Asioita joita et ole huomannut

Minulla on tapana syödä iltaisin ns. terveysillallinen johon kuuluu yleensä:

- yksi tai kaksi ruisleipää joiden välissä vähärasvaista Oivariinia, Edam-juustoviipale + hummusta (joka on sitä israelilaista/lähi-itämaista kikherneistä valmistettua tahnaa jota syödään esim. elokuvassa "Zohan").
- avokado
- vajaa desilitra pähkinäsekoitusta maustamattoman ja rasvattoman jogurtin kera.

Pähkinöiksi ostan yleensä ison pussin Lidlin pähkinäsekoitusta missä on saksanpähkinää, hasselpähkinää, manteleita ja jotain muuta jota en muista.

Nyt Lidlissä oli kuitenkin äppitarjouksessa "parapähkinöitä" (Brazil nuts) joten päätin kokeilla myös niitä viime iltana, en muista olenko koskaan syönyt "parapähkinöitä", kuulostaa nimen perusteella "valepähkinöiltä" tai "puolipähkinöiltä", vähän niinkuin paramilitary = puolisotilaallinen.

No oli miten oli, tuli niitä sitten syötyä puolet ja puolet niitä ja muita pähkinöitä. Jäi kiinnostamaan miten terveellisiksi parapähkinät sitten katsotaan, joten googletin:

Ok, eli erittäin paljon seleeniä jolla on paljon terveyshyötyjä, ja kuulemma saattaa jopa kohottaa testosteronitasoja! Yay!

Mutta sitten luin artikkelin jossa sanottiin että jo yhdessä (1 !!!!!) parapähkinässä on yli kaksi kertaa enemmän seleeniä kuin ihminen tarvitsee päivässä. Lisäksi varoiteltiin että yleisen suosituksen mukaan parapähkinöitä ei pitäisi syödä enempää kuin viisi päivässä, suuremmilla määrillä uhaksi voi tulla seleenimyrkytys joka aiheuttaa ripulia, ahdistusta, ähinää, pihinää, puhinaa, pahimmillaan sydänoireita jne., eli kaikkea ikävää.

Jaa-a, kyllä minulla niitä eilen meni mahaan varmaan 10 kpl, kooltaan ja ulkomuodoltaan ne ovat ikäänkuin isoja manteleita. Pitäisikö soittaa myrkytyskeskukseen?

Swiddu ostin sitten neljä pussia parapähkinöitä, nytkö niitä uskaltaa syödä vain muutaman päivässä? No, ainakin riittävät pitkään... Taidan tänä iltana jättää parapähkinät väliin kun tuli eilen ekstra-annos niitä. Maultaan parapähkinät ovat... metallisia? Eivät pahoja mutta eivät mitään varsinaista herkkuakaan jota haluaisi kovasti napostella kuin poppareita esim. katsoessaan telkkarista Zohan-elokuvaa.

Niin ja maapähkinät eivät sitten muuten ole pähkinöitä vaan ovat enemmän sukua herneille, jos ette tienneet.

Tässä vielä jos ei ole hummus ennestään tuttua, itse tutustuin siihen ekan kerran työmatkalla Israelissa vuonna miekka ja kives, nykyisin ostan Lidlistä, Oiva leivänpäällinen ruisleivälle, melkein voisi jättää juuston ja rasvalevitteen kokonaan pois. Toisinkuin parapähkinöitä, hummusta uskaltaa varmaan syödä litrakaupalla, aiheuttaa enintään piereskelyä.

 
Viimeksi muokattu:
Mutta sitten luin artikkelin jossa sanottiin että jo yhdessä (1 !!!!!) parapähkinässä on yli kaksi kertaa enemmän seleeniä kuin ihminen tarvitsee päivässä. Lisäksi varoiteltiin että yleisen suosituksen mukaan parapähkinöitä ei pitäisi syödä enempää kuin viisi päivässä, suuremmilla määrillä uhaksi voi tulla seleenimyrkytys joka aiheuttaa ripulia, ahdistusta, ähinää, pihinää, puhinaa, pahimmillaan sydänoireita jne., eli kaikkea ikävää.

Jaa-a, kyllä minulla niitä eilen meni mahaan varmaan 10 kpl, kooltaan ja ulkomuodoltaan ne ovat ikäänkuin isoja manteleita. Pitäisikö soittaa myrkytyskeskukseen?

Oho, oliko pussissa jo varoitukset jos on tuollaiset riskit niiden syömisessä? Ei kyllä ollut itselläkään etukäteistietoa..
 
Pride-kulkueissa on hyväksyttävää esitellä juuri niitä yliampuvia stereotypioita, joita on historiallisesti käytetty seksuaalivähemmistöjen pilkkaamiseen.

Jos vaikka romaneilla olisi vastaava tapahtuma, niin mitenköhän siellä olisi asiaankuuluvaa edustaa? :D
 
Oho, oliko pussissa jo varoitukset jos on tuollaiset riskit niiden syömisessä? Ei kyllä ollut itselläkään etukäteistietoa..
Pitääpä muuten tarkistaa. Ehkä pitää vielä googlettaa lisää, eivät kaikki artikkelit tuollaista varoittaneet mutta monessa mainittiin kyllä parapähkinöiden "epätavallisen suuresta" seleenipitoisuudesta, jonka tosin useimmat artikkelit esittivät lähinnä positiivisena asiana.
 
Pellavan- ja chiansiemenissä on myös tarkka annostussuositus, mutta kun katselin kolmea pussia näistä niin vain yhdessä mainittiin päiväannoksesta (Elixi Pellavansiemenrouhe) ja muissa vain siitä että mistä annoksesta saa tarpeeksi ravintoaineita.

Parapähkinöissä ja chiansiemenissä on kyllä tullut tiukkojakin sanakäänteitä tuosta rajoituksesta vastaan, outoa ettei se ole kuitenkaan pakollista. Muistaakseni Pirkan parapähkinäpussissa on ohjeistus/suositus, ei ole nyt yhtään pussia tässä käsillä.

Niin ja vielä aiheeseen liittyen, lähes mikä tahansa ruoka joka ei ole pelkkiä tyhjiä kaloreita (kuten esim. jääsalaatti, karkit, pulla tai limppari) on "terveellistä", annos ja päivän aikana nautittu kokonaisuus määrittää terveellisyyden eikä suinkaan yksittäiset ruoat.

Monet lehtisalaatit ovat käytännössä vain vettä eri olomuodossa.
 
Pellavan- ja chiansiemenissä on myös tarkka annostussuositus, mutta kun katselin kolmea pussia näistä niin vain yhdessä mainittiin päiväannoksesta (Elixi Pellavansiemenrouhe) ja muissa vain siitä että mistä annoksesta saa tarpeeksi ravintoaineita.

Parapähkinöissä ja chiansiemenissä on kyllä tullut tiukkojakin sanakäänteitä tuosta rajoituksesta vastaan, outoa ettei se ole kuitenkaan pakollista. Muistaakseni Pirkan parapähkinäpussissa on ohjeistus/suositus, ei ole nyt yhtään pussia tässä käsillä.

Niin ja vielä aiheeseen liittyen, lähes mikä tahansa ruoka joka ei ole pelkkiä tyhjiä kaloreita (kuten esim. jääsalaatti, karkit, pulla tai limppari) on "terveellistä", annos ja päivän aikana nautittu kokonaisuus määrittää terveellisyyden eikä suinkaan yksittäiset ruoat.

Monet lehtisalaatit ovat käytännössä vain vettä eri olomuodossa. Kettumaistahan se on jos syö jotain luullen sen olevan terveellistä, ja se kehittääkin kehossa syanidia, jaiks!
Mikä noissa siemenissä on syy annostussuositukselle, niissäkö myös seleeni? Ja paljonko niitä saa syödä?

Joskus nuorempana taisin tosiaan syödä sekä pellavan- että seesaminsiemeniä aika paljon jugurtin kanssa, todellisen tai kuvitellun terveyshyödyn takia. Pellavansiemeniä muistaakseni liotin vedessä ennen syömistä, seesaminsiemeniä kai rouhin myllyssä hienommaksi "jauheeksi".

Jaa onko kyseessä sitten linamariini josta muodostuu kehossa syanidia? En muista tiesinkö koskaan tuollaisesta, tosin en ole pitkään aikaan noitakaan siemeniä aktiivisesti syönyt.


Viime aikoina on kovasti kohistu että pitäisi syödä nykyistä enemmän palkokasveja, herneitä yms. Noinkohan niistäkin kohta raportoidaan että enemmän kuin kourallinen päivässä aiheuttaa arsenikin yliannostuksen kehossa...

Maailma on vaarallinen paikka, parempi vaan pitää suu kiinni ja olla syömättä mitään. Kettumaista vaan jos on syönyt jotain terveyshyötyjen takia, ja se kehittääkin kehossa syanidia, jaiks!
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 856
Viestejä
4 541 211
Jäsenet
74 887
Uusin jäsen
jtom

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom