Tässä olisi erään japanilaisen sivuston lämpökamerakuvia uusista emolevyistä:
Imgur
Tuota jo aikaisemminkin ihmettelin ja arvuuttelin, että kuinka kuumana tuo MSI:n Carbon käy käytännössä.
Jos pitäisi arvata niin kuvassa on ajeltu 8 x 4,3 GHz kelloilla ja liekö VRM:n taajuudetkin tapissa?
Joku revikkassa käytetty yksilö ainakin kellottui hyvin, mutta eihän tuo missään nimessä tule kestämään 24/7-käytössä primeä vastaavaa kuormaa.
Minua ei kiinnosta kuin konkkien lämpö (Korreloi toki aika tarkkasti muiden komponenttien lämpöihin, koska niistä se lämpö on peräisinkin.) ja pikaiseen omasta lankusta IR:llä mittailtuna ei 2700X:n kuormalla vakiokelloilla näytä olevan käytännön ongelmaa.
Emo ei ole vielä lopullisessa kotelossa, joten en tiedä vielä miten se käyttäytyy paremmalla ilmanvaihdolla ja koppa kiinni ajeltuna. Mittailen tuon vielä lopullisessa kokoonpanossa riittävän tarkalla anturilla, jos jaksan eli en.
Saatan myös poistaa tuon VRM:n "takana" olevan muoviturhakkeen, mikäli se ei ole takuukriittisesti kiinnitetty.
Jos oletetaan, että tuossa käytetään "huonoimpia" 2000h/105C polymeereja, niin laskeskelin erittäin karkeasti konkille vähintään +10 vuoden elinkaarta vakiokelloilla ajaessa.
Tuossa siis oletuksena, että pelaan tauotta semiraskasta peliä 24/7 +10 vuotta. Varmuuskertoimena on käytetty arvotun tuntimäärän jakamista kahdella. Käytännössä koneeni miltei idlaa valtaosan elinkaarestaan.
Capacitor Life Calculators | Electrolytic | Film | Ceramic | Illinois Capacitor
En ole edelleenkään onnistunut selvittämään, että minkä valmistajan tekeleitä nuo uusimman sukupolven "dark capit" ovat, mutta olettaisin, ettei niitä tässäkään tapauksessa ajella muidenkaan parametrien osalta äärirajoilla.
Tuon emonörtin testien perusteella voinee myös sanoa, ettei lankun VRM ole todellakaan kaikista huonoimmasta päästä tuossa hintaluokassa. (Lankkuahan sai jokin aika sitten 15x eurolla.)
Jossain revikassa tuo lankku oli virtapiheimmästä päästä, mikä myös osittain viittaa siihen, ettei VRM ole ihan kaikista kusisinta kuraa. Esim. Taichilla pärjäisi toki monessa tapauksessa ilman VRM-jäähyjäkin astetta järeämmän toteutuksen takia, mutta onhan se hieman kalliimpikin.
Lopputulemana voin ainakin itse päätellä, että lämpökamerakuvasta voi äkkiseltään saada hieman väärän käsityksen käytännön lämpötiloista ja ns. laadusta, mikäli ei harrasta tuon valmiiksi kellotetun kiven tappiin kellottamista passiivijäähyllä.
Näillä näkymin siis kelpuuttanen kyseisen lankun omaan ykkösromuuni. Tulihan sitä pari kuukautta arvottuakin, että mihinkä paskaan sitä rahansa tuhlaa, mutta toistaiseksi vaikuttaa ihan toimivalta kompromissilankulta.