edit: tajusin vasta jälkeenpäin että mainitsit heti alussa tuon alan, jotenkin jäi se huomaamatta, niin kaikki alla oleva on kirjoitettu vähän yleisemmästä näkökulmasta.
edit2: jos puhutaan teollisuuden investointiprojekteista, niin varmaan tuohon kuuluu jotain kannattavuuslaskelmia yms., uusien mallien / teorioiden kehittämistä, oikea datan hyödyntämistä jne, niin tässä kannattaa alusta alkaen miettiä tutkimuksen julkisuutta. Väikkäristä voi varmaan osan salata, artikkeleista en suoraan osaa sanoa. Kannattaa itse tunnistaa asia, mutta tuta-proffalle varmasti tuttua asiaa tämäkin, niin sieltä saa varmasti apua. Toki oman firman kanssa kannattaa pelisäännöt tehdä selväksi alusta alkaen.
Ihan kaikkeen en uskalla varmasti sanoa mitään, kun omasta aloituksesta kohta 15v, paljon on asiat muuttuneet ja varmaan yleisesti järjestyneempään suuntaan, ja yliopistojen omia käytänteitä on yhtenäistetty.
Oikeastaan kolmeen ensimmäiseen kohtaan: tee jonkinlainen kooste (ei vielä tutkimussuunnitelma) siitä mitä olet ajatellut tutkia, miksi ja mitä uutta tuo alalle. Selvittele mistä yliopistosta löytyisi sopiva proffa ohjaajaksi, käy läpi tyypin tuoreimpia tutkimuspapereita ja katso jos saat sieltä nostoja siihen omaan ajatelmaan tutkimuksen aiheesta. Sitten vaan proffaan yhteyttä, sanot että väikkäri kiinnostaisi ja mitä olet miettinyt, ja sopivasti teet niitä nostoja että sopisi myös proffan tutkimukseen. Siitä sitten lähtee selviämään nuo muut asiat YAMK:n suhteen, vaikka ei se käsittääkseni mikään automaattinen este olla. Toki kannattaa yliopistojen tutkijakoulujen sivuja myös selailla. Kannattaa siis ihan reilusti kysellä asioita noista, eikä yrittää vääntää itse liian pitkälle tutkimussuunnitelmaa sokkona. Omana aikana haku jatko-opintoihin oli päällä käytännössä kokoaika, nykyään taitaa monessa paikassa olla tutkijakouluhaku kahdesti vuodessa.
Tutkimussuunnitelmassa on syytä olla se väikkärin rakenne artikkelitasolla, eli vaikka 1. artikkeli Laaja literature rewiew ja aiheen best practices analyysi tms., 2. artikkeli aineiston keruu paikasta x, teorian y kautta pohdiskelu miten tämä vaikuttaa asiaan z. Eli karkeasti 1-2 lausetta sisällöstä, sellainen karkea suuntaviiva. Ei se haittaa vaikka myöhemmin ei juuri sitä tulisikaan, mutta antaa lukijalle kuvan että tiedät mitä aiot tehdä. Toki tässä sama kuin edellä, se ohjaava proffa sitten kertoo millaista suunnitelmaa odottaa.
Tutkimusosaamisen saa kyllä perselihaksilla kuntoon, jaksaa vaan käydä ja opetella menetelmät. Omalla mutulla sanoisin että humanistisissa aineissa korostuu menetelmäosaaminen enemmän kuin luonnontieteissä.
Työn ohessa väikkärin teko ei ole mitenkään erikoista, luulisin että onnistuu. Toki voi olla hyvä miettiä, että varaudut ottamaan otat opintovapaata siihen viimeistelyyn. Se voi olla melkoinen urakka. Ainakin teoriassa yliopistojen pitäisi suhtautua positiivisesti siihen, että tohtorit siirtyvät vaikkapa teollisuuden palveluun väitöksen jälkeen, kun ei niitä tutkijapaikkoja kaikille riitä kuitenkaan.
Alasta riippuen, jos tutkimuksilla voidaan osoittaa selvät hyödyt käytäntöön, niin varmasti plussaa. Se ei usein voi kuitenkaan olla se asian pihvi, eli tutkimusaiheena ei mene läpi "Firman x tuotantoprosessien parantaminen". Sen sijaan yleisesti jonkun tuotantoprosessin parantaminen jonkun frameworkin kautta ja kehittämismenetelmien vaikutus voisi mennä läpi, mutta se käytännön hyöty tulee ehkä enemmän niiden tutkimuspapereiden ulkopuolelta.
Nämä nyt sitten vain omia näkemyksiä ja kokemuksia, korostan sitä että motivoitunut ja sopiva proffa ohjaajaksi on kullanarvoista, sen takia kannattaa käyttää aikaa siihen että käy läpi sopivien yliopistojen sopivien tutkimusryhmien sisältöjä läpi, ja yrittää sieltä kaivella sopivaa tyyppiä ja muokata sitä omaa aihetta siihen suuntaan. Jos ei ole aikaisempia suhteita johonkin tiedekuntaan tai tutkimusryhmään, voi olla hankalaa saada ohjaajaa kiinnostumaan omasta, ehkä hyvinkin irrallisesta aiheesta. Sitten kun löytyy hyvä proffa ja näytät että motivaatiota on, niin asiat alkaa helpottamaan. Ei siis tutkimuksen tekemisen kannalta, vaan kaikkien ympärillä olevien byrokratiajuttujen osalta