Aihe liippaa aika läheltä:
Opintopolkuni on ollut aika pitkä. Taustana on ammattikoulu 2 vuotta, johon kävin lisäksi kolmannen vuoden. Kolmantena vuotena erikoistuttiin työstökoneisiin. Tämän jälkeen kävin armeijan ja sen jälkeen oli konetekniikan teknikon opinnot ja sen perään työnohella konetekniikan AMK inssiksi. Edellä mainittu jakso oli 1990-2001 (Tammikuu 2002). 2019 tammikuussa aloitin sähkövoimatekniikan opinnot lapin AMK:ssa. Valmistuin 2 vuotta ja 4 kuukautta myöhemmin. Nälkää kun jäi niin hain LUT:n Diodiin ja ELEC:n, pääsin molempiin. Valitsin kuitenkin ELEC:n vaikka Diodi tuntui enemmän omalta. Opintomenestys oli ollut vaatimatonta viimeiseen valmistumiseen asti. Peruskoulun keskiarvo oli yhdeksännen luokan keväällä 6,9. Ammattikoulu meni ~2,5 keskiarvolla. Teknikko tutkinnossa keskiarvo oli noin 2,5 ja konetekniikan inssin opinnoissa noin 3. Sitten melkein kaksivuosikymmentä myöhemmin oli motivaatiota oppia sähkötekniikkaa. Keskiarvo todistuksessa oli 3,81, mutta ilman hyväksilukuja edellisestä todistuksesta keskiarvo oli 4,2 (eli opintojen keskiarvo 2019-2021). Nyt sitten olen työnohella opiskellut ELEC:ä LUT:ssa ja keskiarvo on tällä hetkellä 2,4.
Opinnoista voin sanoa, että AMK:n pystyy suorittamaan kohtuullisen helposti työnohella, jos ei yritä elää "normaalia" elämää samalla. Eli kysymys on siitä halusta onnistua (perhe, työ, opiskelu ja sitten muut). Opintopiste tuntimäärät jää selvästi alle mitä on mitoituksessa. Ulkomuistista 5op =133h niin ainoastaan yhdessä kurssissa joutui käyttämään sen 133h. Eli tämän perusteella väitän, että jos käytät kurssin opiskeluun edes puolet tunneista niin ihan varmasti kurssit on läpi ja noin 3-4 keskiarvolla. Opintovapaata pidin ainoastaan 6kk opinnäytetyö vaiheessa.
LUT:n opinnot eivät ole menneet kauhean helposti. Oikaisen hieman kurssien nimissä. Matlab kurssi oli aika tuskaa. Omaan makuun tehtäväannot epäselviä ja turhanpäiväisten juttujen kanssa meni paljon aikaa (kurssiin meni ainakin 133h). Kolme tenttiä, jotka muuten kohtuullisia, mutta myös näissä tehtäväannot epäselviä. Sähkömagneettiset komponentit todella hyvä kurssi ja proffa täysikymppi. Enpäs olisi uskonut, että fysiikka voisi kiinnostaa (80h). Tehoelektroniikka jakaa mielipiteen, sisältö ja viikkotehtävät hyviä mutta tentti oli järkytys (60h). Perehdytyskurssi oli todella helppo opintopisteisiin nähden (15h). Muuta ei vielä käytynä, kun opiskellut vasta tämän syksyn. En nyt varsinaisesti ole pitänyt vaikeana itse aiheita, enkä myöskään matikkaa. Suurin päänvaiva on ollut tehtäväannot ja sen mitä haetaan.
Molempia olen käynyt etänä, ja kummassakin onnistuu kohtuu helposti. AMK:ssa osa opettajista haluaa tunneilla aktiivisuutta ja läsnäoloa. Tämä ei varsinaisesti pakollista, mutta lisäpisteitä. LUT:ssa olisi tärkeää olla livenä tunneillä, että pääsee kysymään jos on asioita mitä tajua. Lisäksi tehtäväantoihin voi kysyä lisäselvitystä live-tunneilla.
Ryhmätehtäviä AMK:ssa jonkin verran ja itsellä oli aina sama pari. Molemmat työhulluja niin sai pitää huolen kuka ehtii tehdä
Summasummarum => jos käytät opiskeluun opintopisteitä vastaavat tunnit niin olen varma, että valmistut. Kurssien tunnit sitten kannattaa jakaa joka viikolle tasaisesti ja pitää suunnitelmasta kiinni niin tulosta tulee.