Trumpin mielenterveys on median linssin alla – väärä mielipide ei ole hulluutta
Kepein perustein lyödyt hullun leimat vievät uskottavuutta oikeutetulta arvostelulta, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.
Presidentti Donald Trump työhuoneessaan Valkoisessa talossa Washingtonissa keskiviikkona.(KUVA: JOSHUA ROBERTS / REUTERS)
Laura Saarikoski
Julkaistu: 9.2. 2:00 , Päivitetty: 9.2. 16:23
YHDYSVALTAIN politiikassa on rasittava piirre. Parhaiten sitä kuvaa ilmaisu ”get carried away”, homma lähtee lapasesta. Amerikkalaisten valloittava innostus tuppaa muuttumaan vainoharhaisuudeksi ja hysteriaksi.
(KUVA: JUHANI NIIRANEN)
Politiikassa ei riitä, että on vastapuolen kanssa eri mieltä; vastapuoli pitää nähdä pahana tai hulluna. Siksi moni republikaani ei tyytynyt vastustamaan
Hillary Clintonin politiikkaa, vaan oli valmis uskomaan, että Clinton käyttää hyväkseen lapsia washingtonilaisen pizzapaikan kellarissa.
Eurooppalainen kiusaantuu. Hän tuntee itsensä kovin vanhaksi ja kovin tosikoksi. Saisinko kupin teetä, kiitos. Ilman lisukkeita.
Trump soittelee ympäriinsä aamuyöstä.
NYT LINSSIN alla on presidentti
Donald Trumpin mielenterveys. Amerikkalainen media on julkaissut viime päivinä liudan juttuja, jossa Trumpin arvostelijat tai nimettömät vuodot avustajapiiristä kyseenalaistavat presidentin mielenterveyden.
Hän vaeltelee kuulemma yksin Valkoisessa talossa, kun vaimo
Melania ja poika
Barron asuvat vielä New Yorkissa. Hän katsoo maanisesti televisiota, hän seuraa pakonomaisesti kannatuslukujaan, hän ei kykene keskittymään, hän soittelee ympäriinsä aamuyöstä ja haukkuu erimielisiä Twitterissä.
NE, jotka tuntevat Trumpin New Yorkista, viittaavat huhuille kintaalla: tuollainenhan se on aina ollut. Maaninen työssään, huono nukkumaan, koomisen bakteerikammoinen, loputtoman kiinnostunut suosiostaan, jatkuvasti puolustusasemissa ja taipuvainen venyttämään totuutta paukahdukseen saakka. Kuka muu kuin Trump olisi soitellut avioeron jälkeen juorulehtiin omana tiedottajanaan ja kehunut, kuinka Trumpilla riittää naisia?
Nyt entinen playboymiljonääri, tosi-tv-tähti ja sarjatulitviittaaja vain sattuu pitelemään ydinaseiden laukaisukoodeja.
Ohimoita pakottaa. Toinen kuppi teetä, kiitos.
1960-LUVULLA republikaaneilla oli toinen epäsovinnainen presidenttiehdokas, jonka mielenterveyttä psykologit arvioivat julkisesti.
Barry Goldwater sai korvaukseksi mojovat kipurahat. Trumpin suhteen kaikista pidäkkeistä on kuitenkin luovuttu.
Ongelma ei ole arvostelu, jota presidentin pitäisi kestää paremmin. Ongelma on se, että kepein perustein lyödyt hullun leimat vievät uskottavuutta oikeutetulta arvostelulta.
Jos sitä paitsi leimaa Trumpin hulluksi, tulee leimanneeksi myös hänen kannattajansa. Heillä oli syynsä äänestää Trumpia: verojen keventäminen, abortin vastustaminen, palkkojen nosto, siirtolaisvastaisuus, terrorismin pelko.
Niistä voi olla täysin eri mieltä, mutta hulluja ne eivät ole.