Noissa lainauksissasi alunperäinen kirjoittaja ei puhunut missään vaihessa mistään toisesta amerikkalaisesta suuryityksestä tai mistään "mallista".
Eli Microsoft ei ole Amerikkalainen suuryritys? Ja heidän omistaman Githubin kautta softan jakelu ei ole "malli"?
Tässä tapauksessa Microsoft voi päättää tämän jakelukanavan käytön hinnan yksipuolisesti (on jo näin tehnytkin), saada itselleen tuloa mikä kuuluu lähtökohtaisesti tässä tapauksessa sinne Applen taskuun. Heillä on myös näkymä jokaiseen privaattirepoon, joten kaikkien tätä jakelumallia käyttävien softakehittäjien koodi on heidän vapaassa käytössään.
Otetaan nyt vaikka esimerkki, että Nordea haluaisi käyttää tätä Microsoftin omistamaa jakelutapaa AppStoren sijaan, koska haluavat jaella ilmaista softaa "ilmeiseksi", he avaavat tilin ja laittavat kaiken koodin paikalleen. Näetkö mitään riskiä tässä? Toisaalta tämän "ilmaisen jakelutavan" hintalappu tulee sen mukaan monta kehittäjää on mukana, kuinka paljon dataa ladataan, säilötään jne. jne.
Tai joku Meta, Google, ByteDance jne. tyyppinen taho haluaisi käyttää tätä mallia, kun jakelee käytännössä pelkästään ilmaista softaa (en laske käyttäjän sielulle hintaa tässä). Heille pelkkä kuulausitason hintalappu olisi jo nykyhinnoittelulla varmasti sadoissa tuhansissa-miljoonissa, vaikka yhtään sovellusta ei edes ladattaisi. Toki myös koodin kanssa voisi olla vähän ongelmia, että haluaako antaa kilpailijalle näkymän omaan koodiin.
Pystytkö tarkentamaan mistä tässä sitten puhuttiin, koska itse ymmärsin, että alkuperäinen kirjoittaja halusi juuri tätä?
Itse toivoisin eniten että ilmaisia sovelluksia voisi aidosti jakaa ilmaiseksi vaikka sitten Githubin kautta.
Ymmärrän, että kansakunnalle, jotka jonottavat ilmaista muoviämpäriä Tokmannin jonossa kirveen kanssa (varmistaakseen oman ilmaisen ämpärin) on vaikeaa hyväksyä, että joku asia maksaa ja joku tienaa sillä samassa suhteessa rahaa.
Applen hinnoittelulle on joku peruste (omat kulut pois + voittoa omistajille ja sijoittajille). Kertokaa ihmeessä mistä täällä kukaan tietää, että mitä AppStoren tekeminen, kehittäminen, ylläpito jne. on maksanut ja maksaa?
Eli onko se Applen malli reilu? Laittakaa ihmeessä faktaa pöytään, että mikä on reilua, jossa kaikki kulut päivästä yksi alkaen (kun AppStorea on alettu kehittämään) on suhteutettu siihen hintaan + se, että jokaisen yrityksen pitää myös tuottaa voittoa toimiakseen?
Itse ollut reilun 2 vuosikymmentä kehittämässä softia (eri rooleissa) ja voin kertoa, että se hintalappu on välillä hurja sille koko softan elinkaarelle, vaikka kyseessä ei olisikaan mikään Applen AppStore. Käykäähän ilmaisen lounaan vaatijat ja kyttääjät kysymässä mitä yksi räkkikaappi, kilowatti sähköä tai vaikka yksi giga dataa kuitua pitkin, jne. maksaa siellä tier 4 data centerissä. Puhumattakaan siitä, että pystytät tällaisen data centerin (tai kymmeniä) ja pyörität siellä satoja kaappeja rautaa.
Tämän kaiken jälkeen EU tulee ja ilmoittaa, että te olettekin tehnyt hommat täällä liian hyvin, asiakkaat ovat tyytyväisiä, rahaa tulee ovista ja ikkunoista. Me emme ole täällä ollenkaan tyytyväisiä, vaan enemmänkin kateellisia. Nyt teidän pitääkin alkaa kehittämään teidän omaan käyttöjärjestelmään uutta reikää jonka avulla saadaan pienennettyä teidän tuloa ja työnnettyä rahaa teidän kilpailijoiden taskuun. Jokainen voi ajatella itsensä sinne suuryrityksen puikkoihin, missä 1000 softakehittäjää siirretään tekemään tätä reikää muille (jolla pienennetään omia tuloja ja huononnetaan omaa käyttöjärjestelmää), eiköhän tälläkin joku hintalappu ole? Puhumattakaan siitä, jos asiakkaat äänestävätkin tämän vuoksi jaloillaan, kun vaikka tietoturva kärsii.
Edit: typot + lisäys