En tiedä onko tämä oikea ketju keskustella lainan lisäksi ostettavista asunnoista, mutta vaihdetaan parempaan ketjuun jos sellainen löytyy.
Kiikarissa on vuonna -81 rakennettu isohko kolmikerroksinen, autotallilla varustettu tiiliverhoiltu rivitalo-osake omakotialueelta 2,5km päässä kaupungin keskustasta. Alueella suurin osa taloista on rintamamiestaloja ja niiden tonteille sittemmin rakennettuja uusia omakotitaloja. Taloyhtiössä on neljä identtistä asuntoa. Talo on hyvässä kunnossa ja sitä on hoidettu vuosien varrella aktiivisesti. Myyjä on alkuperäinen asukas ja ollut mukana myös rakentamassa taloa, eli historia on hyvin tiedossa.
Tässä tajunnanvirtaa ja päätöksenteossa askarruttavia huomioita ranskalaisilla viivoilla:
- Kolme kerrosta tarkoittaa, että portaita saa olla ramppaamassa hartaasti lopun ikäänsä. On tuossa puolensakin toki, mutta silti mietityttää.
- Alakerrassa on sisäänkäynti, eteinen, autotalli ja varastotilat. Varastotilassa on myös erillinen kylmäkellari. Autotalliin pääsee kulkemaan sisäkautta varaston läpi. Keskikerroksessa on olohuone, keittiö, khh ja käynti oleskelupihalle. Yläkerrassa sauna, kolme makuuhuonetta ja koko asunnon levyinen parveke.
- Autotallissa on betonilattia ilman lattiakaivoa. Tämä oli kaiketi tuohon aikaan tyypillinen ratkaisu, mutta vähän ihmetyttää silti, kun autosta kuitenkin valuu talvella melkoisesti lunta ja jäätä jos sitä tallissa säilyttää.
- Alakerrassa on takapihan osalta maanpaineseinä, joka lienee laskettavissa jollakin tasolla riskirakenteeksi? Mitään aistinvaraisia ongelmia talossa ei ole.
- Talossa on suora sähkölämmitys, eli ilmalämpöpumpun asentaminen olisi edessä sekä viilennystä, että talven lämmitystä ajatellen. Joissakin muissa asunnoissa näin on jo tehty ja kondenssivedet johdetaan niissä sulanapitokaapelin avustuksella ränniin jne. Varmaan pitäisi olla tällaisessa talossa kaksiosainen pumppu (keskikerrokseen ja yläkertaan).
- Talo on alunperin rakennettu energiataloudelliseksi ja mm. ikkunat ovat laadukkaat nelinkertaiset lämpölasit. Sähkönkulutus on 20 000 kWh luokkaa per vuosi.
- En tiedä onko talossa 70/80-luvulla yleistä riskirakenteeksi luettavaa valesokkelirakennetta. Myyjä on sitä mieltä, että ei ole, mutta tämä pitää vielä varmistaa. Näin rakennuspiirrustukset ohimennen näytön yhteydessä, mutta maallikolle rakenne ja mahdolliset riskit eivät niistä riittävällä tasolla selvinneet. Ei näyttänyt sokkelirakenne kuitenkaan sellaiselta kuin valesokkelikuvissa yleensä.
- Asbestikartoitusta ei ole tehty. Myyjä sanoi että hän "rakennusvaiheessa mukana olleena tietää, että asbestia on vain taloyhtiön yhteisen sähkökaapin eristeissä". En tiedä voiko tähän luottaa ja millä tasolla.
- Edelliseen liittyen kylpyhuone ja sauna on remontoitu myyjän toimesta muutama vuosi sitten, eli voisin kuvitella että ainakin itse uskovat asbestin olemattomuuteen. Saunassa on hetivalmis-kiuas.
- Kodinhoitohuoneessa on pesty ja kuivatettu pyykkiä aina. Voiko tämä aiheuttaa jotain riskiä rakenteille kosteutta ajatellen? Kodinhoitohuoneessa on myös lämminvesivaraaja ja ilmanvaihtolaitteet lämmittämässä.
- Salaojat on kuvattu ja puhdistettu 2000-luvun alussa. Toiselle puolelle taloa on lisäksi asennettu uudet salaojat vuonna 2008 ja asennettu kaksi tarkistuskaivoa. Sadevedet johdetaan hyvin pois ja katon lippa on kohtuullisen pitkä. Seisovaa vettä pihassa ei ole myyjän puheiden mukaan koskaan.
- Putkiremonttia ei ole tehty, mutta taloyhtiön kartoituksen mukaan siihen ei ole syytäkään vielä about 15 vuoteen. Remontti on lisäksi kohtuullisen helppo tehdä pintävetona siinä vaiheessa kun se joskus tulee eteen.
- Talossa on harjakatto, joka on päätykolmioiden kanssa uusittu muutama vuosi sitten.
- Talon päätyjen patolevyt on uusittu/korotettu vuonna 2015. Tämä on tehty ilman erillistä syytä huoltotoimenpiteenä.
- Ei energiatodistusta. Käsittääkseni tämä on pakollinen myynnin yhteydessä, eli mitä sen puuttuminen tarkoittaa käytännössä?
Siinähän sitä oli jotakin jorinaa. Saa kommentoida.