Mikäli noi huhut osoittautuu todeksi niin ei välttämättä tule chiplet malleja ollenkaan. Eli tulisi vain Navi 43/44 ja itse veikkaan että ne on molemmat monoliittisiä, kuten nyt Navi 33.
Tämä tulkinta lienee väärinymmärrys noista huhuista.
Käsittääkseni ne huhut sanoo, että Navi 32:lle tulee seuraaja, mutta Navi 31lle ei tule seuraajaa. Ja esim. 64 megan L3-välimuisti N3-prosessilla olisi kohtuuttoman kallis.
Navi 33 voi olla monoliittipiiri koska se valmistetaan
vanhalla N6-prosessilla jolla SRAM ei ole kallista.
Mutta RDNA4ssa tullaan menemään N3-prosessiin. Sillä se välimuisti olisi
vielä selvästi kalliimpaa kuin nykyisten ylemmän tason laskentapiilastujen N5-prosessilla.
Puhdas spekulaatio: Melko minimikehitystyöllä Navi 42 voisi olla esim. ytimien päivitys RDNA4-arkkitehtuuriin, samat 32 DCU:ta, vamistustekniikka N3E, 4 ihan samaa vanhaa RDNA3-aikaista muistiohjain-ja välimuisti-piilastua. Suorituskykyä tulisi lisää RDNA4-arkitehtuurin uudistuksista sekä korkeammista kelloista, ja suorituskykyä jäisi yleensä navi 31n alapuolella.
Tämä piiri olisi kuitenkin selvästi musitikaistarajoitteinen, joten todennäköisempänä pidän että tulee myös uusi muistiohjain-/välimuistichiplet, jossa lisätty tuki GDDR7lle. Ja laskentayksikkömäärä todennäköisesti nousee hiukan, esim. 32 => 36 DCUta.
Ja pikemminkin mennään siihen suuntaan, että Navi 43 olisi myös chiplettimalli, esim. n. 20 DCUta ja kaksi muistiohjain-/välimuistipiilastua. Koska monoliittipiirissä olisi epäoptimaalisuutensa kaikilla valmistustekniikoilla:
* N3E:llä L3-välimuisti ja muistiohjaimet olisivat kalliita
* N6lla eneriatehokkuus ja kellotaajuus olisivat huonoja kun n6 olisi tuolloin jo antiikkinen valmistustekniikka
* N5lla L3-välimuisti ja muistiohjaimet olisivat silti kalliimpia kuin N6lla, ja kellotaajuudet ja energiatehokkuus silti huonompia kuin N3E:llä.
Enkä ihmettelisi sitäkään, jos piilastujen välisistä linkeistä tehtäisiin taaksepäinyhteensopivia, että vaikka uusia välimuisti- ja muistiohjainpiiri tulisi, niin noiden kanssa voisi (halpismalleissa) käyttää myös vanhaa välimuisti- ja muistiohjainpiiriä, hitaammaan muistin kanssa.
Mielestäni AMD:llä tässä nyky genissä on se ongelma että noiden ero on liian iso, tarttis väliin jotain. Navi 32/33 CU ero on kuitenkin lähes tuplat. Nvidialla taitaa olla jo peräti 5 erikokoista sirua.
AMDllä on melkein aina ollut 2x ero laskentayksikkömäärässä joidenkin piiriensä välissä; edellisessä sukupolessa se oli Navi 21n ja Navi 22n välissä. Nyt tuoreimmassa sukupolvessa tuo upper mainstream-piiri kasvoi selvästi (20 => 32 DCU:ta) joten tuo 2x väli siirtyi sen ja siitä seuraavaksi alemman piirin väliin, joka taas ei kasvanut yhtään.
Suurinpiirtein ainoa poikkeus oli RDNA1-sukupolvi jossa oli vain 2 piiriä ja niiden välillä vain 1.66-kertainen ero. Mutta sitä ennen olleessa polaris-sukupolvessa ero oli vielä suurempi, 2.25-kertainen.
Ja 300-mallinumerosarja sisälsi jotain uudelleenimettyjä vanhoja piirejä jolla keinotekoisesti saatiin väliin piirejä, mutta ne olivat ominaisuuksiltaan jäljessä oikeita 300-sarjan piirejä.
Navi 32sta valmistuu varmasti yksilöitä, joissa osa laskentayksiköistä on rikki. Navi 32n SKU jossa vain 24 DCU:ta aktiivisena ja vain 3 muistiohjainpiiriä (192-bittinen muistiväylä, vain 48 megaa L3-välimuistia) täyttää aukkoa ihan mukavasti.