Ysärillä pelattiin c64 -> a500 (mikä muuten kuoli puhtaasti täällä hehkutetun piratismin takia) -> pleikka.
Amiga sekä C64 kuolivat pois teknisen jälkeenjääneisyyden ja sulkeutuneisuuden takia, tuskin piratismin. Amiga oli vuoden 1985 (tai vaikka 1987) tekniikkaa, C64 vuoden 1982. Ja Amigahan oli käytännössä sama asia kuin Amiga 500.
Ihan yhtä lailla piratismi kosketti PC-maailmaakin. Piratismi on piristysruiske, as far as I'm concerned. Sillä saa markkinaosuuksia. Siksi Microsoftkin pitkään katsoi hommaa läpi sormien. Yhä vieläkin vähän katsoo. Ei Windowsia varten tarvitse ihan välttämättä olla aitoa kallista kaupan lisenssiä.. Puoli-laillinen OEM-lisenssi toimii hyvin ja täysi piraattiversiokin toimii, jos sellaista haluaa ja uskaltaa käyttää. Windowsia voi myös käyttää "kokeiluversiona" varmaan puoli vuotta täysin laillisesti, kun välissä vähän pistää laskuriin lisä-aikaa.
Mutta siis 90-luvulla pystyi käyttämään piraatti-Windowsia ja piraatti-Officea suoraan ilman mitään esteitä. Ja se oli Microsoftille siis lähinnä HYVÄ ASIA. Ei päässyt mitkään Linuxit tai OS/2:t saamaan markkina-osuuksia... Tai Lotus 1-2-3 tai mitä näitä Officen kilpailijoita olikaan.
PC:n suosio perustuu siihen, että se on avoin modulaarinen standardi. Se kehittyy joka päivä ihan itsestään ja jokainen voi päivittää konettaan silloin kun siltä tuntuu, ja yhteensopivuus on taattu taaksepäin että usein myös pitkälle eteenpäin.
Voi olla, että vaihtoehtohistoriassa Commodoren tehdessä kaiken oikein, niin lopulta Amiga olisi hävinnyt markkinoilta vain hieman myöhemmin PC-koneiden tieltä pois.
Jossain täysin optimaalisessa historiassa Amigasta olisi voinut tulla Macintoshin kaltainen kultti-niche juttu, mutta PC olisi silti dominoinut yleistä kenttää. PC:n dominanssin palikat rakentui jo varhain 1980-luvulla, ja mahdotonta sille oli enää kenenkään mitään tehdä 1990-luvulla.
Jännityksen aihe oli 1990-luvun alussa se, että tuleeko seuraava yleinen käyttöjärjestelmä olemaan OS/2. No ei tullut.