AMD Zen

Viestiketju alueella 'Prosessorit, ylikellotus, emolevyt ja muistit' , aloittaja Hirvimies, 16.10.2016.

 1. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 430
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Spekulaatiota:

  Zen2 saattaa tulla jopa EPYCeihin ennen kuin Ryzeneihin.

  Tuoreimpien tietojen mukaan Pinnacle Ridge/zen+ skipataan palvelinpuolella, ja Zen2-pohjainen "Rome" tuo 48 tai 64 ydintä samaan pakettiin ensi vuonna. Ja prototyyppejä näistä on jo olemassa.

  AMD EPYC Rome Details Trickle Out 64 Cores 128 Threads Per Socket

  Se, mikä tässä on vielä vähän epävarmaa on, että onko tuo 48 ytimen malli 4*2*6 ydintä vai 3*2*8 ydintä vai jotain muuta, ja onko 64-ytiminen sitten kuitenkin oikeasti vasta seuraavana vuonna tuleva zen3 (joka voisi sitten olla 4*2*8 ydintä)

  Palvelimissa/EPYCeissä zen2sta on suurin hyöty kun 7nm valmistustekniikan avulla ytimet pienenee selvästi ja niitä saadaan piirille selvästi lisää. Kuluttajapuolella taas 8 on jo ihan hyvä määrä joten niin suurta painetta lisäytimille ei ole, ja zen+ toi jo hiukan lisää yhden säikeen suorituskykyä.

  Eli AMD voi aivan hyvin myydä ensimmäiset zen2-piilastut EPYCeinä alkuvuodesta ja julkaista ryzen 3000-sarjan vasta joskus kesällä.
   
  Focus0, zZzz, svk ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 2. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Oma veikkaukseni pysyy edelleen 6-core per ccx setissä. Villeimmät veikkaukset on vetäny varmaan Adoredtv joka maalailee sellaista skenaariota että että Epyc 2:ssa on oma sirunsa välimuisteille ja muulle SoC roinalle ja sen ympärillä on sitten 4kpl siruja jotka pitää sisällään pelkkiä coreja jolloin hänen tulkintansa mukaan AMD voisi valmistaa vaikka tuon keskimmäisen sirun 12nm tekniikalla ja ne itse coret 7nm tekniikalla. Itse en tuollaiseen oikein jaksa uskoa.
   
 3. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 430
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Aivan järjetön ajatus.

  Ensinnäkin, piiri josta lähtee ulos 8-kanavainen DDR-muisti ja sen lisäksi järkyttävä määrä pcie-väyliä ja muita IO-linkkejä ei voisi olla pieni. Siitä olisi pakko tehdä todella iso, että se IO saadaan järkevästi sen reunoille.

  Toisekseen, Zenin ja sen johdannaisten rakenne on sellainen, että L3-kakku on siellä CCXssä hyvin lähellä ytimiä, tuo tarkoittaisi sitten L4-kakun tuomista mukaan.

  Kolmannekseen, tuo lisäisi muistiviiveitä, kun mikään muisti ei olisi paikallista muistia

  Jossain vähän tuontyylisessä (mutta yksityiskohdiltaan silti selvästi erilaisessa) olisi voinut olla järkeä silloin kun eDRAMissa oli vielä jotain järkeä, siten että siellä IO-piirillä olisi ollut iso eDRAM-pohjainen L4. IBMllä on ollut vähän tämäntyylistä ratkaisua Power-prossuissaan, mutta niissä näitä IO-piirejä on ollut monta per yksi prosessori, jolloin yhden IO-piirin IO-määrän ei ole täytynyt olla järkyttävän suuri.

  Tämäkin olisi kuitenkin melko kallis ratkaisu, se ylimääräinen piiri olisi kuitenkin maksanut paljon ja esim. noiden powerien hintalaput on vielä ihan eri luokassa kuin EPYCien hintalaput.

  Ja GFn "12nm" tekniikalla (eikä millään sitä kehittyneemmällä tekniikalla) ei tosiaankaan eDRAMia tehdä. eDRAM oli noiden yli "20"-nanometristen prosessien juttu.


  Ja tosiaan mitään tuollaista ei yksinkertaisesti tarvita yhtään mihinkään. "7nm" valmistusprosessi on yli 2 kertaa tiheämpi kuin "14nm" prosessi jolloin jos vaikka jokainen "zen2"-ydin olisi hiukan isompi kuin zen-ydin, niitä saadaan silti melko helpolla kaksinkertainen määrä melko samanlaisella rakenteella, joko tuplaamalla ytimien määrä CCXssä tai CCXien määrä piilastulla. Ja noista aluksi tulevista 48-ytimisuistä saadaan siis helposti pienempi kuin nykyisistä 32-ytimisistä.
   
  Viimeksi muokattu: 08.06.2018
  Threadripper tykkää tästä.
 4. svk

  svk Tukijäsen

  Viestejä:
  1 307
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Olis kuitenkin mielenkiintoista jos tulisi jonkinlaista välimuistin vikaa toimittava HBM-pino samaan moduuliin. Siitä voisi ennustaa, että vastaava viritys ilmestyisi APU-prosessoreihin jossain vaiheessa ja se toisikin kaivattua kaistaa GPU-puoliskolle, kun DDR4 muistit ei sitä nykyiseltään anna tarpeeksi :D
   
 5. kahvis

  kahvis

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mikähän olisi halvin emo tai järjestely millä saisi ajettua Ryzen 5 2400G - prossua ilman erillistä näyttistä. Ei taida noi emot enää bootata kun nyppää videokortin pois? Ihan NAS / Servukäyttöä suunnittelin.
   
 6. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 430
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Miksei boottaisi?

  Sillä prossullahan on sisäänrakennettu näyttis.

  Ja mihin nyt viitataan "noi"-sanalla?
   
 7. svk

  svk Tukijäsen

  Viestejä:
  1 307
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Oletan että meinaat milä on edullisin näyttöliittimillä varustettu emo. ASRock A320M-HDV, mATX -emolevy - 57,00€. 57 € ja 16.90 biospäivitys näkyy olevan minimi, kun emolevyt ei kai vielä tue raven ridgejä suoraan
   
 8. kahvis

  kahvis

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hups. Otin esimerkkii prossun jossa tosiaan oli integroitu. Tarkoitin siis prossua missä ei sitä ole. Päästääkö nuo uudet emot käyttöjärjestelmään jos emo ei oo saanu puskettua kuvaa mihinkään?

  "Noi" - sana viittasi kuluttaja emoihin ilman headless priimäriä.
   
 9. reivi

  reivi Tukijäsen

  Viestejä:
  378
  Rekisteröitynyt:
  01.01.2017
  @kahvis Redditissä oli joku jamppa kysellyt Asrockin aspasta tuota niin heidän mukaan pitäisi bootata, eri emo tosin kyseessä kuin edellämainittu.

  VCzN3Xe.png
   
  kahvis tykkää tästä.
 10. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  375
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  IBM zEnterprise-vehkeissä tuota eDRAMia on käytössä edelleen, vaikka viivanleveys on 14nm. L3-tasolla 128MB/CPU/10corea ja L4-tasolla erillisessä storage controllerissa (SC) 672MB/6CPU/60corea.

  Kuusi CPU:ta muodostaa yhden kokonaisuuden ja noita kokonaisuuksia voi olla max. neljä. L2:sta on 2MB(instr.)+4MB(data)/core ja L1:stä 128+128KB/core. Mitä tuosta nyt sitten tulee...täyteen pumpattu z14 (24CPU/240corea) pitää sisällään prossuvälimuisteja jonkun 7GB. Normaaliin käyttöön saa kuitenkin max. 170corea, koska koneelle luvattu 99,999% käytettävyys vaatii varaprossujen dedikoimista + ilmeisesti sisäinen toiminta vaatii oman laskentatehonsa.

  Kun tuota nyt tarkemmin tutki, niin tuon yhden kuuden CPU:n laskentakokonaisuuden välinen prossukommunikointi hoidetaan core-tasolla L3:lla ja prossujen välillä taas käyttäen tuota SC:tä/L4-tason välimuistia. Koneen sisäinen "äly" pyrkii pitämään toisiinsa liittyvän laskennan mahdollisimman lähellä nopeinta välimuistiporrasta eli max. 20 säiettä (1CPU/10corea+SMT) L3:lla ja jos menee yli, niin käytetään L4:sta 120 säikeeseen asti (6CPU/60core+SMT). Tuon yli jos mennään, niin kommunikointi prosessoriyksiköiden välillä hoidetaan SC:den/L4-puskureiden välillä, jotka kytketty toisiinsa mesh-arkkitehtuurilla. CPU:t (6,1mrd transistoria/CPU) toimivat 5,2GHz taajuudella ja SC (9,7mrd transistoria) puolella taajuudella eli 2,6GHz. Yhden CPU:n väyläkaista on 2,9Tb/sec ja yhden SC:n 5,5Tb/sec. Väylinä on jotain A-buseja ja X-buseja. Toki normimuistin kautta voidaan myös kommunikoida, mutta tiedä sitten niiden väylistä ja nopeuksista mitään. Näköjään max. 32TB ja jotain RAID-tyyliin varmistettua muistia.

  https://ieeexplore.ieee.org/document/8310171/
  IBM z14 (microprocessor) - Wikipedia

  Intelillä näköjään myös joissain 14nm Skylakeissa eDramia käytössä:
  Intel Adds Crystal Well-based Skylake-R Processors: 65W with 128MB eDRAM

  IBM:n Power9:ssä näköjään kaksi versiota nykyään: pienemmät kokonaisuudet integroiduilla muistiohjaimilla ja isommilla CPU-määrillä taas prossujen ja muistin välissä puskurointia ja optimointeja hoitavat Centaur-piirit, joissa mm. L4-tason eDRAM-välimuistit. Varmaan jotain samanlaista kuin em. z-arkkitehtuurissa. Samoin Power9:n L3 (128MB/12core/SMT8 tai 128MB/24core/SMT4) on eDRAMia.
  The Deal On Power9 Memory For Entry Servers - IT Jungle
  POWER9 - Wikipedia

  Ja takaisin aiheeseen eli eDRAM näyttäisi olevan edelleen ihan käytössä oleva teknologia, mutta on tietty kalliimpaa lystiä. Samoin kun prosessoriydinten lukumäärä kasvaa tietyn pisteen yli, niin näyttää siltä että L4-taso tai joku vastaava puskurointikerros on otettava mukaan tasaisemman skaalautuvuuden takia. eDRAM tarjonnee tähän parhaimman väliportaan hinta/nopeus/GB-suhteessa verrattuna esim. puhtaasen SRAMiin. Nyt kun näyttää palvelinpuolella säikeitten määrät kasvavan kovaa vauhtia, niin en ihmettelisi jos näitä ratkaisuja aletaan nähdä enemmän. Toki vain high-end-puolella, jossa toisistaan riippuvaisia säikeitä on törkeästi ja tarve myös pystyä skaalautumaan niihin tasaisesti. Tietty kun viivanleveys pienenee, niin samalle piirille saadaan enemmän ytimiä ja myös välimuisteja, mutta sitten taas niitä välimuisteja tarvitaan enemmän ja SRAM vie enemmän tilaa kuin eDRAM jajaja...

  Edit. Anandtechiltä mielenkiintoinen blogi aiheesta:
  Hot Chips: IBM's Next Generation z14 CPU Mainframe Live Blog (5pm PT, 12am UTC)
  Sivun kommentit myös mielenkiintoisia. Jännä kuinka näitä monstereita kehitellään vähän kuin salaa suuren yleisön tietämättä.
   
  Viimeksi muokattu: 13.06.2018
  Threadripper tykkää tästä.
 11. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 430
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nojuu, tuossa tosiaan eDRAMia on, mutta tuo on IBMää varten tehty custom-prosessi, eikä sen oikeista spesifikaatiosta ole julkaistu mitään, ainoa asia, mikä on julkaistu on markkinointitermi "14nm SOI".
  Samaa prosessia ei tulla käyttämään minkään muun firman piireille.

  Crystall Well valmistetaan "22nm" tekniikalla, ei "14nm". Siellä on samassa paketissa "14nm" prosessoripiiri ja "22nm" eDRAM-piiri.

  Eli intel joutuu tosiaan käyttämään L4-kakkunaan noita ikivanhoja crystall well-piirejä koska ei pysty uusilla valmistustekniikoilla tekemään parempiakaan.

  Ja yksi oleellinen motivaatio Kaby Lake G:hen lienee se, että aiemmin käytetty tapa saada prossuun integroituun näyttikseen puhtia on tullut tiensä päähän.

  AFAIK Centaur valmistetaan "22nm" tekniikalla.

  Mutta tuo Power9:n L3 lienee tosiaan valmistettu jollain pienemmällä valmistustekniikalla.

  Tarjosi, ei oikeastaan juuri tarjoa enää. Niitä logiikkaprosessilla tehtäviä DRAM-soluja ei pystytä pienentämään järkevästi vaikka valmistusprosessi muuten pienenisi, koska sen kondensaattorin pitää pystä tallettamaan joku järkevä määrä varausta.

  DRAM-valmistusprosesseissa niistä kondensaattoreista on tehty todella korkeita, jotta pieneen pinta-alaan saadaan kondensaattori, jolla kapasitanssi on riittävän suuri. Näitä korkeita kondensaattoreita ei logiikkaprosessilla voida valmistaa.


  SRAMin koko sen sijaan pienenee siinä missä transistoreiden koko pienenee, ja joku 128 megan SRAM alkaa myös käymään hyvin halvaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 13.06.2018
  Threadripper tykkää tästä.
 12. Stephen Elop

  Stephen Elop

  Viestejä:
  485
  Rekisteröitynyt:
  07.03.2017
  Sargo tykkää tästä.
 13. _j03_

  _j03_

  Viestejä:
  889
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mihin ne ryzen läppärit nyt jäi? Muutama kone markkinoilla ja nekin lähinnä peliläppäreitä.
   
 14. svk

  svk Tukijäsen

  Viestejä:
  1 307
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
 15. copter

  copter Last Man Standing Premium-jäsen

  Viestejä:
  3 191
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2016
  Erään valmistajan edustaja kertoi tuossa pari päivää sitten, että syksyllä olisi tulossa Ryzen läppäreitä lisää valikoimiin samalla kun Intelin 8th gen kivillä varustetut läppärit rollataan kunnolla ulos uusilla rungoilla jne.
   
 16. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
 17. svk

  svk Tukijäsen

  Viestejä:
  1 307
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Aika paljon tyyppejä huolissaan tästä uutisesta linkin kommenteissa :think:
   
 18. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  2 912
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Hyvä juttu. Toivottavasti vaikuttaa myös ohjelmistopuoleen jossain määrin. Vaikea noin suuria markkinoita on jättää huomioimatta.

  AMD ei varsinaisesti kaappaa koska prosessorit ovat kiinalaisten omalla merkillä, käytännössä AMD:ta silti.

  Intel fanipojat ovat luonnollisesti hyvin huolissaan.
   
 19. svk

  svk Tukijäsen

  Viestejä:
  1 307
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Sen verta huolissaan, että väittävät x86 olevan huonosti tulevaisuuden kestävä vaihtoehto ja ARM, tai muu olisi parempi vaihtoehto.
   
  sushukka ja Threadripper tykkäävät tästä.
 20. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  375
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Niin, kiinassahan on nyt oikeusjuttuja menossa muistinvalmistajien kanssa (Micron nyt, Hynix SK ja Samsung ehkä myöhemmin). Micron väittää että Kiinalaiset valmistajat vakoilleet/kopioineet heidän DDR-muistivalmistuprosessinsa lähes sellaisenaan omaan käyttöönsä ja samaan aikaan kiinalaisvalmistajat syyttävät Micronia heidän patenttiensa loukkauksista. Samaan aikaan on tiedossa, että Kiina on huolissaan riippuvuudestaan ulkomaisten yritysten prosessoriarkkitehtuuri-IP:istä ja yrittää voimakkaasti saada tätä osaamista käsiinsä + satsaa miljoonia niiden kehitykseen ja tukemiseen. Aika lailla kuulostaa siltä että Kiina pelaa tuttua copy-cat-peliään nyt myös tällä rintamalla. Tässä valossa en näkisi tätä AMD:n ja Kiinan yhteistyötä niin herttaisena vaan yhtenä polkuna taas varastaa muiden kehitystyötä itselleen.
   
 21. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  5 615
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tai sitten AMD:llä ollaan opportunisteja; "Kiinalaiset varastaa kuitenkin, otetaan nyt edes vähän lisenssimaksuja."
   
  Deussu ja S@ber tykkäävät tästä.
 22. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  3 430
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei mitään kokonaisia CPU-designeja helpolla teollisuusvakoilla.

  Ihan eri asia kuin muutamaa yksittäistä patenttia vastaan rikkominen.

  Nyt toimittamalla kiinalaisille zenin designin AMD mahdollistaa sen, että kiinalaiset voi alkaa tiskin alta valmistamaan niitä kaksinkertaista määrää ja maksamaan AMDlle royaltimaksut vain joka toisesta.
   
 23. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  2 912
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Parempia vaihtoehtoja?

  1. Kiinalaiset alkavat tekemään itsenäisesti ihan omia palvelinprosessoreita.
  2. Kiinalaiset ostavat ja alkavat käyttämään Intelin prosessoreita.
  3. Kiinalaiset lisensoivat x86 prosessoreita Inteliltä.
  4. Jotain muuta josta AMD ei hyödy mitään.

  Vaikka tämä diili ei ole AMD:n kannalta paras mahdollinen, tällä tavalla AMD ensinnäkin hyötyy ja toisekseen saa reippaan jalansijan kiinan palvelinprosessorimerkkinoilta ja muiden valmistajien on melko vaikeaa tulla enää hakemaan omaa osuuttaan.

  Joskus on parasta valita huonoista vaihtoehdoista paras.
   
 24. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Intel ei voi xeoneita myydä kiinaan koska kielto. Jenkit pelkää että kiinalaiset rakentaa xeoneista superkoneita ydinpommien tutkimiseen.
   
 25. jabbadap

  jabbadap

  Viestejä:
  929
  Rekisteröitynyt:
  04.11.2016
  Jep kielto kyllä, mutta syy ei todellakaan ole ydinaseet. Niitä nyt kehittää ilmankin, salauksen purut, hakkeroinnit sun muut sotilaalliset tarkoitusperät niinkin. Sinällään odottaisin että paskaa tulee amd:kin saavan osakseen jenkkien kongressilta.
   
 26. svk

  svk Tukijäsen

  Viestejä:
  1 307
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
 27. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  2 912
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tällä hetkellä. Sitähän ei tiedä kauanko tuo kielto on voimassa. Ja ydinpommien tutkiminen on täysin hatusta revitty syy. Kiinalla on ollut kehittyneitä (=fuusio) ydinaseita jo noin 60 vuoden ajan. Mitään todellista tarvetta kiinalaisilla ei ole tutkia tai kehittää uusia ydinaseita.

  Hyvä esimerkki tekosyystä joka ei 100% varmasti pidä paikkaansa.
   
 28. _j03_

  _j03_

  Viestejä:
  889
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitäköhän tutkimista kiinalaisilla niissä enää on... :D ? 60-luvulla räjäytelleet ensimmäiset ydinpomminsa ja ennen 90-luvun kieltoa tehneet vajaa 50 räjäytystä. Ja varmaan kylmän sodan ajoilta tallessa myös neukkujen tiedot ydinkokeista.

  Jos johonkin näitä nykyaikaisia armeijatason supertietokoneita/servereitä rakennellaan niin eiköhän ne liity enemmänkin kybersotimiseen sun muuhun hauskaan.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 29. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  No mistä minä tiedän. Se nyt on vaan syy jonka kongressi on sanonut tuolle kiellolle. En minä ole sitä kieltoa ollut tekemässä joten en tiedä että mikä se "oikea" syy on.
   
 30. Crom

  Crom

  Viestejä:
  174
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Jaaha, mistähän nyt tuulee? Kakkoskonetta kasaamassa ja meinasin jo pistää Mindfactorystä 2700X setin tulemaan mutta tänään onkin pelkän prossun hinta noussut 300€->430€.
   
 31. _j03_

  _j03_

  Viestejä:
  889
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 32. KognaK

  KognaK

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ihan normihintainen tuo on nyt. Oon myös huomannu että joskus hinta pomppaa hetkeksi joissakin tuotteissa. Ehkä se on ns listahinta ja kun punasalama "tarjoushinta"(käytännössä normihinta) päättyy niin kestää joskus hetken että uusi "tarjoushinta" isketään sisään.
   
 33. Crom

  Crom

  Viestejä:
  174
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Jep, nyt oli taas tullu alas, myös muistien hinnasta lähti pari euroa pois, piti vaan poistaa ja lisätä uudelleen ostoskoriin. Laitoin sitten palikat tulemaan vaikka vähän aikaa jahkailin vielä 2700X:n ja 8700K:n välillä, mutta tuo yhteensopivuus tulevien Zen2 prossujen kanssa aikalailla ratkaisi diilin.
   
 34. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  4 251
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kun AMD on kertonut että Zen prosessorejen myyntimääriä rajoittaa tällähetkellä vain valmistuskapasiteeti
  on täysin järkeenkäypäää että AMD tuo uudet mallit myyntiin silläsektorilla jossa niistä saa parhaan katteen ja se on tietenkin Epyc prosessorit.

  AMD:n kannalta on vain eduksi se että Intel ei oikein pysty kilpailemaan Epycien kanssa ydinmääränsuhteen menetämät kellotaajuusetua
  joten Zen2 joka tuo lisää ytimiä on tietenkin järkevä suunnata ensinnä Epyc puolelle jossa se ydimäärä on selvä kilpailuetu
  (normi työpöytäpuolen Ryzen 8 coren muutuminen Ryzen 10 tai 12 (tai jopa 16) coreksi ei tuo vastaavaa etua kun se Ryzen 8 core on jo tarpeeksi valtaosassa käyttötilanteista (ja Ryzen 16 core vain söisin AMD:n oman Threadripperin myyntejä)).

  Itse olen lopettanut kokonaan Adoredtv:n seuraamisen kun se on heittänyt tässä AMD fanituksessa niinrankasti ylikierroksille että sillä todellisuus hämärtyy aika pahasti.
   
  Viimeksi muokattu: 12.07.2018
 35. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  4 251
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AMD itse on antanut selitykseksi sen että että erillisprosessorejen (ts normi kannallinen) kysyntä on niin kova että eivät pysty takaamaan riittävää prosessorimäärää monelle läppärin OEM valmistajalle yhtäaikaa joten siksi vain muutama läppärivalmistaja on ottanut riskin tehdä Ryzen läppäri silläriskillä että niitä Ryzen piirejä ei saisikaan tarpeeksi niiden läpäreiden valmistukseen.

  Samasta syystä ne läppärivalmistajat ei ole lanseeranneet sitä Ryzen läppäriään kaikillle markkinoille (esim: Asian ja Usan markkinoilta löytyy Ryzen läppäreitä mutta Euroopanpuolella on heikompi tilanne).

  Eiköhän AMD:n päämotivaatio ollut se että tarvivat just silloin sen 260 miljoona palkkojen ym maksuun (se kiinalaisten lisensimaksuerähän tuli just sopivasti samaanaikaan kun Zen arkkitehtuurin prosessorit piti saada valmiiksi ja valmistusmäärät kasvatettua).

  Ts epäilen suuresti että jos AMD:n talous olisi ollut täysin vakaalapohjailla AMD ei olisi tehnyt näin riskialtista lisenssi ratkaisua.

  Esim. nykyaikaisen hävittäjälentokoneen suunnittelussa yksityiskohtaisesta simuloinnista olisi varmasti merkittäväetu.

  Kiinan armeijan sapelikalusteluhan näyttää tähtäävän lähinnä raaka-aine resursejen hallintaan ja siinähommassa ei ole järkeä ydinaseilla kun se säteilevä kaivos tms ei ole oikein optimaalinen lopputulos, mutta nykyaikainen ilmaherruushävittäjä tekisi kummia.

  Oikea syy on se että Trump sai nerokkaan älynväläyksen ja myös Kongressista löytyi riittävämäärä yhtä älykkäitä tyypejä.

  Kun itse en usko että Usan ja Kiinan välisessä kauppasodassa Usa olisi se joka kykenisi päätymään voittajaksi, vaikka Usa on vielä periaateessa se isompi talousmahti niin todellisuudessa Usalla ei ole enää niitä valttikorteja käsissä
  (eli ainut mitä tämä kauppasota pystyy saaman aikaan on se että Usalaisille keskivertosukankulutajalle kirkaistuu että hän ei enää asukkaan siinä mailman mahtavimassa mahdissa nähtäväksi jää millaisiin irrationaalisiin reaktioihin se johtaa).
   
  Viimeksi muokattu: 12.07.2018
  sushukka tykkää tästä.
 36. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Ainut vaan että käsittääkseni tää ei ole trumpin aikaansaannoksia vaan ollut voimassa jo pidemmän aikaa.

  US blocks Intel from selling Xeon chips to Chinese supercomputer projects
   
  hkultala tykkää tästä.
 37. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  4 251
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Puhuin yleensä tämän kauppasodan eskaloimisesta en yhdestä yksittäistapauksesta jolle saatoi olla perusteet silloin kun se aloitettiin.

  Muuten eikös Kiina ole rakentanut ainakin yhden Xeon pohjaisen superkoneen tuon Usan 2016 Xeon vientibannin aloituksen jälkeen niin että ei se nyt kovin pitävä banaani ole.
   
 38. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  2 912
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Eiköhän todellinen syy ole jossakin ihan muualla. Itse veikkaan syyksi ostajia. Kannettavien ostajat kun eivät ole siitä kaikkein terävimmistä päästä (kun verrataan pöytäkoneiden ostajiin) ja siksi valmistajat eivät usko Ryzen läppäreiden olevan kovinkaan suosittuja. Koska läppäriostajien mielestä AMD on huono kun joskus 25 vuotta sitten oli halpa kannettava jossa AMD:n prosessori :facepalm:

  AMD:n kohdalla nousee usein esiin tuo tuotantohomma. Kahdestakin syystä siihen on vaikea uskoa:

  1. Ryzen, Threadripper tai Epyc prosessoreista ei missään vaiheessa ole ollut käytännössä minkäänlaista pulaa retailissa, josta voidaan päätellä ettei todellista pulaa piireistä ole ollut missään vaiheessa.

  2. Mikäli prosessoreista olisi oikeasti pulaa, AMD voisi mainiosti valmistuttaa niitä muuallakin kuin GF:lla (Samsung). Sitä on ehkä tehtykin. Samsuingin ja GF:n prosessi on 1:1 jolloin mitään uudelleensuunnitteluja ei tarvitse tehdä.

  Todennäköisesti kiinalaiset haluavat valmistaa itse noita prosessoreita. Silloin ainoiksi vaihtoehdoiksi jää tuon kaltainen diili tai ei diiliä ollenkaan. Ellei AMD tee tuota ensin, joku muu saattaa tehdä ja ne markkinat menisivät siinä.
   
 39. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  1 929
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Eihän vuosikausiin ole kannattanut ostaa AMD:n prosessorilla varustettua läppäriä, jos on halunnut jokseenkin nopean ja energiatehokkaan prosessorin. Nyt saattaisi lopultakin kannattaa, mutta aiempi rämpiminen voi tosiaan olla pilannut brändiä.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 40. copter

  copter Last Man Standing Premium-jäsen

  Viestejä:
  3 191
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2016

  Ööh nyt en kyllä tajua miten läppäreiden ostajat ovat jotenkin erilaisia kuluttajia kuin ne jotka ostavat prosessoreita / pyötäkoneita?

  Tuskin jos kauppaan kävelen läppäriä ostamaan, niin äkillisesti kadotan osan älykkyydestäni. :)
   
 41. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Tuossa on serkulla esim. sellainen AMD läppäri radeon grafiikalla että sillä ei edes juutuubi videoita voi katsella kun on niin onneton tehoiltaan. Onhan sillä koneella toki ikää jo, mutta kyllä se on jo uutena ollut niin epäonnistunut kapistus että jotka moisia on sortunu ostamaan niin kyllä heillä on se AMD/Radeon syöpynyt mieleen sellaisena syöpänä että se kannattaa kiertää kaukaa.

  Kone on päällisin puolin ihan asiallisen oloinen 17" näyttökin mutta kun suorituskykyä ei meinaa olla edes pankkiasioiden hoitoon niin kyllä se on melkoista kuraa. Win 7 siinä on ja kun päivittämään joutuu niin se on kanssa oma helvettinsä joka kestää ikuisuuden.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 42. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  2 912
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Hyvin ymmärretty :rolleyes:

  Tietokoneissa ostajien tietotaso menee karkeasti seuraavasti:

  1. Retail ostajat ovat kaikkein terävimpiä. Ostamalla randomilla retail osia, saa luultavasti kasan yhteensopimattomia osia. Retail ostajat tietävät asiat hyvin ja siksi AMD saa aina retail osissa paljon markkinaosuutta jos tuote on oikeasti hyvä. Lisäksi retail koneiden ostajat yleensä käyttävät konetta itse, eli huono hankinta todellakin kostautuu.

  2. Palvelinraudan hankkijat. Eivät yleensä osta konetta pelkästään omaan käyttöön. Muiden rahoja on helppo tuhlata joten miksi vaivautua ottamaan asioista selvää? Tällä osastolla täytyy kuitenkin olla jonkin tason tietämystä, vaikka keskimääräinen retail ostaja onkin tietotasoltaan selvästi parempi.

  3. OEM koneiden ostajat. Ostavat läppärin koska liikkeessä joku sanoi sen olevan hyvä ja halpa. Ostavat pöytäkoneen koska sen ostamalla saa jonkinsortin boonusta. Ostavat kännykän koska joku sanoi merkin X olevan hyvä. Myös isompia määriä OEM koneita hankkivat menevät tähän samaan kategoriaan. Hekään harvoin käyttävät koneita joita itse hankkivat. Retail jannut tietävät kaikesta enemmän ja palvelinpuolen heput jonkin verran enemmän ihan siitäkin syystä ettei OEM koneita hankkiessa tarvitse tietää oikeastaan mistään mitään.

  Koska lähes kaikki läppärit ovat OEM osia, OEM koneiden ostajat ovat ostajina selvästi (tähän pitäisi keksiä sopiva sana, pointti tulee selväksi kuitenkin) kuin retail ostajat.

  Näin. Ja kyseinen kone on tietenkin huono koska siinä on AMD ja siksi kaikki AMD on kuraa :smoke:
   
 43. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  No osittain kyllä, miksi tuollaista kuraa on edes valmistettu joka ei jaksa videoita pyörittää näytön natiivi resolla.
  Eli tuo on jo uutena ollut täys romu.
   
 44. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  2 912
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Väitätkö kaikkien Intelin prosessorilla varustettujen kannettavien pystyvän?
   
 45. copter

  copter Last Man Standing Premium-jäsen

  Viestejä:
  3 191
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2016
  No onpa sulla aikamoiset näkemykset. Ilmeisesti mitään lähdettä ei ole vaan ihan omaa mutuilua ilman kokemuspohjaa tekstistä päätellen.
   
 46. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen Team AMD

  Viestejä:
  2 951
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tai sitten ei. Silloin kun kone oli uusi tuubivideoiden resoluutio ei välttämättä ollut lähelläkään sen näytön natiivia. Ja matalaresoisen videon pyöritys ei hirveitä vaadi johonkin 4k materiaaliin verrattuna.

  EDIT: Ja tämä ei muuten ole arvaus. Minulla on ollut aikoinaan AMD:n APU:lla varustettu hinnat alkaen läppäri. Kun se oli uusi kaikki videot toimivat moitteetta. Pari vuotta myöhemmin tilanne oli muuttunut: melkein kaikki videot tökkivät eli joko Youtube muutti koodaustapaa tai niiden resoluutio oli noussut aikaisemmasta
   
  Viimeksi muokattu: 12.07.2018
 47. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Se on ihan sama kenen romut siellä koneen sisällä on jos ne on jo valmiiksi sellaista romua ettei niillä tee mitään.
  Toisaalta tuolta 10v takaa on kokemusta työelämästä noista läppäreistä ja täytyy sanoa että ne AMD:n piireillä varustetut vehkeet oli kyllä järestään niitä huonompia.
  Eikä minun aikana läppäreiksi enää hankittu yhtään AMD:n läppäriä koska ne vaan oli romuja verrattuna siihen kilpailijaan. Mutta tää nyt menee offtopic.
  Pointti on se että 10v sitten AMD onnistui luomaan kyllä sellaiset mielikuvat noilla surkeilla tuotteillaan, että se varmasti näkyy vielä tänäpäivänäkin varovaisuutena hankkia Zen läppäreitä.
  Itse toki olen sen verran kartalla asioista että ilomielin hankkinsin nyt AMD:n läppärin Zen/Vega yhdistelmällä.
   
 48. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  No kun ei sillä pyöri edes DVD reso.
   
 49. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen Team AMD

  Viestejä:
  2 951
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Usko tai älä, niin oli aika jolloin tuo DVD tasoinen videokin oli vain tosi hifistelijöille tarkoitettua sisältöä. Tavalliset pallontallaajat joutuivat tyytymään pienempiin resoluutioihin
   
 50. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 109
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  No kyllä toi DVD reso oli 10v sitten jo aika vanhaa kauraa.