Eipä siinä sitten juurikaan ole eroa. Vähän nopeampaa väylää siellä täällä, jonka hyödyt riippuu siitä mitä vehkeitä laittaa kiinni.
Kaikki B450 eivät tue 5000-sarjan prossuja.
Tästä olen erimieltä.
Virransyöttö on parempi, mutta en puhu siitä, kun en oikein voi kuittalematta ja on huomautus alla. Sanotaan nyt vaan, että hyvä virransyöttö on niinkuin se asia, joka vaikuttaa eniten päivitettävyyteen, ts. toiselle vertailun lankuista en lähtisi päivittelemään 5800X/5900X..
Ja sitten otetaan kaksi emolevyä:
Tekniset tiedot : Prosessorituki : AMD AM4-kanta Tukee 1., 2. ja 3. sukupolven AMD Ryzen / Ryzen with Radeon Vega Graphics ja 2. sukupolven AMD Ryzen with Radeon Graphics / Athlon with Rad
www.jimms.fi
Tekniset tiedot : Prosessorituki : Tukee 3. sukupolven AMD Ryzen -prosessoreja ja tulevia AMD Ryzen -prosessoreja BIOS-päivityksellä AM4 -kanta Piiris
www.jimms.fi
Tämä on vaan ns. hyvä esimerkki, otin emolevyt sattumanvaraisesti, kun olen ostanut MSI:n B550:n (ei tuo malli, mutta sama VRM) ja tutustunut siihen, niin siitä on hyvä lähteä. Tosin en puhu nyt VRM:stä, sattuneista syistä, mutta hihavakiona tuossa uudessa MSI:ssä on 2x parempi täysin Stetson-Harrison skaalalla. Tarvitsin vain luvun kuvastamaan sitä eroa, ja se on nyt 2x. Tässä oli kaikki virransyötöstä, ei jumiteta tähän..
Kumpi on siistimpi ja kalliimman näköinen? Nyt jokainen saa suorittaa oman esteettisen vertailun. Mutta mustanruskea (tai Noctuan ruskea) ei ole kovin kaunista ollut ikinä. Vain toinen on mielestäni semmoinen, että voisin ostaa ihan ulkonäön perusteella.
Sitten:
Muistipaikkojen määrä: sama.
SATA-paikkojen määrä: sama.
M.2-paikkojen määrä: B550:ssä on yksi enemmän.
PCI-express-paikkojen määrä: B550:ssä on kaksi pientä liitintä vähemmän. En haluaisi olla puolueellinen, mutta kellään ei ole 6x 1 paikan korttia, ei vaan ole..
USB-liittimet etupaneeliin: B450:ssä on 1x USB3. B550:ssä on 2x USB3 ja 1x USB-C. Ja tässäkin minulla on käytännössä yhdessä koneessa USB-C pimeänä edessä, vaikka olisi sille adapteri, kun MSI sanoo, että 1x USB3 riittää..
USB-liittimet takapaneeliin: Näitä on enemmän B550 ja USB-C on mukana.
Näytönohjainliittimet: tämä ei koske 95% tästä porukasta, niin ei..
RGB-liitimet: B450 pelkästään yksivärinen, B550:ssä lisäksi ARGB x2..
Verkkopiiri: sama.
Äänipiiri: sama. (suunnilleen)
BIOS-Flashback voisi mainita, mutta MSI:n tapauksessa ei kannata puhua siitä enempää.
Jos unohdetaan VRM, niin nuo muutkin omaisuudet on mielestäni parinkympin arvoisia, vaikka nyt ovatkin mielestäsi pieniä.
--
Sitten toisena asiana, minulla on täällä jossain MSI B450 Gaming Pro Carbon. Väitän nyt tässä keskustelun vuoksi, että se on
paras B450-emolevy. Saa väittää vastaan
Uusi MSI B550 Gaming Carbon ei ole todellakaan paras emolevy, eikä edes MSI:n oman valikoiman paras. B550 menee paljon ylemmäs ja B550 saa laadukkaita , yli 300€ emolevyjä. Kun ne B450:t oli se "satasen vaihtoehto", B550 saa kaikisssa hintaluokissa.
--
Tietenkin, edelleen, jos ostaa Ryzen 3600:n/3500x:n ja siihen alle satasen B450:n, niin koko setin voi pistää vaihtoon myöhemmin ja ei tarvitse miettiä näitä emolevyasioita.
..tai voi vaan ostaa sen AMD:n todennäköisesti viimeisen (ihan oma veikkaus, en ota mitään vastuuta) AM4-peruspiirisarjan ja ajella sillä kannan eliniän loppumiseen saakka.