No siis tuo avaaminenhan on jo päätetty EU-alueella, että sallitaan vaihtoehtoiset kauppapaikat, ...
Pikaisesti uutisen ja kommentit luettuani, sinne kerrotuun jäi niitä komastuskivia, on toki ihan tyypillistä että puolustava yritys käyttää kaikki keinot vesittää asiat.
Se mistä pitäisi lähteä on se että voi asentaa yksittäisen sovelluksen ilman sovelluskauppaa, ja sovelluskaupan voi toteuttaa ilman rajoituksia. Apple tarjoaa tasapuolisesti siihen edelltykset, rajapinnat jne että se on oikeasti mahdollista. ja että ns ohiasennetulla ei ole rajoitteita. Jos käytetään Applen palveluita, niin mahdollista jne.
On ilman muuta tärkeää huomioida riskit, ne mitkä on välttämätöntä selättää, jos itse käyttöjärjestelmä vuotaa ja turvallisuus perustuu ennakko tarkastukseen, niin on toki vaikea 3. osapuolen pienelle kaupalle sysätä vastuuta ja ilman muuta romuttaa ideaa. Mutta kai iOS itsessään jo kuosissa. Sitten on se mahdollisuus että Apple isomman vastuulla seuraa myös muista kanavista asennettuja sovelluksia, jos käyttäjä ei kiellä.
Pelkkä sovelluskauppahan ei vielä poista Applen muita rajoituksia, se myös tärkeää, mutta jos niitä mennään palakerrallaan, niin vastarinta varmasti suurta.
Eihän tämä Apple kaupan asemaa isosti horjuta, Applen oma on oletus, Apple on kerännyt maksutiedot, siellä on näkyvyys, kyllä siinä kilpailijalla on pitkä matka että pääsee edes ns aloittaan. Pieni mahdollisuus isojen resurssien taloille joilla kyse niin isosta liikevaihdosta että homma kananttaa ja että pystyy tarjoamaan loppuasiakkaalla etua vaivan palkaksi. Apple tietää tämänkin ja se pyrkii hinnoittelulla pitään nämä kurissa, (oman kaupan hinnoittelu ja toisaala tehdä toisen kaupan pitämisestä kallista).
Sitten lopuksi se perinteinen kikka, osatetaan pois jos jossain orastaa jostain häiritsevää.