Mennyt enemmän aika tuolla unettomuusketjussa. Kellojen kääntely ja valoisuuden lisääntyminen toivat mukanaan vanhan mukavan vaivan eli unettomuuden.
Ja tällä kertaa oikein kunnolla. Pääsiäisen alla n. viikon verran alle 10h nukuttuani nöyrryin ja hain ensimmäisen kerran neljään vuoteen nukahtamislääkkeet. Ja sitten vähän lisää koska nukkuminen oli edelleen melkoisen haastavaa. Tth-lääkäri antoi 30tbl ja sanoi että pitää riittää puoli vuotta - riitti puolitoista kk.
Sitten yritin taas ilman. Kolmatta päivää samoilla silmillä vetäessä tuli ukaasit jo pariltakin suunnalta että eikun taas tth:on. Kiireellisenä ei päässsyt kuin kandille mikä varmaan sinänsä ihan hyväkin asia koska omalta lääkäriltä lääkkeitä tuskin olisi enää edes irronnut.
Vaan kun ei enää mirtatsapiini/dokspepiini sano kerrassa mitään. Ti-ke -välisenä yönä tasan 0h0min unta. Karun näköinen unen seuranta joka näyttää pelkkää sängyssäoloaikaa eikä mitään muuta tietoa.
Hain alkuviikosta myös purkin melatoniinia vaikka on tuota ollut jo aiemminkin - ei mitään vaikutusta mitä nyt unenpuute sai aikaan illuusion yhdeksän jälkeen illalla että väsyttää. Pään kun sai tyynyyn niin sinne hävisi väsymys. Noh, taas on Zopinoxia ja kirjailin työtereyshuoltoon ensi tiistain soittoaikaa varten melkoisen pitkän selvityksen tilanteesta ja tekemistäni havainnoista.
Valvoessa ehtii tunnustelemaan oloa, samoin viime yönä yli 9h unta lääkkeen voimalla vetäneenä. Tulin siihen tulokseen että kevään myötä oireet ovat voimistuneet ja kun lääkkeen teho hiipuu iltapäivästä, vauhti alkaa kasvamaan mitä pidemmälle iltaan mennään. Jos ei nukahda illalla pikaisesti, pää alkaa taas toimimaan kuten päivällä. Ajatusta sinkoilee sinne tänne ja kuvat vilisee silmissä vaikka ne olisivat kiinni. Myös levottomuus raajoissa aiheuttaa pyörimistä. Eli aika täysimittaiset oireet myös yöllä kun ei nuku. Otin siinä sitten Concertaakin yöllä ja pää kyllä rauhoittui mutta unta ei silti näkynyt.
Tänään tosiaan kirjasin sitten samoja tuntoja jo valmiiksi tth:lle koska puhelinaika on yleensä sellaista tykitystä että siinä ehdi kyllä mitään kertomaan. Samalla löytyi yksi linkki.
Does ADD make you tired? Sleep disturbances caused by ADHD have been overlooked for a number of reasons, including the late age of onset. But recent studies confirm that ADD symptoms do not go away at night. Here, understand the ADHD and sleep link and its most common manifestations. Plus, get...
www.additudemag.com
Eli uusimpien tutkimusten mukaan ADHD-oireet ovat päällä myös yöllä. Allekirjoitan täysin tässä huhti-toukokuun aikana useamman yön valvoneena. On tyystin mahdoton nukkua kun jostain sivusta tunkee ajatusta päähän vaikka hoet pysäytyssanaa sun muuta mantraa taukoamatta. Ei siis oikein unettomuuden itsehoito tahdo ADHD:lla toimia.
Lystikkäästi näyttää myöskin sille, että nuo trisykliset masislääkkeet joita unilääkkeinä nykyään yleisesti käytetään, ovat sanoneet sopimuksensa totaalisesti irti. Tsopikloni tiputtaa sopivana annoksena tarpeeksi nopeasti ja lamaa samalla sen verran pään vauhtia, että unesta saa kiinni.
Nukuttuani yhden yön makeasti tuon avulla valvomisen jälkeen tutkailin huvikseni unikäyriä. Aiemmin olen jo huomannut että mirtatsapiini/doksepiini-nukkumisella käyrä on yhtä heräämistä ja nukahtamista pitkin yötä. Piikkejä mahtuu n. 8h yöuniin 6kpl ja hereillä on yön aikana oltu 34min. REM-unta n. puolet normaalista määrästä eli 1h ja syvää unta vain vaivaiset 7min. Aiemminkin olen jo huomannut, että syvä uni jää olemattomaksi tuolla jatkuvalla heräilyllä.
No sitten tsopikloni, doksepiini ja melatoniini. 9h käytännössä katkeamatonta unta, mitä nyt vessassa käytätti kerran. REM-uni yli 2h eli riittävä ja syvää unta reilut 50min. Tutkin asiaa pintapuolisesti ja ilmeisesti ADHD:illa on alhainen syvän unen määrä. Tämä taas saa herkästi aikaan sen, että olo ei välttämättä tunnu levänneeltä.
Saa nähdä, mitä lääkäri keksii lääkkeeksi. Sen mitä olen tutkinut, vaihtoehdot tuntuvat olevan kohtuullisen vähissä jos eivät miedot unilääkkeet enää auta. Kun tässä nyt nappeja on vielä toinenkin paketti, niin täytynee uhrata yksi tieteelliselle tutkimukselle ja ottaa myös Concerta illalla että lisääkö se syvän unen määrää jos nukkuu avustetusti.
Kaiken kaikkiaan hyvinkin hankala tilanne kun tietää, miten paljon noita nukahtamislääkkeitä demonisoidaan nykyään. Saa nähdä että vieläkö tässä joutuu kärvistelemään illan. Laitoin kyllä viestiin että tuollaisilla statseilla se on kokolailla sama että nukkuuko vai makaako sängyssä silmät kiinni.