Yksi käytännön tilanne viimeisen muutaman vuoden ajalta tulee mieleen missä massiivisesta siirtonopeudesta on ollut itselle iloa. Eli aiemmin minulla oli vain yksi ssd-levy koneessa jolla sitten sijaitsi sekä käyttöjärjestelmä että steam-kirjasto. Levyn alkaessa täyttyä ostin toiseenkin slottiin m.2-levyn ja siirsin sitten 500 gigatavun kokoisen kirjaston sinne. Aika harvoin tällaista joutuu kyllä tekemään.
Ja tuossakin kerran muutamassa vuodessa ilmenneessä tarpeessa 500 Gt:n siirto olisi ketjussa mollatun "hitaan" väylän (PCIe4 x4) puolesta hoitunut noin yhdessä minuutissa. Sopiva lyhyen taukojumpan kesto. En tiedä millaista silppua Steam-kirjastosi sisälsi, mutta uskoisin hommaan kuluneen useammankin minuutin, koska hakuajat.
Puhuttiin myös väylän riittävyydestä, kun samaa konetta käyttää pitkään, eli vaikkapa yli 8 vuotta. Silloin voisi ajatella 500 Gt levyn kaveriksi Sata III -väylää. Väylän puolesta koko levyn siirto kestää 14 min. Suunnilleen isompi taukojumppa, eli ei paha kerran muutamassa vuodessa.
Nyt tuli mieleen, että väylähän on nopeutunut selvästi enemmän kuin mitä väylästä kaiken irti ottavien levyjen kapasiteetti on kasvanut.
Tuollaisia 500 Gt:n SSD:tä liitettiin Sata III:lla, eli teoriassa 600 Mt/s -> koko levy alle 14 min, kuten yllä jo totesin.
Nykyään järkevän hintainen nopea levy on enintään 2 Tt:a. Sen siirtäminen kestäisi PCIe4 x4:llä vain reilut 4 minuuttia.
Toisaalta PCIe4 x4:n taival taisi alkaa vasta alle 3 v sitten. Eiköhän siihen ehditä tulevina vuosina iskeä 8 Tt:n tikkuja kiinni, jolloin koko siirto kestää 17 minuuttia.
Minulla oli 2008 vuoden rautaa ykköskoneena vielä 2020 käytössä. Väylä oli Sata II ja koneessa oli nopeina levyinä Intelin ja Samsungin 120-500 Gt:n SSD:eitä kiinni. Testiohjelmien mukaan nopeus oli 280 Mt/s. Nopeammalla väylällä levyt olisivat kulkeneet tuplavauhtia. Käytännön nopeus oli kuitenkin hyvä, enkä huomannut tavallisessa käytössä hitautta verrattuna isän parempiväyläiseen koneeseen.
USB2 jäi aivan liian hitaaksi kamerahommissa, 50 s/Gt. Hommasin noin 25 eurolla USB3 PCIe -lisäkortin, jolloin kortinlukijan kautta liikahtivat loppuvuosina jopa järjestelmäkameran RAW-kuvat ja 4K-videot riittävän nopeasti koneelle, noin 11 s/Gt.
Jo tuota ennen olin hommannut ensimmäiseksi lisäkortiksi äänikortin, jotta sain 5.1-monikanavaäänet optisena vahvistimelle, kun pelasin videotykillä.
Kolmas ja viimeinen lisäkortti oli PCIe wifi AC.
Väylät ja liitännät eivät minun käytössä tulleet rajoitteeksi, vaikka käytin konetta peräti 12 v 5 kk ykköskoneena. En usko, että edes antiikkinen PCIe 1.1 x16 hidasti (ainakaan merkittävästi) menoa, koska GTX 1050 Ti ja museoneliytiminen. Ainoat käyttöä loppuvaiheessa hankaloittavat asiat olivat liian hidas suoritin (4 * 3,7 GHz X5470) ja ahdistava muistimäärä (8 Gt DDR2-800). Peleissä piti kokeilla asetukset läpi, jotta sai tasaisen 60 fps. Videoeditointi oli takkuista. Pakkaaminen hyvällä laadulla kesti monta kertaa videon keston verran. Photarin ja Lightroomin liukusäätimien käyttö oli hidasta, koska muutokset näkyivät kuvassa vasta sekunnin tai jopa parin viiveellä.
Tilalle tuli 1 v 2 kk sitten 5900X ja 64 Gt, joilla on tarkoitus mennä 11/2030 asti. Joutunen hommaamaan jossain vaiheessa USB4-lisäkortin. Wifin otin emolle integroituna ja emolta lähtee äänet optisena.