Airfryerit - Fritti ilman rasvaa.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ddude
  • Aloitettu Aloitettu
Siis laitetaanko siihen induktio-levylle joku kattila-tyyppinen ratkaisu vai miten tämä toimii?
Oli ehkä vähän huonosti muotoiltu kysymys.

Uunissa on airfry toiminto, laitetaan safkat ritilän päälle keskitasolle ja alimmalle tasolle pelli johon rasva tippuu.
 
Paljonkohan vähemmän virtaa tällanen isompikin (Philips XL) kokoinen Airfryer vie sähköä kuin perinteinen uuni / levy? Ruokakin tulee usein nopeemmin.
 
Liesi on yleensä 2-vaiheinen. Eli maksimi ottoteho on noin 7kw.
Uunit on yleensä 1-vaiheessa eli max 3,6kw.
 
Pitää huomioida säästölaskelmissa myös itse airfryerin hinta. Harvemmin kuuluu keittiön vakiovarustukseen.
 
Ja nuo yllä olevat maksimiottotehot kirjasin sen takia, että vähän kyseenalaistan Vattenfallin faktoja. Jos maksimi ottoteho on 3,6kw niin uuni ei millään voi viedä 0,2 tunnissa 2kwh.
 
Princessin uunimalli tuli ostettua pari kuukautta takaperin, 120€ ilman postikuluja.

Kyllähän tuo nyt ainakin parin kuukauden kokemuksella on paljon parempi kuin perus pönttömalli.

Omat kokemukset:

- ikkunasta näkee mitä siellä tapahtuu
- nuo 3 tasoa ovat kätevät
- pyörivä ranskiskori on plussaa
- korvaa käytännössä perus uunin meidän 2 hengen taloudessa, nopeampi, helpompi ja energiatehokkaampi.
- tämän airfryerin tasot on helpompi pestä pesukoneessa.
- yleensäkin tämän siivous on helpompaa kuin pönttömallin.
- lämpimien voileipien, sämpylöiden ja patonkien teko onnistuu tällä paremmin.

Tällä tulee tehtyä ateriat ja herkkumuffinsit jatkossakin ilman kömpelöä uunia. :tup:
 
AirFryer hankinta kiinnostaisi ja Philipsin laitteita katselin. Huomasin, että näistä on aika monta erilaista versiota ja tuntuu olevan työmaa vertailla, että mitä eroja näissä oikeasti on (muu kuin tilavuus).
 

Kokemuksia? Arvostelujen mukaan soiva peli mutta miten lie? Onko 3,5L tilavuus liian pieni kahdelle?
 
AirFryer hankinta kiinnostaisi ja Philipsin laitteita katselin. Huomasin, että näistä on aika monta erilaista versiota ja tuntuu olevan työmaa vertailla, että mitä eroja näissä oikeasti on (muu kuin tilavuus).

Näin amatöörinä vastaan että tilavuus ja teho.
Tuossa Xxl kalliimmassa mallissa oli vissiin se älytoiminto tms (?).
Meidän kahden henkilön taloudessa on ollut vajaa pari kuukautta käytössä XL malli jonka avokki oli jostain alennuksesta hankkinut,ensin olin hiukan sillä asenteella että turhake,mutta nyt hyrissyt jokapäivä käytössä ja ainoa mitä kaipaisin olisi tila,eli jos olisin ollut päättämässä ostosta olisin ehdottomasti satsannut Xxl malliin,siihen halvempaan koska en ole kokenut tarpeelliseksi mitään muuta.
 

Kokemuksia? Arvostelujen mukaan soiva peli mutta miten lie? Onko 3,5L tilavuus liian pieni kahdelle?
Missään ei kerrota paljonko tuon laitteen teho on. Veikkaan että melkoinen mopo tuohon hintaan.
 
Missään ei kerrota paljonko tuon laitteen teho on. Veikkaan että melkoinen mopo tuohon hintaan.

"Ströme Hot Air Fryer - kiertoilmakypsentimen liitäntäteho: 220 - 240 V AC 50/60 Hz 1500 W"

löytyy kysymyksistä. sekä manuaalista johon on linkki sivulla. meni melkein 10 sekuntia löytää molemmat.

Screenshot_2022-12-19-15-58-13-47_58f827c9f8cd1dffd850cad9571f3f22.jpg
 
"Ströme Hot Air Fryer - kiertoilmakypsentimen liitäntäteho: 220 - 240 V AC 50/60 Hz 1500 W"

löytyy kysymyksistä. sekä manuaalista johon on linkki sivulla. meni melkein 10 sekuntia löytää molemmat.

Screenshot_2022-12-19-15-58-13-47_58f827c9f8cd1dffd850cad9571f3f22.jpg
Varmasti näinkin, mutta itse olettaisin että laitteet tärkein tieto olisi suoraan teknisissä tiedoissa eikä metsästää erikseen.
Ja kyllä, 1500w on mopo.
 
Varmasti näinkin, mutta itse olettaisin että laitteet tärkein tieto olisi suoraan teknisissä tiedoissa eikä metsästää erikseen.
Ja kyllä, 1500w on mopo.

sitten ei kannata sanoa että "Missään ei kerrota paljonko tuon laitteen teho on." vaan vaikka että teknisissä tiedoissa ei lue tehoa tms.

mutta tehokkaimmat xxl mallit taitaa olla sen 2250W, koon mukaan taitaa teho mennä.
 

Kokemuksia? Arvostelujen mukaan soiva peli mutta miten lie? Onko 3,5L tilavuus liian pieni kahdelle?

Kaks vuotta ollut ajossa tämmöinen, työpaikalta saatu palkinnoksi ja lähes päivittäisessä käytössä on. Kahden hengen taloudessa riittänyt juuri ja juuri, kun käytännössä aina kokataan alusta asti ruoka niin lounaaksi kuin päivälliseksi, mahtuu tuohon kyllä kokonainen kana sisään.. Nopeampi tuolla on valmistaa kuin perinteisellä uunilla, eikä kokemusta ole muista airfryereista. Kosketusnäppäimistä taustavalo osittain pimentyi alle vuodessa ja mitään kuittia tai muutakaan tuolle ei ole, niin on täytynyt oppia elämään asian kanssa. Tällä hetkellä odotellaan lopullista hajoamista, jotta pääsee ostamaan paremman. Sanoisin, että aika hyvä hinta/laatusuhde ja edullinen kokeilla tuleeko lopulta laitetta käytettyä vai jääkö pöydälle pölyttymään.
 
Paljonkohan vähemmän virtaa tällanen isompikin (Philips XL) kokoinen Airfryer vie sähköä kuin perinteinen uuni / levy? Ruokakin tulee usein nopeemmin.
Electrolux Explore 6 Air Fryer vei mittarilla mitattuna n. 1450W kun oli lämmöt 175C. Ohjekirjassa luki että Teho: 1800W eli hörppää enemmän jos lisää lämpöä, menee 200C asti.
 
Ainakin Cosori puhaltaa todella kuumaa ilmaa ulos jatkuvasti. Eli tästä voisi miettiä että pidemmässä käytössä airfryeri veisi jopa enemmän kuin uuni? Uunin lämmitys vie enemmän, mutta lämmön ylläpito mutulla ei koska uunista kiertoilmalla puhisee pieni lehmän hönkäsy. Airfryeri taas huutaa ja puhaltaa taaksepäin tulikuuma ilmaa.
 
Ainakin Cosori puhaltaa todella kuumaa ilmaa ulos jatkuvasti. Eli tästä voisi miettiä että pidemmässä käytössä airfryeri veisi jopa enemmän kuin uuni? Uunin lämmitys vie enemmän, mutta lämmön ylläpito mutulla ei koska uunista kiertoilmalla puhisee pieni lehmän hönkäsy. Airfryeri taas huutaa ja puhaltaa taaksepäin tulikuuma ilmaa.
Otetaan esimerkiksi vaikkapa tämä: 600 SurroundCook Perinteinen Puhdistus Erillisuuni | Electrolux (irtoaa Gigantilta esmes 299€)
  • Energialuokka: A
  • Energiankulutus normaalikäytössä (kWh): 0.93
  • Energiankulutus kiertoilmalla (kWh): 0.81
  • Liitäntäteho (W): 2790
200 asteiseksi lämmittämiseen mennee about 10-15min , siihen päälle kypsymisaika.

Airfryeri tekee homman puolessa ajassa? Aika selkeää kumpi voittaa...
 
Otetaan esimerkiksi vaikkapa tämä: 600 SurroundCook Perinteinen Puhdistus Erillisuuni | Electrolux (irtoaa Gigantilta esmes 299€)
  • Energialuokka: A
  • Energiankulutus normaalikäytössä (kWh): 0.93
  • Energiankulutus kiertoilmalla (kWh): 0.81
  • Liitäntäteho (W): 2790
200 asteiseksi lämmittämiseen mennee about 10-15min , siihen päälle kypsymisaika.

Airfryeri tekee homman puolessa ajassa? Aika selkeää kumpi voittaa...
Sitä tarkoitinkin, eli airfryer pitkässä käytössä vie mutulla enemmän, koska vuotaa lämpöä pihalle enemmän. Meillä ainakin cosorin pre-heat on 5min, joten aika pientä on säästö jos uuni vie 5min kauemmin. Airfryeri löytyy ja näillä sähkön hinnoilla kaikki vähennys on säästöä niin kyllä mulle kelpaa vähänkin pienempi kulutus. Mutta haen tässä takaa sitä että ei nyt joku onnistu kuvittelemaan että sähkön säästö oikeasti näkyisi isona sähkölaskulla kun hankkii 300e Philipsin. Jos nyt 100wh / käyttö säästät ja sähkö olisi todella kallista, esim 60c/kwh niin per käyttökerta säästät 6c. Päissään laskemalla, tekeekö se nyt sitten 5000 käyttökertaa että philipsin hankintahinta on kuoletettu? Loistava sijoitus! :p
 
Otetaan esimerkiksi vaikkapa tämä: 600 SurroundCook Perinteinen Puhdistus Erillisuuni | Electrolux (irtoaa Gigantilta esmes 299€)
  • Energialuokka: A
  • Energiankulutus normaalikäytössä (kWh): 0.93
  • Energiankulutus kiertoilmalla (kWh): 0.81
  • Liitäntäteho (W): 2790
200 asteiseksi lämmittämiseen mennee about 10-15min , siihen päälle kypsymisaika.

Airfryeri tekee homman puolessa ajassa? Aika selkeää kumpi voittaa...
Mulla on Electrolux lki66440nw induktioliesi. Ei tarvi erikseen lämmitellä, airfryer toiminnolla uuni 200 asteeseen ja samantein safkat uuniin. Esim 4kpl atrian käristettä valmistuu noin 20 minuutissa.
 
Mitäs mieltä. Riittääkö tuollainen 4 litraisella korilla oleva airfryer kahden hengen talouteen?
 
Tässä parin hengen taloudessa on alettu miettimään airfryeriä.

Tältä bongasin sitten nämä "uunimaiset" airfryerit ja vähän vaikuttaisi olevan fiksumpi kuin tuommoinen korimallinen. Vai onko?
Hauskuutena tässä olisi nyt se että taloudessa on lihansyöjä ja sitten kasvisruokavalion omaava. Sillä mietin myös tuota uunimaista versiota. Niin ei pääsisi "kontaminaatiota" tulemaan.

Bongasin myös suosituksen tähän malliin Princess Aerofryer Oven -kiertoilmakypsennin/miniuuni 139,99
joka on Powerissa muuten aika reippaasti kalliimpi PRINCESS 182065 AIRFRYER-UUNI - Power.fi
Taisi ehkä tuolla aiemmin @Ylimaisteri airfryeri olevan tuo sama ehkä jopa?

Lisätty: Verkkiksessä oli tarjouksessa tämmöinenkin Ströme Multi Air Fryer - kiertoilmakypsennin 99,00

Mitä muita fiksuja vaihtoehtoja olisi jos hintaluokka about tuota? Näkyy saavan 60e hintaluokassakin korimallia mutta tässä nyt ei haluaisia ehkä liian pientäkään ostaa...
Ajatus tietty säästää sähköä vs. uunin käyttö.
 
Viimeksi muokattu:
Muutaman viikon airfryer kokemuksella kyllä lähtisin vähän ihmettelemään että mikä ero on uuni mallisella airfryerillä ja ihan perinteisellä uunilla? Säästöhän tulee siitä että airfryer on pienempi = vähemmän lämmitystarvetta.
Eli onko noissa uunimallisissa nyt sitten jotain mullistavaa versus perus uuni (josta vaikka löytyy air fryer toiminto)?

Oma fiilis korimallisesta Cosorista on se, että Amazonin noin 100e hinta on ihan ok. 300e en kyllä maksaisi jos taloudessa on jo hyvä uuni.
Suurin etu on helppo puhdistus. Toinen on se että tolla pienen harjoittelun jälkeen muksutkin voi polttaa ruokaa. Eli kun opettaa miten kori otetaan ulos ja mihin se laitetaan jäähtymään niin riski polttaa itsensä on paljon pienempi kuin normi uunin kanssa.
 
Mietin tässä kanssa myös että saisikohan tuolla mikroa jopa korvattua. Ruoan lämmittämisessä.
 
Muutaman viikon airfryer kokemuksella kyllä lähtisin vähän ihmettelemään että mikä ero on uuni mallisella airfryerillä ja ihan perinteisellä uunilla? Säästöhän tulee siitä että airfryer on pienempi = vähemmän lämmitystarvetta.
Eli onko noissa uunimallisissa nyt sitten jotain mullistavaa versus perus uuni (josta vaikka löytyy air fryer toiminto)?

Oma fiilis korimallisesta Cosorista on se, että Amazonin noin 100e hinta on ihan ok. 300e en kyllä maksaisi jos taloudessa on jo hyvä uuni.
Suurin etu on helppo puhdistus. Toinen on se että tolla pienen harjoittelun jälkeen muksutkin voi polttaa ruokaa. Eli kun opettaa miten kori otetaan ulos ja mihin se laitetaan jäähtymään niin riski polttaa itsensä on paljon pienempi kuin normi uunin kanssa.
Itselläkin vähän sellainen käsitys, että uunimalliset airfryerit ovat lähempänä tavallista kiertoilmauunia. Puhallus ei ole niin voimakas jne. Korostettakoon kuitenkin, että tämä perustuu vahvasti mutuun ja muualta lukemaani. Itsellä Philipsin XXL ja muista vehkeistä ei kokemusta. Joku uunimallisen vehkeen omistaja voisi kertoa kokemuksia. Lähteekö niissä esimerkiksi juustosiivut lentelemään leivän päältä, kuten tapahtuu philipsin tornadon voimalla puhaltavassa airfryerissä?
 
Muutaman viikon airfryer kokemuksella kyllä lähtisin vähän ihmettelemään että mikä ero on uuni mallisella airfryerillä ja ihan perinteisellä uunilla? Säästöhän tulee siitä että airfryer on pienempi = vähemmän lämmitystarvetta.
Noi uunimalliset airfryerithan on samankokoisia kuin korimalliset, muoto vain eri.

Mietin tässä kanssa myös että saisikohan tuolla mikroa jopa korvattua. Ruoan lämmittämisessä.
Sama homma täällä, tosi paljon vähentynyt mikron käyttö. Airfryerilla saa helposti krispimmän ja paremman maun, tietenkin riippuu ruoasta.
En osaa noista uunimallisista sanoa mutta hyvä muistaa että toiset airfryerit ovat tehokkaampia kuin toiset. Itse päädyin Philipsin XXL:ään koon lisäksi koska se on todella tehokas ja nopea. Olen vertaillut vain kaverilta löytyvään OBH Nordicaan, jossa ruoan valmistus kesti selvästi pidempään jotta päästiin samaan lopputulokseen. Esimerkiksi ranskiksissa näkisin eron kun Philipsi pyörittää ilmaa todella tehokkaasti vs uunimallisessa ne olisi pellillä. Tai sitähän varten on tuo pyörivä kori, tsekkaa vaan onko se fiksu puhdistaa.
 
Ainakin Cosori puhaltaa todella kuumaa ilmaa ulos jatkuvasti. Eli tästä voisi miettiä että pidemmässä käytössä airfryeri veisi jopa enemmän kuin uuni? Uunin lämmitys vie enemmän, mutta lämmön ylläpito mutulla ei koska uunista kiertoilmalla puhisee pieni lehmän hönkäsy. Airfryeri taas huutaa ja puhaltaa taaksepäin tulikuuma ilmaa.
Mä luulen että tässä on juuri se airfryerin ja kiertoilmauunin oleellisin ero, mikä vaikuttaa paiston lopputulokseen.

Kiertoilmauuni:
  • Vastukset kaukana paistettavasta tuotteesta. Vähemmän "grillausefektiä"
  • Puhallus on "kevyt hönkäys"
  • Paistossa syntyneestä kosteudesta vain osa poistuu uunista, eli tuotteet "höyryttyvät"
Airfryer (korimallinen):
  • Suuri vastuskierukka suoraan paistettavan tuotteen päällä grillaa infrapunalla tuotetta
  • Puhallus on voimakas tornado, joka tunkee paistettavan tuotteen rakosista läpi
  • Paistossa syntynyt höyry ohjataan ulos koneesta, jolloin saavutetaan rapeampi lopputulos
Energiatehokkuuteen en ota kantaa, mutta mutuilisin, että lyhyissä paistoissa airfryer parempi ja pidemmissä paistoissa mahdollisesti kiertoilmauuni, ainakin jos tekee ison määrän kerralla.
 
Samaa kuin sahtimonni olen mutuillut ja tähän ketjuunkin runoillut jotain vastaavaa. Eli tämän täytyy olla tosi kun internetissä on.
 
Sain firmalta lahjaksi Electrolux Explore 6 airfryerin. Eka koeponnitus lähtee kohta kanalla ja lohkoperunoilla. Ei minkäänlaista kokemusta näistä vermeistä. Tässähän loma menee mukavasti lukiessa tämä ketju kokonaan ja googletellessa reseptejä.
 
Riippuu vähän mikron käytöstä mutta itsellä on mikron käyttö vähentynyt n.90%.
Vois kans mut ei jaksa kyl joka päivä monta kertaa tiskailla tota laitetta, vaikka tiskari sen peseekin. Toimiskohan tuolla joku leivinpaperin pala ruoan alla tjsp?

Parilalla kun teen lämpimiä leipiä niin kääräisen ne leivinpaperiin ja tuossa konseptissa ainakin toimii täydellisesti.
 
Vois kans mut ei jaksa kyl joka päivä monta kertaa tiskailla tota laitetta, vaikka tiskari sen peseekin. Toimiskohan tuolla joku leivinpaperin pala ruoan alla tjsp?

Parilalla kun teen lämpimiä leipiä niin kääräisen ne leivinpaperiin ja tuossa konseptissa ainakin toimii täydellisesti.

Eihän tuossa juuri tiskattavaa tule lämpimien leipien teossa, jos yhtään katsoo ettei juustot valu ritilälle. Kyllä jotkut noita leivinpapereitakin käyttää, mutta vaikuttavat jossain määrin paistotulokseen, kun estävät ilmankiertoa. Lisäksi ainakin teoriassa paloriski, kun paperi voi lentää vastuksiin. Itse lämmitin tortillalättyä missä juustoraastetta pinnalla ja sehän lensi ilmaan ja tarrasi vastuksiin oikein kunnolla. Oli tosi kiva jynssäillä palanutta juustoa vastuksista :D
 
Lisäksi ainakin teoriassa paloriski, kun paperi voi lentää vastuksiin.
Tämähän jo vaatisi ettei siellä airfryerissa ole mitään muuta kuin se paperi, kyllä se päälle laitettava sapuska pitää paperin paikallaan :D olen käyttänyt pari kertaa paperia jottei ruoka livistä ritilän rei'istä tai tartu kiinni
 
Muutaman viikon airfryer kokemuksella kyllä lähtisin vähän ihmettelemään että mikä ero on uuni mallisella airfryerillä ja ihan perinteisellä uunilla? Säästöhän tulee siitä että airfryer on pienempi = vähemmän lämmitystarvetta.
Itselläkin vähän sellainen käsitys, että uunimalliset airfryerit ovat lähempänä tavallista kiertoilmauunia. Puhallus ei ole niin voimakas jne

Mä jäin nyt tätä miettimään jonkin verran ja onko tätä joku testaillut täällä?

Ei oikein tule hullua hurskaammaksi, kun lukee FB:stä ja muualta Internetin syövereitä kokemuksia
 
Tämähän jo vaatisi ettei siellä airfryerissa ole mitään muuta kuin se paperi, kyllä se päälle laitettava sapuska pitää paperin paikallaan :D olen käyttänyt pari kertaa paperia jottei ruoka livistä ritilän rei'istä tai tartu kiinni
Ei välttämättä. Voin hyvinkin kuvitella, että esimerkiksi yksittäisen paahtoleivän alle laitettu paperi pääsee karkaamaan ja nousemaan vastuksiin. Ainakin philips xxl puhaltaa sen verran kovaa. Käyttöohjehan muistaakseni kieltää paperin käytön ehdottomasti.
 
Nyt on (vasta) kahden päivän vertailut ja siksi en nyt vielä laita sen ihmeemmin kommenttia esimerkiksi siitä miten kypsennystulokset tai ajat eroaa.
Vaan nyt keskityn ensi fiilikseen uunimallista, kun on kuukauden käyttänytjo pönttömallista.

Ja lyhyesti sanottuna tästä ei tule mairitteleva teksti. Ja tiedän jo valmiiksi, että uunimallien kannattajat vetää tästä herneen nenäänsä ja keksii miljoona puolustusta asialle. Ei tarvitse. Jokainen voi nauttia just siitä minkä kokee omaan käyttöönsä hyväksy. Itse en tän alun jälkeen voisi kuvitella että uunimalli olisi talouden ainut airfryer. Tohon rinnalle ehdottomasti jää.

Aloitetaan kuitenkin asiasta mikä ei liity malliin. Nimittäin ”käyttöliittymä”, sisältäen siis napit.
En aikaisemmin olisi voinut kuvitellakaan et tällä on lainkaan merkitystä.
Nimittäin philipsissä on tuo säätörulla. Saan sekunnin murto-osassa säädettyä lämmön ja ajan halutuksi. Mut keskityn nyt aikaan.
95% valmistuksesta on sellaista missä aika on joko 3-9min, tai sit mennään jo tosi isoihin 30-60min aikoihin. Säätörullasta tuon säätö tapahtuu sekunnissa aivan ongelmitta. Näin sen kuuluu olla. Kuin mikrosta vääntäisi ajan tai munakellosta. Tässä vaiheessa ihmettelette että niin…miten muutoinkaan. Näinhän se on aina?
Mutta kun ei. Princesissä on hipaisukytkimet. Siinä missä Philipsissä aika alkaa nollasta, tässä se alkaa oletuksena 15minuutista. Eli hipaisukytkimillä +- napeilla joko naputellaan se 10 kertaa et saat 5min, tai pidät pitkään pohjassa ja odotat että se on oikeassa.
Tää tuntuu tosi pieneltä asialta, mutta alko jo eilen ekojen testien aikana oikeasti ärsyttämään tuo. Ei se maata kaada, mutta huomaa eron kun laitteiden käytettävyyksiä suunnittelee yksi maailman isoimpia firmoja, tai joku muu.
Kaiken lisäksinuo muut napit on Philipsissä nappeja jotka tuntee selvästi. Princesissä ne hipaisukytkimet ottaa kosketuksen jo hieman ennen kuin sormi osuu siihen, jolloin tuntuma on vähän sinne päin. Välillä ottaa, välillä ei, välillä liikaa.


Sit päästään itse pönttö vs uuni.
Mulle koko Philips sai innostuksen ruoanlaittoon takaisin. Siitä puuttui kaikki ne elementit mitkä esimerkiksi tavallisessa uunissa ärsyttää. No luonnollisesti Princess tuo noi kaikki takaisin.

Aloitetaan nyt vaikka siitä, että tekisin ranskalaisia, kasviksia tai mitä vain. (Palaan princessin pyörivään koriin kohta)
- Pöntössä kaadat tavarat koriin ja sprayaat rasvaa vähän päälle, kori kiskoa pitkin laitteeseen. Puolivälissä vedät korin ulos, nostat kahvasta ilmaan, pieni ranneliike ja kaikki sekaisin ja kun lopulta kaikki on valmista, niin kori kiskoa pitkin ulos ja otat joko suoraan korista ruoan lautaselle, tai kippaat astiaan. Mahdolliset rasvat valuu sinne korin alla olevaan astiaan joka pistetään sit astianpesukoneeseen kun tarvii.

- Uunimallissa…Huoh. Tän takia en koskaan jaksanu ees normi uunin kanssa tehdä mitään, minkä sai esim pannulla tehtyä:
Ensin otat sellasen verkkomallisen ”uunipellin”. Ranut/kasvikset siihen, sprayaat vähän öljyä päälle -> öljy menee verkon läpi pöydälle tai missä sulla se onkaan.
Uunin pohjalla oltava uunin mukana tullut kiinteä pelti aina ”rasva-astiana”. Puoli välissä sekoitus. Sun täytyy aina ottaa patalappu käsiin, vetää ritilä ulos. No se luullu on niin pieni, että se on ensinnäkin aika hankalaa et parempi ottaa kokonaan ulos. Mut tekee kumminpäin vain, rasva tippuu verkon läpi uunin lasille/luukulle, koska luukku aukeaa alaspäin.
Lopulta kun on valmista, joudut taas patalapulla ottamaan sen ulos ja laittamaan…niin minne? Rasva valuu läpi, pakko kipata heti jonnekin koska et voi vain sieltä uunista ottaa pienen luukun vuoksi suoraankaan.


Toinen esimerkki. Lapset tykkää karjalanpiirakoista vaikka aamupalaksi.
- Pönttömallissa karjalanpiirakka (lihapiirakka, croisant, pizzan pala tai mitä vain) korin pohjalle, luukku kiinni, sekunnissa aika ja kone päälle. Kun valmista, kori taas kiskoa pitkin ulos ja käsillä/pihdeillä ruoka lautaselle. Pienetkin lapset onnistuu helposti.

- Testasin itse uunimallisessa karjalanpiirakkaa tänään aamulla. Ensinnäkin piti todella ylös laittaa, jotta ne otti väriä ja lämpesi kunnolla, mutta palaan näihin testattujen ruokien valmistustuloksiin myöhemmin.
Jokatapauksessa, kun otin piirakoita ulos patalapulla, niin ensinnäkään en meinannut saada patalapua sormien kera mahtumaan uuniin sinne ylätasolle ja poltin sormeni siinä jo. Ei siinä, tämä on näitä uunien huonoja puolia mitä ei käy pönttömallisissa. Mutta kun lopulta sain sen verkko”uunipellin” sieltä ulos, patalappu osui hieman karjalanpiirakkaan ja siitä irtosi sitä taikinakuorta ja tippui sen verkon läpi suoraan uunin saranan saumaan.
Taas tuli sellainen aaaargh fiilis hetkeksi. Tuo luukun sarana tulee olemaan aivan rasvassa ja roskassa hetken päästä, ei kiva. Philipsissä kaiken likaantuvan voi vain heittää astianpesukoneeseen.


Sit tuo pyörivä paistokori, esim ranskalaisille. Ideana loistava. Ei tarvi edes sitä yhtä Philipsissä sekunnin vievää nopeaa sekoitusta. Näppärää, eikö? No ei…
Miten…siis miten silmät kiinni insinöörit näitä suunnittelee? Tuo härveli tarvitsee käyttönsä mahdollistamiseksi _kaksi_ työkalua (periaatteessa kolmas on patalappu/kinnas).
Kun ranut on valmiita, otat eräänlaisella ”haarukalla” sen korin pois uunista. Eli sillä nostat korin akselista sen korin pois uunista.
Kun saat sen tuolla äärettömän epävarmalla ja huteralla systeemillä sieltä ulos, niin siihen koriin kiinnitetään todella typerällä puristus systeemillä kahva, jotta sulla ois mahdollisuus kaataa ruoka ulos sieltä korista. Kun olet saanut sen oikeaan kohtaan puristettua, käännät lukkosalvan eteen, jotta et purista kahvaa irti vahingossa. Siitä huolimatta se on todella hutera.
Noni, nyt sulla on korillinen ranuja ja kahva millä kaataa. Eikun kaatamaan eikö? No ei! Siellä korin toisessa päässä on luukku. Joka on metallisella aivan hävyttömän tiukalla puristusmekanismilla kiinni. Eli 200 asteinen metslliklipsi joka pitäis puristaa ja vääntää auki…kiva, millä? Patalapulla ja kintaalla se oli todella hankalaa ainakin. Tän jälkeen pääset kippaamaan ranut ulos.

Tuo oli niin typerä systeemi kuin kerran pääsee. Kaiken lisäksi sinne ei kovin paljoa kerralla mene. En keksi oikeastaan mitään käyttöä tolle pyörivälle korille. Jos tolla pakko ois ranuja tehdä ni sillä verkolla kahdessa tasossa.


Sit asia jonka tajusin vasta tässä kirjoittaessa. Ihmettelin kun ranut, eikä karjalanpiirakka, eikä jalapeno poppersit tulleet alkuunkaan yhtä rapeiksi kuin Phillipsillä. En usko että on pelkästä tehosta/puhalluksesta kiinni. Uuni on suorakaiteen muotoinen ja mitään ilman ohjausta ei ole. Eli ilma puhalletaan ylhäältä alas ja se kiertää minkä kiertää. Philips puhaltaa myös pöntön astian ohi sinne alas ja siellä korin alla on sellainen spiraalin/tähden mallinen ohjain joka ohjaa ilman myös alapuolelta ylöspäin ja silloin rapeus on parempi.
Sen mitä tossa nyt 4-5 ruokaa testannut, olen tehnyt aina saman myös Phillipsillä. Philips on joka kerta ollut useamman minuutin nopeampi, mutta myös rapeus ollut ihan omaa luokkaansa. Tähän en kuitenkaan vielä isosti ota kantaa kun en niin paljon ole eri ruokia ehtinyt testaamaan, mutta tuntuisi että Philips kierrättää ilman eri tavalla ja mahdollisesti nopeammin ja tekisi selvästi parempaa laatua.

No onko tuo uuni jossain hyvä? On taatusti ja me tehdään paljon esim lasagnea, makaronilaatikkoa, kiusauksia, kermaperunoita jne jne. Uunimalliseen menee isompi astia ja ajattelin jopa koittaa joskus kahta astiaa päällekkäin, jolloin saisi tuplattua kapasiteetin.
Tälläisissä ruoissa se ilman kierto ei ole ihan yhtä oleellinen, koska on kiinteä astia kuitenkin estämässä alapuolelta tulevan ilman.
Samoin leivonnaisia jne mahtuu yksinkertaisesti enemmän tuohon.
Ikkunansa ansiosta tämäntyyppisten kypsyyden näkee suoraan siitä. Joskin nopeammin avaan Philipsin ja kurkkaan kuin kyykistyen tuhon ikkunaan, mutta kuitenkin.

Minähän olen korvannut myös paistinpannun tuolla. Pönttömallinen on ihan täydellinen esimerkiksi jauhelihan paistoon, tuota uunimallista en oikein näe siihen käyttöön.
Mutta uskoisin et jatkossa paistelee paistoalutalla pöntössä jauhelihat jne ja siirrän vaikka lasagnen sitten uunimalliseen kypsymään ja samalla voin tehdä pöntössä vaikka kasviksia näppärämmin tai vaikka lapsille ihan eri ruokaa.

Kaiken kaikkiaan jos miettii kumman ostaa, niin en mä edes harkitsisi. Ottaisin 10/10:stä pöntön. Ihan ehdottomasti. Ja jos kaipaa lisää tilaa ja miettii toista rinnalle, niin jos ei näin älyttömän halvalla ois saanu niin ottaisin toiseksikin pöntön.
Uunimallisille on iso fanikunta ja näille on kohdeyleisönsä. Minä en valitettavasti kuulu niihin, mutta hienoa se on et jokaiselle on jotain. Mulle pönttömallinen on tuonut ilon ruoanlaittoon ja poistanut lukuisia ärsyttäviä keittiön asioita mitä ruoanlaittoon liittyy. Se vähentää tiskiä, helpottaa puhtaanapitoa, säästää aikaa ja tekee ruoasta parempaa kuin pannu tai normi uuni. Uunimallinen ei tee muuta kuin säästää kypsennysajassa ja luultavammin tekee parempaa ruoasta kuin normi uuni/pannu.


Lisään kokemuksia joskus kun tulee enemmän tehtyä ruokaa tuolla uunimallisellakin.
Tässä on vuoden takaa mun näkemys uuni vs pönttö. Ja vaikka molemmat edelleen on, niin uuni lähinnä jos toinen jo käytössä. Eli mielipide pysynyt samana ja ottaisin rinnalle toisen pöntön jos rahaa olisi moinen ostaa.
 
Tämähän jo vaatisi ettei siellä airfryerissa ole mitään muuta kuin se paperi, kyllä se päälle laitettava sapuska pitää paperin paikallaan :D olen käyttänyt pari kertaa paperia jottei ruoka livistä ritilän rei'istä tai tartu kiinni
Mutsi käyttää kaikessa noita papereita enkä ymmärrä miksi. Ite käytän af papereita lähinnä tacopellissä että saa näppärästi koko annoksen pizzakitin päältä lautaselle. Ja jos on jotain löysää taikinaa (pulla/sämpylä/munkki)..

Isä meni pistämään kolme nakkia ja jonkun pienen kevyen piirakan paperinpäälle. Ilmavirta puhalsi reunoilta niin kovaa et nakit oli keskellä paperia kasassa ja paperi sen ympärillä, jolloin reunat oli vastuksissa ja palamaan syttyi. Eli kannattaa noiden kans oikeasti olla tarkkana. Ite käytän papereiden kanssakin sitä Philipsin light snacks lisäosaa, jolloin ilmaan päästessään paperi ei silti ole vastauksissa.
 
Tässä parin hengen taloudessa on alettu miettimään airfryeriä.

Tältä bongasin sitten nämä "uunimaiset" airfryerit ja vähän vaikuttaisi olevan fiksumpi kuin tuommoinen korimallinen. Vai onko?
Hauskuutena tässä olisi nyt se että taloudessa on lihansyöjä ja sitten kasvisruokavalion omaava. Sillä mietin myös tuota uunimaista versiota. Niin ei pääsisi "kontaminaatiota" tulemaan.

Bongasin myös suosituksen tähän malliin Princess Aerofryer Oven -kiertoilmakypsennin/miniuuni 139,99
joka on Powerissa muuten aika reippaasti kalliimpi PRINCESS 182065 AIRFRYER-UUNI - Power.fi
Taisi ehkä tuolla aiemmin @Ylimaisteri airfryeri olevan tuo sama ehkä jopa?

Lisätty: Verkkiksessä oli tarjouksessa tämmöinenkin Ströme Multi Air Fryer - kiertoilmakypsennin 99,00

Mitä muita fiksuja vaihtoehtoja olisi jos hintaluokka about tuota? Näkyy saavan 60e hintaluokassakin korimallia mutta tässä nyt ei haluaisia ehkä liian pientäkään ostaa...
Ajatus tietty säästää sähköä vs. uunin käyttö.

Menee kyllä budjetin yli, mutta on tätä alennuksesta löytynyt. Eli ninja foodie dualzone. Ite tykännyt tästä, koska kaksi erillistä koria mahdollistaa helposti eri tuotteiden valmistuksen samanaikaisesti eri lämpötiloissa myös. Ja saat pisteet kotiin, kun ei pääse tapahtumaan kontaminaatiota :D

 
Pienien paistoksien alla voi käyttää jotain pientä keraamista lautasta tai kuppia paperin sijaan.Noissa voi käyttää kaikkia uuninkestäviä paistoastioita ja kippoja.
 
Menee kyllä budjetin yli, mutta on tätä alennuksesta löytynyt. Eli ninja foodie dualzone. Ite tykännyt tästä, koska kaksi erillistä koria mahdollistaa helposti eri tuotteiden valmistuksen samanaikaisesti eri lämpötiloissa myös. Ja saat pisteet kotiin, kun ei pääse tapahtumaan kontaminaatiota :D

Mulle tässä selvisi äskettäin nämä tuplakoritkin.

Tällä hetkellä saa ehkä tuo uunimallinen olla ja normi pönttöä varmaan katsomaan. Pitää tuplaakin miettiä
 
Menee kyllä budjetin yli, mutta on tätä alennuksesta löytynyt. Eli ninja foodie dualzone. Ite tykännyt tästä, koska kaksi erillistä koria mahdollistaa helposti eri tuotteiden valmistuksen samanaikaisesti eri lämpötiloissa myös. Ja saat pisteet kotiin, kun ei pääse tapahtumaan kontaminaatiota :D

Saksan Amazonista saa parilla sadalla tuota isompaa 9.5l mallia. Itselläni on tämä tällä hetkellä vakavassa harkinnassa.

 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 548
Viestejä
4 556 754
Jäsenet
74 998
Uusin jäsen
hcko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom