Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi (hitto mikä nimihirviö) saapui Mindfactorysta. Otin tosiaan tähän heidän suolaisen hintaisen BIOS-päivitysoption, jotta ei tarvisi säätää ja myydä/vaihtaa/palauttaa jotain halpaa Zen 1 prosessoria. Varsinkin, kun tän emon kanssa olisi tarvinnut vielä Windowsissa ajaa joku firmware-päivitystyökalu joten Win10 olisi saanut asentaa pariin otteeseen (noh, oikeasti se olisi varmaan toiminut kerrallakin). Paketissa tuli sertifikaatti jossa kerrottiin mistä BIOS versiosta mihin päivitettiin, tässä tapauksessa ikivanhasta F8 -> uusin F42a (1.0.0.3 ABB).
3700X lähti toimimaan heittämällä. Ekassa bootissa kesti jonkun aikaa, kun emolevy arpoi juttuja. Arvostan tästä lähin emon diagnostiikka-näytön olemassaoloa ja sen kryptisia koodeja. Muuten ei olisi tiennyt, että mitään edes tapahtuu. Myöhemmät bootit ovat olleet vähintään yhtä nopeita kuin aiemmalla 6600K/Z170 koneellani.
Gigabyten BIOS on wanhanaikainen eli ei pyöri täydellä resolla tai ole kauhean fiksusti hiiriklikkailtava. Se ei haittaa, mielestäni useimmat asetukset siinä ovat järkevissä paikoissa ja näppis nyt on muutenkin paras työkalu tuon käyttöön. Tuulettimien hallintaa Gigabyte on parantanut heittämällä sitten takavuosien Z77X:n. Löytyy kurvit, hysteresis ja myös joka tuulettimen voi säätää käyttämään eri lämpösensoria. Ainoa puute tuossa osastossa on, että pitää tavata manuaalia muistaakseen mikä tuuletin on mikäkin. Ne meinaan eivät ole emolla sijoiteltu täysin loogisiksi ryhmiksi nimien puolesta.
Heitin XMP:n päälle, CSM pois, RGB helvettiin ja pari muuta pikkuviilausta, mutta enimmäkseen vakioasetuksilla. Windowsin ja softien asentelun jälkeen testailin vähän pelejä ja sen jälkeen vaihdoin muistitaajuuden BIOS:ta 3200 MHz -> 3600 MHz. Toimi heittämällä, seuraavaksi voisi viilata ajoituksia. Muutenkin tuntuu toimivan vallan mainiosti. Thermalright Macho Directilla lämmöt huitelevat about 40 idlena Ryzen Masterin mukaan näin keskellä päivää, eli n. 8 astetta korkeammat kuin 6600K:lla. En tiedä onko tuo hyvä tulos vai ei. En ole vielä load-lämpöjä seurannut ja pitäisi tuulettimien kierroksia vielä säätää äänen vs jäähdytyksen puolesta.
Jos jotain miinusta pitää tästä emosta sanoa, niin eka M.2 paikka on sijoitettu ihan näyttiksen PCIe-liittimen viereen. Vaikka siinä on heatsink päällä, varmasti tuo näyttiksen lämpö hieman vaikuttaa. Toisen M.2 paikan vikana taas on, että se on vain PCIe 2.0 x4/x2, ellei sekä tuotetiedoissa että manuaalissa ole painovirhe. Tämän paikan käyttö disabloi vain alimman PCIe X4 liittimen.