Jos tulostat PLA:ta ja tulostimessa on lämmitetty peti, liimapuikon, erikeepperin, maalarinteipin, hiuslakan tms kiinnikkeiden käyttö on kuin #perseedelläpuuhun menemistä! Mitä aikaisemmin opettelee oikeat tulostusmenetelmät, sitä nopeammin voit ottaa rennosti ja säästät sekä oheiskuluissa rahaa että jälkikäsitelyssä aikaa.
Näistä olen minä ja muutama muukin kirjoittanut aikaisemminkin tähän ketjuun, mutta monta uutta 3D tulostajaa ketjussa ja vanhat viestin on jossakin hautautuneina, joten pikauusinta:
1) Huolehdi että tulostuspinta on tasainen!
- Mm CR10 ja Ender3 tulostimissa usein on keskikohta lommolla kun on käytetty liian ohutta alumiinilevyä ja jopa jotkut lasialustat on kuperia.
- Helpoin keino hankkia tasainen tulostusalusta on käydä ostamassa Ikeasta 4kpl peililevyä hintaan 7e, palaset on 30x30cm ja niitä on tarvittaessa helppo leikata vaikkapa Bilteman 3.5e lasileikkurilla. 3D-tulostin kaupoissa myydään mm Borosilicate-laseja, mutta niissä ei ole juurikaan etuuksia verrattuna tuohon Ikean peiliin.
- Muutamat on raportoinu, että jopa Ikean peili ajankuluessa alkaa taipumaan, varsinkin käytettäessä korkeita petilämpöjä. Jos tuollaista esiintyy, kannattaa alumiinipetiin laittaa keskelle capton-teippiä sen uppoaman verran, että peililevy saa tukea myös keskeltä.
2) Käsittele peilin pinta!
- Jos haluat tulosteisiin pohjapinnaksi aivan sileän peilimäisen pinnan, älä tee peilin pinnalle mitään.
- Jos et halua sileää peilimäistä pintaa, käsittele peilin pinta santapaperilla. Suurinpiirtein 400-600 grit santapaperilla vetele suorilla vedoilla pintaan viiruja neljästä eri suunnasta. Tarkoituksena ei ole hioa pintaa, vaan jättää siihen kuviointia, joka sitten siirtyy tulosteen alapintaan.
- Jos et millään saa tulostetta pysymään sileällä peilipinnalla, tee yläpuolella kuvailtu santapaperi-kikka, epätasaiseen pintaan tuloste kiinnittyy paremmin.
-
Tärkeää: Älä koskaan koske peilin pintaan sormillasi! Pese peilin pinta noin 10 tulosteen välein (mileage may vary) siten, että ensin pari tippaa fairya levylle, sitten suihkupullosta vettä perään ja talouspaperilla hinkkaa rasvat pois. Tuon jälkeen isopropanolialkoholia suihkepullosta (Puuilo myy 4 euroon 99% IPAa litran putelin, riittää moneksi vuodeksi) ja hinkkaa puhtaalla talouspaperin palalla koko pinta-ala. Odota 1 minuutti ja peili on taas käyttövalmis.
3) Opettele asettamaan oikea tulostuskorkeus!
- Jos tulostimessasi on käsikäyttöinen korkeussäätö, lämmitä peti 60 asteeseen ja suutin 200 asteeseen, aseta normaali A4 arkki peilin ja tulostinpään väliin ja säätövivuista säädä pöytä siten että jokaisen säätövivun kohdassa JA peilin keskipisteessä saat käsin liikutettua paperia, mutta se kuitenkin selvästi ottaa kiinni paperiin ilman paperin repeämistä. Normaalisti et joudu tämän jälkeen koskemaan säätörulliin "ikinä" enää.
- Aseta ensimmäisen kerroksen korkeudeksi 0.3 mm ja nopeudeksi 25mm/s (tai vaikka 30mm/s jos olet oikein hurjapää).
- Ensimmäisen kerroksen tulee hieman pursottua, mutta ei tehdä "elefantinjalkaa".
4) Opettele milloin käyttää Skirt, Brim ja Raft -asetuksia.
- Jos tulosteessa ei ole paljon tarttumapinta-alaa peililasiin, käytä Brim tai Raft.
- Jos tarttumapinta-alaa on runsaasti, yleensä paras vaihtoehto on käyttää Skirt -asetusta, mutta jos olet asettanut jonkinlaisen primer-alkurutiinin G-koodiin, et tarvitse Skirttiäkään.
5) PLA:ta tulostaessa, laita pedin lämpö 60-65 asteeseen.
- Kun tulostus on valmis ja haluat heti aloittaa uuden työn, voit ottaa peilin pois koneesta ja laittaa toisen puhtaan peililevyn tilalle ja aloittaa heti tulostus.
- Kun peililevy jäähtyy huonelämpötilaan, kuulet pientä rätinää, kun tuloste irrottautuu pinnasta. Muutaman minuutin päästä tuloste lähtee ilman voimaa irti.
Peilipinta ei ole absoluuttisesti ainoa "oikea" keino, mutta kustannuksiltaan ja käyttömukavuudeltaan ylivoimainen ykkönen. Buildtak-maiset pinnat pitävät tulosteen ihan hyvin kiinni, mutta ne kuluvat melko nopeasti ja vaikka niitä muutaman kerran saa virkistettyä santapaperilla, silti ne tulevat hyvin kalliiksi pitkässä juoksussa. Jotkut materiaalit tarvitsevat erilaisen petilämpötilan tai jopa liimoja kiinnittyäkseen riittävästi, mutta PLA ei tarvitse!
Mullakin oli aikoinaan isoja ongelmia saada tulosteita pysyyn paikoillaan. Katselin 50 erilaista kikkavideoo ja kokeilin BuildTakit ja hiuslakat ja muut. Oikeastaan sain parhaat tulokset aikaan kun laitoin joka tulosteen välissä pintaan Clas Ohlsenin lilaa liimapuikkoa (lila liima muuttuu valkoiseksi kun se on kuivunut ja voi alkaa tulostaan). Olin aika tyytyväinen, vaikka tulosteiden pohjasta piti aina raaputella liimat pois ja kaupasta kantaa liimapuikkoja. Sitten lopulta toisessa tulostimessa kokeilin tuota Ikean peilikikkaa ja sitten nauratti kuinka netissä liikkuu niin paljon huonoja neuvoja.
Linkit:
Peili:
LOTS Peili - IKEA
Lasiveitsi:
Lasiveitsi
Isopropanoli:
GO Polttoaineen jäänesto 1L Polaric