Aika monessa suorassa vertailussa tunnutaan vaan olevan sitä mieltä, että QLED/LED pääsee OLED:a todella lähellä ja joissain kohdissa on vaikea erottaa, onko kyseessä OLED vai QLED/LED.
Tykkään esim. tämän hepun arvosteluista, kun näytetään telkkarit vierekkäin ja myöskin mitä tapahtuu, kun laitetaan valoisaan huoneeseen, jossa ikkunat heijastuvat ruuduilta (LG CX vs. QLED Q95T)
Toki minäkin lukemani perusteella suosittelisin jo mustan tason ja katselukulmien takia suoraan OLED:ia mutta varmimmin vain niille, jotka pystyvät pitämään katseluhuoneen hämäränä läpi vuoden ja jotka tulevat vaihtamaan telkkaria alle viidessä vuodessa, jolloin ei tarvi niin paljon huolehtia kuvan kiinnipalamisesta. Meillä Suomessa ei näitä heppuja kamalasti löydy ainakaan foorumeilta, mutta redditissä tuntuu olevan useampikin useamman hyvän telkkarin omistaja. Kas kummaa, käytännössä jokaisessa tapauksessa tuntuu menneen niin, että valoisaan olohuoneeseen on ostettu esim. Samsung QLED tai Sony LED ja pimeään katseluhuoneeseen OLED. Jos se OLED on kerta valoisemmassakin huoneessa passeli (niinku moni tuntuu väittävän) ja toki Samsungit/Sonyt mennen tullen pesevä, niin miksei olkkariinkin ostettu OLED:ia. Aivan. Rtings tuntuu noita LG:n OLED:n heijastelevaisuuksia vähättelevän (vaikka ko. sivustoon luotankin), mutta jos katsoo suoria Youtube-vertailuja LG CX:n ja esim. Samsungin QLED:n välillä, niin on päivänselvää, että CX heijastelee paljon rajummin.
Kyllähän itsellänikin meinaa olla OLED-kuume, kun tollasen 55-tuumaisen CX:n voisi siepata vielä tällä viikolla alle 1300 eurolla. Käytännön kannalta näen asian kuitenkin niin, että puolesta puhuu varmasti paras kuvanlaatu ja sellaisten paneelivirh.. kröhön "ominaisuusten" olemattomuus, mitkä taas QLED:ssä pistävät silmään, jos erehtyy testaamaan kuvaa (esim. se Samsungeiden kirottu dirty screen effect). Vastaan kuitenkin puhuu käytäntö eli pääseekö huippukuvanlaadusta nauttimaan parhaimmillaan vain hämärässä siinä missä QLED:n heijastelemattomampi pinta ja kirkkaampi ruutu mahdollistavat paremman kuvanlaadun erottamisen myös valoisamassa ympäristössä... Ja pääseekö neuroottisempi kaveri nauttimaan OLED:n eduista kun vaikka Breath of the Wildia pelatessa HUD päällä joutuu miettimään, että "voi voi... tuleekohan nyt se burn-in kun en ole sitä tyyppiä, joka koko ajan vaihtaa peliä ja tässä on menossa jo kolmas pelitunti". Kuka täälläkin uskaltaa olla tosta OLED:n kuvankiinnipalamisen riskin vähyydestä niin varma, että maksaa mulle 500 euroa, jos viiden käyttövuoden jälkeen sitä löytyy, vaikken ole yhteen kyytiin pelannut tai katsonut ohjelmia kolmea tuntia enemmän per päivä ja burn-inin esto-ominaisuudet on olleet telkussa päällä? Ei varmaan kukaan.
Toki Gigantistakin saa sen burn-inin kattavan takuun, mutta näen yleensä nuo ylimääräisenä rahan lypsämisenä, kun kas kummaa takuuta käyttäessä sitten käykin niin, että asiakaspalvelija toteaa, ettei burn-iniä ole tai sen määrä on niin pieni, ettei telkkaria aleta vaihtamaan. Jokainen takuita ja vakuutuksia käyttänyt kuitenkin tiedostaa tämän tosiasian, että joskus jätetään korvaamatta, vaikka ollaan varta vasten tapahtunutta varten takuu/vakuutus hankittu.
Tuo on sinänsä ihan totta, että OLEDin vahvuudet tulevat selvimmin esille hämärässä katselutilassa. Itselle kuitenkin ollut aina aika selvää, että leffojen ja sarjojen katselu painottuu ilta-aikaan, ja päivällä ollaan töissä tai muissa hommissa. Toki loma-aikoina tulee tapiteltua päivälläkin, mutta silloin voi vetää verhot ikkunan eteen jos haluaa maksimoida katselunautinnon. Toki jos olohuoneen valaistus muistuttaa leikkaussalia, niin OLEDin hyödyt jäävät aika pieniksi. Samaten jos TV on suoraan avointa ikkunaa vastapäätä eikä talossa ole verhoja. Joka tapauksessa OLED on kirkkaampi kuin valtaosa edellisten sukupolvien LCD-telkkareista, joista on ongelmitta katsottu sarjat, urheilut ja leffat päiväsaikaankin. Valtaosalla käyttäjistä on myös joka tapauksessa TV aina samoilla asetuksilla (etenkin ns. taviksilla), joten ei se QLEDikään ole maksimikirkkaudelle säädetty, sillä niillä asetuksilla lähtisi pimeässä näkö. Tuollaiset päälle 500 nitin kirkkaudet SDR kuvalla ovat pimeässä aivan brutaaleja silmäntappajia.
Ei se QLED edelleenkään huono ole, mutta nuo parhaat mallit (esim Q95T) joissa ihan oikeasti on sitä kirkkautta, laajaa katselukulmaa ja parhaat ominaisuudet, menevät hinnoiltaan myös OLEDien tasolle tai pienessä koossa ylikin. Kummatkin ovat hyviä, mutta kummassakin on myös kompromisseja. Itse aina kokenut asian niin, että kuvanlaadulla on eniten väliä, kun katselu tapahtuu hämärässä. Koen myös OLEDin hieman pienemmän kirkkauden paljon lievempänä haittana valoisassa, kuin QLEDin rasittavat bloomingit ja muut häiriöt hämärässä. Toki näistä asioista on täysi lupa olla eri mieltä, ja ehdottomasti QLEDeillakin on paikkansa.
Ehkä täällä voimakkaimmin reagoidaan OLEDIn puolesta siksi, että OLEDia vältellään vähän liioiteltujen mielikuvien perusteella. Esim OLEDien 300-400 nitin SDR kirkkautta ja 600-900nit HDR kirkkautta pidetään sellaisena, joka riittäisi vain pimeään tai hämärään tilaan. Jos noin vertailun vuoksi palautetaan mieleen, että hämärään tilaan suositellaan perinteisesti 100nit kalibrointia, ja valoisaan tilaan 200-300. Hyvälaatuiset pelinäytöt ovat jotain 300 nitin luokkaa täysille säädettynä. Ei tässä nyt tosiaan mistään leffaprojektorin kirkkaudesta olla puhumassa.
Otetaanpa tähän pieni vertailu Rtings kirkkaustestien "Real scene brightness"-arvoista, jotka ehkä parhaiten kuvastavat kuvan kirkkautta todellisella kuvamateriaalilla.
TV SDR HDR
LG CX OLED 321cd/m2 685cd/m2
Samsung TU8000 271cd/m2 271cd/m2
Samsung Q60T 411cd/m2 411cd/m2
Samsung Q70T 450cd/m2 455cd/m2
Samsung Q80T 407cd/m2 702cd/m2
Samsung Q90T 610cd/m2 1151cd/m2
Kuten tästä nähdään, niin oikeasti tossa kirkkaudessa alkaa olla iso ero vasta Q90T kohdalla. HDR kirkkaudessa CX OLED pysyy kyydissä vielä Q80T asti. SDR kirkkaudessa jää QLEDeille jonkin verran, mutta toisaalta tuo yli 300 nittiä on kuitenkin kohtalaisen paljon, ja enemmän kuin tuossa Samsungin parhaimmassa ei-QLED mallissa (TU8000).
Jos TV tulee hyvin ahkeraan pelikäyttöön. eli pelaaminen on se pääasiallinen käyttötarkoitus ja tietää pelaavansa jotain samaa peliä todella paljon (esim. vuosikausia samaa moninpeliä), niin siinä kohdassa kyllä voi olla aiheellista miettiä, onko OLED kovin järkevä hankinta. Sen sijaan jos pelailu on vähän satunnaisempaa, en olisi itse huolissani. Esim 100 tunnin yksinpelikampanjan läpäisyn ei pitäisi tuntua missään. Sekiroon meni itsellä varmasti yli tuo 100h (jumalauta se tokavika bossi...), eikä mistään sessiosta jäänyt edes ohimeneviä haamukuvia paneeliin. Twitchistä on myös tullut katsottua CS:ää monta sataa tuntia, eikä siitäkään ole seurannut mitään haittaa. Eli ei tuon kiinnipalamisen kanssa oikeasti kannata neuroottiseksi ruveta. Jos kuitenkin hakisin ihan puhtaasti pelinäyttöä PS5 kaveriksi, en todennäköisesti valitsisi OLEDia.
ps. Mikäli tuo Gigantin kiinnipalamistakuu ei lopulta katakaan kiinnipalamista, niin ainahan voi heittää kivenmurikan suoraan päin telkkaria ja sanoa että lapsi viskasi legorekalla. Tuollaiset vahingot takuu kyllä kattaa
.