Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Lähde: Fillari - mikä mahtaa olla sanan etymologia?Fillari tulee ruotsin velociped-sanasta. Fillarin alku (fi-) on peräisin fikon-kielestä. Suomalaiset lapset käyttävät kontinkieltä, ruotsalaisilla on fikon-kieli. Sanan loppuun laitetaan fikon, ja sitten se "käännetään ympäri". Fillari juontuu rakennelmasta velosiped-fikon, siis filosiped-vekon, josta tuli filo ja edelleen fillari.
Ja Suomessahan sana "motoristi" tarkoittaa moottoripyöräilijää, vaikka englanniksi "motorist" tarkoittaa autoilijaa.En ollut aiemmin huomannut, että "pyörä" tarkoittaa joillekin nimenomaan moottoripyörää. Toki tuon asiayhteydestä ymmärtäisi, jos keskustellaan moottoripyöristä. Esimerkiksi Googlen kuvahaku ei tarjoa (ainakaan itselleni) yhtään moottoripyörän kuvaa haulla "pyörä".
En tiennyt myöskään aiemmin, mistä sana fillari tulee:
Lähde: Fillari - mikä mahtaa olla sanan etymologia?
Ei varmaankaan. Ja "motoristi" ei tarkoita millä tahansa moottoriajoneuvolla kulkevaa henkilöä kuten englannin "motorist", vaan ainoastaan moottoripyöräilijää.Toisaalta tarkoittaako pyöräilijä koskaan mootoripyörällä liikkuvaa henkilöä?
Se että ei ole tonnin pommia on ihan eri asia kuin se, että auto olisi statussymboli.Siitä huolimatta harvemmalla rikkaalla on alla tonnin pommia, kun köyhällä ei ole välttämättä edes sitä.
Sekin on siitä kiinni, mitä ostaa. Kaikilla saa saman lopputuloksen kyllä aikaiseksi. Käyttämistäni saippuoista mukavinta käsille on satulasaippua jolla putsaan nahkakenkiä. Sen jälkeen on iho pehmeä, muuten on melkein sama mitä saippuaa käyttää.Saippuassa on yllättäin: saippuaa, neste"saippuat" ovan vain nimeltään saippuaa, ne ovat liuoittimija väriaineita ja nykyisin hieman jotain rasvaakin, jotteivät kuivattaisi niin älyttömästi kuin aiemmin. Kurkatkaapas niiden saastaisien pumppujenne sisällyslueteloa, siellä voi lukea että "saippuaa 0,7%" Lähinnä ne siis ovat kemikaalisekoituksia.
Saippua kun on, saippuaa.
tämä on ehkä jopa vähemmän hölmöä kuin yleinen tapa puhua jopa ilman kontekstia "pyörästä" olettaen että kaikki ymmärtäisivät tarkoitettavan polkupyörää.
Niin, polkupyörä on monille lapsuudesta saakka tuttu ja arkinen asia, prätkä harvoille. Joissakin kuplissa autokin on vieras asia ja joka paikkaan kävellään ellei istuta erilaisissa junissa. Tästä tulee mieleen toinen mahdollisesti huomaamaton juttu. Kun suositussa kotimaisessa saippuadraamassa ajetaan autolla, tapahtuu aina jotain pahaa. Yleensä joku kuolee. En ole varmaan kovin suuri fani, sillä tajusin näkemiäni pätkiä yhdistellen tämän säännön suht äskettäin. Vaimo vahvisti tiedon.Lienee yleistä sen takia, kun suuri osa ihmisistä aloittaa polkupyörän kutsumisen pyöräksi kaksi-kolmevuotiaana, eikä moottoripyörä tule useimmille(?) kuvioihin koskaan elämässä.
Suolapähkinöiden suolapitoisuus vaihtelee huomattavan paljon.Suolapähkinöissä on vähemmän tai saman verran suolaa kuin ruisleivässä.
Hedelmämehun ja tavallisen virvoitusjuoman ravintosisältö ja terveysvaikutus on hyvinkin tasan sama. Esimerkiksi appelsiinitäysmehu ja perinteinen Coca-Cola.Suolapähkinöissä on vähemmän tai saman verran suolaa kuin ruisleivässä.
Kyse on varmaanki asiayhteydestä. Lpselle polkupyörä, ja motoristille luultavaKyllä pyörä tarkoittaa puhelielessä polkupyörää yleisemmin. Kysykää vaikka keneltä lapselta. Me aikuiset kun halutaan olla niin "cooleja", niin keksitään asioille hienompia nimiä matkan varrella.
Toki jos talossa ajetaan moottoripyörällä, on helppo lyhentää se pyörään, varsinkin jos polkupyörä ei ole käytössä.
Itse käytän pyörää molemmissa tarkoituksissa. Se toki aiheuttaa välillä epäselvyyksiä, kun ei ikinä tiedä millä pyörällä joku lähtee pihasta.
Mehusta voi joku vitamiini eksyä kehoon.Hedelmämehun ja tavallisen virvoitusjuoman ravintosisältö ja terveysvaikutus on hyvinkin tasan sama. Esimerkiksi appelsiinitäysmehu ja perinteinen Coca-Cola.
Toki, mutta sen merkitys on kertaluokkia pienempi kuin edellä mainitut. Tavallisesti merkitys on nolla ellei joku elä pelkällä mehulla ja pähkinöillä.Mehusta voi joku vitamiini eksyä kehoon.
Kukahan tämän on lapselle opettanut ? Se motoristiisä tai äiti.Kyse on varmaanki asiayhteydestä. Lpselle polkupyörä, ja motoristille luultava
Hedelmämehun ja tavallisen virvoitusjuoman ravintosisältö ja terveysvaikutus on hyvinkin tasan sama. Esimerkiksi appelsiinitäysmehu ja perinteinen Coca-Cola.
Ei ole ihan yksiselitteistä tuokaan. Ruotsalaislehti: Mehu vaarallisempaa hampaille kuin kokiseiköhän virvotusjuomien happamuus tee niistä hampaille selkeästi pahemman, poislukien joku sitruunamehu mikä on kolaakin happamempaa.
Hevonen vastaa noin viittätoista hevosta (hevosvoimaa). Aina, asiaan mitenkää perehtymättä, vaa aatellu että hevosvoima vastaa jollainlailla yhtä hevosta
Juu juu, mut esim: Lasten tiedekysymykset | Kuinka monta hevosvoimaa yhdellä hevosella voi olla? Entä kamelilla?
Hevosvoiman teholla pystyi määritelmän mukaan nostamaan 75 kilogramman massan nopeudella yksi metri sekunnissa siellä, missä painovoimalla on niin sanotusti normaaliarvonsa (9,80665 m/s²). Täten yksi hevosvoima on 75 · 9,80665 = 735,49875 eli suunnilleen 735,5 wattia.
Hevosvoima – Wikipedia
fi.wikipedia.org
Wattin arvio hevosten tehokkuudesta ei kuitenkaan ollut aivan tarkka. Mikään hevonen ei pysty koko työpäivää uurastamaan hevosvoiman tehokkuudella. Hevosten lyhytaikainen teho voi sen sijaan olla paljon suurempi. Ne voivat tuottaa vähän aikaa jopa 15 hevosvoimaa.
Lisäksi hevosen maksimiteho on paljon suurempi kuin yksi hevosvoima. Niinpä tehovertailussa pitäisi käyttää myös hevosen maksimitehoa.
Ei ole ihan yksiselitteistä tuokaan. Ruotsalaislehti: Mehu vaarallisempaa hampaille kuin kokis
No siis sokeri hiilihapon kans ei ole hyväksi hampaille vaikka mihin Vertais.”Miehet, jotka muistavat” -tyyliin, niin lienee fosforihappo tuo kolajuomien kummitus.
Senverran täytyy korjata, että itse "hiilihappo" jolla tarkoitetaan siis yleisesti juomassa olevaa hiilidioksidia/kuplia, EI ole millään tavalla haitallista hampaille. Sokeri ja happamat aineet, kuten sitruunahappo tai kolauute sensijaan ovat.No siis sokeri hiilihapon kans ei ole hyväksi hampaille vaikka mihin Vertais.
Jostain oon noin lukenut. Nyt pikagooglettamisella löyty mm tämä:Senverran täytyy korjata, että itse "hiilihappo" jolla tarkoitetaan siis yleisesti juomassa olevaa hiilidioksidia/kuplia, EI ole millään tavalla haitallista hampaille. Sokeri ja happamat aineet, kuten sitruunahappo tai kolauute sensijaan ovat.
Ei ole mitään merkitystä onko se se sokeri tai hapan aine siis sekoitettuna tavalliseen veteen vaiko kuplaveteen jos mietitään sen haitallisuutta purukalustolle.
Monet niin sanotut terveysvedet sisältävät nimittäin sitruunahappoa. Yhdessä hiilihapon kanssa se kuluttaa erittäin tehokkaasti hammaskiillettä aiheuttaen hammaseroosiota. Sama vaikutus on hiilihapon ja omenahapon, sokerin tai makeutusaineiden yhdistelmällä.
Jep. "Harkonnen" on omasta mielestä just se, miltä kuulostaisi, jos natiivi englanninpuhuja yrittäisi lausua "Härkönen".Dunessa Harkonnen on väännetty Härkösestä jonka Frank Herbert bongasi puhelinluettelosta. Sen mielestä oli vissiin Venäläisen kuuloinen nimi niin sopi kirjaan.
Nyt kuitenkin kävi niin että Dunen maailmassa Harkonnenit on Suomalaisten jälkeläisiä.
Torille.
Suojatiemerkkihän on kaksipuolinen ja molemmilla puolilla kävelijä ainakin useimmissa tapauksissa kävelee samaan suuntaan eli suojatietä kohti. Merkki vain asennetaan tolppaan oikeinpäin ja tämä onnistuu, koska suojatiemerkki on aina tolpassa ylimpänä.Suojatien liikennemerkkejä on molemmansuuntaisilla kävelijöillä
Ei sillä että olisin koskaan ajatellut asiaa, mutta tuossa punaisissa liikennevaloissa odottaessani tajusin että molemmilta puolilta tietä merkeissä "kävelijä" oli tulossa tielle
Mutta tarkoittaa juuri sitä että toisella puolella on pelikuva eikä samanlaista.Suojatiemerkkihän on kaksipuolinen ja molemmilla puolilla kävelijä ainakin useimmissa tapauksissa kävelee samaan suuntaan eli suojatietä kohti. Merkki vain asennetaan tolppaan oikeinpäin ja tämä onnistuu, koska suojatiemerkki on aina tolpassa ylimpänä.
Finlexissä ei kuiten ole kuin yksi liikennemerkki - E1 Suojatie. Peilikuvana oleva toistin ei kai tiukasti tulkiten siis ole liikennemerkki?Suojatien liikennemerkkejä on molemmansuuntaisilla kävelijöillä
Ei sillä että olisin koskaan ajatellut asiaa, mutta tuossa punaisissa liikennevaloissa odottaessani tajusin että molemmilta puolilta tietä merkeissä "kävelijä" oli tulossa tielle
Kai tosta vois yrittää jossain tapauksessa tapella. Ainaki jenkeissä. Joku taitava asianajaja vois asiaa käyttää hyväksi. Mut ei tossa ymmärrettävyys silti hämärry, nii tuskin suomessa. Kiinnostais silti iha muuten vain miksi toi on sallittua teknisellä tasolla, mut stop-kyltin peiliversio ei (joka on maalaisjärjellä ilmiselvää).Finlexissä ei kuiten ole kuin yksi liikennemerkki - E1 Suojatie. Peilikuvana oleva toistin ei kai tiukasti tulkiten siis ole liikennemerkki?
36 §Finlexissä ei kuiten ole kuin yksi liikennemerkki - E1 Suojatie. Peilikuvana oleva toistin ei kai tiukasti tulkiten siis ole liikennemerkki?
Viime viikolla kaupassa käydessä just mietin että mistähän hitosta noi kahvinsuodattimen numerot (102, 1X4) tulee. Ja heti klikkimedia tulee ja sivistää. Suhteessa siihen määrään mitä kahvia menee meidänkin taloudessa ja kuinka monta kertaa tullut kaadettua tommonen 102-filtteri täyteen vettä kun keittää kupillisen kahvia, niin ei vain yhdistänyt =)
Siis 102-filsuun mahtuu kaksi kupillista vettä ja 1X4-suodattimeen vastaavasti neljä kupillista.
Lähde
Artikkelissa oli maininta, että numerointijärjestelmät ovat jääneet elään rinnakkain. e: et tota kysynytkään. Tarkottaiskohan muotoa toi eka numero? Villi veikkaukseni.Vielä tuosta jää avoimeksi kysymykseksi että mitä noi etuliitteet tarkoittavat? Miksi ei ole vain 2 tai 4 koon suodattimia, mitä 10x tai 1Xx tarkoittavat?
Tässäpä vähän lisää tuosta suodatinpussinumeroinnista: Suodatinpussi – WikipediaArtikkelissa oli maininta, että numerointijärjestelmät ovat jääneet elään rinnakkain. e: et tota kysynytkään. Tarkottaiskohan muotoa toi eka numero? Villi veikkaukseni.
Taas pilataan hyvä spekulaatio faktoilla =)Tässäpä vähän lisää tuosta suodatinpussinumeroinnista: Suodatinpussi – Wikipedia
Eli 101/102/104 on vanhempi numerointi jossa pussin pohja saattoi olla eri kokoinen, uudessa 1x1/1x2/1x4 -merkinnässä pussin pohja on saman levyinen mutta pussin koko muuten muuttuu.
Tässäpä vähän lisää tuosta suodatinpussinumeroinnista: Suodatinpussi – Wikipedia
Eli 101/102/104 on vanhempi numerointi jossa pussin pohja saattoi olla eri kokoinen, uudessa 1x1/1x2/1x4 -merkinnässä pussin pohja on saman levyinen mutta pussin koko muuten muuttuu.
edit:
Ja jossain on näkynyt vielä kolmattakin merkintätapaa, No. 2 tai No. 4 jotka vastaavat ilmeisesti noita 1x2 ja 1x4
Ei toi vastannu siihen kysymykseen, että miksi ykkönen on eka numero aina. Mut tosiaan se ei ole aina ykkönen. Esim toi pyramiidi oli 202. s lopussa lie joku lisäominaisuus..Taas pilataan hyvä spekulaatio faktoilla =)
Heh, mä en ole edes ennen nähnyt missään tuollaisia 202 -suodattimia, tuo oli ihan uutta että tuollaisiakin on.Ei toi vastannu siihen kysymykseen, että miksi ykkönen on eka numero aina. Mut tosiaan se ei ole aina ykkönen. Esim toi pyramiidi oli 202. s lopussa lie joku lisäominaisuus..
joo se on muodoltaa erillainen. Ykkösellä alkavat on v-mallisia.Heh, mä en ole edes ennen nähnyt missään tuollaisia 202 -suodattimia, tuo oli ihan uutta että tuollaisiakin on.
Onhan niille oma suodatinpidikkeensä. V60 kanssa ne toimii kohtuudella vaikka ei kai ole just oikea koko.Onko noi 102 pussit johonkin erityiseen keittimeen kun tuntuu ettei omaan Moccamasteriin oikein sovi?
Edit. Moccamasterilla on ainakin ollut sellanen yhden mukin kahvinkeitin joka keittää suoraan mukiin - eli siinä ei edes ole lämpölevyä.
En oo ikinä omistanut, mutta siihen noi vois passata oikeesti.