Työsuhde-edut mikroyrityksissä.
Yritin selvittää, miten saisin yrittäjänä mahdollisimman pienillä kokonaiskustannuksilla työsuhde-etuja. Yleensä työsuhde-edut on tarjottava koko henkilökunnalle, jotta ne ovat verovapaita. Miten tätä tulisi tulkita mikroyrityksissä, joissa on yksi täysipäiväinen yrittäjä sekä muutama osa-aikainen työntekijä?
Verottajan syventävissä ohjeissa mainitaan asiaan liittyen näin:
"Oikeuskäytännön mukaan edun verovapautta ei kuitenkaan estä se, että työnantaja suhteuttaa osa-aikaisten työntekijöidensä edun määrän työntekijän työaikaan tai muutoin liittää edun käyttöoikeuden palvelussuhteen tiettyyn kestoaikaan (KHO 2011:27)."
Eli periaatteessa lounasetua, liikuntaseteleitä yms. voisi tarjota täyden edun arvosta täysiaikaisille työntekijöille (yrittäjälle) sekä esim. viime vuonna toteuteuneiden osa-aikaisten työtuntien suhteessa pienempinä osa-aikaisille työntekijöille. Samalla etujen saamiselle voi asettaa ehdoksi esim. että etuja saa vasta 6 kk yrityksessä työskentelyn jälkeen.
Näin voi rajata hieman kustannuksia, mutta silti säilyttää etujen verovapauden.
Olenkohan tulkinnut oikein?
---
Toisaalta näin mainitaan:
"Verotuskäytännössä selvästi pienten yhtiöiden kohdalla hyväksytyt verovapaat henkilökuntaedut ovat työterveyshuollon järjestäminen sekä omaehtoinen liikunta- ja kulttuuritoiminta 400 euron arvosta. Muiden etujen kohdalla on syytä noudattaa varovaisuutta."
täällä:
Osakeyhtiön osakas, joka työskentelee yhtiössä, voi saada yhtiöltään verovapaita henkilökuntaetuja. Sama lähtökohta koskee henkilöyhtiön (ay/ky) osakasta tai yhtiömiestä.
www.taloustaito.fi
Tuon perusteella jostain syystä pieniä yhtiöitä ei kohdeltaisi tasapuolisesti esim. lounasedun, polkupyöräedun tai hyvinvointipalveluiden (hieronta) suhteen.