Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Jos mennään logiikkasyntsasta GDSII:een käyden siinä välissä työkalut layout + P&R, STA, Formal jne: Ei niitä työkaluja maailmalla hirveää valikoimaa muutenkaan ole. Parhaimmassa tapauksessa menee juurikin muutamaan kertaan nappia painamalla mutta ottaa koneaikaa todella paljon. Vaiheita on paljon, varsinkin verifioinnissa/validoinnissa. Pahimmassa tapauksessa manuaalista työtä tarvitaan paljon.Toki ymmärrykseni näistä asioista perustuu vain luettuun ja kuultuun, eli omaa kokemusta suunnitteluvaiheista ei ole, mutta vaikka samat työkalut toimivat en olisi noin vain valmis allekirjoittamaan väitettä, että vaikka nyt Navi10:n fyysisestä designistä (tehty N7P:lle) saisi nappia painamalla toimivan N6-version, jossa on eri määrä kerroksia ja käytetään EUV-litografiaa osassa niistä. Helpommin (juuri tuo ettei koodailla uusia työkaluja tai viritellä toimintaan TSMC:n tuella) ilman muuta, mutta että automaagisesti nappia painamalla?
Vaikuttaa laatuun koska transistoreja saadaan pakattua pikkaisen tiuhempaan => logiikkasolujen ja johdotusten ajoitukset ja parasiittiset muuttuvat. Minulla ei ole tietoa minkä kirjastonvaihdoksen yhteydessä TSMC:tä käytettäessä on ajettava synteesi uusiksi. Esim vaihtaa ajokyvyltään erilaisia logiikkaportteja heikommin/vahvemmin ajaviksi => pinta-alan säästö/lisäys =>Ajoitukset muuttuvat. Kellottajille tiedoksi: ASIC:lla on setup-ajan lisäksi (paljonko kestää kelloja) myös hold-violaatiot, mitkä on korjattava ennenkuin tekaistaan tapeout.EUV vain nopeuttaa valotusprosessia, ei vaikuta kerrosten määrään tai laatuun
Toisille nuorallakävely on triviaaliajoko porttaus on triviaalia tai sit TSMC valehtelee sijoittajillee
Itsekkään en ole mitään piirilevyjä kummempaa fyysistä elektroniikkaa suunnitellut, mutta jos meille on joku myynyt uusia tuotteita sanoen että ne on täysin yhteensopiva jonkun aiemman kanssa, niin aina ollaan voitu kaikki muutostyöt laskuttaa kokonaisuudessaan heillä jos niitä tulee eteen. Tuskin TSMC sanoisi julkisesti toista ja sitten nostaa kädet pystyyn jos heidän antamat lupaukset eivät pidä paikkaansa.@hkultala voisi tulla valaisemaan, hänellä käsittääkseni on kokemusta ihan käytännössä näistä
@hkultala voisi tulla valaisemaan, hänellä käsittääkseni on kokemusta ihan käytännössä näistä
tsmc sanoi:At the same time, its design rules are fully compatible with TSMC's proven N7 technology, allowing its comprehensive design ecosystem to be reused. As a result, it offers a seamless migration path with a fast design cycle time with very limited engineering resources for customers to achieve the product benefits from the new technology offering. "
1)
"design rulet" voi olla relativistisesti samat ja yhteensopivat olematta absoluuttisissa mitoissa samat, koska design rulet annetaan yleensä suhteessa lambda-mittaan eikä absoluuttisina mittoina. Eli jos uudella prosessilla voidaan tehdä kaikesta mitoiltaan 0.9x vanhan prosessin mitoista, voidaan vaan lambda-mitta pienentää 0.9x: edellisestä ja itse säännöt pysyvät samoina, ja (kaiken logiikan ja SRAMien) layout voi tosiaan pysyä aivan samana, kutistuen vaan kertoimella 0.9 eli pinta-alataan 0.81-kertaiseksi. (ja joo, tässä tapauksessa lisää/vähennä kertoimeen loppuun sopivat desimaalit että saadaan juuri se prosenttiluku jota TSMC mainostaa tälle parannukseksi)
En kuitenkaan menisi sanomaan, että tällä tavalla voisi täysin valmiiksilayoutatun piirin yleensä lähettää valmistukseen uudella prosessilla täysin ilman mitään muutoksia designiin, koska esim. ne 0.9x-kokoiset IO-transistorit joilla piiri kommunikoi ulkomaailman kanssa voisi olla liian heikot, ja niitä voidaan joutua vaihtamaan suurempiin.
Jolloin tuo "very limited engineering resources" voisi olla esim. se, että tuunataan nämä hiukan vahvempiin
Ja tosiaan muumi-75 heitti hyviä pointteja ajoitukseen liittyen.
No ei.Ei vaan huhut laannu
Eli veikkaillaan että AMD kun on vasta ilmoittanut että Zen 3 CPU:t julkaistaan tänä vuonna niin voi tarkoittaa Milania. Kun ei tuossa AMD:n sanomisessa ole sanottu kuin Zen 3.
Ja että Ryzen 4000 esiteltäisiin CES 2021 5nm.
Zen 3:n julkaisua ei ole siirretty myöhemmäksi. Ryzen 4000 (tarkoittaen Zen3-sarjaa, ei nykyisiä APUja) saatetaan hyvinkin julkaista vaikka siellä CES-messuilla 2021, mutta se ei tarkoita että sitä olisi siirretty yhtään mihinkään. AMD on sanonut vain, että Zen 3 tulee 2020 lopulla ja että Milan tulee 2020 lopulla. Milan 2020 lopulla täyttää myös Zen 3 2020 lopulla lupauksen.Eihän tuon tekstin mukaan hän luvannut mitään 5nm euv zen3 prosessoreita tammikuulle 2021 vaan että se on epäselvä tuleeko ne 7nm euv vai 5nm euv. Ja itse uskon siihen että ne ovat 7nm euv ja myös siihen että zen3 julkaisua on siirretty myöhemmäksi.
Ei tartte mennä noin kauas, kirjaimellisesti viime viikolla varmistivat uudelleen sijoittajille että Zen 3 ja spesifisti Milan tulee 2020 lopulla. Ryzen-Zen3 voi tulla tai olla tulematta 2020 puolella, siitä AMD ei ole sijoittajille luvannut mitään aikataulua muistaakseni.AMD sanoi vasta 1.5kk takaperin earnings callissa että Zen3 on late 2020, toki tämä voi tarkoittaa paperi julkaisua, tai serveri piirejä, mutta itse ainakin uskon 100x enemmän siihen mitä AMD sanoo sijoittajille kuin huhuja, koska niissä tilanteissa he joutuvat kertomaan asiat kuten ne ovat.
Toki voi olla että Q2 earnings callissa kuullaan että Covid on aiheuttanut myöhästymisiä, mutta viimeistään silloin varmaan saada se varmuus milloin Zen 3 julkaistaan, koska 1-2 kvartaalia eteenpäin AMDn täytyy pystyä suunnittelemaan, ja jos julkaisua ei näkyisi niin väärää kertomusta sijoittajille olisi hyvin vaikea selittää.
Q4 Holiday Season nyt muutenkin on erittäin tärkeää aikaa AMDlle, aivan varmasti haluavat markkinoille RDNA2 + Zen3 prossut jotta voivat myydä maksimaalisesti.
Tämän lisäksi AMDn osakkeen P/E on hyvin hyvin korkea, ja jollei AMD pysty jatkamaan hyvää suorittamista niin osake ottaa ainakin hetkellisesti ison dipin, ja tästä ovat kyllä täysin tietoisia AMDllä.
Ja jos haluaa 5nm siirtymis huhuja uskoa, ja haluaa niistä edes vähän uskottavampia, niin aina on mahdollisuus että sillä prosessilla tulee esim. ensiksi mobiilipiiri ja/tai serverikäyttöön tuleva kiihdytin/grafiikkakortti. Ei ole ollenkaan mahdotonta, vaikkakin kyllä epätodennäköistä että AMDlle olisi jokin 5nm mobiilipiirejä haluava alpha asiakas joka on valmis maksamaan.
Mikä ihmeen "desktop delay" kun sille Ryzen-Zen3:lle ei ole annettu edes mitään aikataulua?Täällä tuntuu unehtuvan se että TSMC:n maailman parhaaseen valmistusprosessiin on tunkua aika tavalla. Se että jotain on valmiina ja se ehkä kannattaisikin julkaista ei tarkoita että sitä on järkevää julkaista kun valmistuskapasiteettia on rajallisesti. Nyt jos ollaan puskemassa Milania ja RDNA2:sta syksyllä, niin desktop delay voi olla ihan vaan kapasiteetin takia.
Zen 2 kuitenkin myy edelleen hyvin ja refreshiä tulossa niin eipä sinne desktopille niin kiire ole kuuminta hottia tuoda kun kilpailuakaan ei oikein ole. Zen 3 desktopille toisi vain taas uuden piikin myynteihin kun osa Zen 2 omistajistakin lähtisi päivittelemään ja sitten ihmeteltäisiin kun myydään ei oota.
Eli AMD:n ei kannattais tuoda uutta tuotetta markkinoille koska se myisi liian hyvin? Anna mun kaikki kestää. Hintaa vaan ylös siihen pisteeseen jossa menekki ja tuotantokapasiteetti kohtaa.Zen 3 desktopille toisi vain taas uuden piikin myynteihin kun osa Zen 2 omistajistakin lähtisi päivittelemään ja sitten ihmeteltäisiin kun myydään ei oota.
Amd siirtänee Zen3 julkaisun 2021 puolelle koska ei ole riittävästi kilpailua tällä hetkellä.
AMD to postpone Zen 3 processors to 2021 due to weak competition
Amd siirtänee Zen3 julkaisun 2021 puolelle koska ei ole riittävästi kilpailua tällä hetkellä.
AMD to postpone Zen 3 processors to 2021 due to weak competition
En nyt jouda tarkastamaan sijoittajien kelmejä mutta mainittiinko siinä nimenomaan että Ryzen 4000 tulisi 2020?Edelleen vasta viikko - pari sitten vahvistettiin sijoittajille roadmap, jossa ne tulee loppuvuodesta. Joten eiköhän tuo huhu ole foobaaria.
En nyt jouda tarkastamaan sijoittajien kelmejä mutta mainittiinko siinä nimenomaan että Ryzen 4000 tulisi 2020?
Kun ZEN3 tulemiseen riittää epyc milan julkaisu
En nyt jouda tarkastamaan sijoittajien kelmejä mutta mainittiinko siinä nimenomaan että Ryzen 4000 tulisi 2020?
Kun ZEN3 tulemiseen riittää epyc milan julkaisu
Slideissä on erikseen Compute architechture roadmap (zenit), Datacenter roadmap (milan) ja Client CPU ja siellä Zen 3. Ei nyt ole kauheasti erhetymisen varaa.
Ryzen-Zen 3:lle ei ole muistaakseni ilmoitettu mitään tarkkaa aikataulua missään kohtaa, jos se julkaistaankin CES 2021 -messuilla se ei tarkoita automaattisesti että sitä olisi siirretty, koska ne suorat lupaukset on ollut Zen 3 ja Milan 2020 lopulla ja pelkkä Milan täyttää molemmat lupaukset.
Dioissa on muistaakseni extra disclaimereita ja oleellisempaa on mitä kirjaimellisesti niille sijoittajille sanotaan (+ tuon täyttymiseenhän riittää että esitellään 2020 puolella, vaikka tulisi myyntiin vasta CES 2021)Minusta sijoittaja slidedeck ensin määrittää mitä on client puolella ja sen jälkeen tarjoaa client cpu roadmapin, niin aika hankala tuosta on enää pakittaa jollain "ei nyt julkaista, kun kilpailija ei vain osaa" heitolla pari viikkoa esityksen jälkeen:
Dioissa on muistaakseni extra disclaimereita ja oleellisempaa on mitä kirjaimellisesti niille sijoittajille sanotaan (+ tuon täyttymiseenhän riittää että esitellään 2020 puolella, vaikka tulisi myyntiin vasta CES 2021)
edit: eihän sitä tarvitsekaan tuosta kauempaa hakea, "Roadmaps subject to change". Zen3 / Milan Q4/2020 on taas erikseen sanottu (useampaankin kertaan jo) sijoittajille.
Ryzen XT kellot varmistettu (MSI):
Aika tussuksi jäi tämä päivitys.
MSI Confirms Ryzen XT "Matisse Refresh" Clock Speeds
MSI confirmed the clock speeds of the upcoming Ryzen 9 3900XT, Ryzen 7 3800XT, and Ryzen 5 3600XT processors on its website. The CPU support tab in the product page of the MAG B550 Tomahawk motherboard lists out clock speeds of the three processors. The nominal clock speeds of the 3900XT...www.techpowerup.com
Hintoihinkin 11 pinnaa lisää, jos Videocardziin on uskominenAika tussuksi jäi tämä päivitys.
X-versioiden julkaisuhinnoilla tulee eli hintoja ei ole nostettu.Hintoihinkin 11 pinnaa lisää, jos Videocardziin on uskominen
Ryzen XT kellot varmistettu (MSI):
Aika tussuksi jäi tämä päivitys.
MSI Confirms Ryzen XT "Matisse Refresh" Clock Speeds
MSI confirmed the clock speeds of the upcoming Ryzen 9 3900XT, Ryzen 7 3800XT, and Ryzen 5 3600XT processors on its website. The CPU support tab in the product page of the MAG B550 Tomahawk motherboard lists out clock speeds of the three processors. The nominal clock speeds of the 3900XT...www.techpowerup.com
Ihan samoja siruja ne on.Kertokaas nyt tyhmälle, onko yhtään mitään mahdollisuuksia, että tässä olisi tehty lisäksi jotain pieniä rakenteellisia/infinity fabriciin liittyviä parannuksia?
Viralliset suositushinnat ovat identtiset nyt kun kevään alennukset on ohi, eli eiköhän ne vaan katoa markkinoilta sitä mukaa kun loppuu.Kuinkahan vaikuttaa perusmallien hintoihin? Juuri nyt ei kannattane sellaista ostaa?
Kertokaas nyt tyhmälle, onko yhtään mitään mahdollisuuksia, että tässä olisi tehty lisäksi jotain pieniä rakenteellisia/infinity fabriciin liittyviä parannuksia?
Eli AMD:n ei kannattais tuoda uutta tuotetta markkinoille koska se myisi liian hyvin? Anna mun kaikki kestää. Hintaa vaan ylös siihen pisteeseen jossa menekki ja tuotantokapasiteetti kohtaa.
Ryzen on tähän mennessä ollut lähinnä EPYC prossujen sivutuote ja sen asema tuskin muuttuu vielä zen3:n kohdalla. Mitä järkeä niitä heikkoja EPYC chiplettejä on olla myymättä ryzen prossuina, etenkin jos ne voidaan tuoda kilpailun puutteesta johtuen korkeampaan hintasegmenttiin kuin ennen?No mietihän nyt. Se että myydään eioota ei palvele ketään. Se aiheuttaa vain turhautumista kuluttajissa. Lisäksi EPYC on se tuote josta saadaan parempaa katetta. Lisäksi GPU puolelle on PALJON suurempi paine julkaista uutta rautaa kuin desktop puolen CPU:t.
Se että hilattaisiin kuluttajapuolen hintoja ylös aiheuttaisi myös negatiivista myrskyä ja silti EPYC myynnillä tehdään parempaa tulosta kuin kuluttajapuolen romujen hinnan korotuksella.
Ryzen on tähän mennessä ollut lähinnä EPYC prossujen sivutuote ja sen asema tuskin muuttuu vielä zen3:n kohdalla. Mitä järkeä niitä heikkoja EPYC chiplettejä on olla myymättä ryzen prossuina, etenkin jos ne voidaan tuoda kilpailun puutteesta johtuen korkeampaan hintasegmenttiin kuin ennen?
Jotkut fanit ja niiden odotukset hintatasosta on se viimeinen asia mitä näissä asioissa mietitään. Gput tulee toisen tiimin suunnittelemana ja molemmille on varmasti varattu tarpeeksi valmistuskapasiteettia silloin pari vuotta sitten kun näiden markkinoilletuonnista on päätetty.
Varaston kasvatus. Ettei tule niin nopeasti sitä tilannetta että myydään ei oota.
Voi niitä ens vuoden puolellakin myydä kovemmalla hinnalla. Nythän kannattaa lypsää vielä Zen 2:lla kun se edelleen myy ja on halpa valmistaa.
Refreshiäkin vasta julkaistu.
Sitten kannattaa miettiä sitäkin että vaikka fanipojut kovasti toivookin hirmuisia parannuksia vaikka 6kk välein niin jos kehitystä aletaan liian agressiivisesti viemään eteen päin niin se ei pitkässä juoksussa ole järkevää.
Viimeeksi kun oli ihan kunnolla kilpailua niin olihan se aika turhauttavaa kun romut vanheni alle puolessa vuodessa. Nyt ei onneksi vielä tuossa tilanteessa olla.
Mitä ihmettä sä nyt selität? Inteliä ei ole lyöty, vaan markkinaosuudet on edelleen selvästi alle 50% kaikissa tuotesegmenteissä. AMD:lla ei ole varaa rullailla laakereillaan ja olla tuomatta kilpailukykyisempiä tuotteita markkinoille.jos kehitystä aletaan liian agressiivisesti viemään eteen päin niin se ei pitkässä juoksussa ole järkevää.
Ryzen ei ole mikään sivutuote.Ryzen on tähän mennessä ollut lähinnä EPYC prossujen sivutuote ja sen asema tuskin muuttuu vielä zen3:n kohdalla. Mitä järkeä niitä heikkoja EPYC chiplettejä on olla myymättä ryzen prossuina, etenkin jos ne voidaan tuoda kilpailun puutteesta johtuen korkeampaan hintasegmenttiin kuin ennen?
Mietin tuota 5nm huhua ja että voiko siinä olla mitään perää. Voisikohan olla niin että Zen3 tulee (CES 2021 ?) 7nm prosessilla, mutta sieltä olisi tulossa esimerkiksi ensi vuoden lopulla zen3 "refresh" malleja 5nm kanssa?
Mikään mitä zen3sta on sanottu, ei tue oletusta, että zen 3 olisi merkittävästi kalliimpi valmistaa kuin zen3.
Itse asiassa, zen3sta pystyisi todennäköisesti valmistamaan piilastun, joka sisältäisi 16 megaa L3-kakkua, ja olisi normaaleilla työpöytäworkloadeilla ja peleillä keskimäärin sekä nopeampi että halvempi kuin zen2(matisse).
Mutta joo, ainakin löytyy mielikuvitusta perusteluihin, joilla yritetään perustella älyttömiä huhuja, jotka halutaan uskoa
n. 2.3% boost pelkkiin turbokelloihin kolmella "uudella" mallilla. Onpa on hirveän suuri ja merkittävä refreshi.
Mitä ihmettä sä nyt selität? Inteliä ei ole lyöty, vaan markkinaosuudet on edelleen selvästi alle 50% kaikissa tuotesegmenteissä. AMD:lla ei ole varaa rullailla laakereillaan ja olla tuomatta kilpailukykyisempiä tuotteita markkinoille.
AMD:n kevään hinnanalennukset olivat alennuskampanja, ei pysyvä hinnanlasku.Taisi tuo 3900x hinnanalennus jäädä vain jenkkien iloksi?
DIY ei ole tuotesegmentti. Ne on serveri, hedt, dt ja läppärit. Yhdessäkään noista ne ei ole lähellekkään 50% markkinaosuutta.Ei ole selvästi alle 50% kaikissa segmenteissä. DIY segmentissä AMD moppaa Intelillä lattiaa. Ja kyllä, tiedän varsin hyvin että DIY on vain pisara koko kuvassa.
Se varmaan riippuu millä prosessissa Zen 3 valmistetaan. N7+ eli EUV on käsittääkseni ihan täysin erillinen prosessi jolla ei ole mitään tekemistä N7 ja N7P:n kanssa. Jos Zen 3 vamistetaan sillä kun on ehkä aikoinaan siihen lukittu niin se ei välttämättä ole yhtään halvempi, voi olla jopa kalliimpi.
Joku syyhän sille on että TSMC on N6 noden tuonut myös jonka luokittelee N7 perheeseen kaikkine suunnittelu sääntö yhteensopivuuksineen, jota N7+ ei siis tarjoa.
Mutta etkös sinä ole moneen kertaan kertonut kuinka AMD on sellainen kyläsepän paja että niillä ei ole resursseja suunnitella useampaa piiriä?
Mielestäni AMD:n kannattaisi tuoda dekstop puolelle max 8-coren monoliittinen piiri mutta se on vain haaveilua, tuskin tulee tapahtumaan.
Mieluummin omaan mielikuvitusta kuin tuollaisen jäykän asenteen kuin olisi rautakangen niellyt. Spekulaatio ketjussa ei käsittääkseni ole väärin spekuloida asioilla ilman että liputtaa ISOLLA BOLDILLA ETTÄ TÄMÄ ON VAIN SPEKULAATIOTA?
Niin merkittävä kuitenkin AMD:n mielestä että sellainen kannatti julkaista. Itse en näe oikein mitään järkeä koko refreshissä. Eihän se toki varmaan kuluja juurikaan tuo kun ei tuohon juurikaan mainoskuluja uppoa.
Tätä argumenttia tosin jonkin verran syö se, että RDNA(1) on ollut aina pelkkä 7nm roadmapeissa ja se on jo valmiiksi N7P:llä.Oleellinen sana on jos. Kummallakaan meistä ei ole mitään faktatietoa siitä, kummalla "7nm" prosessilla se tulee. Se, miten AMDn roadmapeistä poistettiin "+"-merkki sen jälkeen kun TSMC alkoi tuota plus-merkkiä käyttää tuosta EUV-prosessista vihjaisi siihen suuntaan, että se tulee todennäköisemmin N7P:llä kuin 7+:lla.
DIY ei ole tuotesegmentti. Ne on serveri, hedt, dt ja läppärit. Yhdessäkään noista ne ei ole lähellekkään 50% markkinaosuutta.
Im confused why people are so confused about AMD's server sales. AMD and lisa have been VAGUE as shiiiiiiiit about this since EPYC 1's launch. Anyone with a halfway decent model should be able to figure out a few things by now . . . the first is that AMD's ASPs for server CPUs are about 1/2 to 1/4 what intel's are. Meaning AMD's ASPs for chips are not $1500 per chip (as intels likely are). but are closer to $350 to $450. This should be painfully obvious to anyone paying attention to margin and revenue. these numbers actually get you pretty close to Su's market share claims.
Margins on server producst are indeed close to 55 to 65% which is great margins for AMD. You just have to remember that most of AMD's margins are far lower, and that we are not going to see bigger margins until AMD gets really massive adoption (around 20-40%) and has a moat built up around their EPYC lineup. Anyone who was expecting 70-80% margin . . . well that dream should have sailed a LOOOOONG time ago. One of the reasons cloud is going with AMD is because they are CHEAAAAP!!! this is a huge selling point and will continue to be a huge selling point until at least after milan launches (likely will persist until EPYC 4 launches assumingn AMD can keep their lead).
Also investors do not seem to understand product cycles. products cycles take a long time to peak. EPYC 1 took 6 quarters before it got any kind of substantial gains. Rome was only released recently. Most server gains made this quarter ER are likely still EPYC 1 ramps (which launched 2.5 years ago now). EPYC 2 growth will likely overtake EPYC 1 in the next few quarters. We can expect a very slight margin expansion and a slight uptick in revenue increases (which is about ~75m per quarter now).
I don't blame anyone for being frustrated by Lisa Su's comments. But if you haven't learned by now how to parse them . . . i feel like that is your shortcomings as an investor. She has been remarkably consistent in how opaque and unhelpful her statements are.
AMD has to build up an ecosystem around their products and build up this market. They are not a "drop-in" replacement for intel as many believe. I'd look to Nvidia's datacenter growth as a guide to how AMD's market share in DC will grow, rather than assuming one day we will all wake up and magically AMD will own all of Intel's market share.