Liittynyt
16.11.2016
Viestejä
139
Oliko tätä siis ennen lääkitystä vai onko lääkityksen jälkeen tullut sivuoireena?
Oli joo ennen. Ns. lyhyt pinna. Lääkityksellä selkeästi ei ollut viulunkieli niin kireällä kun aiemmin. Päivä menee ok, mutta illasta tulee se ärtyneisyys kun ilmeisesti lääke lopettaa vaikutustaan?
 
Liittynyt
13.11.2018
Viestejä
690
Minulla on sama juttu. Illalla ilman/ennen lääkitystä oli monesti mentävä makkariin ja ovi perästä kiinni. Asunnon hälinä ja muut touhut oli liikaa, enkä meinannut sitä kestää. Siksi menin omiin oloihin. Nyt lääkityksellä on helpompi osallistua perheen touhuihin illallakin ilman että alkaa hermoja kiristää.

Tämä asia oli yksi iso asia, joka vaikutti elämääni negatiivisesti ennen lääkitystä.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Minulla on sama juttu. Illalla ilman/ennen lääkitystä oli monesti mentävä makkariin ja ovi perästä kiinni. Asunnon hälinä ja muut touhut oli liikaa, enkä meinannut sitä kestää. Siksi menin omiin oloihin. Nyt lääkityksellä on helpompi osallistua perheen touhuihin illallakin ilman että alkaa hermoja kiristää.

Tämä asia oli yksi iso asia, joka vaikutti elämääni negatiivisesti ennen lääkitystä.
Tuossa tuli juuri laput puolison lapselle, pelkästään lomaketta lukemalla tunnistin aika monta kohtaa itsestäni. Samalla huomasin, että sangen surulliseta että laput vieläkin peilaavat lähinnä "pulpeit seinälle"-meitodia. Tässäkin tapauksessa kyseessä on itselleen jo varhaisesta tietyt rutiinit kehittänyt ja todennäköisesti niistä väsynyt nuori.

Lähinnä surettaa että homma ei kehity kerrassa mihinkään vuosiin. Täytyy yrittää tukea tätä kyseistä yksilöä koska adhd tai ylipäätään autismin kirjo luetaan aivan liian usein masennukseksi.
 
Liittynyt
28.01.2024
Viestejä
4
Itselläni vielä selvitykset kesken, mutta kuulisin silti mielelläni erilaisia kokemuksia lääkkeiden käytöstä.

Millaisia positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia on ollut? Eniten kiinnostaa keskittymiseen ja keskusteluissa mukana pysymiseen vaikutukset.

Entä onko tullut jotain yllättäviä positiivisia vaikutuksia, mitkä tulivat vähän kuin ”bonuksena”. Kyse on kuitenkin amfetamiinijohdannaisista lääkkeistä, niin onko positiivisia vaikutuksia esimerkiksi liikuntasuorituksiin?
Puolen vuoden kokemuksella vastaan seuraavaa:
Positiivista: Laihtuminen, aloitekyvyn ja keskittymiskyvyn parantuminen, oman ajattelun saaminen takaisin, hermot ei pala niin nopeasti, ei tule töksäyteltyä asioita liian suoraan, päihteiden himo katosi( pl. nikotiini), mieliala parempi. Kyky olla tilanteissa paremmin läsnä ja huomioida toisia.

Negatiivista: Oura/Apple Watch ultra väittää syvän unen määrän olevan 0-40min yössä, kun se aiemmin on ollut 1-2h välillä. Ajoittaiset vatsaongelmat (ummetus), kylmät kädet ja jalat. Jonkin verran kohonnut syke. Urheilusuoritukset mielellään ajoitettava aamupuolelle, sykkeet nousee muuten liikaa. Mahdollinen hyperfokusoituminen asioihin, joihin vähempikin riittäisi ja tätä kautta esim. läheisten vähempi huomioiminen. Lihasjäykkyys yläselässä, parempi nesteytys ja magnesium pakollisia.

Neutraali: Jos on illanvietto, missä nautitaan alkoholia, on järkevää jättää ottamatta lääke tai pysyttäytyä alkoholittomissa.

Liikuntasuoritukset onnistuvat ja niissä on helpompi pysyä alusta loppuun, ilman, että ajatus pysäyttää lenkin tai lopettaa kesken kaiken. Suorituskyky yksittäisessä treenissä lyhytvaikutteisella lääkkeellä mahdollisesti voi hieman olla parempi, pitkävaikutteisella lääkkeellä ja pidemmällä aikavälillä oman kokemukseni mukaan on vaikea treenata ainakaan älyttömän kovaa tai vaikka maratoonille. Peruskunnon ylläpitäminen on kuitenkin helpompaa kuin ennen oli.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Itselläkin varmasti tuo laihtuminen ja parempi elämänhallinta päällimmäisinä vaikutuksina samoin kuin impulsiivisuuden väheneminen.

Huonono puolena on itsellä vaikuttanut jo ennestäänkin surkeisiin uniin, kuten unettomuusketjusta voi lukea. Tosin kun on aikaa sitten nukkua kunnolla ja rauhassa, niin kyllä sitä unta myös piisaa. Tarvitse kuin pienen alkutyrkkäyksen nukahtamislääkkeellä ja sitten mennään.

Itsellä seurannan mukaan syvää unta ihan hyvin, mutta REM-unen määrä aika olematon. Jos oikein hyvin menee, niin saattaa n 2,5h olla yössä mikä nyt on jo lähellä normimäärää mutta sitten kun mennään härväykseen, niin mallia 0-10min. Ei tuota silti itseään väsyneeksi tunne siitä huolimatta aamuisin.

Ja joo, kädet on jo aiemmin olleet kylmät mutta nytpä ne vasta jääkalikat onkin ajoittain..
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
On kai se vaan uskottava että Concerta se nostelee myös maksa-arvoja itsellä. On nimittäin melko harvinainen sivuvaikutus mutta kertaalleen jo testattu että tuon vähentäminen laski arvoja viimeksikin ja kiinnostus saunaoluiden vähentämiseen oli aika nollissa juuri siinä kohtaa. :D

Concertan kanssa taas olin ihan aidosti mehulinjalla jotta ei ainakaan mikään sotke hommaa ja silti nuo nousivat sangen reippaasti. :beye:

Vähän samaan tapaan kuin unettomuus, tuokin sivuvaikutus kehittyy vasta pidemmän aikaa isommalla annoksella (tässä tapauksessa 54mg).

En sen sijaan ihan täysin ymmärrä että jos asia jo todettiin, niin vieläkin pitää pari viikkoa olla "ilman" ja taas vaihteeksi maksakokeet. Olisihan tuon jo voinut todeta vaikkapa ihan suoriltakin ja ryhtyä pohtimaan lääkkeen vaihtoa.

No sen verran suivannnutti jo koko touhu ja tänään on ollut kaikenlaista muutakin mukavaa tapahtumaa kuten muistisairas äitimuori omilla teillään heti aamusta, niin en ihan kovin suopeasti lääkeen stoppaamiseen taas asennoitunut vaan kysyin että ei varmaan haittaa jos haen toisen mielipiteen asiaan.

Eihän tuo tuosta varmaan itsekin tutkimalla miksikään muutu vaan lääkkeen vaihto on edessä, mutta sanoisin että yksityisellä tuo voi hoitua hiukan rivakammin. Muutenkin saattaa olla jo ihan fiksua miettiä adhd-kontaktin siirtoa johonkin paremmin asiaa ymmärtävien pariin, vaikka se nyt jonkun satasen vuodessa maksaisikin. Eipä tuo sangen iso hinta ole mielenrauhasta.

Etäpäiviä jo varailin lopummalle viikkoa niin saa asian edistymään. Samalla taidan kyllä tehdä samaan tapaan kuin viimeksi ja napata pienen annoksen aina silloin kun olo käy sietämättömäksi. Siinäkin mielessä lääkkeen vaihto ehkäpä jossain muualla, tuo työterveys tahtoo olla onnettoman hidas noissa toimissaan ja kun ei oikein mahdottoman hienosti synkannut sen varsinaisen asiantuntijankaan kanssa edellisellä kerralla, niin ehkä säästän hermojani ja maksan ilosti jonkin verran.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Noin. Lääkäri pisti sitten viimeisen niittinsä tuohon työterveyden osalta tänään kun jätti uusimatta reseptin ja suoranaisesti valehteli potilaalleen eilen. Kiitos ja näkemiin, huomenna varaamaan aikaa yksityiseltä. Ei näin.

e. Tänä aamuna sitten suvaitsi ilmoittaa, että uusii reseptin 8.2. ja siihen asti pitää riittää entiset tropit. Tämä siis unilääkkeen osalta. Itse taas tulin siihen tulokseen, että sokerilääkkeessä on paljon todennäköisempi sivuvaikutus tuo maksa-arvojen nousu ja sitä pystyy jopa seuraamaan itse, niin jätinpä piruuttani myös sen pois kun kerran on labra-ajat jo varailtu.

Otetaan sitten puolikas annos jos näyttää että sokerit alkaa nousemaan, karkkilakko myös vähäisiltä osin päälle kuten myös hiilihydraattien välttely tuon aikaa, niin tuskinpa tuo tuosta parissa viikossa paljoa nousee.

Tänään varailtu aika yksityiselle puolelle adhd:hen erikoistuneeseen psykiatriapalveluun, parin viikon päähän toki menee, niin saa vielä harrastella tätä leikkimistä työterveyden kanssa kotvan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Havaintoja kun on nyt taas toinen viikko menossa Concertan vähentämistä. Ilman en enää ole viitsinyt olla - jos jo kertaalleen todettiin että annoksen vähentäminen laskee arvoja (ellei kyseessä sitten ole jokin toinen lääke), niin en näe suuren suurta lisäarvoa olla kokonaan ilman lääkitystä kun se tahtoo tuoda omat ongelmansa.

Sain nukkumisen kohtuulliselle tolalle tuossa ennen kuin lääkäri alkoi taas hämmentämään hommaa.

Isäukko on popsinut viimeiset 35 vuotta Tenoxia unettomuuteen ja nyttemmin alkanut vähentämään lääkkeen käyttöä. Sieltä on sitten jäänyt muutama tabletti yli niin antoi niitä testiin kun epäilin että joku tuollainen pitkäaikainen lääke nukahtamislääkkeen ohella saattaisi toimia.

Ja toimihan se - siinä kohtaa kun sai vielä 54mg päivässä ottaa , menin tuolla annoksella ja välillä jopa 63mg riippuen päivästä. Annos tuntui sangen sopivalle ja öiltäkin rauhoittui pahin levottomuus.

Samalla sitten nukuin puolikkaalla Tenoxilla eli tässä tapauksessa 10mg ja puolikkaalla Zopilla varsin hyvin - seurannan mukaan myös REM- ja syvän unen määrät nousivat jo kutakuinkin normaalille tasolle, eli sain nukkumisen jo itselleni sangen kohtuulliselle tasolle.

Noh, sitten tuli taas käsky tauottaa lääkettä - mikä oli kyllä mielestäni kohtuullisen tarpeetonta toistaa. En ole täysin tauottanut mutta pienentänyt annoksen muutamaa päivää lukuunottamatta puoleen. Jo viikon päästä öiden aikana alkoi taas esiintyä levottomuutta ja saatoin herätä yöllä saamatta enää kunnolla unta, vaikkeivat muut rutiinit muuttuneet miksikään - päinvastoin ruokavalio meni taas parempaan suuntaan ja paino on laskemaan päin.

Toisin sanoen taas mentiin hiukan kyseenalaisella syyllä pilaamaan hoitotasapaino adhd:lta, joka sitten alkoi jo viikossa vaikuttamaan kaikkeen muuhunkin. Syvän unen määrä on palannut takaisin lähes olemattomaan, eikä REM-untakaan juuri ole.

Noh, yksityisen aika on viikon päästä, niin katsotaan, että löytyisikö asiaan hiukan yleislääkäriä suurempaa viisautta..
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Behold, labratulokset tulleet ja taitaapa olla se Metforem, joka nyt arvoja nostelee. Tätäpä minä ehdottelin jo aiemmin, mutta ei kelvannut lääkärille kun potilas on itse selvittänyt.

Tätä myöskin vahvisti tänään yksityisellä tehty lääkärikäynti. Ei herra psykiatria paljoa kiinnostellut maksa-arvot tai niiden nousu (todennäköisesti tiesi että äärimmäisen harvinainen sivuvaikutus), vaan ohjeeksi tuli että "lisää Concertaa".

Se vauhti kun tahtoo itsellä lisiä illasta, niin olen itsekin pohtinut, että olisikohan sitä hyvä kokeilla hiukan isompaa annosta. Etenkin kun pienentäminen tekee öistä varsinkin aamuyön osalta levottomampia. Ihan validi pointti siis joten kokeillaanpa rohkeasti vähän reippaampaa annosta. Oma empiirinen kokemus sanoo että kannattaa pysytellä alle 100mg tai lääke alkaa toimia päinvastoin. Otin jo kotiin tultua 18mg lisää ja huomenna pitää katsoa, millä annoksella lähtee kokeilemaan.

Sen lisäksi toki nämä perinteiset poppakonstit kuten unipäiväkirja, kahvi pois ja nouse ylös jos heräät - yölläkin. Kyllähän noilla varmaan alkaa sitten ennemmin tai myöhemmin nukuttamaan, mutta ei se välttämättä mitenkään kauhean mukavaa ole. Etenkin tällä viikolla ohjelma on lisäksi ollut hiukan sen kaltainen, että taidanpa valita ihan kunnolliset yöunet, jotka voivat tosiaan olla kunnolliset kun tuota Concertan määrää suurentaa.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Pari päivää olen mennyt 91mg kokeeksi. Pari yötä on ollut aamuyöstä rauhallisempia ja muutenkin rennompi olo.

Tutkin aamulla että mikä on maksimiannos eri puolilla maailmaa ja jenkeissä on jo todettu että jos potilas on yli 50kg, niin voidaan tarvita jopa 108mg.

Lääkäri käski kokeilla eri määrillä, lisäksi on tuo unihomma niin joutuu hiukan siedättämään kroppaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 362
Miten voisi päästä ADHD tutkimuksiin? Epäilen että itselläni on ADHD, mutta ilman ylivilkkautta. Aloitin tammikuussa ohjelmoinnin etäopiskelut ammattikoulussa ja olen joutunut esim laittamaan puhelimen täysin äänettömälle kun opiskelen, myös kaikki muut häiriötekijät pitää olla minimissään kun opiskelen. Todella helposti ajaudun esim suunnittelemaan Home Assistant järjestelmää kotiin vaikka pitäisi keskittyä itse opiskeluun. Käyn keskustelemassa sairaanhoitajan kanssa parin viikon välein ja viime kerralla oli puhetta yleisestä keskittymishäiriöstä. Miten tästä eteenpäin?
 
Liittynyt
22.11.2016
Viestejä
242
Miten voisi päästä ADHD tutkimuksiin? Epäilen että itselläni on ADHD, mutta ilman ylivilkkautta. Aloitin tammikuussa ohjelmoinnin etäopiskelut ammattikoulussa ja olen joutunut esim laittamaan puhelimen täysin äänettömälle kun opiskelen, myös kaikki muut häiriötekijät pitää olla minimissään kun opiskelen. Todella helposti ajaudun esim suunnittelemaan Home Assistant järjestelmää kotiin vaikka pitäisi keskittyä itse opiskeluun. Käyn keskustelemassa sairaanhoitajan kanssa parin viikon välein ja viime kerralla oli puhetta yleisestä keskittymishäiriöstä. Miten tästä eteenpäin?
Etuopiskelu on varsin haasteellista. Tuli opiskelua vuosien tauon jälkeen, enkä yhtään ihmettele, jos alkaa muut asiat välillä kiinnostaa. Jos jotain asiaa piti nettiselaimella vilkaista, niin aika äkkiä löysi itsensä lukemasta Tshernobyn nelos reaktorin viimeisistä vaiheista tai jostain muusta ihan yhtä "tarpeellisesta".

Mahdollisimman paljon jaloittelua ja esim. elokuva-sävelmät taustalla koin itse hyväksi avuksi. Puhelimesta kannattaa nyt ihan normaalistikin olla kaikki mahdolliset ryhmät äänettömällä.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Miten voisi päästä ADHD tutkimuksiin? Epäilen että itselläni on ADHD, mutta ilman ylivilkkautta. Aloitin tammikuussa ohjelmoinnin etäopiskelut ammattikoulussa ja olen joutunut esim laittamaan puhelimen täysin äänettömälle kun opiskelen, myös kaikki muut häiriötekijät pitää olla minimissään kun opiskelen. Todella helposti ajaudun esim suunnittelemaan Home Assistant järjestelmää kotiin vaikka pitäisi keskittyä itse opiskeluun. Käyn keskustelemassa sairaanhoitajan kanssa parin viikon välein ja viime kerralla oli puhetta yleisestä keskittymishäiriöstä. Miten tästä eteenpäin?
Ammattikoulun terveydenhuolto ei ole ihan yhtä hyvä kuin yliopiston, jossa YTHS:n kautta käsittääkseni järjestyy tutkimukset ihan mukavasti.

Aina voi asiaa lähteä selvittämään ihan julkiesn kautta. Se voi toisinaan olla pitkä tie mutta toisaalta myös joillain paikkakunnilla ihan nopeakin reitti.

Sairaanhoitajalta voit pyytää ajan lääkärille jolle esität asian. Siitä sitten lähete erikoissairaanhoitoon, josta joko ottavat tutkimuksiin tai eivät. Pitkä tiehän se on ja paikkakuntakohtaisesti saa varautua parin vuoden seikkailuun.

Tai sitten laittaa pari tonnia pinkkaan ja marssii yksityiselle - katsoisin ehkä adhd-erikoistuneen psykiatrin.
 
Liittynyt
02.12.2016
Viestejä
31
Menin vakuutuksella yksityiselle ja ei olisi 2k€ riittänyt. Diagnoosin sain neljännellä käynnillä 450€/käynti + neuropsykologiset testit 1,5k€. Lisäksi labroja ja lääkärikäyntejä, kun ollut lääkeannostuksen kanssa haasteita.

Lääkäri on psykiatrian erikoislääkäri, mikä osittain tekee tuon korkean hinnan per käynti. Voin suositella, jos suinkin taloudellisesti mahdollista.

9kk meni ensimmäisestä epäilystä, että sain diagnoosin. Nopeampaakin olisi saanut, jos olisi saanut aikaseksi varata uuden ajan heti eikä monen kk:n viivytyksellä. Julkisella olisin varmaan vielä jonossa. Lähipiirissä mennyt väh. vuosi jonossa.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Pari päivää meni ilmeisesti jonkinlaisen honeymoonin merkeissä - tai sitten viime viikon hulabaloo ja koko vuodenvaihteen & alkuvuoden rumba kumuloitui muuten vaan eilissäpäivänä.

Käytiin muuttamassa muorin kamat palvelutaloon ja täytyy kyllä sanoa että oma mielenlaatu on erittäin harvoin alakuloinen ja väsynyt. Mutta eilen se oli sitä, eikä tänäänkään mihinkään sfääreihin ole noustu isommallakaan Concerta-annoksella. Onneksi viikko on muuten kokolailla kevyemmän näköinen kuin edellinen. Kelitkin näyttää vihdoin siltä, että huomenna voisi kaivella sähköpyörää naftaliinista ja käydä vähän ulkoiluttamassa.

Ajattelinkin ettei se voittajafiilis nyt varmaan aivan loputtomiin kestä tai sitten tekee nyt joku muu tuota väsymystä. Katsotaan miltä viikko alkaa näyttämään pidemmän päälle - tarvittaessa voinen hiukan pienentää tuota annosta jos päädyn siihen että alkaa puskemaan epätoivottua sivuvaikutusta.
 
Liittynyt
13.11.2018
Viestejä
690
Joo ei se lääke ihmeitä tee, jos on painetta ja mietinnän aiheita riittävästi. On kokeiltu. Mutta tsemppiä sinne ja onhan se jo iso askel, kun muori on saatu turvallisesti uuteen kotiin. Lääkkeellä saattaa saada itsensä puskettua myös yli normaalin sietokyvyn? Eli joskus kannattaa ehkä antaa sen väsymyksen ja "olon" tulla päälle ja ottaa vähän rennommin, jos mahdollista. Sitten vielä jos jättää lääkkeenkin vähän pienemmälle annokselle, niin sitten kun on viikko huilattu, niin taas jaksaa ja lääkekin voi ehkä antaa paremman vasteen.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Joo ei se lääke ihmeitä tee, jos on painetta ja mietinnän aiheita riittävästi. On kokeiltu. Mutta tsemppiä sinne ja onhan se jo iso askel, kun muori on saatu turvallisesti uuteen kotiin. Lääkkeellä saattaa saada itsensä puskettua myös yli normaalin sietokyvyn? Eli joskus kannattaa ehkä antaa sen väsymyksen ja "olon" tulla päälle ja ottaa vähän rennommin, jos mahdollista. Sitten vielä jos jättää lääkkeenkin vähän pienemmälle annokselle, niin sitten kun on viikko huilattu, niin taas jaksaa ja lääkekin voi ehkä antaa paremman vasteen.
Olo alkaa pikkuhiljaa normalisoitumaan ja arvelinkin että kyse saattaa olla lähinnä tilapäisestä notkahduksesta.

Pitäisi harjoitella nukkumistakin mutta totesin että antaahan nyt toistaiseksi vielä olla ja mennään lääkkeellä - olen muuten annoksen nostamisen jälkeen selvinnyt vähemmällä määrällä tuotakin.

Pulssi on alempana, pitää huomenna mittailla verenpaineita mutta pienemmälläkin annoksella ovat alempana. On tuolla krhm muitakin ihan suotuisia vaikutuksia. ;)

Olisihan tässä parin viikon aikana tarkoitus kokeilla hiukan eri suuruisia annoksia että mikä olisi se itselle sopivin.

Jos lähtisi vetämään sellaisen 7h unta mikä voi nyt olla kohtuullisen helppo nakki, niin eiköhän tässä ala taas virtaa piisaamaan. :thumbsup:
 
Liittynyt
13.11.2018
Viestejä
690
Juu, välillä on virtaa ja välillä ei. Ja sitten kun sitä on, niin kaikki on vähän helpompaa. Mutta elämä pitää siitä huolen, että ylämäki, alamäki jne :) Mutta ei kun hymy huulilla kohti seuraava päivää jne. :thumbsup:
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Juu, välillä on virtaa ja välillä ei. Ja sitten kun sitä on, niin kaikki on vähän helpompaa. Mutta elämä pitää siitä huolen, että ylämäki, alamäki jne :) Mutta ei kun hymy huulilla kohti seuraava päivää jne. :thumbsup:
Näinhän se on, eipä tässä nyt mitään kovin katastrofaalista ole tapahtunut mutta vauhtia on tietysti taas piisannut.

Unilääkärin neuvot sai kyllä nyt hiukan kyytiä. Ala mitään uusi myrkkyjä tähän enää vetämään ja nukunkin sillleen että kanssa tunnen levänneeni kun kerran mahdollisuus on.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 379
Olin ottanut testiin metyylifenidaattivalmisteita ja Mylan tuntui tasapainoisimmalta. Tuon pystyy myös puolittamaan eli toimii omassa arjessa tosi hyvin. Ainoa vaan, että ilmeisesti tuon myynti on loppunut viime vuoden lopulla...

Voiko muita tabletteja puolitella eli ovat kerroksittomia?

E. Viatris voi jakaa myös puoliksi. Saatavuus toki myös 0. Fimea pakkausseloste.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Olin ottanut testiin metyylifenidaattivalmisteita ja Mylan tuntui tasapainoisimmalta. Tuon pystyy myös puolittamaan eli toimii omassa arjessa tosi hyvin. Ainoa vaan, että ilmeisesti tuon myynti on loppunut viime vuoden lopulla...

Voiko muita tabletteja puolitella eli ovat kerroksittomia?
Concerta on depottitabletti eli sitä ei voi alkaa puolittelemaan. Sandozia ei ole itsellä niin paljoa ollut, niin en jaksa muistaa.

Medikinetin näemmä voi puolittaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 362
Kävin eilen hoitajan juttusilla ja olin tulostanut tämän ADHD-testin tuloksen keskustelun aloitukseksi. Pisteitä oli tullut 95. Hoitaja lupasi viedä asian eteenpäin lääkärille ja psykologille. Toivon mukaan tästä se polku alkaa. Aloitin tosiaankin tammikuussa ammattikoulussa ohjelmoinnin opiskelun ja nyt vähän mietityttää voiko koulunkäyntiin saada tukea samalla jos nyt alkaa nämä ADHD-tutkimukset, onko jollain kokemusta?

 

a-p

Make ATK Great Again
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
701
Ensimmäinen respa Elvanse Adultista on loppunut. Purkissa on vielä kapseleita kymmenkunta kappaletta.

Sain aikaiseksi viikonalussa soittaa ajanvaraukseen ja sain reseptin uusinta-ajan tuohon alle parin viikon päähän. Tällä kertaa pitää mennä käymään paikanpäällä lääkärillä reseptien uusinnan takia. Concertan ja Medikinetin respat uusittiin puhelinsoitolla.

Verenpaineita olen välillä seuraillut ja tulokset eivät ole pahemmin muuttuneet. Kahvin kanssa saa helposti tykyttelyt, jos kuppeja menee liikaa.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Itsellä on hiukan murrosvaiheessa - tosin resepteillä on kyllä lääkettä niin ei ihan ilman tarvitse olla. Työterveyshuolto on noita uusinut tähän asti, mutta koska asiantuntemus ei ole kovin suuresti vakuuttanut tässä syksyn aikana (halusi lopettaa koko lääkkeen), marssin yksityiselle, joka ensi töikseen nosti Concertan annostusta. Toisin sanoen täytynee hoitaa reseptin uusinnat jatkossa yksityisen kautta.

Hiukan ihmettelen tuota tth:n loppumatonta intoa alkaa puuttumaan erikoissairaanhoidon määrittämään lääkitykseen, niin en ehkäpä anna noiden puoskaroida enää tuon enempää.
 
  • Tykkää
Reactions: a-p

a-p

Make ATK Great Again
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
701
Itsellä on hiukan murrosvaiheessa - tosin resepteillä on kyllä lääkettä niin ei ihan ilman tarvitse olla. Työterveyshuolto on noita uusinut tähän asti, mutta koska asiantuntemus ei ole kovin suuresti vakuuttanut tässä syksyn aikana (halusi lopettaa koko lääkkeen), marssin yksityiselle, joka ensi töikseen nosti Concertan annostusta. Toisin sanoen täytynee hoitaa reseptin uusinnat jatkossa yksityisen kautta.

Hiukan ihmettelen tuota tth:n loppumatonta intoa alkaa puuttumaan erikoissairaanhoidon määrittämään lääkitykseen, niin en ehkäpä anna noiden puoskaroida enää tuon enempää.
Kävin tänään tapaamassa lääkäriä. Hommassa ei kauaa mennyt, joku noin 10minuuttia keskusteltiin tilanteesta. Lääkäri teki puoleksi vuodeksi reseptit Elvanseille. Lääkäri kyseli, että onko ollut haittavaikutuksia. En vieläkään saa kela-korvauksia, koska pitäisi saada se Psykiatrin lausunto. Nyt joutuu maksamaan lääkkeistä täyden hinnan, mutta se hinta on edelleen hoidettavissa. Koitan kesään mennessä saada sen Psykiatrin tapaamisen kuntoon ja hankkia lusunnot kuntoon. Säästäisi siinäkin rahaa.

Hain apoteekista suoraan ne kuukauden lääkkeet ja joutuu hieman matalemmalla annoksella taas aloittaa. Lääkkeet loppuivat jokunen päivä sitten, joten ei voi aloittaa nollista 60mg:n annosta, koska kerran tein sen ja en voinut oikein keskittyä kunnolla mihinkään.

Havaintoni muutamalta lääkkeettömältä päivältä. Asioiden aloittaminen oli semihankalaa, sama oli tullut myös vastaan kesäloman jälkeen. Olin kotosalla tekemässä remppaa, joskin en vain saanut seuraavasta ideasta kiinni. Jäin lähinnä nysvää työkalupakkiin tavaroita kuntoon, vaikka olisin voinut tehdä konkreettisempaa.

Verepaineet eivät olleet missään erikoisessa tilanteessa
 
Liittynyt
08.05.2023
Viestejä
25
Puolen vuoden kokemuksella vastaan seuraavaa:
Positiivista: Laihtuminen, aloitekyvyn ja keskittymiskyvyn parantuminen, oman ajattelun saaminen takaisin, hermot ei pala niin nopeasti, ei tule töksäyteltyä asioita liian suoraan, päihteiden himo katosi( pl. nikotiini), mieliala parempi. Kyky olla tilanteissa paremmin läsnä ja huomioida toisia.

Negatiivista: Oura/Apple Watch ultra väittää syvän unen määrän olevan 0-40min yössä, kun se aiemmin on ollut 1-2h välillä. Ajoittaiset vatsaongelmat (ummetus), kylmät kädet ja jalat. Jonkin verran kohonnut syke. Urheilusuoritukset mielellään ajoitettava aamupuolelle, sykkeet nousee muuten liikaa. Mahdollinen hyperfokusoituminen asioihin, joihin vähempikin riittäisi ja tätä kautta esim. läheisten vähempi huomioiminen. Lihasjäykkyys yläselässä, parempi nesteytys ja magnesium pakollisia.

Neutraali: Jos on illanvietto, missä nautitaan alkoholia, on järkevää jättää ottamatta lääke tai pysyttäytyä alkoholittomissa.

Liikuntasuoritukset onnistuvat ja niissä on helpompi pysyä alusta loppuun, ilman, että ajatus pysäyttää lenkin tai lopettaa kesken kaiken. Suorituskyky yksittäisessä treenissä lyhytvaikutteisella lääkkeellä mahdollisesti voi hieman olla parempi, pitkävaikutteisella lääkkeellä ja pidemmällä aikavälillä oman kokemukseni mukaan on vaikea treenata ainakaan älyttömän kovaa tai vaikka maratoonille. Peruskunnon ylläpitäminen on kuitenkin helpompaa kuin ennen oli.
Oliko nuo MF-kokemuksia? Minulla oli myös vatsaongelmia ja sydämen toiminnan huomasi ajoittain. Elvansessa ei ole ollut juuri sivuvaikutuksia. Lähinnä vaikutuksia nukkumiseen. Taipumusta herätä ennen herätyskelloa.
 
  • Tykkää
Reactions: a-p
Liittynyt
28.01.2024
Viestejä
4
Oliko nuo MF-kokemuksia? Minulla oli myös vatsaongelmia ja sydämen toiminnan huomasi ajoittain. Elvansessa ei ole ollut juuri sivuvaikutuksia. Lähinnä vaikutuksia nukkumiseen. Taipumusta herätä ennen herätyskelloa.
Elvanse/attentin. Uni oli parempaa MPH-valmisteilla - ei esiintynyt myöskään 1-2h aikaisempaa heräilyä, sydänoireet/tuntemukset olivat pahempia. Sivuvaikutukset molemmissa ilmestyivät hiljalleen, kuukausien kuluessa. Annostuksen pienentäminen helpotti vähän, toisaalta terapeuttinen vaikutus samalla väheni. Olisi mielenkiintoista tietää kumpi on turvallisempi lääke eliniän kannalta. Kuvittelen, että molemmat saattavat lyhentää sitä jonkin verran.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Itsellä Concerta laskee sykettä ja veranpainetta puhumaatkaan siitä, että on virtaa katsoa, mitä syö, liikkua jne. Vielä kun tuon nukkumisen saisi stimulantin kanssa kohdalleen (tai siis onhan sen saanut mutta jos saa oikeat lääkkeet), niin pakettihan alkaisi olemaan kokolailla kasassa.

Muussa nyt tuskin onkaan ongelmaa kun ei mirtatsapiinia kummempaa myrkkyä mene, mutta se nuhaktamislääkkeen puolikas tuntuu nyt olevan elämää suurempi tuska. :beye:

e. Taas kymmentä asiaa tekee kerralla ja vielä flunssaa pukkaa päälle, mutta pointti siis oli, että ehkä tuo ainkin itsellä pikemminkin pidentää elämää kuin lyhentää..
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
442
ADHD-testistä tuli pisteiksi 90. Olen aina tiedostanut jollain asteella, että tällainen itseltä löytyy. Suurin ongelma on se, että en kuuntele ketään, vaimoanikaan, vaan ajattelen kymmentä eri asiaa samaan aikaan kun toinen puhuu. Ajatuksena on aina että tiedän kuitenkin mitä muut aikovat sanoa ennen kuin ovat päässeet tarinansa keskivaiheillekaan. En ole kuitenkaan käynyt lääkärissä asian tiimoilta, olen vain ajatellut että se on osa minua. Kaikki sen tietää, että minulle tulee kaikki asiat aina yllätyksenä vaikka niistä on minulle jo kerrottu 2-3 kertaa. En ole kuunnellut. Oireita on paljon lisää, mutta turha tähän niitä on erotella.

Asia miksi lähdin kirjottamaan, on tässä vuoden sisään alkanut oire. En usko että asia tuonne terveysketjuunkaan kuuluu. Eli tässä on nyt alkanut sellainen ongelma, että en kestä yhtään minkäänlaista rapinaa. Karkkipussit, sipsipussit ja ylipäätään kaikki (arki)tuotteet jotka tulevat jonkinlaisissa pusseissa ja rapisevat, ovat henkisesti ylitsepääsemättömiä. Tämä on todella omituista, koska tällainen oirekuva tai käytös ei sovi itselle alkuunkaan. Vaimokin jo koittaa olla rapistelematta mitään. Reaktio rapinaan on äärimmäinen viha, aggressio, inho, toisinaan huutaminen että "lopeta!", kiroilu yms. Tämä johtaa joko huoneesta poistumiseen, korvien peittämiseen tai vähintään naaman vääntelemiseen. Itse olen joutunut jo saksilla availemaan kaikenlaisia pusseja auki ja tiputtamaan rapinaa aiheuttavan pussin suorassa linjassa roskiin. Sitten taas kaupan muovipussit yms. eivät aiheuta samaa reaktiota. Tässä on tullut tutuksi kuinka moni asia on pitänyt pakata rapiseviin pusseihin. Onko tämä ADHD-oireistoa, vai jotain muuta?
 
Liittynyt
16.09.2020
Viestejä
745
Asia miksi lähdin kirjottamaan, on tässä vuoden sisään alkanut oire. En usko että asia tuonne terveysketjuunkaan kuuluu. Eli tässä on nyt alkanut sellainen ongelma, että en kestä yhtään minkäänlaista rapinaa. Karkkipussit, sipsipussit ja ylipäätään kaikki (arki)tuotteet jotka tulevat jonkinlaisissa pusseissa ja rapisevat, ovat henkisesti ylitsepääsemättömiä. Tämä on todella omituista, koska tällainen oirekuva tai käytös ei sovi itselle alkuunkaan. Vaimokin jo koittaa olla rapistelematta mitään. Reaktio rapinaan on äärimmäinen viha, aggressio, inho, toisinaan huutaminen että "lopeta!", kiroilu yms. Tämä johtaa joko huoneesta poistumiseen, korvien peittämiseen tai vähintään naaman vääntelemiseen. Itse olen joutunut jo saksilla availemaan kaikenlaisia pusseja auki ja tiputtamaan rapinaa aiheuttavan pussin suorassa linjassa roskiin. Sitten taas kaupan muovipussit yms. eivät aiheuta samaa reaktiota. Tässä on tullut tutuksi kuinka moni asia on pitänyt pakata rapiseviin pusseihin. Onko tämä ADHD-oireistoa, vai jotain muuta?
ADHD on kehityksellinen, ts. ominaisuudet "on ollut aina". Tuo kuulostaa stressin, kuormittuneisuuden, burnoutin, unettomuuden, mielialahaasteiden tms. provosoimalta mielestäni. Toki nepsy-asiat altistaa näille.

Ketjun aiheeseen. Itsellä myös paljon nepsy-oireita (keskittymisvaikeudet, hyperaktiivisuus, passiivisuus jos ei jokin kiinnosta ja syrjään jättäytyminen). Sitten taas paljon suojatekijöitä jotka pitävät hyvinkin toimintakykyisenä (nopea äly ja valokuvamuisti, pikalukutaito, matemaattiset aineet aina 10/L). Arki rullaa ja ura etenee nopeasti. Mutta esim youtubea ja muita videoita en voi katsoa kun saman tiedon sisäistäisi 10x nopeammin lukemalla. Sama koskee äänikirjoja.

Joka tapauksessa en ole hakeutumassa arvioihin koska en kärsi mistään vaan hyvät ominaisuudet kuittaa huonot eikä kokonaisuus aiheuta kärsimystä.
 

Ronald McDonald

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.02.2024
Viestejä
308
Asia miksi lähdin kirjottamaan, on tässä vuoden sisään alkanut oire. En usko että asia tuonne terveysketjuunkaan kuuluu. Eli tässä on nyt alkanut sellainen ongelma, että en kestä yhtään minkäänlaista rapinaa. Karkkipussit, sipsipussit ja ylipäätään kaikki (arki)tuotteet jotka tulevat jonkinlaisissa pusseissa ja rapisevat, ovat henkisesti ylitsepääsemättömiä. Tämä on todella omituista, koska tällainen oirekuva tai käytös ei sovi itselle alkuunkaan. Vaimokin jo koittaa olla rapistelematta mitään. Reaktio rapinaan on äärimmäinen viha, aggressio, inho, toisinaan huutaminen että "lopeta!", kiroilu yms. Tämä johtaa joko huoneesta poistumiseen, korvien peittämiseen tai vähintään naaman vääntelemiseen. Itse olen joutunut jo saksilla availemaan kaikenlaisia pusseja auki ja tiputtamaan rapinaa aiheuttavan pussin suorassa linjassa roskiin. Sitten taas kaupan muovipussit yms. eivät aiheuta samaa reaktiota. Tässä on tullut tutuksi kuinka moni asia on pitänyt pakata rapiseviin pusseihin. Onko tämä ADHD-oireistoa, vai jotain muuta?
Ei ole ADHD oire tuo. Varaa aika tutkimuksiin. Tuo voi tuhota parisuhteen nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.05.2019
Viestejä
350
Asia miksi lähdin kirjottamaan, on tässä vuoden sisään alkanut oire. En usko että asia tuonne terveysketjuunkaan kuuluu. Eli tässä on nyt alkanut sellainen ongelma, että en kestä yhtään minkäänlaista rapinaa. Karkkipussit, sipsipussit ja ylipäätään kaikki (arki)tuotteet jotka tulevat jonkinlaisissa pusseissa ja rapisevat, ovat henkisesti ylitsepääsemättömiä. Tämä on todella omituista, koska tällainen oirekuva tai käytös ei sovi itselle alkuunkaan. Vaimokin jo koittaa olla rapistelematta mitään. Reaktio rapinaan on äärimmäinen viha, aggressio, inho, toisinaan huutaminen että "lopeta!", kiroilu yms. Tämä johtaa joko huoneesta poistumiseen, korvien peittämiseen tai vähintään naaman vääntelemiseen. Itse olen joutunut jo saksilla availemaan kaikenlaisia pusseja auki ja tiputtamaan rapinaa aiheuttavan pussin suorassa linjassa roskiin. Sitten taas kaupan muovipussit yms. eivät aiheuta samaa reaktiota. Tässä on tullut tutuksi kuinka moni asia on pitänyt pakata rapiseviin pusseihin. Onko tämä ADHD-oireistoa, vai jotain muuta?
Tuo kuulostaa misofonialta (engl. misophonia).

Yleensä se alkaa lapsuudessa/teini-iässä mutta voi alkaa aikuisenakin.

Hoito on pääasiassa kognitiivinen käyttäytymisterapia.

Kannattaa yrittää hoitaa pois.
 
Liittynyt
20.03.2018
Viestejä
927
Tuo kuulostaa ääniyliherkkyydelle, Dr Googlelta kysy sanalla Misofonia
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 379
@NxTH : Samoja oireita täälläkin, mutta olleet läsnä ainakin koko aikuisiän. Pahimpina ehkä syömis- ja juomisäänet ja esim. turha rapina keskeyttää myös ajatuksen aika myös aika tehokkaasti. Töissä tulee hankalia tilanteita, kun pitäisi keskittyä johonkin asiaan ja jossain taustalla joku alkaa maiskuttamaan ruokaa ja ryystämään juomaa. Ja tämähän ei rajaudu pelkästään muihin ihmisiin, vaan ihan omatkin äänet särähtää korvaan. Esim. naposteltavat kaadetaan aina johonkin astiaan, jotta tältä vältytään. Toisaalta taas esim. lapsen itku ei kiristä ruuvia juuri lainkaan.

Misofoniaksi olen tuon diagnosoinut. Omat korvat kyllä poimii todella herkästi ylimääräisiä ääniä ja on tullut huomattua vuotavia hanoja ja auton sirinää, vaikka muut eivät tällaista meinaa mitenkään huomata. Eli jotain hyötyäkin tuosta, vaikka elämä olisi helpomaa ilman tätä "lahjaa".
 
Liittynyt
28.01.2024
Viestejä
4
Mulla on ollut samaa ”toisen syömis/juomisäänet/rapinat hermostuttaa paljon” niin kauan kuin muistan. Adhd-lääkityksen jälkeen se on kadonnut. Mutta on havaittavissa jos pitåä välipäivää.
 
Liittynyt
28.01.2024
Viestejä
4
Mulla on ollut samaa ”toisen syömis/juomisäänet/rapinat hermostuttaa paljon” niin kauan kuin muistan. Adhd-lääkityksen jälkeen se on kadonnut. Mutta on havaittavissa jos pitåä välipäivää.
 
Liittynyt
20.03.2024
Viestejä
2
Aikoinaan määrätty Attentin yksityisellä puolella kun todettu että sopii paremmin kuin nuo ensisijaiset valmisteet ja pystyn tarkemmin säädellä lääkkeen vaikutusaikaa.

Nyt oli kontrollin aika ja taloudellisista syistä päätin siirtää hoidon julkiselle. Vastaanottokäynti meni hyvin ei ongelmaa, lääkäri totesi että vaikuttaa valmiste sopivan minulle hyvin.

Huomasin kuiteniin että oli unohtanut uusia reseptin vaikka sanoi tekevänsä niin, joten laitoin viestiä maisassa.

Vastauksena tuli että Helsingin kaupungin psykiatrisella on käytäntö jonka mukaan aikuisille Attentinia ei saa uusia joten suosittelee kääntymään yksityisen puoleen jos lääkettä haluan.

Onko kellään käynyt vastavaa? Saako näin muka toimia? Ei tunnu kovin oikeudenmukaiselta toiminnalta.
 
Liittynyt
08.05.2019
Viestejä
350
Aikoinaan määrätty Attentin yksityisellä puolella kun todettu että sopii paremmin kuin nuo ensisijaiset valmisteet ja pystyn tarkemmin säädellä lääkkeen vaikutusaikaa.

Nyt oli kontrollin aika ja taloudellisista syistä päätin siirtää hoidon julkiselle. Vastaanottokäynti meni hyvin ei ongelmaa, lääkäri totesi että vaikuttaa valmiste sopivan minulle hyvin.

Huomasin kuiteniin että oli unohtanut uusia reseptin vaikka sanoi tekevänsä niin, joten laitoin viestiä maisassa.

Vastauksena tuli että Helsingin kaupungin psykiatrisella on käytäntö jonka mukaan aikuisille Attentinia ei saa uusia joten suosittelee kääntymään yksityisen puoleen jos lääkettä haluan.

Onko kellään käynyt vastavaa? Saako näin muka toimia? Ei tunnu kovin oikeudenmukaiselta toiminnalta.
On. Suomen ADHD aikuiset Facebook ryhmässä on tuosta kokemuksia.

Helsingissä on joku "mukava" ylilääkäri joka ei tykkää Attentinista kun pelkää että sitä piikitetään suoneen, niin on sitten kieltänyt kaikilta ja tehnyt tuollaisen päätöksen.

Onneksi muualla Suomessa ei taida vastaavaa olla.
 
Liittynyt
20.03.2024
Viestejä
2
On. Suomen ADHD aikuiset Facebook ryhmässä on tuosta kokemuksia.

Helsingissä on joku "mukava" ylilääkäri joka ei tykkää Attentinista kun pelkää että sitä piikitetään suoneen, niin on sitten kieltänyt kaikilta ja tehnyt tuollaisen päätöksen.

Onneksi muualla Suomessa ei taida vastaavaa olla.
Vai niin on kyllä ihme toimintaa, no kiva tietää etten ole sentään yksin asian kanssa.

Osaatko sanoa pystyisiko tämän kiellon kiertämään jotenkin julkisella? Jonkunlaisen valituksen voisi varmaan lisäksi tehdä.
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Jep, noissa Facebookin ryhmissä on mitä ihmeellisimpiä seikkailuita noitten reseptien uusimisten kanssa - ja samaa hajontaa toki on ihan kaikkien muittenkin reseptien kohdalla, kuten eräästä toisesta ketjusta voimme todeta.

Kyllähän se varmaan nimenomaan henkilöityy johonkin ylilääkäriin joka linjaa että "nytpä ei uusitakaan tätä", joku laitetaan valmiin diagnoosin kanssa uusiin tutkimuksiin vaikka käsittääkseni adhd on sellainen tila, joka ei poistu.

Toisaalta varmaan lääkäreitäkin puristetaan valtiovallan taholta kun jossain huomasin uutisen, että on tehty välikysymys adhd-diagnoosien yleistymisestä.

Tässä on vähän muna-kanaongelma. Aika monessakin asiassa voidaan olla antamatta lääkkeitä, jotka korjaisivat sen yksilön tilan sellaiseksi, että hän voi toimia normaalin yhteiskunnan odotusten mukaisesti. Mutta kun ei anneta, niin sitten on varauduttava seurauksiin - parhaillaan siitä yksilöstä tulee työkyvytön loppuiäkseen ja se vasta kallista onkin.

Mitenkähän kauan näissä menee, että aletaan puhua lääkkeettömästä hoidosta ja kognitiivis-behavioraalisesta terapiasta. :D

Tuossa yksi lähipiirin nuori mies laitettiin juuri armeijasta kotiin adhd:n ja oppimisvaikeuksien takia ja vielä lykkäyksellä kun ei kyennyt muistamaan että pitääkö ne sukat släpäreiden kanssa olla milloin ja milloin ei.

Eli ei ole varsinaisesti parantumassa sillä, että jotain lääkkeiden saantia kiristetään.
 
Liittynyt
23.11.2018
Viestejä
984
Onko missään tullut vastaan tai ollut puhetta ADHD lääkityksen terveellisyydestä? Jos mietitään, että aloittaa lääkityksen vaikka ennen kuin on ylittänyt keski-iän kynnystä, niin voiko lääkitys lyhentää elinikää tai edesauttaa joidenkin muiden (fyysisten) sairauksien puhkeamista?
 
Liittynyt
10.10.2021
Viestejä
1 483
Onko missään tullut vastaan tai ollut puhetta ADHD lääkityksen terveellisyydestä? Jos mietitään, että aloittaa lääkityksen vaikka ennen kuin on ylittänyt keski-iän kynnystä, niin voiko lääkitys lyhentää elinikää tai edesauttaa joidenkin muiden (fyysisten) sairauksien puhkeamista?
Kannattaa suunnata jenkkisivustoille jos noista haluaa tietoa - suomen maassa noita tutkimuksia on käsittääkseni tehty vähemmän.

Tutkimuksissa on havaittu että voi olla vaikutuksia sydänsairauksiin, koska noin lähtökohtaisesti etenkin stimulantin nostavat verenpainetta ja sykettä. Mutta kun tuokin on kovin yksilöllistä ja esimerkiksi itsellä näin ei käy.

Jopa flunssaisena ja 90mg Concerta-annoksella leposyke oli eilen illallakin 53. Paineita en ole hetkeen jaksanut mitata ja tuskin flunssassa tointaakaan.
 
Liittynyt
08.05.2023
Viestejä
25
Helsingissä on joku "mukava" ylilääkäri joka ei tykkää Attentinista kun pelkää että sitä piikitetään suoneen, niin on sitten kieltänyt kaikilta ja tehnyt tuollaisen päätöksen.
Aivan järjenvastaista kun kaikkein yleisintä eli Concertaa kuitenkin piikitetään. Ai mutta sehän ei olekaan amfetamiinia eli ei haittaa mitään.
 
  • Tykkää
Reactions: a-p

a-p

Make ATK Great Again
Liittynyt
01.01.2017
Viestejä
701
Aivan järjenvastaista kun kaikkein yleisintä eli Concertaa kuitenkin piikitetään. Ai mutta sehän ei olekaan amfetamiinia eli ei haittaa mitään.
Elvansea ei ilmeisesti voi käyttää viihdekäytössä suonensisäisesti tai nokkaan vetämällä. Tätä ainaki on kerrottu Suomalaisilla foorumeilla, joissa keskustelu pyörii lääkkeiden ja huumeiden viihdekäytössä.

Elvansen sisältämä Lisdeksamfetamiini muuntuu elimistössä Deksamfetamiiniksi, joka vaatii ilmeisesti suoliston aktivoinnin, jotta lääke alkaa toimimaan.

Tietopankki Elvanse

Lääke annostellaan tavallisesti kerran vuorokaudessa aamuisin ruoan kanssa tai tyhjään mahaan. Ruoka pidentää imeytymisaikaa noin tunnilla: enimmäispitoisuus on mitattavissa verenkierrosta 3,8 tunnin kuluttua tyhjään mahaan otettuna ja 4,7 tunnin kuluttua aterian jälkeen. Lisdexamfetamiini muuttuu verenkierrossa deksamfetamiiniksi ja aminohappo l-lysiiniksi. Verenkierrosta dexamfetamiini siirtyy nopeasti keskushermostoon, jossa pitoisuus voi olla jopa kahdeksan kertaa suurempi kuin veriplasmassa. Puoliintumisaika verenkierrossa on keskimäärin 10-11 tuntia. Amfetamiinijohdokset poistuvat elimistöstä pääasiassa virtsan mukana ja poistumisnopeus riippuu virtsan happamuudesta.
Enemmän väärinkäyttöriskiä on juuri Concertalla tahi Medikinetillä, joita on mahdollista väärinkäyttää suonensisäisesti ja nenään vetämällä. Toki noissa tavoissa riskeissä on se kalkki ja jatkeaineet, jotka kertyvät silmänpohjiin ja muihin ei-toivottuihin paikkoihin.

Tietopankki Concerta

Päihdekäytössä metyylifenidaattia käytetään tyypillisesti suonensisäisesti, tabletteina suun kautta tai nuuskaamalla nenän kautta. Erityisesti suonensisäiseen käyttöön liittyy vakavia terveysriskejä, kuten paikalliset ja yleisinfektiot, silmän verkkokalvon vauriot ja keuhkokuume
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 379
Olin ottanut testiin metyylifenidaattivalmisteita ja Mylan tuntui tasapainoisimmalta. Tuon pystyy myös puolittamaan eli toimii omassa arjessa tosi hyvin. Ainoa vaan, että ilmeisesti tuon myynti on loppunut viime vuoden lopulla...

Voiko muita tabletteja puolitella eli ovat kerroksittomia?

E. Viatris voi jakaa myös puoliksi. Saatavuus toki myös 0. Fimea pakkausseloste.
Ensimmäinen erä Viatrista haettu. Käytännössä täysin sama tuote kuin Mylan. Pakettikin on nimeä ja tuotenumeroa lukuunottamatta täysin sama eli jonkinlainen brändiuudistus vain kyseessä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 611
Mitä porukka on mieltä tuollaisista ominaisuuksista. Voisiko olla a-kirjoon/adhd liittyvää? Yritän myös etsiä millaiset ne adhd, tai muut testit olisivat. Aihe ei ole minulle oikein tuttu ollenkaan, paitsi mitä esim koulussa on sivuttu asiaa. Edellinen lääkärikäynti on ollut 3 vuotta sitten. Nyt oli uusi (koulu)lääkäri, joka kirjoitti lähetteen eteenpäin. Ilmeisesti joihinkin lisätutkimuksiin. Toiveena oli myös sama lääkäri, joka oli viimeksi 3 vuotta sitten.

Tuossa siis kirjattu nopeasti jotain ominaisuuksia mitä tuli äkkiseltään mieleen yhdessä. Muutaman turhan poistin listasta. Lisäksi jonkinlaista jaksamattomuutta, lievää masentuneisuutta, jota ei ehkä huomaa. Tarkennuksena masennukseen, ahdistukseen uneen on jo aiemmin määrätyt lääkkeet käytössä. Olo silti vain välttävä pääosan ajasta.

Neuromoninainen, a-kirjo
vaikeuksia hahmottaa miten tulisi käyttäytyä sosiaalisissa tilanteissa.
Tarkkaavaisuus aika huonoa
Oma-aloitteisuus vähäistä. Hyvin spesifit kiinnostuksen alueet.
Työmuisti heikko.
Univaikeuksia.
Ahdistuneisuutta.
Ulkopuolisuuden tunnetta.
Vaikea aloittaa.
Arkipäivän rutiinit tuottavat vaikeuksia.
Esim. Suihkussa käynti, siivoaminen tiskaaminen.
Tavaroiden pois heittäminen tuottaa vaikeuksia.

Keskittyminen voi olla haastavaa, jos asia ei kiinnosta.
Mielihyvää ostelemisesta.
Toisessa ääripäässä tosi tarkka rahan suhteen.
Kielelliset vaikeudet, erityisesti vieraat kielet.
Vaikeus tunnistaa tai näyttää tunteita ja puhua niistä.
Nikotiinia on alkanut käyttämään, rauhoittaa hieman oloa.
 
Liittynyt
20.03.2018
Viestejä
927
Autismiin ja ADHD noi kaikki kyllä sopii, sanoisin että neuropsykalle vaan aikaa ja äkäsesti.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 611
Autismiin ja ADHD noi kaikki kyllä sopii, sanoisin että neuropsykalle vaan aikaa ja äkäsesti.
Hyvä. Aika lääkärille tulee joskus postissa. Ei lukenut omakannassa vielä mitään.

Tuli tuossa taas huomattua, että en ollutkaan juonut kahvia vielä ja olo tuntui varmaankin siksi ahdistavalta. Kaksi kuppia/tuopillinen kahvia, niin olo muuttui jollain lailla paremmaksi. Toki voi olla vaan kahvin vieroitusoireitakin, koska eilis päivänä join viimeksi.


Joskus olen nukkunut myös päivälläkin vähän.
Lisäksi sääntöjen noudattaminen on ollut vaikeaa. Esim kortin saamisen jälkeen 18 vuotiaana kaahailua, että saisi päähän kivaa tunnetta. Tai kisailua polkupyörällä, vaikka olisi pitänyt pyöräillä ryhmässä. Moottoripyörällä samaa kaahailua. Muutkin säännöt vähän niin ja näin, jos joku hieman pyytää rikkomaan sääntöjä. Legot ja pelit olivat koukuttavia ja tietokone jutut. Mutta sitten esim herääminen vähän vaikeaa.

Wikipediaa hieman luin eilen ja jo kuolleeseen pappaankin voisi sopia ainakin nuo kohdat. Kuulemma siis oli väkivaltainen (josksus), helposti suuttuvat (joskus), ei välittänyt muista isommin, käytti päihteitä (alkoholi, tupakka). Tarkka (määräilevä?), mutta kävi vaihtamassa aivan uuden auton liikkeestä aina vuosittain (vaikka autolle ei ollut hirmusti käyttöä). Myös esim moottoripyöriä hieman vaihteli silloin tällöin. Pappaa en kovin hyvin tuntenut, mutta vanhemmat ovat osan tiedoista sitten kertoneet myöhemmin.

"Usein ei seuraa ohjeita eikä kykene
  • Häiriintyy usein helposti ärsykkeistä
  • Usein unohteleva arkisissa tehtävissä
Unettomuutta ja päiväaikaista väsymyksen tunnetta esiintyy liitännäisoireina 70 prosentilla potilaista, ja nämä liitännäiset pahentavat ADHD-oireita[4].
Riskikäyttäytyminenmuokkaa
ADHD lisää riskiä riippuvuutta aiheuttavaan käyttäytymiseen, kuten liialliseen työntekoon, shoppailuun, uhkapelien pelaamiseen, syömiseen tai päihteiden käyttöön.[18] Monella päihteiden väärinkäyttäjällä on diagnosoimaton ADHD.[29]
ADHD:hen liittyvä impulsiivisuus ja hyperaktiivisuus lisäävät joillakin henkilöillä taipumusta väkivaltaiseen ja muuhun rikolliseen toimintaan."



Mulla siis jonkin asteista masennusta. Kirjattiin joskus myös joskus psykoottinen masennus, että sain lääkekorvauksen. Muuten en söisi lääkkeitä tai yrittäisin syödä mahdollisimman vähän. Tästä taas seuraa se, että olo on entistäkin huonompi.
Ahdistuneisuushäiriö, skitsoidi persoonallisuushäiriö (eristäytyvä persoonallisuushäiriö), fibromyalgia. Viimeksi taisi tulla perus lääkäriltä myös liiasta nukkumisesta joku diagnoosi. Nuo siis ulkomuistista. Masennukseen/ahdistukseen on venlafaxin 300 ja abilify 15. Nukkumiseen mirtazapin 7.5 ja ketipinor 25. Lisäksi aamusta otan ketipinor 25, mutta en huomaa siitä oikein mitään vaikutusta. Saattaa hieman rauhoittaa oloa. Vähän joutui hakea noita lääkkeidenkin nimiä, kun ei ihan heti tullut mieleen. Työmuisti on aika huono kai.

Kuntoutustukea on vielä tämä vuosi. Koulussa olen käynyt ja koulu on sujunut vaihtelevasti. Minusta mielenkiintoinen aihe koulussa, niin se on auttanut ja pääsee syömään. En nyt oikein usko, että mielenkiinto riittäisi mihinkään töihin. Toki jos siltä lääkäriltä tai tutkimuksista jotain selviäisi, niin tietäisi miksi nykyisistä lääkkeistä huolimatta olo on huono. Toki ilman lääkkeitä olo olisi vielä paljon surkeampi ja olisikohan elossakaan pysynyt.

Joskus jännityksestä tulee pää kipeäksi ja joutuu ottaa päivän aikana (tai heti) 3g panadolia. Migreeniä on ollut pienempänä. Paniikkihäiriötä oli joskus, mutta kun itse tunnistin, että tää on paniikkikohtauksen (vaan) ja psykologi oli samaa mieltä että sitä se on. Niin ei ole enää ollut paniikkikohtausta. Eikä migreenikohtausta ole ollut sitäkään. Äitillä ja papalla on ollut migreeniä myös. Äitillä myös herkkyys ainakin hajuille/tuoksuille.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 611
Aloin lukemaan tätä säiettä alusta ja fiksuja adhd henkilöitä oli tai on kaikki. Itse olen ollut vaan kahdessa ammattikoulussa, joista toinen on kesken. 12 vuoden työhistoria plus yksi vuosi vuorotteluvapaata.

Saa varmaan jo aika paljon tietoa, kun lukaisee joskus kaikki viestit läpi. Autot on kiinnostanut ja jo pienenä oli putkirunkoinen pikkuauto. Myöhemmin Datsun 100A peltoauto.

Aika kaiken olen nuoruudessani saanut, mutta kevarikorttiin tai moottoripyöräkorttiin ei isä suostunut. Varmaankin pelkäsi, että käy jotain? Varmaankin ulkopuolisuuden tunnetta on ollut aina. Ja että en suuressa joukossa ehkä viihdy. Tai tullut pienenä paljon juoksenneltua ja leikittyä. Myös vielä alakoulussa välitunneilla. Kielet on olleet vaikeita. Äidinkieltä sentään opin jollain lailla hyvien opettajien ansiosta. Matematiikka oli kiitettävä, mutta nyt unohduksissa, kun ei ole tullut käytettyä. Ammattikoulussa oli ohjelmointia, mutta se oli itselle aivan liian vaikeaa.

Meinaa aina kadota se mitä olisi ollut seuraavaksi mielessä. Jossain (työkykyarviossa?) oli että älykkyydessä oli "puoliero". Eli jotain en osannut juuri yhtään ja jotain keskimääräistä paremmin. Älykkyys oli siis keskimäärin kumminkin normaali tasoa.

Aivan ekassa työkykyarviossa työterveydessä oli että masennusta ei ole. Työterveyden lääkäri ei osannut tehdä mitään. Voivotteli vaan että koita jaksaa töissä. Tuli mieleen, että ehkä olivat noissa oikeassa, jos syynä voisikin olla esim adhd? Työterveydessä ei siis tehty mitään, vaikka saikutin 1-3 päivää useasti. Erikoissairaanhoidossa kävin ehkä viikottain ja sieltä sainkin heti kuukauden sairauslomaa, joka oli helpotus. Olihan se kumminkin selvää, että psykoottinen masennus iski, kun ei vaan jaksanut. Toki ensin osaamaton lääkäri laittoi vain keskivaikean masennuksen ja johonkin töihin määräsi. Onneksi tuo lääkäri jäi eläkkeelle ja paljon oppinut psykiatri tuli tilalle.

Masennus ei ole kumminkaan juuri näkynyt missään, en vaan jaksanut enää töitä. Työvirheitä sattui paljon. Työmuisti on saattanut olla aina aika heikko, mutta se on huomattu vasta siinä ensimmäisessä työkykyarviossa. Arvioita on taidettu tehdä kolme (jo). Nyt kolmeen vuoteen ei ole ollut lääkärikontaktia. Mutta jos se adhd (tai joku muu) tutkimus toisi jotain uutta? Nyt siis yksi lääke pysyvänä on abilify antipsykootti (puoli tablettia eli 15mg). Tuo rauhoittaa hieman oloa, mutta eihän se mikään adhd lääke ole. Tuskin auttaa siihen mitään?

Edit:
Musiikkia kuuntelen taustalla ja lukemiseen keskittyminen on vähän niin ja näin. "Pakko" selata muutakin, eli ajatus meinaa harhailla siitä keskittymisestä. Vaikka aihe onkin kiinnostava. Myös koulussa on sivuttu aihetta, mutta luultavasti vain lyhyesti.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 476
Viestejä
4 200 836
Jäsenet
70 912
Uusin jäsen
Bjarne Allvarsson

Hinta.fi

Ylös Bottom