AMD Zen

Olis kuitenkin mielenkiintoista jos tulisi jonkinlaista välimuistin vikaa toimittava HBM-pino samaan moduuliin. Siitä voisi ennustaa, että vastaava viritys ilmestyisi APU-prosessoreihin jossain vaiheessa ja se toisikin kaivattua kaistaa GPU-puoliskolle, kun DDR4 muistit ei sitä nykyiseltään anna tarpeeksi :D
 
Mikähän olisi halvin emo tai järjestely millä saisi ajettua Ryzen 5 2400G - prossua ilman erillistä näyttistä. Ei taida noi emot enää bootata kun nyppää videokortin pois? Ihan NAS / Servukäyttöä suunnittelin.
 
Mikähän olisi halvin emo tai järjestely millä saisi ajettua Ryzen 5 2400G - prossua ilman erillistä näyttistä. Ei taida noi emot enää bootata kun nyppää videokortin pois?

Miksei boottaisi?

Sillä prossullahan on sisäänrakennettu näyttis.

Ja mihin nyt viitataan "noi"-sanalla?
 
Mikähän olisi halvin emo tai järjestely millä saisi ajettua Ryzen 5 2400G - prossua ilman erillistä näyttistä. Ei taida noi emot enää bootata kun nyppää videokortin pois? Ihan NAS / Servukäyttöä suunnittelin.

Oletan että meinaat milä on edullisin näyttöliittimillä varustettu emo. ASRock A320M-HDV, mATX -emolevy - 57,00€. 57 € ja 16.90 biospäivitys näkyy olevan minimi, kun emolevyt ei kai vielä tue raven ridgejä suoraan
 
Hups. Otin esimerkkii prossun jossa tosiaan oli integroitu. Tarkoitin siis prossua missä ei sitä ole. Päästääkö nuo uudet emot käyttöjärjestelmään jos emo ei oo saanu puskettua kuvaa mihinkään?

"Noi" - sana viittasi kuluttaja emoihin ilman headless priimäriä.
 
@kahvis Redditissä oli joku jamppa kysellyt Asrockin aspasta tuota niin heidän mukaan pitäisi bootata, eri emo tosin kyseessä kuin edellämainittu.

VCzN3Xe.png
 
Aivan järjetön ajatus.

Ensinnäkin, piiri josta lähtee ulos 8-kanavainen DDR-muisti ja sen lisäksi järkyttävä määrä pcie-väyliä ja muita IO-linkkejä ei voisi olla pieni. Siitä olisi pakko tehdä todella iso, että se IO saadaan järkevästi sen reunoille.

Toisekseen, Zenin ja sen johdannaisten rakenne on sellainen, että L3-kakku on siellä CCXssä hyvin lähellä ytimiä, tuo tarkoittaisi sitten L4-kakun tuomista mukaan.

Kolmannekseen, tuo lisäisi muistiviiveitä, kun mikään muisti ei olisi paikallista muistia

Jossain vähän tuontyylisessä (mutta yksityiskohdiltaan silti selvästi erilaisessa) olisi voinut olla järkeä silloin kun eDRAMissa oli vielä jotain järkeä, siten että siellä IO-piirillä olisi ollut iso eDRAM-pohjainen L4. IBMllä on ollut vähän tämäntyylistä ratkaisua Power-prossuissaan, mutta niissä näitä IO-piirejä on ollut monta per yksi prosessori, jolloin yhden IO-piirin IO-määrän ei ole täytynyt olla järkyttävän suuri.

Tämäkin olisi kuitenkin melko kallis ratkaisu, se ylimääräinen piiri olisi kuitenkin maksanut paljon ja esim. noiden powerien hintalaput on vielä ihan eri luokassa kuin EPYCien hintalaput.

Ja GFn "12nm" tekniikalla (eikä millään sitä kehittyneemmällä tekniikalla) ei tosiaankaan eDRAMia tehdä. eDRAM oli noiden yli "20"-nanometristen prosessien juttu.


Ja tosiaan mitään tuollaista ei yksinkertaisesti tarvita yhtään mihinkään. "7nm" valmistusprosessi on yli 2 kertaa tiheämpi kuin "14nm" prosessi jolloin jos vaikka jokainen "zen2"-ydin olisi hiukan isompi kuin zen-ydin, niitä saadaan silti melko helpolla kaksinkertainen määrä melko samanlaisella rakenteella, joko tuplaamalla ytimien määrä CCXssä tai CCXien määrä piilastulla. Ja noista aluksi tulevista 48-ytimisuistä saadaan siis helposti pienempi kuin nykyisistä 32-ytimisistä.

IBM zEnterprise-vehkeissä tuota eDRAMia on käytössä edelleen, vaikka viivanleveys on 14nm. L3-tasolla 128MB/CPU/10corea ja L4-tasolla erillisessä storage controllerissa (SC) 672MB/6CPU/60corea.

Kuusi CPU:ta muodostaa yhden kokonaisuuden ja noita kokonaisuuksia voi olla max. neljä. L2:sta on 2MB(instr.)+4MB(data)/core ja L1:stä 128+128KB/core. Mitä tuosta nyt sitten tulee...täyteen pumpattu z14 (24CPU/240corea) pitää sisällään prossuvälimuisteja jonkun 7GB. Normaaliin käyttöön saa kuitenkin max. 170corea, koska koneelle luvattu 99,999% käytettävyys vaatii varaprossujen dedikoimista + ilmeisesti sisäinen toiminta vaatii oman laskentatehonsa.

Kun tuota nyt tarkemmin tutki, niin tuon yhden kuuden CPU:n laskentakokonaisuuden välinen prossukommunikointi hoidetaan core-tasolla L3:lla ja prossujen välillä taas käyttäen tuota SC:tä/L4-tason välimuistia. Koneen sisäinen "äly" pyrkii pitämään toisiinsa liittyvän laskennan mahdollisimman lähellä nopeinta välimuistiporrasta eli max. 20 säiettä (1CPU/10corea+SMT) L3:lla ja jos menee yli, niin käytetään L4:sta 120 säikeeseen asti (6CPU/60core+SMT). Tuon yli jos mennään, niin kommunikointi prosessoriyksiköiden välillä hoidetaan SC:den/L4-puskureiden välillä, jotka kytketty toisiinsa mesh-arkkitehtuurilla. CPU:t (6,1mrd transistoria/CPU) toimivat 5,2GHz taajuudella ja SC (9,7mrd transistoria) puolella taajuudella eli 2,6GHz. Yhden CPU:n väyläkaista on 2,9Tb/sec ja yhden SC:n 5,5Tb/sec. Väylinä on jotain A-buseja ja X-buseja. Toki normimuistin kautta voidaan myös kommunikoida, mutta tiedä sitten niiden väylistä ja nopeuksista mitään. Näköjään max. 32TB ja jotain RAID-tyyliin varmistettua muistia.

https://ieeexplore.ieee.org/document/8310171/
IBM z14 (microprocessor) - Wikipedia

Intelillä näköjään myös joissain 14nm Skylakeissa eDramia käytössä:
Intel Adds Crystal Well-based Skylake-R Processors: 65W with 128MB eDRAM

IBM:n Power9:ssä näköjään kaksi versiota nykyään: pienemmät kokonaisuudet integroiduilla muistiohjaimilla ja isommilla CPU-määrillä taas prossujen ja muistin välissä puskurointia ja optimointeja hoitavat Centaur-piirit, joissa mm. L4-tason eDRAM-välimuistit. Varmaan jotain samanlaista kuin em. z-arkkitehtuurissa. Samoin Power9:n L3 (128MB/12core/SMT8 tai 128MB/24core/SMT4) on eDRAMia.
The Deal On Power9 Memory For Entry Servers - IT Jungle
POWER9 - Wikipedia

Ja takaisin aiheeseen eli eDRAM näyttäisi olevan edelleen ihan käytössä oleva teknologia, mutta on tietty kalliimpaa lystiä. Samoin kun prosessoriydinten lukumäärä kasvaa tietyn pisteen yli, niin näyttää siltä että L4-taso tai joku vastaava puskurointikerros on otettava mukaan tasaisemman skaalautuvuuden takia. eDRAM tarjonnee tähän parhaimman väliportaan hinta/nopeus/GB-suhteessa verrattuna esim. puhtaasen SRAMiin. Nyt kun näyttää palvelinpuolella säikeitten määrät kasvavan kovaa vauhtia, niin en ihmettelisi jos näitä ratkaisuja aletaan nähdä enemmän. Toki vain high-end-puolella, jossa toisistaan riippuvaisia säikeitä on törkeästi ja tarve myös pystyä skaalautumaan niihin tasaisesti. Tietty kun viivanleveys pienenee, niin samalle piirille saadaan enemmän ytimiä ja myös välimuisteja, mutta sitten taas niitä välimuisteja tarvitaan enemmän ja SRAM vie enemmän tilaa kuin eDRAM jajaja...

Edit. Anandtechiltä mielenkiintoinen blogi aiheesta:
Hot Chips: IBM's Next Generation z14 CPU Mainframe Live Blog (5pm PT, 12am UTC)
Sivun kommentit myös mielenkiintoisia. Jännä kuinka näitä monstereita kehitellään vähän kuin salaa suuren yleisön tietämättä.
 
Viimeksi muokattu:
IBM zEnterprise-vehkeissä tuota eDRAMia on käytössä edelleen, vaikka viivanleveys on 14nm. L3-tasolla 128MB/CPU/10corea ja L4-tasolla erillisessä storage controllerissa (SC) 672MB/6CPU/60corea.

Nojuu, tuossa tosiaan eDRAMia on, mutta tuo on IBMää varten tehty custom-prosessi, eikä sen oikeista spesifikaatiosta ole julkaistu mitään, ainoa asia, mikä on julkaistu on markkinointitermi "14nm SOI".
Samaa prosessia ei tulla käyttämään minkään muun firman piireille.

Intelillä näköjään myös joissain 14nm Skylakeissa eDramia käytössä:
Intel Adds Crystal Well-based Skylake-R Processors: 65W with 128MB eDRAM

Crystall Well valmistetaan "22nm" tekniikalla, ei "14nm". Siellä on samassa paketissa "14nm" prosessoripiiri ja "22nm" eDRAM-piiri.

Eli intel joutuu tosiaan käyttämään L4-kakkunaan noita ikivanhoja crystall well-piirejä koska ei pysty uusilla valmistustekniikoilla tekemään parempiakaan.

Ja yksi oleellinen motivaatio Kaby Lake G:hen lienee se, että aiemmin käytetty tapa saada prossuun integroituun näyttikseen puhtia on tullut tiensä päähän.

IBM:n Power9:ssä näköjään kaksi versiota nykyään: pienemmät kokonaisuudet integroiduilla muistiohjaimilla ja isommilla CPU-määrillä taas prossujen ja muistin välissä puskurointia ja optimointeja hoitavat Centaur-piirit, joissa mm. L4-tason eDRAM-välimuistit. Varmaan jotain samanlaista kuin em. z-arkkitehtuurissa. Samoin Power9:n L3 (128MB/12core/SMT8 tai 128MB/24core/SMT4) on eDRAMia.

AFAIK Centaur valmistetaan "22nm" tekniikalla.

Mutta tuo Power9:n L3 lienee tosiaan valmistettu jollain pienemmällä valmistustekniikalla.

Ja takaisin aiheeseen eli eDRAM näyttäisi olevan edelleen ihan käytössä oleva teknologia, mutta on tietty kalliimpaa lystiä. Samoin kun prosessoriydinten lukumäärä kasvaa tietyn pisteen yli, niin näyttää siltä että L4-taso tai joku vastaava puskurointikerros on otettava mukaan tasaisemman skaalautuvuuden takia. eDRAM tarjonnee tähän parhaimman väliportaan hinta/nopeus/GB-suhteessa verrattuna esim. puhtaasen SRAMiin.

Tarjosi, ei oikeastaan juuri tarjoa enää. Niitä logiikkaprosessilla tehtäviä DRAM-soluja ei pystytä pienentämään järkevästi vaikka valmistusprosessi muuten pienenisi, koska sen kondensaattorin pitää pystä tallettamaan joku järkevä määrä varausta.

DRAM-valmistusprosesseissa niistä kondensaattoreista on tehty todella korkeita, jotta pieneen pinta-alaan saadaan kondensaattori, jolla kapasitanssi on riittävän suuri. Näitä korkeita kondensaattoreita ei logiikkaprosessilla voida valmistaa.


SRAMin koko sen sijaan pienenee siinä missä transistoreiden koko pienenee, ja joku 128 megan SRAM alkaa myös käymään hyvin halvaksi.
 
Viimeksi muokattu:
Mihin ne ryzen läppärit nyt jäi? Muutama kone markkinoilla ja nekin lähinnä peliläppäreitä.
 
Erään valmistajan edustaja kertoi tuossa pari päivää sitten, että syksyllä olisi tulossa Ryzen läppäreitä lisää valikoimiin samalla kun Intelin 8th gen kivillä varustetut läppärit rollataan kunnolla ulos uusilla rungoilla jne.
 
Aika paljon tyyppejä huolissaan tästä uutisesta linkin kommenteissa :think:
 
Kiinalaiset alkaa valmistaa Zen prosessoreita. Mielenkiintoista. Xeon bänni kun on käsittääkseni edelleen voimassa, niin AMD tulee kaappaamaan serveripuolen kiinassa aika pitkälti kokonaan.

China Finds Zen: Begins Production Of x86 Processors Based On AMD's IP

Hyvä juttu. Toivottavasti vaikuttaa myös ohjelmistopuoleen jossain määrin. Vaikea noin suuria markkinoita on jättää huomioimatta.

AMD ei varsinaisesti kaappaa koska prosessorit ovat kiinalaisten omalla merkillä, käytännössä AMD:ta silti.

Aika paljon tyyppejä huolissaan tästä uutisesta linkin kommenteissa :think:

Intel fanipojat ovat luonnollisesti hyvin huolissaan.
 
Kiinalaiset alkaa valmistaa Zen prosessoreita. Mielenkiintoista. Xeon bänni kun on käsittääkseni edelleen voimassa, niin AMD tulee kaappaamaan serveripuolen kiinassa aika pitkälti kokonaan.

China Finds Zen: Begins Production Of x86 Processors Based On AMD's IP
Niin, kiinassahan on nyt oikeusjuttuja menossa muistinvalmistajien kanssa (Micron nyt, Hynix SK ja Samsung ehkä myöhemmin). Micron väittää että Kiinalaiset valmistajat vakoilleet/kopioineet heidän DDR-muistivalmistuprosessinsa lähes sellaisenaan omaan käyttöönsä ja samaan aikaan kiinalaisvalmistajat syyttävät Micronia heidän patenttiensa loukkauksista. Samaan aikaan on tiedossa, että Kiina on huolissaan riippuvuudestaan ulkomaisten yritysten prosessoriarkkitehtuuri-IP:istä ja yrittää voimakkaasti saada tätä osaamista käsiinsä + satsaa miljoonia niiden kehitykseen ja tukemiseen. Aika lailla kuulostaa siltä että Kiina pelaa tuttua copy-cat-peliään nyt myös tällä rintamalla. Tässä valossa en näkisi tätä AMD:n ja Kiinan yhteistyötä niin herttaisena vaan yhtenä polkuna taas varastaa muiden kehitystyötä itselleen.
 
Niin, kiinassahan on nyt oikeusjuttuja menossa muistinvalmistajien kanssa (Micron nyt, Hynix SK ja Samsung ehkä myöhemmin). Micron väittää että Kiinalaiset valmistajat vakoilleet/kopioineet heidän DDR-muistivalmistuprosessinsa lähes sellaisenaan omaan käyttöönsä ja samaan aikaan kiinalaisvalmistajat syyttävät Micronia heidän patenttiensa loukkauksista. Samaan aikaan on tiedossa, että Kiina on huolissaan riippuvuudestaan ulkomaisten yritysten prosessoriarkkitehtuuri-IP:istä ja yrittää voimakkaasti saada tätä osaamista käsiinsä + satsaa miljoonia niiden kehitykseen ja tukemiseen. Aika lailla kuulostaa siltä että Kiina pelaa tuttua copy-cat-peliään nyt myös tällä rintamalla. Tässä valossa en näkisi tätä AMD:n ja Kiinan yhteistyötä niin herttaisena vaan yhtenä polkuna taas varastaa muiden kehitystyötä itselleen.

Tai sitten AMD:llä ollaan opportunisteja; "Kiinalaiset varastaa kuitenkin, otetaan nyt edes vähän lisenssimaksuja."
 
Tai sitten AMD:llä ollaan opportunisteja; "Kiinalaiset varastaa kuitenkin, otetaan nyt edes vähän lisenssimaksuja."

Ei mitään kokonaisia CPU-designeja helpolla teollisuusvakoilla.

Ihan eri asia kuin muutamaa yksittäistä patenttia vastaan rikkominen.

Nyt toimittamalla kiinalaisille zenin designin AMD mahdollistaa sen, että kiinalaiset voi alkaa tiskin alta valmistamaan niitä kaksinkertaista määrää ja maksamaan AMDlle royaltimaksut vain joka toisesta.
 
Nyt toimittamalla kiinalaisille zenin designin AMD mahdollistaa sen, että kiinalaiset voi alkaa tiskin alta valmistamaan niitä kaksinkertaista määrää ja maksamaan AMDlle royaltimaksut vain joka toisesta.

Parempia vaihtoehtoja?

1. Kiinalaiset alkavat tekemään itsenäisesti ihan omia palvelinprosessoreita.
2. Kiinalaiset ostavat ja alkavat käyttämään Intelin prosessoreita.
3. Kiinalaiset lisensoivat x86 prosessoreita Inteliltä.
4. Jotain muuta josta AMD ei hyödy mitään.

Vaikka tämä diili ei ole AMD:n kannalta paras mahdollinen, tällä tavalla AMD ensinnäkin hyötyy ja toisekseen saa reippaan jalansijan kiinan palvelinprosessorimerkkinoilta ja muiden valmistajien on melko vaikeaa tulla enää hakemaan omaa osuuttaan.

Joskus on parasta valita huonoista vaihtoehdoista paras.
 
Parempia vaihtoehtoja?

1. Kiinalaiset alkavat tekemään itsenäisesti ihan omia palvelinprosessoreita.
2. Kiinalaiset ostavat ja alkavat käyttämään Intelin prosessoreita.
3. Kiinalaiset lisensoivat x86 prosessoreita Inteliltä.
4. Jotain muuta josta AMD ei hyödy mitään.

Vaikka tämä diili ei ole AMD:n kannalta paras mahdollinen, tällä tavalla AMD ensinnäkin hyötyy ja toisekseen saa reippaan jalansijan kiinan palvelinprosessorimerkkinoilta ja muiden valmistajien on melko vaikeaa tulla enää hakemaan omaa osuuttaan.

Joskus on parasta valita huonoista vaihtoehdoista paras.

Intel ei voi xeoneita myydä kiinaan koska kielto. Jenkit pelkää että kiinalaiset rakentaa xeoneista superkoneita ydinpommien tutkimiseen.
 
Intel ei voi xeoneita myydä kiinaan koska kielto. Jenkit pelkää että kiinalaiset rakentaa xeoneista superkoneita ydinpommien tutkimiseen.

Jep kielto kyllä, mutta syy ei todellakaan ole ydinaseet. Niitä nyt kehittää ilmankin, salauksen purut, hakkeroinnit sun muut sotilaalliset tarkoitusperät niinkin. Sinällään odottaisin että paskaa tulee amd:kin saavan osakseen jenkkien kongressilta.
 
Intel ei voi xeoneita myydä kiinaan koska kielto. Jenkit pelkää että kiinalaiset rakentaa xeoneista superkoneita ydinpommien tutkimiseen.

Tällä hetkellä. Sitähän ei tiedä kauanko tuo kielto on voimassa. Ja ydinpommien tutkiminen on täysin hatusta revitty syy. Kiinalla on ollut kehittyneitä (=fuusio) ydinaseita jo noin 60 vuoden ajan. Mitään todellista tarvetta kiinalaisilla ei ole tutkia tai kehittää uusia ydinaseita.

Hyvä esimerkki tekosyystä joka ei 100% varmasti pidä paikkaansa.
 
Jenkit pelkää että kiinalaiset rakentaa xeoneista superkoneita ydinpommien tutkimiseen.
Mitäköhän tutkimista kiinalaisilla niissä enää on... :D ? 60-luvulla räjäytelleet ensimmäiset ydinpomminsa ja ennen 90-luvun kieltoa tehneet vajaa 50 räjäytystä. Ja varmaan kylmän sodan ajoilta tallessa myös neukkujen tiedot ydinkokeista.

Jos johonkin näitä nykyaikaisia armeijatason supertietokoneita/servereitä rakennellaan niin eiköhän ne liity enemmänkin kybersotimiseen sun muuhun hauskaan.
 
Mitäköhän tutkimista kiinalaisilla niissä enää on... :D ? 60-luvulla räjäytelleet ensimmäiset ydinpomminsa ja ennen 90-luvun kieltoa tehneet vajaa 50 räjäytystä. Ja varmaan kylmän sodan ajoilta tallessa myös neukkujen tiedot ydinkokeista.

Jos johonkin näitä nykyaikaisia armeijatason supertietokoneita/servereitä rakennellaan niin eiköhän ne liity enemmänkin kybersotimiseen sun muuhun hauskaan.

No mistä minä tiedän. Se nyt on vaan syy jonka kongressi on sanonut tuolle kiellolle. En minä ole sitä kieltoa ollut tekemässä joten en tiedä että mikä se "oikea" syy on.
 
Jaaha, mistähän nyt tuulee? Kakkoskonetta kasaamassa ja meinasin jo pistää Mindfactorystä 2700X setin tulemaan mutta tänään onkin pelkän prossun hinta noussut 300€->430€.
 
Jaaha, mistähän nyt tuulee? Kakkoskonetta kasaamassa ja meinasin jo pistää Mindfactorystä 2700X setin tulemaan mutta tänään onkin pelkän prossun hinta noussut 300€->430€.
Ihan normihintainen tuo on nyt. Oon myös huomannu että joskus hinta pomppaa hetkeksi joissakin tuotteissa. Ehkä se on ns listahinta ja kun punasalama "tarjoushinta"(käytännössä normihinta) päättyy niin kestää joskus hetken että uusi "tarjoushinta" isketään sisään.
 
Ihan normihintainen tuo on nyt. Oon myös huomannu että joskus hinta pomppaa hetkeksi joissakin tuotteissa. Ehkä se on ns listahinta ja kun punasalama "tarjoushinta"(käytännössä normihinta) päättyy niin kestää joskus hetken että uusi "tarjoushinta" isketään sisään.
Jep, nyt oli taas tullu alas, myös muistien hinnasta lähti pari euroa pois, piti vaan poistaa ja lisätä uudelleen ostoskoriin. Laitoin sitten palikat tulemaan vaikka vähän aikaa jahkailin vielä 2700X:n ja 8700K:n välillä, mutta tuo yhteensopivuus tulevien Zen2 prossujen kanssa aikalailla ratkaisi diilin.
 
Spekulaatiota:

Zen2 saattaa tulla jopa EPYCeihin ennen kuin Ryzeneihin.

...
Kun AMD on kertonut että Zen prosessorejen myyntimääriä rajoittaa tällähetkellä vain valmistuskapasiteeti
on täysin järkeenkäypäää että AMD tuo uudet mallit myyntiin silläsektorilla jossa niistä saa parhaan katteen ja se on tietenkin Epyc prosessorit.

AMD:n kannalta on vain eduksi se että Intel ei oikein pysty kilpailemaan Epycien kanssa ydinmääränsuhteen menetämät kellotaajuusetua
joten Zen2 joka tuo lisää ytimiä on tietenkin järkevä suunnata ensinnä Epyc puolelle jossa se ydimäärä on selvä kilpailuetu
(normi työpöytäpuolen Ryzen 8 coren muutuminen Ryzen 10 tai 12 (tai jopa 16) coreksi ei tuo vastaavaa etua kun se Ryzen 8 core on jo tarpeeksi valtaosassa käyttötilanteista (ja Ryzen 16 core vain söisin AMD:n oman Threadripperin myyntejä)).

... Villeimmät veikkaukset on vetäny varmaan Adoredtv joka maalailee ...
Itse olen lopettanut kokonaan Adoredtv:n seuraamisen kun se on heittänyt tässä AMD fanituksessa niinrankasti ylikierroksille että sillä todellisuus hämärtyy aika pahasti.
 
Viimeksi muokattu:
Mihin ne ryzen läppärit nyt jäi? Muutama kone markkinoilla ja nekin lähinnä peliläppäreitä.
AMD itse on antanut selitykseksi sen että että erillisprosessorejen (ts normi kannallinen) kysyntä on niin kova että eivät pysty takaamaan riittävää prosessorimäärää monelle läppärin OEM valmistajalle yhtäaikaa joten siksi vain muutama läppärivalmistaja on ottanut riskin tehdä Ryzen läppäri silläriskillä että niitä Ryzen piirejä ei saisikaan tarpeeksi niiden läpäreiden valmistukseen.

Samasta syystä ne läppärivalmistajat ei ole lanseeranneet sitä Ryzen läppäriään kaikillle markkinoille (esim: Asian ja Usan markkinoilta löytyy Ryzen läppäreitä mutta Euroopanpuolella on heikompi tilanne).

Parempia vaihtoehtoja?

1. Kiinalaiset alkavat tekemään itsenäisesti ihan omia palvelinprosessoreita.
2. Kiinalaiset ostavat ja alkavat käyttämään Intelin prosessoreita.
3. Kiinalaiset lisensoivat x86 prosessoreita Inteliltä.
4. Jotain muuta josta AMD ei hyödy mitään.

Vaikka tämä diili ei ole AMD:n kannalta paras mahdollinen, tällä tavalla AMD ensinnäkin hyötyy ja toisekseen saa reippaan jalansijan kiinan palvelinprosessorimerkkinoilta ja muiden valmistajien on melko vaikeaa tulla enää hakemaan omaa osuuttaan.

Joskus on parasta valita huonoista vaihtoehdoista paras.
Eiköhän AMD:n päämotivaatio ollut se että tarvivat just silloin sen 260 miljoona palkkojen ym maksuun (se kiinalaisten lisensimaksuerähän tuli just sopivasti samaanaikaan kun Zen arkkitehtuurin prosessorit piti saada valmiiksi ja valmistusmäärät kasvatettua).

Ts epäilen suuresti että jos AMD:n talous olisi ollut täysin vakaalapohjailla AMD ei olisi tehnyt näin riskialtista lisenssi ratkaisua.

...
Jos johonkin näitä nykyaikaisia armeijatason supertietokoneita/servereitä rakennellaan niin eiköhän ne liity enemmänkin kybersotimiseen sun muuhun hauskaan.
Esim. nykyaikaisen hävittäjälentokoneen suunnittelussa yksityiskohtaisesta simuloinnista olisi varmasti merkittäväetu.

Kiinan armeijan sapelikalusteluhan näyttää tähtäävän lähinnä raaka-aine resursejen hallintaan ja siinähommassa ei ole järkeä ydinaseilla kun se säteilevä kaivos tms ei ole oikein optimaalinen lopputulos, mutta nykyaikainen ilmaherruushävittäjä tekisi kummia.

No mistä minä tiedän. Se nyt on vaan syy jonka kongressi on sanonut tuolle kiellolle. En minä ole sitä kieltoa ollut tekemässä joten en tiedä että mikä se "oikea" syy on.
Oikea syy on se että Trump sai nerokkaan älynväläyksen ja myös Kongressista löytyi riittävämäärä yhtä älykkäitä tyypejä.

Kun itse en usko että Usan ja Kiinan välisessä kauppasodassa Usa olisi se joka kykenisi päätymään voittajaksi, vaikka Usa on vielä periaateessa se isompi talousmahti niin todellisuudessa Usalla ei ole enää niitä valttikorteja käsissä
(eli ainut mitä tämä kauppasota pystyy saaman aikaan on se että Usalaisille keskivertosukankulutajalle kirkaistuu että hän ei enää asukkaan siinä mailman mahtavimassa mahdissa nähtäväksi jää millaisiin irrationaalisiin reaktioihin se johtaa).
 
Viimeksi muokattu:
Ainut vaan että käsittääkseni tää ei ole trumpin aikaansaannoksia vaan ollut voimassa jo pidemmän aikaa.

US blocks Intel from selling Xeon chips to Chinese supercomputer projects
Puhuin yleensä tämän kauppasodan eskaloimisesta en yhdestä yksittäistapauksesta jolle saatoi olla perusteet silloin kun se aloitettiin.

Muuten eikös Kiina ole rakentanut ainakin yhden Xeon pohjaisen superkoneen tuon Usan 2016 Xeon vientibannin aloituksen jälkeen niin että ei se nyt kovin pitävä banaani ole.
 
AMD itse on antanut selitykseksi sen että että erillisprosessorejen (ts normi kannallinen) kysyntä on niin kova että eivät pysty takaamaan riittävää prosessorimäärää monelle läppärin OEM valmistajalle yhtäaikaa joten siksi vain muutama läppärivalmistaja on ottanut riskin tehdä Ryzen läppäri silläriskillä että niitä Ryzen piirejä ei saisikaan tarpeeksi niiden läpäreiden valmistukseen.

Samasta syystä ne läppärivalmistajat ei ole lanseeranneet sitä Ryzen läppäriään kaikillle markkinoille (esim: Asian ja Usan markkinoilta löytyy Ryzen läppäreitä mutta Euroopanpuolella on heikompi tilanne).

Eiköhän todellinen syy ole jossakin ihan muualla. Itse veikkaan syyksi ostajia. Kannettavien ostajat kun eivät ole siitä kaikkein terävimmistä päästä (kun verrataan pöytäkoneiden ostajiin) ja siksi valmistajat eivät usko Ryzen läppäreiden olevan kovinkaan suosittuja. Koska läppäriostajien mielestä AMD on huono kun joskus 25 vuotta sitten oli halpa kannettava jossa AMD:n prosessori :facepalm:

AMD:n kohdalla nousee usein esiin tuo tuotantohomma. Kahdestakin syystä siihen on vaikea uskoa:

1. Ryzen, Threadripper tai Epyc prosessoreista ei missään vaiheessa ole ollut käytännössä minkäänlaista pulaa retailissa, josta voidaan päätellä ettei todellista pulaa piireistä ole ollut missään vaiheessa.

2. Mikäli prosessoreista olisi oikeasti pulaa, AMD voisi mainiosti valmistuttaa niitä muuallakin kuin GF:lla (Samsung). Sitä on ehkä tehtykin. Samsuingin ja GF:n prosessi on 1:1 jolloin mitään uudelleensuunnitteluja ei tarvitse tehdä.

Eiköhän AMD:n päämotivaatio ollut se että tarvivat just silloin sen 260 miljoona palkkojen ym maksuun (se kiinalaisten lisensimaksuerähän tuli just sopivasti samaanaikaan kun Zen arkkitehtuurin prosessorit piti saada valmiiksi ja valmistusmäärät kasvatettua).

Ts epäilen suuresti että jos AMD:n talous olisi ollut täysin vakaalapohjailla AMD ei olisi tehnyt näin riskialtista lisenssi ratkaisua.

Todennäköisesti kiinalaiset haluavat valmistaa itse noita prosessoreita. Silloin ainoiksi vaihtoehdoiksi jää tuon kaltainen diili tai ei diiliä ollenkaan. Ellei AMD tee tuota ensin, joku muu saattaa tehdä ja ne markkinat menisivät siinä.
 
Eiköhän todellinen syy ole jossakin ihan muualla. Itse veikkaan syyksi ostajia. Kannettavien ostajat kun eivät ole siitä kaikkein terävimmistä päästä (kun verrataan pöytäkoneiden ostajiin) ja siksi valmistajat eivät usko Ryzen läppäreiden olevan kovinkaan suosittuja. Koska läppäriostajien mielestä AMD on huono kun joskus 25 vuotta sitten oli halpa kannettava jossa AMD:n prosessori :facepalm:
Eihän vuosikausiin ole kannattanut ostaa AMD:n prosessorilla varustettua läppäriä, jos on halunnut jokseenkin nopean ja energiatehokkaan prosessorin. Nyt saattaisi lopultakin kannattaa, mutta aiempi rämpiminen voi tosiaan olla pilannut brändiä.
 
Kannettavien ostajat kun eivät ole siitä kaikkein terävimmistä päästä (kun verrataan pöytäkoneiden ostajiin)


Ööh nyt en kyllä tajua miten läppäreiden ostajat ovat jotenkin erilaisia kuluttajia kuin ne jotka ostavat prosessoreita / pyötäkoneita?

Tuskin jos kauppaan kävelen läppäriä ostamaan, niin äkillisesti kadotan osan älykkyydestäni. :)
 
Ööh nyt en kyllä tajua miten läppäreiden ostajat ovat jotenkin erilaisia kuluttajia kuin ne jotka ostavat prosessoreita / pyötäkoneita?

Tuskin jos kauppaan kävelen läppäriä ostamaan, niin äkillisesti kadotan osan älykkyydestäni. :)

Tuossa on serkulla esim. sellainen AMD läppäri radeon grafiikalla että sillä ei edes juutuubi videoita voi katsella kun on niin onneton tehoiltaan. Onhan sillä koneella toki ikää jo, mutta kyllä se on jo uutena ollut niin epäonnistunut kapistus että jotka moisia on sortunu ostamaan niin kyllä heillä on se AMD/Radeon syöpynyt mieleen sellaisena syöpänä että se kannattaa kiertää kaukaa.

Kone on päällisin puolin ihan asiallisen oloinen 17" näyttökin mutta kun suorituskykyä ei meinaa olla edes pankkiasioiden hoitoon niin kyllä se on melkoista kuraa. Win 7 siinä on ja kun päivittämään joutuu niin se on kanssa oma helvettinsä joka kestää ikuisuuden.
 
Ööh nyt en kyllä tajua miten läppäreiden ostajat ovat jotenkin erilaisia kuluttajia kuin ne jotka ostavat prosessoreita / pyötäkoneita?

Tuskin jos kauppaan kävelen läppäriä ostamaan, niin äkillisesti kadotan osan älykkyydestäni. :)

Hyvin ymmärretty :rolleyes:

Tietokoneissa ostajien tietotaso menee karkeasti seuraavasti:

1. Retail ostajat ovat kaikkein terävimpiä. Ostamalla randomilla retail osia, saa luultavasti kasan yhteensopimattomia osia. Retail ostajat tietävät asiat hyvin ja siksi AMD saa aina retail osissa paljon markkinaosuutta jos tuote on oikeasti hyvä. Lisäksi retail koneiden ostajat yleensä käyttävät konetta itse, eli huono hankinta todellakin kostautuu.

2. Palvelinraudan hankkijat. Eivät yleensä osta konetta pelkästään omaan käyttöön. Muiden rahoja on helppo tuhlata joten miksi vaivautua ottamaan asioista selvää? Tällä osastolla täytyy kuitenkin olla jonkin tason tietämystä, vaikka keskimääräinen retail ostaja onkin tietotasoltaan selvästi parempi.

3. OEM koneiden ostajat. Ostavat läppärin koska liikkeessä joku sanoi sen olevan hyvä ja halpa. Ostavat pöytäkoneen koska sen ostamalla saa jonkinsortin boonusta. Ostavat kännykän koska joku sanoi merkin X olevan hyvä. Myös isompia määriä OEM koneita hankkivat menevät tähän samaan kategoriaan. Hekään harvoin käyttävät koneita joita itse hankkivat. Retail jannut tietävät kaikesta enemmän ja palvelinpuolen heput jonkin verran enemmän ihan siitäkin syystä ettei OEM koneita hankkiessa tarvitse tietää oikeastaan mistään mitään.

Koska lähes kaikki läppärit ovat OEM osia, OEM koneiden ostajat ovat ostajina selvästi (tähän pitäisi keksiä sopiva sana, pointti tulee selväksi kuitenkin) kuin retail ostajat.

Tuossa on serkulla esim. sellainen AMD läppäri radeon grafiikalla että sillä ei edes juutuubi videoita voi katsella kun on niin onneton tehoiltaan. Onhan sillä koneella toki ikää jo, mutta kyllä se on jo uutena ollut niin epäonnistunut kapistus että jotka moisia on sortunu ostamaan niin kyllä heillä on se AMD/Radeon syöpynyt mieleen sellaisena syöpänä että se kannattaa kiertää kaukaa.

Kone on päällisin puolin ihan asiallisen oloinen 17" näyttökin mutta kun suorituskykyä ei meinaa olla edes pankkiasioiden hoitoon niin kyllä se on melkoista kuraa. Win 7 siinä on ja kun päivittämään joutuu niin se on kanssa oma helvettinsä joka kestää ikuisuuden.

Näin. Ja kyseinen kone on tietenkin huono koska siinä on AMD ja siksi kaikki AMD on kuraa :smoke:
 
Hyvin ymmärretty :rolleyes:

Tietokoneissa ostajien tietotaso menee karkeasti seuraavasti:

1. Retail ostajat ovat kaikkein terävimpiä. Ostamalla randomilla retail osia, saa luultavasti kasan yhteensopimattomia osia. Retail ostajat tietävät asiat hyvin ja siksi AMD saa aina retail osissa paljon markkinaosuutta jos tuote on oikeasti hyvä. Lisäksi retail koneiden ostajat yleensä käyttävät konetta itse, eli huono hankinta todellakin kostautuu.

2. Palvelinraudan hankkijat. Eivät yleensä osta konetta pelkästään omaan käyttöön. Muiden rahoja on helppo tuhlata joten miksi vaivautua ottamaan asioista selvää? Tällä osastolla täytyy kuitenkin olla jonkin tason tietämystä, vaikka keskimääräinen retail ostaja onkin tietotasoltaan selvästi parempi.

3. OEM koneiden ostajat. Ostavat läppärin koska liikkeessä joku sanoi sen olevan hyvä ja halpa. Ostavat pöytäkoneen koska sen ostamalla saa jonkinsortin boonusta. Ostavat kännykän koska joku sanoi merkin X olevan hyvä. Myös isompia määriä OEM koneita hankkivat menevät tähän samaan kategoriaan. Hekään harvoin käyttävät koneita joita itse hankkivat. Retail jannut tietävät kaikesta enemmän ja palvelinpuolen heput jonkin verran enemmän ihan siitäkin syystä ettei OEM koneita hankkiessa tarvitse tietää oikeastaan mistään mitään.

Koska lähes kaikki läppärit ovat OEM osia, OEM koneiden ostajat ovat ostajina selvästi (tähän pitäisi keksiä sopiva sana, pointti tulee selväksi kuitenkin) kuin retail ostajat.

No onpa sulla aikamoiset näkemykset. Ilmeisesti mitään lähdettä ei ole vaan ihan omaa mutuilua ilman kokemuspohjaa tekstistä päätellen.
 
No osittain kyllä, miksi tuollaista kuraa on edes valmistettu joka ei jaksa videoita pyörittää näytön natiivi resolla.
Eli tuo on jo uutena ollut täys romu.
Tai sitten ei. Silloin kun kone oli uusi tuubivideoiden resoluutio ei välttämättä ollut lähelläkään sen näytön natiivia. Ja matalaresoisen videon pyöritys ei hirveitä vaadi johonkin 4k materiaaliin verrattuna.

EDIT: Ja tämä ei muuten ole arvaus. Minulla on ollut aikoinaan AMD:n APU:lla varustettu hinnat alkaen läppäri. Kun se oli uusi kaikki videot toimivat moitteetta. Pari vuotta myöhemmin tilanne oli muuttunut: melkein kaikki videot tökkivät eli joko Youtube muutti koodaustapaa tai niiden resoluutio oli noussut aikaisemmasta
 
Viimeksi muokattu:
Väitätkö kaikkien Intelin prosessorilla varustettujen kannettavien pystyvän?

Se on ihan sama kenen romut siellä koneen sisällä on jos ne on jo valmiiksi sellaista romua ettei niillä tee mitään.
Toisaalta tuolta 10v takaa on kokemusta työelämästä noista läppäreistä ja täytyy sanoa että ne AMD:n piireillä varustetut vehkeet oli kyllä järestään niitä huonompia.
Eikä minun aikana läppäreiksi enää hankittu yhtään AMD:n läppäriä koska ne vaan oli romuja verrattuna siihen kilpailijaan. Mutta tää nyt menee offtopic.
Pointti on se että 10v sitten AMD onnistui luomaan kyllä sellaiset mielikuvat noilla surkeilla tuotteillaan, että se varmasti näkyy vielä tänäpäivänäkin varovaisuutena hankkia Zen läppäreitä.
Itse toki olen sen verran kartalla asioista että ilomielin hankkinsin nyt AMD:n läppärin Zen/Vega yhdistelmällä.
 
Tai sitten ei. Silloin kun kone oli uusi tuubivideoiden resoluutio ei välttämättä ollut lähelläkään sen näytön natiivia. Ja matalaresoisen videon pyöritys ei hirveitä vaadi johonkin 4k materiaaliin verrattuna.

No kun ei sillä pyöri edes DVD reso.
 
No kun ei sillä pyöri edes DVD reso.
Usko tai älä, niin oli aika jolloin tuo DVD tasoinen videokin oli vain tosi hifistelijöille tarkoitettua sisältöä. Tavalliset pallontallaajat joutuivat tyytymään pienempiin resoluutioihin
 
Usko tai älä, niin oli aika jolloin tuo DVD tasoinen videokin oli vain tosi hifistelijöille tarkoitettua sisältöä. Tavalliset pallontallaajat joutuivat tyytymään pienempiin resoluutioihin

No kyllä toi DVD reso oli 10v sitten jo aika vanhaa kauraa.
 
Ja tämä ei muuten ole arvaus. Minulla on ollut aikoinaan AMD:n APU:lla varustettu hinnat alkaen läppäri. Kun se oli uusi kaikki videot toimivat moitteetta. Pari vuotta myöhemmin tilanne oli muuttunut: melkein kaikki videot tökkivät eli joko Youtube muutti koodaustapaa tai niiden resoluutio oli noussut aikaisemmasta

Tarkempien vuosilukujen puutteessa tein omat arviot:
YouTube Engineering and Developers Blog: VP9: Faster, better, buffer-free YouTube videos Youtube siirtyi joskus 2015 aikoihin uuteen tapaan toistaa videoita siirtymällä VP9:in.
VP9 - Wikipedia "Another decoder comparison indicated 10–40 percent higher CPU load than H.264" Eli mahdollisesti CPU kuorma nousi tuossa siirossa sen verran, että MAD romut meni kyykkyyn hommassa.
 
No onpa sulla aikamoiset näkemykset. Ilmeisesti mitään lähdettä ei ole vaan ihan omaa mutuilua ilman kokemuspohjaa tekstistä päätellen.

Kokemusta löytyy asiasta. Voit myös katsella kuinka "hyvin" julkisen puolen tietotekniset hankkeet onnistuvat. Eikä tarvita "lähdettä" todistamaan retail koneen ostajan tarvitsevan enemmän tietoa kuin OEM koneen ostajan :think:

Se on ihan sama kenen romut siellä koneen sisällä on jos ne on jo valmiiksi sellaista romua ettei niillä tee mitään.
Toisaalta tuolta 10v takaa on kokemusta työelämästä noista läppäreistä ja täytyy sanoa että ne AMD:n piireillä varustetut vehkeet oli kyllä järestään niitä huonompia.
Eikä minun aikana läppäreiksi enää hankittu yhtään AMD:n läppäriä koska ne vaan oli romuja verrattuna siihen kilpailijaan. Mutta tää nyt menee offtopic.
Pointti on se että 10v sitten AMD onnistui luomaan kyllä sellaiset mielikuvat noilla surkeilla tuotteillaan, että se varmasti näkyy vielä tänäpäivänäkin varovaisuutena hankkia Zen läppäreitä.
Itse toki olen sen verran kartalla asioista että ilomielin hankkinsin nyt AMD:n läppärin Zen/Vega yhdistelmällä.

Ei ole AMD:n vika jos läppärivalmistaja tekee läppäristä romun vaikka prosessori olisi ihan hyvä. Myös Intelin läppäreistä löytyy susia ja varsinkin Nvidian näytönohjaimilla varustetut läppärit hajoilivat yhdessä vaiheessa järjestäen.

Pointtisi on juuri se mistä asiassa on kyse. Oikeastaan päästään siihen mistä lähdettiinkin: läppärien ostajat eivät ole sieltä terävimmästä päästä.

No kun ei sillä pyöri edes DVD reso.

Vahvasti veikkaan edelleen ettei vika löydy AMD:sta vaan esim. ajureista.
 
Ei ole AMD:n vika jos läppärivalmistaja tekee läppäristä romun vaikka prosessori olisi ihan hyvä. Myös Intelin läppäreistä löytyy susia ja varsinkin Nvidian näytönohjaimilla varustetut läppärit hajoilivat yhdessä vaiheessa järjestäen.

No kyllä se on AMD:n vika kun valmistivat tuossa vajaa 10v sitten sellaista roskaa ettei sillä tehnyt mitään.

Vahvasti veikkaan edelleen ettei vika löydy AMD:sta vaan esim. ajureista.

Okei. No sinä varmaan asian tiedät paremmin kuin minä joka olen sentään kyseisen rakkineen kanssa touhunnut ja ihan työkseni saanut tapella vastaavanlaisten roskien kanssa.
On kuule kokeiltu kaikki maholliset ajurit ja ei auta. AMD:lla on hyviä tuotteita, mutta sitten on myös täysiä floppeja eikä ne flopit muutu kullaksi vaikka sinä kuinka vänkäisit.

Ja kyllä, on kilpailijatkin tässä kunnostautunu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
263 815
Viestejä
4 569 076
Jäsenet
75 302
Uusin jäsen
Dogmeat

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom