkotukea (kesto vain 10v ja tulee peliin vasta korkealla korkotasolla joten en nähnyt juuri lisäarvoa
  -ei maksutonta valtiontakausta asplainan osuudelle
  + lyhennysvapaa ja jousto mahdollista. Asp:ssä lyhennysvapaaseen tarvitsee hyvän syyn, eikä se saa kasvattaa kokonaislaina-aikaa yli 25v
  + mahdollisuus 25v pitempään laina-aikaan jos sellaisen haluaa
  + asplainalla ostetun asunnon rajoitukset vuokraamiseen eivät päde
  + asp-lainassa lainanhoitokulut tulee tuplana jos tarvitsee lisälainaa
  + asp-tilin koron ja lisäkoron saat joka tapauksessa kunhan tilin/asplainan ehdot täyttyvät.
   
  minapamina tykkää tästä.
 5. Nikoza

  Nikoza

  Viestejä:
  46
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos et valtiontakausta tarvitse, niin vaikea keksiä mitään hyötyä. Lisäkoron saat myös normaalia lainaa nostettaessa.

  Normaalissa lainassa etuna joustavampi maksuaikataulu (esim. 35v, johon päälle vaikka parin vuoden lyhennysvapaat) sekä saat asunnon helpommin vuokralle.
   
 6. -T-

  -T-

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2017
  Kiitoksia nopeista vastauksista. Jotain tämän suuntaista vähän epäilinkin, mutta halusin vahvistusta asiaan. Taitaa vaihtua suunnitelmat sitten tuohon yhteen asuntolainaan. Tieto ASP-lisäkorosta oli vielä positiivinen lisä.
   
 7. JaySon

  JaySon

  Viestejä:
  923
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ni nyt vähän tarkennusta tähän, miltä tämä kuulostaa?

  Lainasumma könttänä maksettuna noin 4700e. Tai vaihtoehtoisesti 10 vuotta noin 45e/kk. Nopeasti laskettuna tuo 45*12*10=5400e.

  Korko 3kk euribor + 0,6%

  Eli onko niin että tuohon 45 euroon on leivottu tuo korko mukaan ja täsmääkö se tuon 3kk Euriborin + 0,6% kanssa? Sitä en nyt nospaan osaa sanoa. Muista kuluista ei ole mainintaa. Voiko joku valaista tätä?

  Toinen kysymys maksukäytännöistä, jos otan tuon vastikkeeseen ja myöhemmin haluan maksaa tuon könttänä, onko könttäsumma silloin tuo pienmpi 4700e summa vai tuo 5400e?

  Hämmentävää.
   
 8. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! BANNED Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  2 469
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Se on se, mikä sattuu olemaan jäljellä, eli vähemmän kuin 4700 €, ei siinä mitään korkoja makseta, tosin köntän maksamisessa saattaa olla kuluja, tai ainakin minulla olisi ollut, jos olisi pitänyt heti saada jäljellä oleva rahoitusvastike pois, onneksi riitti vain kuukauden odotus, niin ei tullut kuluja.

  Tuohon ylempään en osaa muuta sanoa, että tuossa on pakko olla jokin joka kuukausi veloitettava kulu korkojen lisäksi lyhennyksen yhteydessä, ~3,5 €/kk veikkaisin.
   
  JaySon tykkää tästä.
 9. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 518
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Yhtiölaina lyhenee hiljakseen, ja könttäsumma on sitten se, mikä on siitä alkuperäisestä summasta jäljellä. Lisäksi isännöitsijä velottaa jonkin verran asian hoitamisesta, ja huonolla tuurilla pankkikin ottaa lisämaksua asiasta. Voi mennä satanen kummallekin. Pienehkössä yhtiölainassa tuo vastaa jo aika pitkän ajan korkoja.
   
  JaySon tykkää tästä.
 10. JaySon

  JaySon

  Viestejä:
  923
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ok eli jos ymmä4rsin oikein niin tavallaan se pienempi summa on se mikä lyhennetään jos myöhemmin maksetaan könttänä?

  Ja tosiaan, ainakin edellisen remppalainan osalta oli sellainen tilanne että ilman pankin veloituksia pystyi maksamaan kahten ajankohtana vuodessa könttäsumman - isännöintitoimisto tosin ottaa siitä reilu 50e.

  Mutta osaako joku laskea vaikuttaako tuo korko olevan 3kk euribor + 0,6%?

  Ja kiitos jo annetuista vastauksista!
   
 11. zettis

  zettis

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  28.04.2019
  Tässä tuntuu nyt olevan aika paljon ymmärtämättömiä asioita prosessissa. Koitan selvittää muutamia, mutta suosittelen myös yhtiökokouksiin osallistumista ja vaikkapa kerran elämässä sen taloyhtiön tilinpäätöksenkin läpilukemista jos osake on tullut ostettua.

  3kk euriborin korko tarkastetaan 3 kuukauden välein, siitäpä se nimikin tulee. Taloyhtiö ei voi tietää tulevan 10 vuoden korkomenoja, ei edes seuraavan vuoden. Siksi lainavastikkeeksi vedetään hihasta summa, jonka kuvitellaan kattavan seuraavan vuoden lainamenot taloyhtiön tekemineen lyhennyksineen. Jos summa ei riitä, niin vuoden aikana asiaa paikataan taloyhtiön muilla tuloilla (tai vastaavasti toisinpäin), ja taloyhtiö muuttaa sitten lainavastiketta seuraavaan budjettiin. Kunhan lainan loppuessa tilit täsmäävät mahdollisimman hyvin.

  Lainaan sisältyy varmastikin jotain nostokuluja, mutta isossa taloyhtiössä osuutesi niistä on varsin mitätön.

  Huomioitavaa on myös, että asuntoa myydessä suuri yhtiölaina saattaa olla etukin, koska velasta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.
   
  JaySon tykkää tästä.
 12. Collusion

  Collusion

  Viestejä:
  273
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eikös tämä muuttunut siten, että varainsiirtoveron joutuu maksamaan myös yhtiölainasta?

  Asunto-osake
   
 13. megaesa

  megaesa

  Viestejä:
  24
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Varainsiirtovero lasketaan velattoman hinnan mukaan.
   
  JaySon tykkää tästä.
 14. JaySon

  JaySon

  Viestejä:
  923
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiitos @zettis , No tuo selittääkin asian. Eli varmaan tuo vuositasolla sitten tarkistetaan / arvioidaan korkotason mukaan aina esim vuodeksi kerrallaan eteenpäin. Isännöintilafkan mukaan eivät edes puolivuosittain ole ainakaan tuossa yhtiössä muuttaneet vastikkeiden määrää sillä lisätyö.

  Eli vaikka nyt ottaisin tuon vasikkeisiin ja maksaisin esim 3 vuoden päästä loput pois niin silloin se könttäsumma olisi tuo minulle jyvitetty hinta miinus jo tehdyt lyhennykset?

  Mahtaako tuollainen olla yleinen käytäntö sillä se kuulostaisi loogiselta? :)

  Ja PS. Yhtiökokoukseen on tarkoitus osallistua heti kun sellainen järjestetään.
   
 15. zettis

  zettis

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  28.04.2019
  Totta, puhuin vanhasta muistista. Tämähän muuttui jo kauan sitten.

  Mutulla sanoisin, ettei vastikkeita voi muuttaa ilman yhtiökokouksen päätöstä. Jollei yhtiökokous ole vastikkeita alunperin määrännyt jotenkin joustaviksi.

  Kyllä.

  Sanoisin myös, että tässä nyt puhutaan hyvin pienistä summista lainakin ollessa noin pieni. Tee kuten itsestäsi paremmalta tuntuu, puhutaan kympeistä tai satasista.
   
  JaySon tykkää tästä.
 16. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaikille osakkeen omistajille pitäisi tulla kyllä erikseen mahdollisuus maksaa oma osuutensa ns. heti tai valita että alkaa maksamaan X(x) vuottaa normaalin vastikkeen lisäksi lainavastiketta (tai esim. rahoitusvastiketta nimike voi vaihdella). Samalla kun tuosta tulee ilmoitusta pitäisi myös samassa olla selkokielellä tiedot siitä miten myöhemmin toimitaan. Eli onko edes mahdollista myöhemmin ns. maksaa kaikkea kerralla, jos jotkut maksavat heti kaiken avataanko erillinen tili mihin ne rahat sijoitetaan jne jne.

  Osakkaalle itselleen suurin ero lienee se että jos maksaa heti kaiken kerralla ei joudu X(x) vuotta maksamaan joka kuukausi tuota samaa summaa + korkoja + lainanhoitokuluja.

  Sanotaan nyt hatusta että esim. joku 10v "vaan 3000€ per asukas" summa on joko tuon 3k kerralla tai 10v ajan maksat 25€/kk + korot + lainanhoitomaksut jne jne. esim. "vaan" 40€/kk seuraavien 10 vuoden ajalta. Toki tuo summa voi nousta jos ja kun korot nousevat seuraavien 10v aikana. Vakuudet ovat yleensä toki korkeammat kuin laina (esim. 1.3x tai 1.5x talon kirjoja vakuudeksi sen 10v ajaksi).

  Yleensä on (voi olla) jokin lauseke kuten "yhtiölle annetaan lupa periä 2x ylimääräistä vastiketta vuodessa jos menot niin pakottavat" tjsp. Eli suomeksi jos vaikka öljyn hinta pompsahtaa tai jotain muuta pientä tapahtuu mihin ei olla varauduttu se voidaan hoitaa tuolla. Ei se tietysti kata jotain täyttä putkiremonttia mutta tuollaisen ei pitäisi tulla muutenkaan yllätyksenä.
   
  JaySon tykkää tästä.
 17. vrds

  vrds

  Viestejä:
  421
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ei tämä nyt vakuuta. Ainoa ketä on kiinnostunut ja soittelee takaisin on oman asunnon välittäjiä. Kolme yhteydenottopyyntöä (soitot) katsomaan uutta asuntoa, mutta ei prkl tunnu kiinnostavan esitellä asuntoa vaikka luvattu soittaa takaisin. Sama pankkien kanssa, ei tunnu kiinnostavan ottaa yhteyttä vaikka soittelee sinne ja haluaisi neuvottelut. Meillä olisi kuitenkin suht ok tulot (yht n. 15K€/kk) omaa vakuutta vähän, ensi asunnon ostajia jne. Pankkien perseilyn ja hitailun vielä jotenkin tajuan mutta luulisi että välittäjät haluaisivat saada asuntoja myytyä.
   
 18. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  1 072
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mites tällainen asumismuoto, kokemusta ei ole. Elikkäs tarkoitus laittaa omistusasunto myyntiin ja muuttaa asumisoikeusasuntoon. Kämppä on kokonaan maksettu ja löysät rahat poikimaan tuottoa.
  Asumisoikeus järjestysnumero on mutta tuntuu melko hankalalta päästä edes näytöille. Jos löydän mielenkiintoisen kohteenja laitan sen hakuun niin systeemi ilmoittaa että "tämä korvaa aikaisemman hakemuksen". Eihän tässä systeemissä ole mitään järkeä, ei voi hakea kuin yhtä asuntoa kerrallaan.
  Onko kokemuksia/vinkkejä hakuun.
   
 19. vrds

  vrds

  Viestejä:
  421
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Näillä koroilla moni (ainakin isompi ja uudempi) asumisoikeusasunto maksaa vastikkeeltaan lähes saman kuussa kun ostaisi oman ja maksaisi lainanlyhennystä samalla summalla pois.
   
 20. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Mulla oli hakuvahti oikotiellä ja yleensä kyselin heti sähköpostilla kun ilmoitus oli kiinnostava. Yleensä pistivät papereita samana tai seuraavana päivänä.

  Noin yleensä en anna välittäjille kovin isoa arvosanaa asiakaspalvelusta. Jos kyselijöitä on jo paljon niin ne saattaa vaan ignorata kokonaan jos kyselee liian vaikeita. Paras varmaan kun pyysin yhtiöjärjestystä ja tilinpäätöstä niin kahdeksas päivä vetosi gdpr:ään ja siihen että "heillä on oleelliset tiedot esitteessä". Kyselin että eikö edes näitä kahta, eikä tullut enää vastausta. Jätin tietysti esittelyn käymättä. :D (vinkkinä jos joku tuolle puljulle miettii laittavansa kämpän myyntiin, kuulin toisaaltakin haukkuja). Tämän lisäksi kiinteistömaailmasta jäi paskin maku ostajan roolissa, sielläkin tuli ignorea ilman mitään vastausta. Parhaimmillaan eivät edes ilmoita perutusta yksityisnäytöstä vaan itse sai kysellä että onko kämppä myyty kun ilmoitus hävisi..
   
 21. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  1 072
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En ole katsomassa uutta. Kolmiot kohtuuhintaisia. Sisäänpääsymaksu noin 30k ja vastike/vuokra 800-900eur. Parempi tuotto sillä löysällä 200k rahalla kun sijoittaa oikein.
   
 22. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  En kyllä uskaltaisi tässä suhdanteessa puskea koko summaa osakkeisiin ilman pitkää ajallista hajoittamista. Mutta tyylinsä ja riskinsietokykynsä kullakin.
   
 23. Kurjimus

  Kurjimus Boctok - Cдeлaho B Poccͷͷ

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mutta uskaltaisit laittaa rahat seiniin koska asuntojen hinnat ei voi tulla alas kuten 90 luvulla?
   
 24. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Riippuu millaisiin seiniin. Missään en sanonut että hinnat ei voisi tulla alas, mutta tuossa 90 lukuun vertautuvassa skenaariossa kyllä osakkeiden hinnat tippuisi vielä ihan eri luokassa. Kyllä ne seinät minun mielestä edelleen on pienempiriskisiä.

  Edit: Niin ja on minulla itsellänikin osakkeita, kunhan vaan halusin hieman tuoda esiin vähän varovaisempaakin näkökantaa että ajallinen hajauttaminen on minun mielestä järkevää, kun maailmantaloudessakin on varoittavia merkkejä ilmassa. Mutta eihän tässä ollut kyse edes pelkistä osakesijoituksista. Osakkeista varmaan voidaan jatkaa osakeketjussa jos halutaan, varmaan offtopic riittää :)
   
  Viimeksi muokattu: 14.10.2019
 25. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  1 072
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse olen ajatellut sijoitusmielessä pientä yksiötä/kaksiota ostona noin 120k joka menee vuokralle. Lopulle summalle hajautettua useammalle taholle.
   
 26. taffeli

  taffeli

  Viestejä:
  296
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Itellä nykyiseen ASOon muuttaessa oli kiirus saada kämppä, niin mä soitin tonne aso-firmaan ja kysyin et miten parhaiten onnistuisi. Ne katteli koneelta varauslistoja yms, mitä oli vapautumassa ja parissa pv kämppä oli sovittu.
   
  Centteri tykkää tästä.
 27. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Mielenkiinnosta, paljonko olisi vastaavan kämpän vuokra sillä alueella?
   
 28. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  1 072
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En ole vielä niin pitkällä tässä asiassa kun ei ole tietoa mistä aso löytyy. Helsinki-espoo akselilla on kuitenkin haku.
   
 29. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 015
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ason hyvä puoli voi olla myös se, että siihen voi nostella asumistukia ja muita vastaavia jos aikoo esim. opiskella.

  Vuokra-asuntoon verrattunahan pitää laskea tuottoa sille sijoitetulle 30 000e pääomalle.

  Jos säästää esim. 150e/kk vuokrassa ja saa varmuuden siitä, että ei lennä asunnosta yllättäen pellolle, niin ei se hirveän huonolta diililtä kuulosta nykyisessä korkoilmapiirissä.
   
 30. Benji

  Benji

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Helsingissä on vissi ero vastikkeen hinnassa kaupungin aso-kämpillä, eli HASOn kämpillä ja yksityisillä ASOilla. Noita Helsingin kaupungin asoja vaan ei taida oikein saada kuin jollain yli 10 vuotta vanhoilla järjestysnumeroilla.
   
 31. Centteri

  Centteri

  Viestejä:
  1 072
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Totta, HASO:lla pitkä jonotusaika mutta sinänsä muulla ei suurta väliä kuin sijainnilla.
   
 32. VilIe

  VilIe

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Minkälaisia maksuja olette joutuneet maksamaan pankeille lainan vakuudesta. Omalla kohdalla asuntolainaa 230k josta asunto vakuutena 70% arvosta, loput (69k) maksettua vakuutta, joka omalla kohdalla Op:n kautta 350e/vuosi. Bonuksia voi vakuuden maksuun käyttää, joten käytännössä ei mene vakuuksiin lainkaan "omaa rahaa".
  Lisäksi pieneneekö tuo 350e vuosittainen vakuusmaksu asuntolainan pienenemisen yhteydessä automaattisesti? Esimerkiksi 5 vuoden päästä jäljellä oleva asuntolainan määrä voisi olla aikalailla tuo 70% alkuperäisestä lainasta, jolloin vakuuksia ei tarvittaisi ollenkaan? Olenko oikeassa?

  Ja jos jotain kiinnostaa niin laina siis Op:lta, Vantaa, Rivitalo. marginaali 0.45%
   
 33. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! BANNED Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  2 469
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Muistaakseni maksoin kertamaksuna jotain 1 500 € garantia lisävakuutena, mikä mahdollisti sen, että en tarvinnut niin paljoa käsillä olevaa rahaa asuntolainaa hakiessani. Helpotti kummasti hankintojen maksamista, kun halusin hankkia kaikki huonekalut ja mm. pyykkikone uuteen asuntoon ilman lisälainaa/luottoa.
   
 34. Tilipitappitippitappi

  Tilipitappitippitappi

  Viestejä:
  330
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli otit käytännössä asuntolainaa kulutustuotteiden hankkimiseen? Mukava maksella jotain ikäkulua sohvaa ja kauan sitten kaatopaikalle kuskattua pyykkikonetta vielä yli 10 vuoden jälkeen :p
  Toki oon kuullu, että jotkut joskus asuntolainalla autojakin ostaneet, joten ei kai tämä ennenkuulumatonta ole. Itse vain en ymmärrä, mutta oonkin vain persaukinen palkansaaja.
   
 35. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Voihan sen noin ajatella, mutta on kai se järkevämpää ottaa lainaa alle prossan korolla vs. kulutusluotto paljon isommalla. Loppujen lopuksi ainut millä on väliä on kokonaisluottosuhde ja rahan hinta. Sitäpaitsi asuntolainaahan voi lyhentää ylimääräistä nopeammin sen pesukoneen verran (vaikka jo ekan vuoden aikana) jos se jostain syystä ajatustasolla kiusaisi. Tai ostaa vaikka osakkeita sillä rahalla jolloin se asuntolainaosuus onkin sijoituslainaa..
   
 36. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! BANNED Premium-jäsen Köyhä

  Viestejä:
  2 469
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Höhö :D kyllä toi laina itse meni asuntoon, mutta olishan se ollut näppärää tyrkätä iso määrä halpaa lainaa arvopapruihin näillä koroilla kieltämättä.
   
 37. nakkirakki

  nakkirakki

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Ei se kovin halpaa rahaa ollut, jos takauksesta maksoi 1500.
   
 38. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 731
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On näissä kuitenkin se ero, että oma asunto ”tuottaa” hinnastaan riippumatta sitä asumishyöt joka kk. Eli käytännössä omassa asunnossa maksat joka kk aika paljon vähemmän kun vastaavassa vuokra-asunnossa, oli sen asunnon hinta sitten mitä tahansa. Toki voihan vuokratkin romahtaa, mutta tuskin niin kovasti. Mutta riskiä nyt on kaikessa omistamisessa.
   
 39. Romunkerääjä

  Romunkerääjä

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  05.09.2018
  Kaikessa on vaaransa, mutta 90-luvun alun talouskriisin taustat valuuttalainoineen ja devalvaatioineen olivat, no, hieman erilaisia kuin nykyään.
   
  Centteri tykkää tästä.
 40. Kurjimus

  Kurjimus Boctok - Cдeлaho B Poccͷͷ

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse kyllä tiedän tämän kun skutsissa asun omistamassani asunnossa. Hinta valuu kokoajan alemmas, eikä siitä yöunet mene.

  Kommentoin lähinnä viestiä misdä todettiin rahojen olevan jotenkin "varmassa" turvassa seinissä.
  Kannatan seinien omistamista, mutta imo myös kuplaantumista hinnoissa on havaittavissa mikä kannattaisi ihmisten pitää mielessä
   
 41. Kurjimus

  Kurjimus Boctok - Cдeлaho B Poccͷͷ

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ja nykyinen miinuskorkoinen laina, no, hieman erilaista kuin historiassa lainankorot.
   
 42. Cube

  Cube

  Viestejä:
  160
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2017
  Nyt teit omia tulkintojasi eikä vastaamasi viestin sisältö ollut tuo. Pointti oli se että osakkeet on riskisiä ja sitä ei moni tunnu enää ymmärtävän (väittämättä siis ettei asuntojen arvonaleneman riskiä olisi). Minähän korostin ajallista hajauttamista.

  Jos asuntojen hinnat pkseudulla laskisi lähivuosina vaikka puoleen nykyisestä niin voi pohtia mistä se johtuisi. Minulle kyllä tulee mieleen lähinnä globaali lama, rahoituskriisi tai vastaava, ja voi vaan kuvitella miten paljon osakeindeksit siinä vaiheessa kyykkää. Väitän että todennäköisesti paljon enemmän. Kaikki liittyy kaikkeen taloudessa.
   
  JaySon tykkää tästä.
 43. Markqq

  Markqq

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Pienistä asioista kiinni rahoitus :tdown: Lainalupaus nyt junnaa sen takia, että täytyy olla mustaa valkoisella nykyisen asunnon myynnistä. Olen sanonut, että joko asunto myydään tai exä ostaa puoliskoni minulta, mutta se ei riitä. Asia kun ei etene ihan parissa päivässä.

  Ja kun tuossa tosiaan olisi suoraan sanoen helmi kiikarissa.
   
 44. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 518
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Pankit eivät halua, että ihmiset päätyvät kahden asunnon loukkuun. Normaali strategia on tehdä ehdollinen ostotarjous, jonka toteutumisen ehtona on vanhan asunnon myynti. Tällöin varsinaiset kaupat tehdään vasta kun vanha asunto on myyty.
   
  JaySon tykkää tästä.
 45. Markqq

  Markqq

  Viestejä:
  627
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Joo ehdollisen hyväksynnyn teinkin, mutta myyjä ei suostunut ;) Ja ymmärrän pankkien näkemyksen täysin, että on pakko olla mustaa valkoisella.
   
 46. Oksa

  Oksa

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hintojen kuplaantumisesta tuli mieleen, että samoja varoituksia ja romahduksen odottelijoita oli myös 2010 Muropaketissa sekä muualla kun ensiasuntoni ostin 100 prosentin lainoituksella. Myin sen seitsemän vuotta myöhemmin 20 prosentin voitolla, lisäksi laina oli lyhentynyt paljon pitkästä laina-ajasta huolimatta ja lainanhoitokulut + vastike olivat kaiken aikaa vähemmän kuin vastaavan asunnon markkinahintainen vuokra. En ihan heti keksi, millä yhtälöllä omistusasuminen ei olisi kannattanut?
   
 47. FinMaky

  FinMaky Tekee sitä ATK:ta

  Viestejä:
  233
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Sillä yhtälöllä, että olisi tullut hetkellinen markkinahäiriö eli asuntojen hinnat olisi laskeneet ja samalla joku henk.koht katastrofi (sairaus työttömyys jne). Tämä kun olisi tapahtunut alkuvaiheessa, niin tilanne olisi ollut se, että otat autonhinnan verran takkiin pakkomyynnistä. Not great, not terrible. Itse olin ihan samalla riskillä liikkeessä ja hyvin kävi täälläkin. Ja tottakai asunnossakin sijainti, sijainti ja sijainti. Jossain Kuusankoskella kun meni tehdas kiinni niin kaikki kämpät halpeni hetkessä. Pääkaupunkiseudulla ei yksittäisellä työllistäjällä ole niin paljon painoarvoa.
   
 48. elmo

  elmo

  Viestejä:
  697
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse olin myös kaupoilla -08-10 enkä kyllä muista, että olisi ollut vastaavaa tilannetta. Vaikka taantuma iski päälle pahemmin kuin nyt niin ei asunnoissa ollut tälläistä tilannetta kun puhutaan pks ulkopuolisista kohteista.

  Oma -89 110m2 okt. Ostettu -10 @ 135k€ tason nostoon laitettu joku 20k€ jos teetettynä, mutta kun ei laske työlle hintaa niin n.10k€ matskuihin vuosien varrella. Kiinteistönvälittäjän arviointi klasulli -18 175k€. Realistinen myyntihinta nyt olisi varmaan tuo 135k€. Pyynniksi voisin laittaa tuon 155k€ mitä rahaa 'mennyt', mutta en näe että tolla menisi kaupaksi. Toki helppo kohde 2+2 combolle tai siitä alespäin ja hyvällä alueella, että on siinä mielessä helppo myydä. Mutta mitä tässä paikallisten välittäjienkin kanssa puhunut kun töiden puolesta välillä tekemisissä niin on se heikkoa. Mitään peräkylän taloja eivät edes ota myyntiin (e: Ja tähänkin tuli kommentti, että aikaisemmin niidenkin näytöillä oli voinut olla kymmeniä ihmisiä) kun muutenkin on työn ja tuskan takana päästä lähellä taajamaa olevista kohteista eroon. Ja kaupungissakin kohteissa on lähemmäs vuotta myyntiajat.

  Tehtiin silloin -10 'kaupat' heti ensimmäisenä näyttöpäivänä illalla puhelimitse myyjän kanssa. Seuraavana aamuna oli toinen ottaja jo jonossa. Toki myyjä olisi voinut huudattaa meitä kilpaa siinä kun tollaset sido ja välittäjä varmaan olisi niin tehnytkin kun ei varmaan olisi ehtinyt meidän tarjousta edes esittää myyjälle suoraan illalla.

  Toki siinä mielessä olet kyllä oikeassa, että jos olisi myyty tossa -16-17 niin varmaan tuo 175k€ olisi ollut realistinen odotus, mutta ei enää.

  Omistusasumisen puolella olen kyllä 100%. Ei kyllä vähääkään haittaa missä arvo seilaa kun ei ole mitään suunnitelmia vaihtaa vuosikymmeniin. Omalla kohdalla myös tässä asuminen on halvempaa kuin edellisessä vuokra nekkuneliössä paskalla äänieristyksellä. Ero on jopa niin murskaava tämän, että voin laskea korkojen lisäksi myös lyhennykset mukaan.
  Elintaso taas on kuitenkin niin eri planeetalla ja tuostahan ihmiset yleensä maksaa ja paljonkin. Kyllä sillä tonnin pommilla pääsee paikasta A paikkaan B, mutta kumman monet ostaa hemmetin kalliita peltilehmiä joista sulaa satoja euroja/kk ja niitä ei kyllä missään suhdannekäänteessä ole saamassa takaisin.
   
  Mikkos tykkää tästä.
 49. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 867
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu yllättävän moni kertoo miten on tyhmää ostaa asuntoa ja laittaa "seiniin rahaa kiinni". Jotenkin unohtavat sen että muuten täytyisi asua ilmaiseksi vanhempien luona, mieluusti ostattaa heillä vaatteet ja ruuatkin samalla kun pitäisi sijoittaa "vastaava summa rahaa" (mitä pankki ei varmasti tarjoa asuntolainan hinnalla sekä korolla) kuin siihen kämppään laittaa kiinni.

  Eli jossain täytyy kuitenkin asua ja harva viitsii vanhempiensa nurkissa lorvia vuosikymmeniä aikuisena. Mikäli maksaa vuokraa herää kysymys miksi ei samalla hinnalla (tai halvemmalla) lyhentäisi lainaa omasta (yleensä huomattavasti isommasta sekä parempikuntoisesta) kämpästä?

  Vaikka laskisi että se asunnon arvo myydessä olisi jopa kymmeniä tuhansia alle sen todellisen ostohinnan (lainan + korkojen mitä joutui ottamaan + mitä nyt omaa rahaa laittoi kiinni) uskallan silti väittää että monelle se tulee kannattavammaksi kuin jos olisi asunut tuon ajan vuokralla.
   
  JaySon, ilahama, svk ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 50. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 518
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Itse näkisin, että vuokralla asuminen voi olla perusteltua joissakin tilanteissa:
  - Asuu paikassa jossa asunnot ovat kalliita
  - Tykkää asuntotyypistä, jossa vuokrataso ei ole asunnon arvoon nähden korkea (esim. Helsingin kantakaupungin ökyalueilla pienten asuntojen vuokrat eivät välttämättä täysimittaisesti seuraa asunnon arvoa, koska asuntotukea voi saada vain rajallisesti).
  - Sijoittaa mielellään rahojaan

  Parhaiten homma toiminee, jos varallisuutta on jo olemassa. Jos nollatilanteesta lähtee, niin asuntolainan takaisinmaksu on kyllä kätevä tapa kerryttää varallisuutta.

  Itse larppasin pitkään taitavaa sijoittajaa, enkä ostanut asuntoa, kun ajattelin että osakkeet ovat parempi kohde. Siinä meni kyllä kymmeniätuhansia euroja asunnon arvonnousua hukkaan ja osakesijoitukset eivät menneet aina ihan putkeen. :rolleyes: Noh, otin sittemmin opikseni.