3D-tulostaminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja micko
  • Aloitettu Aloitettu
Minkälainen tämä pintakäsittely mahdollisesti olisi? ABS:lle olisi se asetonikylpy.

En osaa sanoa millä aineilla pintakäsittely se kannattaa tehdä ja maksaako vaivaa. Em sivustolla mainittiin polyuretaani, mutta jokainen tutkikoon itse mille haluaa itsensä altistaa. En ole asiaan enempää perehtynyt enempää, joskus mietin että olisiko mahdollista ja totesin että en kaipaa enää yhtä epätietoisuuden lähdettä omaan muutenkin rajalliseen ruokakulttuuriin.

Pointtina taisi olla, että tulostusvaiheessa vaikkapa eri kerrosten väliin tai muuten muovin pinnalle voi päätyä epäpuhtauksia niin, että lopulta tuloste ei olisikaan enää "FDA-hyväksytty".

Jep eli materiaali voi olla FDA-hyväksytty, mutta FDM-tekniikalla tehdyt kipot tuskin saisivat hyväksyntää, johtuen tulosteiden huokoisesta rakenteesta johon bakteerit jää muhimaan. Mutta näihinhän ei oteta kantaa noissa hyväksynnöissä eli jää käyttäjän vastuulle tehdä omat FDA-hyväksyntänsä. Tai onko jossain filamentin mainoksessa mainittu että food grade kattaa myös lopputulokset?
 
Pointtina taisi olla, että tulostusvaiheessa vaikkapa eri kerrosten väliin tai muuten muovin pinnalle voi päätyä epäpuhtauksia niin, että lopulta tuloste ei olisikaan enää "FDA-hyväksytty".

Ei kai mikään ruokaan kosketuksissa oleva astia ole täysin puhdas/bakteeriton ilman asianmukaista puhdistamista. Ja jos täysin varmoja halutaan olla niin "astiahan" pitäisi sterilisoida ennen käyttöä.

En itsekkään hirveästi luottaisi esim. pla muovin fda hyväksyntään, mutta kuten aiemmin noista amphora langoista mainitsin niin esim. ngen flex muovissa lämmönkestävyys 125C joka kestää mm. höyry sterilisoinnin. HT lämmönkestävyys 100C jonka voi vaikka keittää vedessä. Kestää hyvin, kokeiltu. Ngen lämmönkestävyys 85C kestää hyvin mm. astianpesukoneen kattilaohjelman (70C lämpötilan), kuten myös XT, jonka lämmönkestävyys 75C.

Jos nyt sen kahvikupin tulostaa noista materiaaleista ja se kahvi pysyy siellä kupissa, minkä jälkeen saat pestyä sen niin, että kuppi on vielä samanmuotoinen kun ennen pesua, niin en nyt kovin huolissani olisi.

Eli pointtihan on se, että mikään materiaali tai tuote ei saa FDA hyväksyntää jos käyttäjä ei tiedä mitä tekee.

Toki kannattaa käyttää ss suuttimia tulostuksessa, mutta tulostuksen aikana kerrosten väliin jääviin epäpuhtauksiin en usko. Tulostuslämpötilat kuitenkin noilla materiaaleilla on luokkaa 250C-280C niin jos bakteerit ei siinä lämpötilassa kuole niin aikamoisia superbaktereeja. Eikä nuo materiaalit kovin huokoisia loppu tuotteessakaan ole, jos niistä ei sellaisia halua tehdä.
 
Tuosta huokoisuudesta niin eihän se muovi itseessään vaan tulostuskerrokset itsessään vuotaa aika hyvin. Plata juuri itse vahvistanut sillä että upottanut laimennettuun kosteuden kestävään erikeeperiin. Imee itseensä reippaasti ja valuu pitkään pois. Abs kun puolestaan sutii asetonilla huomaa sen kuinka kerrokset imaisee ensinmäisellä sutimisella. Toisella sutimis kerralla vasta vesitiivis. Ja huomaahan tuon jos tussilla kirjoittaa niin musta imeytyy kerrosvälejä myöten.

Ainoastaan joustava filamentti on mulla sellaista joka pitää oikeasti vettä ja tuntuu bensakin pysyvän siinä. E85 vielä kokeilematta.

Niin ja nylonihan imee itseensäkin 10% painostaan kosteutta.

Ainakin ht, xt ja ngen flex langoilla tulee veden kestäviä kippoja ilman mitään ongelmia. Ngen lankaa en oo kokeillu. Kyllä tuon huomaa jo tulostettaessa että on aivan eri tavaraa kun pla tai vaikka petg. Vaikka ei sen puoleen on mulla pla:stakin tehty kippo joka kestää vettä ja kestäny jo kuukausia viikosta toiseen.

Ensimmäisenä lähtisin viilaamaan tulostimen asetuksia jos ongelmia saada vedenkestävä kerrosten välillä.

edit. piti ihan mielenkiinnon vuoksi täyttää vedellä pari vaasi moodilla pla:sta tulostettua vaasia niin ei ainakaan toistaiseksi mitään vuotoja ole havaittavissa. Pitää jättää pariksi viikoksi niin näkee alkaako jossain vaiheessa vuotamaan.
 
Viimeksi muokattu:
No muovin laatukin tuohon. Vähän reippaammin lämpöä niin pla alkaa menettään yksityiskohtia sekä vapaana roikkuvien kohtien kärsien paljon roikahtamisesta.

Lievä ylisyöttö kyllä auttaa vedenpitävyyteen, mutta sitten ei saa olla reunat enää 1.5mm puhumattakaan 70-100% täyttöjä. Eli yksinkertaisia kappaleit kyllä saa vedenpitäväksi, mutta monimutkaiset kappaleet on kompromissejä.

Legoille piti tehdä paineastiaa ilmalle niin pla ei pitänyt ollenkaan ilmaa. Abs vasta kun asetonilla käsitteli. Joustava muovi oli ainut jolla suoraan tuli ilmatiivistä 2mm seinämillä ja 0.2mm suuttimella 0.1mm kerroksilla. Tuota muovia saa silotettua lämmöllä puhaltamallakin et jos joku kohta ei pidä. Epätasaisuus sulaa pintajännityksen vetäen sileäksi.

Nuo joustavat materiaalit on kyllä mielenkiintoisia. Noista tulee uskomattoman kestäviä kappaleita mitä muutamia tulostanu.

Tässä mielenkiinnolla odottelen osia tuohon idex muutokseen niin pääsis vähän kokeilemaan eri muovien yhdistelemistä ja niiden kestävyyttä keskenään.
 
Nuo joustavat materiaalit on kyllä mielenkiintoisia. Noista tulee uskomattoman kestäviä kappaleita mitä muutamia

Noita flexejä on ilmeisesti vaikea tulostaa bowdenilla?
Auttaako jos ottaa retractionin pois?
Tulostelin kahvikupin formfuturan premium abs:stä ja kahden testin perusteella vaikuttaisi säilyttävän muotonsa, annoin kahvin molemmilla olla 10min ennen maidon kaatamista, 92c lupaavat tuolle.
Muuten mukavaa tulostaa mutta joutuu pitämään vilttiä rulostimen päällä ettei jäähdy, täytyy muutenkin jo metelin takia rakentaa joku kotelo tolle, siitä tulee väkisinkin vaan niin iso etten tiedä minne sen sijoitan...
Miten hyvin extruderi ja moottorit kestää jos ne koteloi tonne sisälle ja pitää levyä @100c?
Ton arduinokotelon saa kyllä helposti suunniteltua ulkopuolelle.
 
Tuli hommattua paikallisesta lasiliikkeestä mittatarkka hiottu lasi pedille ja eipä kyllä kannata mistään Kiinasta tilailla sirpaleita.
Se tuli ainakin huomattua, että peti lämpenee nyt selvästi hitaammin, että se huono puoli ja tietty tuo lasi on aika painava, että voi hieman enemmän rasittaa pedin askelmoottoria.
Hyvät puolet kuitenkin etten käyttänyt ollenkaan liimapuikkoa ja kun tuloste jäähtyi niin se käytännössä irtosi itsekseen. Pohjapinta lasimainen eli se paras pinta. Osasikin olla ärsyttäviä nuo teipit.

Lasi on kiinni metallisilla paperiklipsuilla, mitä monet näyttää käyttävän. Sitä vaan, kun tuli tuota petiä kalibroitua niin suutin voi osua noihin metalleihin ja saa olla tarkka, että pitkää kappaletta tulostaessa ei ole tuollainen tiellä. Kattelin vaan, että muitakin kiinnitysvaihtoehtoja esim. tulosteina eli mitä kannattaisi käyttää?
PLA ei kestäisi varmaankaan pedin lämpöä, että pitäisi olla ABS:ää.

Onko jotain ohuita erikoispohjia joilla olisi lasimaiset ominaisuudet? Olen vaan nähnyt jotain kummia mustia pohjia ja noita voi tulla suorilta 3D-tulostimen mukanakin?


Tuli äänieristysmattoa ja alustavasti suunnittelin, että liimaisin sen pahviin kiinni, että tulisi siitä pahvista esim. ovet Stuvan eteen. Onko kukaan tehnyt jotain vastaavaa? Myöskin ABS-tulosta varten, että lämpö pysyisi paremmin kotelossa. Tarkoitus olisi myös siirtää kotelosta ulos virtalähde ohjaimineen kunhan lisäjohdot tulee.


Tuli tuollaisia preumaattisia venttiilejä ja tajusinkin, että ne on ilmatiiviimpiä ptfe-letkun kanssa bowden mallisiin tulostimiin.:facepalm:
Vai onko jotain erikoisventtiilejä, että filamentti itsessään tukkii venttiilin reiän tarpeeksi hyvin?
 
Miten hyvin extruderi ja moottorit kestää jos ne koteloi tonne sisälle ja pitää levyä @100c?

Hommasin laadukkaamman tuulettimen extruderia varten. Mulla ei ole tule muuta mieleen, kuin että yrittää saada hyvän ilmakierron kotelon sisälle niin jäähtyy jotenkin. ABS:kin tykkää hyvää, kun on tasainen lämpö. Kelailin, että laittaisin 120mm tuulettimen tuonne koteloon kierrättämään ilmaa.
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mikä minimi lämpö riittäisi ABS:lle kotelon sisälämmöksi.
 
Se tuli ainakin huomattua, että peti lämpenee nyt selvästi hitaammin, että se huono puoli ja tietty tuo lasi on aika painava, että voi hieman enemmän rasittaa pedin askelmoottoria.

Tuossa on myös se puoli että lasi sitoo myös hieman lämpöä jolloin ei tarvitse niin usein syöttää virtaa pedin lämmittimelle. Tuo painon vaikutus askelmoottorille taitaa olla aika marginaalinen jos johteet ovat kunnossa.
 
Hommasin laadukkaamman tuulettimen extruderia varten. Mulla ei ole tule muuta mieleen, kuin että yrittää saada hyvän ilmakierron kotelon sisälle niin jäähtyy jotenkin. ABS:kin tykkää hyvää, kun on tasainen lämpö. Kelailin, että laittaisin 120mm tuulettimen tuonne koteloon kierrättämään ilmaa.
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mikä minimi lämpö riittäisi ABS:lle kotelon sisälämmöksi.

Mutta jos siellä on hyvä ilmankierto mikä viilentäisi niitä moottoreita niin se jäähdyttäisi sitä abs:ääkin.
Tossa cr10 vaatisi melkoisen kotelosokkelon että ainakin 2 moottoria saisi jäähdytettyä erikseen.
Meinasin tehdä sille 18mm männystä yöpöydän kaltaisen kaapin ja etuseinään ovi 6mm lasista, sitten ohjausmöykylle oma taso laatikon ulkopuolelle ja taakse tuuletus.
Pidin abs:n kanssa vilttiä vehkeen päällä ja levy 100c pari päivää niin silloin ei ainakaan ehtineet moottorit vittuilemaan.
Asuntovaunun kaapinovien restaurointiprojekti, real filamentin smoky black petg:stä tehty nupit ja peilin kiinnitykset, otex+miranol pinnassa, kellastunut vanha lakka alkoi nyppimään :)
Dropbox - 20171014_225606.jpg
Dropbox - 20171014_212155.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Äh, toi pieni tuuletin joka jäähdyttää putkea minkä päällä on jäähdytysrivat menny muovista jumiin ja ilmeisesti sen takia se putki jämähtänyt täyteen muovia :/
 
Nyt tullut valmiimmaksi "kosteudelta" suojattu filamenttilaatikko--> Dropbox - tiivis laatikko.jpg

Siellä on kosteusmittari sisällä näyttäen, että olisi kosteutta 46%. Huoneessa oli vain 44%. Silicat meni uuniin.
Tiivistenauha on kannessa ja kaikenlaisia kiinnikkeitä on kannessa 8 kipaletta, että pitäisi olla tiivis.

edit: Uunituksen jälkeen oli parhaimmillaan kosteus 34% ja nousi sitten seuraavaan aamuun mennessä 42%. Ehkä filamentista vapautui kosteutta.
Sitten taas oikein pitkä uunitus silicalle ja muutaman tunnin jälkeen 30%. Saapi nähdä nouseeko taas aamulla entisiin lukemiin.

edit2: Kannen kun meni avaamaan niin pomppasi 35%:iin muistaakseni 32%:sta ja taas uunitetut silicat pudotti 23% toistaiseksi. Aika nyhertämistä tämä touhu. Pitäisi varmaankin laittaa kissan kristallihiekkaa, jos se imaisisi kerralla kunnolla kosteuden pois.
 
Viimeksi muokattu:
Niihän se alkaa tämäkin harrastus lähtemään laukalle.:)

Reilun kuukauden tuo Anycubicin i3 Mega on ollut pöydällä ja tähän mennessä on tullut päiviteltyä E3D V6 tulostuspää, Ultrabase tulostusalusta ja asenneltua toisellekkin Z-akselille rajakytkin. Rajakytkimen asennukselle löytyi "hyvät" valmistajan ohjeet, joissa tosin ei mainittu että uudessa firmwaressa vasemman ja oikean moottorin ohjaukset on käännetty ristiin. Onneksi moottoreissa ei ole liikaa voimaa...

Seuraavat päivitykset siintää jo mielessä. Tarkoitus olisi vaihtaa tuo LCD-näyttö johonkin yleismalliin, niin voi siirtyä puhtaisiin Marlinin firmiksiin. Tämä taas mahdollistaisi multi-material setin asentamisen, eli ajatuksena on tilata Prusan neljän langan multi-material setti "joululahjaksi".

Hauskasti tässä nälkä kasvaa syödessä. Alunperin ajatus oli tulostella jotain pienoismallin osia, mutta nyt alkaa pikkuhiljaa hahmottamaan mihin kaikkeen nämä nykyään taipuu. Multi-materiaalin avulla kun saa vesiliukoiset tukirakenteet käyttöön, niin alkaa olemaan enään mielikuvitus rajana.
 
Meikäläisen anet a8 on vieläkin matkalla... Tilaus laitettu sisään ja tavara on Kiinasta lähenyt jo 15.9... Tulostimen jälkeen samasta paikasta tilatut tavarat ovat jo saapuneet.. No tänään sitten tuli automaattisesti sähköpostia, että uusi tulostin on laitettu tulemaan. Mikäli tämä oikeasti näin toimii niin on kyllä tehokasta toimintaa. Olin jo tilausvaiheessa asennoitunut pitkään toimitukseen, joten ei sen puoleen mieltä kaiva. Toivottavasti jompikumpi tulee perille. "Pahimmillaan" on kaksi tulostinta.
 
Niihän se alkaa tämäkin harrastus lähtemään laukalle.:)

Reilun kuukauden tuo Anycubicin i3 Mega on ollut pöydällä ja tähän mennessä on tullut päiviteltyä E3D V6 tulostuspää, Ultrabase tulostusalusta ja asenneltua toisellekkin Z-akselille rajakytkin. Rajakytkimen asennukselle löytyi "hyvät" valmistajan ohjeet, joissa tosin ei mainittu että uudessa firmwaressa vasemman ja oikean moottorin ohjaukset on käännetty ristiin. Onneksi moottoreissa ei ole liikaa voimaa...

Seuraavat päivitykset siintää jo mielessä. Tarkoitus olisi vaihtaa tuo LCD-näyttö johonkin yleismalliin, niin voi siirtyä puhtaisiin Marlinin firmiksiin. Tämä taas mahdollistaisi multi-material setin asentamisen, eli ajatuksena on tilata Prusan neljän langan multi-material setti "joululahjaksi".

Hauskasti tässä nälkä kasvaa syödessä. Alunperin ajatus oli tulostella jotain pienoismallin osia, mutta nyt alkaa pikkuhiljaa hahmottamaan mihin kaikkeen nämä nykyään taipuu. Multi-materiaalin avulla kun saa vesiliukoiset tukirakenteet käyttöön, niin alkaa olemaan enään mielikuvitus rajana.

Sama täällä, CR-10S tuli joku viiko sitten ja nyt on päivityksiä tullut asenneltua. Auto bed leveling onnistui hyvin, kapasitiivinen anturi tekee meshin ja ensimmäinen kerros on kauttaaltaan tasainen. Oikeasta reunasta jää vähän osa kohtia ylös tai alas, pitää tehdä manuaalinen fine tuning vielä paremmin. Käytin firmwaren pohjana TH3D-firmistä, muokkasin vaan Arduino IDEllä anturin vaatimat asetukset ja käänsin uuden hex-filun asennettavaksi. Tulostin alustalle alkuperäisten jousien ja pulttien tilalle kiinteät tuet, alustaa kun ei tarvitse enää säätää joka kerta uudelleen.

Langan syöttöä parantelin alkuperäisen kiinteän putken päälle tulevilla paloilla, joihin asensin 625t laakerit. Nyt rullaa herkästi, aikasemmin oli ongelmia puufilamentin kanssa.

Rungon pystyosan yläpää on tuettuna alaosan takapäähän, ghosting väheni reippaasti varsinkin +50mm/s nopeuksilla tulostettaessa.

Alkuperäisestä ohjausboksista olen jo virtalähteen siirtänyt pöydän taakse jolla tulostin on. Seuraavaksi puran emolevyn ja näytön, siirrän ne runkoon kiinni tätä varten piirtämilläni paloilla.

edit. Unohtui mainita E3D V6n asennus.
 
Viimeksi muokattu:
Meikäläisen anet a8 on vieläkin matkalla... Tilaus laitettu sisään ja tavara on Kiinasta lähenyt jo 15.9... Tulostimen jälkeen samasta paikasta tilatut tavarat ovat jo saapuneet.. No tänään sitten tuli automaattisesti sähköpostia, että uusi tulostin on laitettu tulemaan. Mikäli tämä oikeasti näin toimii niin on kyllä tehokasta toimintaa. Olin jo tilausvaiheessa asennoitunut pitkään toimitukseen, joten ei sen puoleen mieltä kaiva. Toivottavasti jompikumpi tulee perille. "Pahimmillaan" on kaksi tulostinta.

Tai pahimmillaan jää tulematta? Mistä tilasit?
Itselle on Ebayssa käynyt kerran niin että valitin myyjälle ettei tuote ole saapunut > myyjä sanoi että laittoi uuden tuotteen tulemaan "Voitko odottaa pari viikkoa" > odottelin pari viikkoa ja tuotetta ei näkyny > Dispute aika umpeen tämän 2vko aikana (en tajunnut tarkistaa tätä) > Myyjälle et voi jättää enää huonoa palautetta ja myyjä lopetti kommunikoinnin. Tuon jälkeen olen vaatinut suoraan rahat tilille mukisematta jos ei tuotetta näy sovitussa aikataulussa. Hävitty summa oli onneksi pieni.
 
Vaihdoin Prusaan E3D Titan extruderin, tämän mallin mukaan: Prusa i3 MK2 Upgrade kit for E3D Titan Extruder by S±E by Spoegler-Engineering. Tulostin osat vihreästä Esun PETG:stä, vaikuttaa toimivan varsin hyvin. Väri ei ehkä esteettisin ole, mutta tuota sattui olemaan vielä jäljellä niin so not.
Dropbox - 2017-10-21 12.38.07.jpg
Dropbox - 2017-10-22 10.53.12.jpg
Dropbox - 2017-10-22 10.53.20.jpg
Dropbox - 2017-10-22 10.53.33.jpg

Asennukseen meni joku pari tuntia, tarvi välillä purkaa uudestaan kun ei ollut esmes moottorin hammasratas oikeassa kohtaa ja hotend tuuletinkiinnike jonka tulostin 40mm tuulettimelle, ei sopinutkaan paikoilleen (X-kelkka ei sopinut menemään reunaan asti) ja piti sitten lennossa vaihtaa normaaliin E3Dv6 kappaleeseen.

Tulostuslaadussa ei ainakaan PLA:n kanssa ole mitään havaittavaa eroa, Prusan vakioextruuderi on normimateriaaleilla varsin toimiva kapine. Missä ero tulee esille on esimerkiksi Filaflex, jota en saanut aikaisemmin tulostumaan muuta kuin hitaasti ja turhan korkeilla lämpötiloilla (240C), langan kulkeminen oli tuurista kiinni ja printit feilaili joko heti tai melkein heti. Retractia ei voinut käyttää yhtään. Testasin Titania ja Filaflexiä eilen ns. normilämmöillä (220C) ja Marvin tulostui ongelmitta, lukuunottamatta yläosaa joka voi olla aika haastava tällä materiaalilla saada tulostumaan puhtaasti.
Dropbox - 2017-10-22 10.54.08.jpg.

Yksi mikä mahdollisesti toimii paremmin on tuo kappaletuuletin; Prusan alkuperäinen puhaltaa vain yhdeltä suunnalta, tuo puhaltaa kummaltakin sivulta.

Firmwarea piti puukottaa, moottorin askeleet kohilleen ja lisää virtaa että jaksaa vääntää. Tuo Titanin moottori on 0.9 steen askelilla ja Titanissa muutenkin tuo hammastus, joten stepit nousi 161.3 -> 837 eli teoriassa pitäisi olla huomattavasti tarkempi. En kyllä usko että tuolla käytännössä on huomattavaa merkitystä. Laitoin kommitin tuonne: GitHub - spegelius/Prusa-Firmware: Firmware for Original Prusa i3 3D printer by PrusaResearch
Arduino IDE:n kanssa piti hieman säätää että sai kääntymään toimivana, tarvi asentaa Rambo boardi ja tehdä nuo Prusan ohjeen kikkakolmoset.

Ainoa ongelma tuon kanssa on että kappaletuuletin resonoi ikävästi tulostaessa. Pitänee suunnitella siihen joku välikappale ja tulostaa Filaflexistä...
 
Yksi mikä mahdollisesti toimii paremmin on tuo kappaletuuletin; Prusan alkuperäinen puhaltaa vain yhdeltä suunnalta, tuo puhaltaa kummaltakin sivulta.
En ole Prusaan noin tarkasti perehtynyt, mutta yllättävä tieto siihen nähden miten Prusaa muuten kehutaan ja miten innovatiivinen herra Prusa on.

Minulla oli ensimmäisessä tulostimessa yksipuolinen tuuletin ja sai kyllä usein tulostaa uudestaan parempaan asentoon käännettynä. Toisessa tulostimessa on suuttimen ympärille tuleva ilmanohjain joka pitää kappaleet tasalaatuisena joka suunnasta, ja on huomattavasti mukavampaa tulostaa kun voi jättää mihin asentoon sattuu slicerissa asettumaan.
 
En ole Prusaan noin tarkasti perehtynyt, mutta yllättävä tieto siihen nähden miten Prusaa muuten kehutaan ja miten innovatiivinen herra Prusa on.

Minulla oli ensimmäisessä tulostimessa yksipuolinen tuuletin ja sai kyllä usein tulostaa uudestaan parempaan asentoon käännettynä. Toisessa tulostimessa on suuttimen ympärille tuleva ilmanohjain joka pitää kappaleet tasalaatuisena joka suunnasta, ja on huomattavasti mukavampaa tulostaa kun voi jättää mihin asentoon sattuu slicerissa asettumaan.

Ei minulla sinänsä ole laadun kanssa ongelmia ollut, joten ei tuo alkuperäinenkään huonosti ole toiminut, lieneekö tehokas tuuletin mikä kompensoi. Tai ei ole sattunut tulostamaan tarpeeksi ongelmallista mallia. Tietenkin jos tuon alkuperäisosan kanssa on ongelmaa niin thingiversestä löytyy vaihtoehtoja: Prusa MK2 Fan-Nozzle by R0b0Genius
 
Ainoa ongelma tuon kanssa on että kappaletuuletin resonoi ikävästi tulostaessa. Pitänee suunnitella siihen joku välikappale ja tulostaa Filaflexistä...

Mulla on tuossa Anet A8 jo valmiiksi laakerivikainen kappaletuuletin. Rahisee, vikisee, kitisee jonkun tovin ennen kuin alkaa olemaan siedettävä. Tuollainen tuuletin ollut myös tietokoneessakin ja muuttui pian rahistimeksi.
Tilasin aikaisemmin jo korvikkeen kappaletuulettimeksi, mutta typerä myyjä lähetti aivan jotain muuta, mitä kuvissa näkyi. Toista tässä nyt sitten odotellessa.
 
Eipä nuo kiinalaiset tuulettimet laadultaan hyviä ole, oman tulostimen virtalähteessä rahisi tuuletin jo uudesta alkaen. Ilmoitin myyjälle ja laittoivat postissa uuden virtalähteen tulemaan, se on varalla. Muokkasin alkuperäiseen virtalähteeseen 120mm tuulettimen kiinni, lähti sirkkelinterältä kuulostava ääni pois.
 
Eipä nuo kiinalaiset tuulettimet laadultaan hyviä ole, oman tulostimen virtalähteessä rahisi tuuletin jo uudesta alkaen. Ilmoitin myyjälle ja laittoivat postissa uuden virtalähteen tulemaan, se on varalla. Muokkasin alkuperäiseen virtalähteeseen 120mm tuulettimen kiinni, lähti sirkkelinterältä kuulostava ääni pois.

Tosiaan joku muu mahdollisimman iso tuuletin ja sitten säätää puhalluksen sopivaksi. Isoin mitä olen nähnyt niin 80mm kotelotuuletin kappalepuhaltimena hurjalla adapterilla.
 
Mulla on tuossa Anet A8 jo valmiiksi laakerivikainen kappaletuuletin. Rahisee, vikisee, kitisee jonkun tovin ennen kuin alkaa olemaan siedettävä. Tuollainen tuuletin ollut myös tietokoneessakin ja muuttui pian rahistimeksi.
Tilasin aikaisemmin jo korvikkeen kappaletuulettimeksi, mutta typerä myyjä lähetti aivan jotain muuta, mitä kuvissa näkyi. Toista tässä nyt sitten odotellessa.

Tuuletin on Prusa:n alkuperäinen ja toimii vielä hyvin. Resonointi johtuu tuosta uuden tuuletinhärdellin kiinnityksestä, tuuletin on kiinni vain yhdestä kohtaa ja pääsee elämään turhan paljon ja sopivat liikut saa systeemin resonoimaan. Suunnittelin ja tulostin jo välikappaleen Filaflexistä, loppui ylimääräiset äänet.

Pari radiaalituuletinta tilasin aliexpressin kautta joku aika sitten, yhdestä oli jo valmiiksi pari lapaa irti. En ole vielä testannut miten muuten toimii. Eipä noista paljoa köyhtynyt...
 
Tosiaan joku muu mahdollisimman iso tuuletin ja sitten säätää puhalluksen sopivaksi. Isoin mitä olen nähnyt niin 80mm kotelotuuletin kappalepuhaltimena hurjalla adapterilla.

Tuossa CR-10Sn PSUssa tuuletin on termostaatilla, ei pyörähtele kyllä liian paljon/kovaa. Ja kun PSU on vielä piilossa pöydän takana, suhina ei häiritse yhtään. Mutta nuo ohjausboksin sisällä olevat 1x50mm ja 1x40mm tuulettimet tuottavat ihan älyttömän metelin. Alkavat pyöriä heti kun virrat laittaa päälle, tästä syystä puran kotelon romppeet ja sijoitan ne passiivijäähdytykselle tulostimeen kiinni.
 
Vähän taas liikahti oma titan aero idex muutos eteenpäin. Vielä puuttuisi kasa sähköjä tehdä uudestaan. Muuten olis vanhat piuhat pääosin käyny, mutta tuli ekalla kertaa laitettua vähän kaiken näköistä johtoa ja sillon ei ollu oikeita crimppaus pihtejäkään. Aattelin nyt tehdä kaikki liittimet uudestaan samalla kun laittaa vähän uutta.

IMG_20171022_203046.jpg
view
 
Kiinalaisten 40mm perinteisten tuulettimien korvaajaksi voin suositella Jimmsiltä Cooltekin tuuletinta:
Cooltek 40 x 40 x 10mm Silent Laitetuuletin (13db) - 3,90€

Löytyy 80mm mallikin, mutta siitä ei kokemusta. Kiinalaiset 40mm alkaa pitää sietämätöntä käynnistysääntä, joka sinänsä asettuu 5 minuutin sisällä kun tuuletin vakautuu paikalleen. Mutta tuo tuuletin on niihin verrattuna kuiskaus alusta loppuun.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Onko kenelläkään kokemusta dual extruderin asennuksesta tulostimeen jossa ei fyysisesti ole paikkoja niille? Tuumailin tuossa että voisin omaan CR-10Sään asentaa, tuossa kun on Z-akselilla molemmilla puolilla moottorit (kestää painon). Marlinin firmis tukee, piirinä on Mega2560 (minusta tuo tukee dualia) ja näyttönä 12864 (tuokin ilmeisesti tukee dualia).

Jäljelle jää vaan fyysisten osien sopivuus, single x-carriage pitäisi muokata kahdelle V6lle ja 5015-tuulettimet nostaa ylemmäs että saa lisätilaa sivusuunnassa kehikon liikevaroille.
 
Tai pahimmillaan jää tulematta? Mistä tilasit?
Itselle on Ebayssa käynyt kerran niin että valitin myyjälle ettei tuote ole saapunut > myyjä sanoi että laittoi uuden tuotteen tulemaan "Voitko odottaa pari viikkoa" > odottelin pari viikkoa ja tuotetta ei näkyny > Dispute aika umpeen tämän 2vko aikana (en tajunnut tarkistaa tätä) > Myyjälle et voi jättää enää huonoa palautetta ja myyjä lopetti kommunikoinnin. Tuon jälkeen olen vaatinut suoraan rahat tilille mukisematta jos ei tuotetta näy sovitussa aikataulussa. Hävitty summa oli onneksi pieni.

Gearbestistä tilasin. Soppa on muutenkin aika mielenkiintoinen tällä hetkellä. Seuranta tosiaan näyttää, että paketti on lähtenyt Kiinasta kohti Suomea, toisaalta taas heidän aspaan on ilmestynyt rivi, jossa mainitaan, että paketti on palautettu heille ja uusi laitettu matkaan. Eilen tuli sitten viestiä, että meikäläiselle on lisätty 50 pistettä, kun hommat on menneet puihin. Muut paketit ko. paikasta ovat tulleet hienosti. Odotellaan...
 
Tästä se taas lähtee, uutta printteri buildia. :)

Tällä kertaa työn alle pääsee Tronxy X5S..
IMG_20171022_214713_HDR.jpg


Hintaa tälle vehkeelle tuli 295 €. Build volume 330 x 330 x 400 mm.
 
OctoPin voi asentaa myös Orange Pi Zeroon ja vastaaviin. Jos Orange Pi Zeroon on valmiiksi asennettu DietPi niin sieltä ohjelmalistauksesta löytyy OctoPi.
OctoPi sivustolla, jos lataa suorilta niin siellä mainitaan yhteensopivuus vain noille Raspberry Pi vehkeille.

Edit: ei ollut hauska, kun ei saanut webcameraa asennettua..

Edit2: Raspberryssä nyt sitten toimii webkameroineen päivineen OctoPi.
 
Viimeksi muokattu:
Ostin tuollaisia 0.4mm neuloja. Ovat täsmälleen 0.4mm tuolta tasaiselta varreltaan ja ohenee erittäin teräviksin kärkeen.
10Pcs 3D Printer 0.4 mm Stainless Steel Nozzle Cleaning Needle Tool | eBay

Geeetechin alkuperäisestä 0.4mm suuttimesta menee ainakin kuumana juuri sopivasti. Vanhan Anycubic tulostimen 0.4mm suuttimista ei mene läpi kuumanakaan, eikä yhdestä käyttämättömästä varasuuttimesta.

Tuolla Anycubicilla saikin vaihdella ja putsailla suuttimia vähän väliä, mutta oletin sen kuuluvan asiaan kun antoivat niitä mukaan 5kpl. Tulostus kyllä onnistui yleensä hyvin, kun ei paremmasta tiennyt ja pidemmät tulostukset tein aina aidolla E3d:n 0.6mm suuttimella ongelmitta. Geetech on tulostellut alkuperäisellä, eikä ole mennyt kertaakaan tukkoon samoilla materiaaleilla. Täytyy heittää nuo roskasuuttimet pois ja laittaa tuohon pysyvästi E3D:n suutin. Harmi ettei tullut sieltä tilattua 0.4mm suutinta, kun silloin luuli vielä noiden alkuperäisten olevan ihan hyviä.

Ihan pätevä työkalu tuo neula. En vain arvannut että vaikutus olisi tämä, tarkoitus oli vain että suuttimien irroittelu vähenisi kun voisi tökätä auki paikaltaan.
 
Ostin tuollaisia 0.4mm neuloja. Ovat täsmälleen 0.4mm tuolta tasaiselta varreltaan ja ohenee erittäin teräviksin kärkeen.
10Pcs 3D Printer 0.4 mm Stainless Steel Nozzle Cleaning Needle Tool | eBay

Geeetechin alkuperäisestä 0.4mm suuttimesta menee ainakin kuumana juuri sopivasti. Vanhan Anycubic tulostimen 0.4mm suuttimista ei mene läpi kuumanakaan, eikä yhdestä käyttämättömästä varasuuttimesta.

Tuolla Anycubicilla saikin vaihdella ja putsailla suuttimia vähän väliä, mutta oletin sen kuuluvan asiaan kun antoivat niitä mukaan 5kpl. Tulostus kyllä onnistui yleensä hyvin, kun ei paremmasta tiennyt ja pidemmät tulostukset tein aina aidolla E3d:n 0.6mm suuttimella ongelmitta. Geetech on tulostellut alkuperäisellä, eikä ole mennyt kertaakaan tukkoon samoilla materiaaleilla. Täytyy heittää nuo roskasuuttimet pois ja laittaa tuohon pysyvästi E3D:n suutin. Harmi ettei tullut sieltä tilattua 0.4mm suutinta, kun silloin luuli vielä noiden alkuperäisten olevan ihan hyviä.

Ihan pätevä työkalu tuo neula. En vain arvannut että vaikutus olisi tämä, tarkoitus oli vain että suuttimien irroittelu vähenisi kun voisi tökätä auki paikaltaan.

Ei ole vielä suutin ollut tukkeessa, mutta hommasin setin varalle --> 0.2mm/0.25mm/0.3mm/ 0.35mm ja jokaista 2 kipaletta.
 
Nyt on täälläkin octopi viritetty kuntoon. Laitoin vielä ip:lle dns:sän ja porttiohjauksen modeemiin niin pääsee laittaa tulostukset tulille lennosta. Ei tarvitse vieressä olla nakuttelemassa. Toki joku on aina pihassa, kun tulostin pyörii. Nyt vain tulostin puuttuu. V2 kameramoduuli lähti ilman mitään kikkailuja toimimaan octopi:ssä. Hieno ohjelma.

Toki tulostin vielä puuttuu, mutta hommat koko ajan etenee. Tulostimen laatikosta tuli loppupeleissä aika massiivinen, mutta onpahan varaa suurentaa tulostinta.

Onko kukaan muuten lähtenyt rakentelemaan robottiruohonleikkuria? Itselläni olisi tarkoitus aloittaa tuollaisesta, kun on tarvetta vapauttaa lisää aikaa omaan käyttöön.
 
Millä meinasit ohjata sen kulkemaan pihaa pitkin?

Kesällä hautasin rajalangan jo nurmikon alle. Ajatuksena hankkia toimiva ratkaisu mutta ovat aika kalliita. Tämä vekotinhan kulkee niin pitkään suoraan kunnes törmää esteeseen tai rajalankaa, jossa menee pieni jännite.
 
Tuleeko näiden osien stl-tiedostot tulostimen mukana vai onko ne ladattavissa jostain?

Ohjeet ja stl-tiedostot tulevat mukana olevalla SD-kortilla. Tiedostot löytyvät myös thingiversestä, itse sieltä latasin heti päivitys osia alkuperäisten tilalle.
 
Muista pitää vaikka elmukelmussa ja vaikka silicageeli pussin kanssa, jos päiviä pidempi tulostustauko tulee.
PLA menee pilalle avonaisena ajan kanssa.
Ilmeisesti jotkin valmistajat käyttää jotain epämääräistä myös valkoisessa, joten sitäkin kannattaa välttää. Ainakin se vaatii helposti enemmän lämpöä.
Käytännössä mikä vain väri tai läpikuultava väri (tai neutraali,kirkas), pitäisi olla turvallinen valinta. Hohtavat, valkoiset, mustat jättäisin hyllyyn.

PLA:t täällä säilössä ihan miten sattuu ja puolen vuoden "avosäilytyksen" jälkeen tulostuu aivan hyvin, enkä ole muovin ominaisuuksissa huomannut mitään muuttunutta. Valkoiset ja mustat pelittää myös aivan normaalisti verrattuna muihin väreihin. Voipi tietty olla jos ostaa jotain 5 euron keloja, niin ovat lähtökohtaisesti aivan kuraa.
 
Nyt on täälläkin octopi viritetty kuntoon. Laitoin vielä ip:lle dns:sän ja porttiohjauksen modeemiin niin pääsee laittaa tulostukset tulille lennosta. Ei tarvitse vieressä olla nakuttelemassa. Toki joku on aina pihassa, kun tulostin pyörii. Nyt vain tulostin puuttuu. V2 kameramoduuli lähti ilman mitään kikkailuja toimimaan octopi:ssä. Hieno ohjelma.

Kannattaa asentaa tämä lisäkilke octopi:hin --> OctoPrint Anywhere

Näkee esim. kännykästä mitä sattumaa on tulossa ja voi pysäyttää tulostuksen.
 
Onko kellään kokemuksia marwiol.pl brändin halppis ABS/PLA(12,5€/kg) filamenteista? Valmistaja näille on Devil Design.
 
Onko kellään kokemuksia marwiol.pl brändin halppis ABS/PLA(12,5€/kg) filamenteista? Valmistaja näille on Devil Design.
Juur kans sain tilauksen 3 kg valkosta PLA:ta ja 3 kg mustaa PLA:ta, on tulostunu ihan yhtä hyvin kuin yleensä käyttämäni matskut (eSunin PLA+).
 
Ensimmäistä printteriä hommaamassa ja tuli ehkä huonosti tehty pohja työ ja tilattua Gearbestistä, vaikka halvalla lupasivat (CR-10). Näyttää olevan melkoisen hidasta toimintaa niin asiakaspalvelussa kuin varastonkin puolella. Toista viikkoa tässä jo odotellaan tuotetta, jota piti olla EU varastossa 40kpl kun tilasin. :( Ainakin varoituksena muille, jotka meinaavat ostella joululahjaksi.
Tietty ihan kätevää näkyvyyttä, kun tuntuu että jokainen 3D tulostamisesta tubettava on saanut Gearbestiltä jonkun tulostimen ilmaiseksi, mutta maksavat asiakkaat tuntuvat saavan tavaraa melkoisen hitaasti.

Räntit sikseen. Onko kenelläkään kokemusta Hobbyking:in filamenteista? (Heidän omista tai eSun:in filamenteista)
Katselin ketjun läpi ja muutama ilmeisesti ainakin tilaillut sieltä.
Ilmeisesti ihan kelpo kamaa hintaisekseen?
Ilman alennuksia ~11-17€/kg riippuen materiaalista. Postit noin 10€ luokkaa Suomeen. Varastossa olevat tavarat lähtivät 48h sisällä. :tup:
 
Räntit sikseen. Onko kenelläkään kokemusta Hobbyking:in filamenteista? (Heidän omista tai eSun:in filamenteista)
Katselin ketjun läpi ja muutama ilmeisesti ainakin tilaillut sieltä.
Ilmeisesti ihan kelpo kamaa hintaisekseen?
Ilman alennuksia ~11-17€/kg riippuen materiaalista. Postit noin 10€ luokkaa Suomeen. Varastossa olevat tavarat lähtivät 48h sisällä. :tup:

Kattelin tuossa jokin aika sitten Hobbykingin valikoimaa ja oli heikko saatavuus Hollannin varastolta. Englannin varastolta postarit pompsahti peräti yli 20 euron. Marwiol.pl:ssä on kiinteä 15€ postari osti kuinka monta kiloa tahansa. Nopeasti tuli, ei vaikuta myyvän ei oota ja enemmän valikoimaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 396
Viestejä
4 489 757
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom