Pitäisikö suomessakin ottaa reilusti lisää velkaa?
Syömävelkaa ulkomaisessa valuutassa?
Laura Saarikoski sanoi:
Yhdysvaltain presidentti
Donald Trump julkaisi maanantaina budjettiesityksen vuodelle 2019. Sen myötä Trump luopuu republikaanien perinteisestä tavoitteesta tasapainottaa Yhdysvaltain liittovaltion budjetti.
Viimeisen viidenkymmen vuoden aikana republikaanien presidenteistä velkaantumisastetta ovat kasvattaaneet Ford, Reagan, G. Bush ja G.W. Bush eli jokainen. Trump ei mitenkään poikkea republikaanien linjasta ja syy tähän on ilmiselvä: Laskeva velan korko kannustaa lisävelkaantumiseen eikä se horjuta valtion budjettia, jos/kun se vastaavasti kasvattaa taloutta.
Laura Saarikoski sanoi:
Yhdysvallat käyttää rahaa rutkasti enemmän kuin mitä se saa. The Washington Post -lehden mukaan valtiontalouden alijäämä kasvaa lähivuosina noin tuhanteen miljardiin dollariin (noin 815 miljardiin euroon) vuodessa.
Vuoden 2017 lopussa valtionvelka oli 104 prosenttia bruttokansantuotteesta. Budjettiesityksen seurauksena velka kasvaisi 7 000 miljardia kymmenen vuoden aikana.
Lähde olisi kiva, varsinkin sellainen joka ei ole maksumuurin takana. 7000/10v=1000/1v?
Laura Saarikoski sanoi:
Tuolloin valtionvelka olisi korkein sitten vuoden 1946, jolloin se oli 118,9 prosenttia bkt:sta – mutta silloin Yhdysvallat olikin juuri maksanut yhden maailmansodan.
Yhdysvallat maksoi koko toisen maailmansodan? WAU!! Ihan uutta tietoa. Montako vuotta Yhdysvallat muuten soti kyseisessä sodassa? Nyt Yhdysvallat on sotinut yhtäjaksoisesti 15 ja vuoteen 2028 mennessä se on sotinut 25.
Laura Saarikoski sanoi:
Osa rahoista menee Yhdysvaltain infrastruktuurin uusimiseen. Trump haluaisi investoida yhteensä 1 500 miljardia dollaria teihin, kouluihin, lentokenttiin ja rautateihin, mikä loisi uusia työpaikkoja.
Budjettiesityksessä rakentamiseen osoitetaan kuitenkin vain 200 miljardia dollaria. Loppurahojen toivotaan tulevan osavaltioilta, kaupungeilta ja yrityksiltä.
Budjettiesitys osoittaa lisärahaa myös armeijalle, rajavalvontaan ja sotaveteraanien terveydenhoitoon.
Sen sijaan eläkeläisten, köyhimpien ja kehitysvammaisten terveydenhoito-ohjelmiin Medicareen ja Medicaidiin esitetään leikkauksia. Tämä voi olla ikävä yllätys monille Trumpin pienituloisille kannattajille, jotka uskoivat presidentin auttavan heitä.
Infrastruktuuriin panostamista on odotettu jo ties kuinka pitkään. Jos se vihdoin tapahtuu niin hyvähän se. Trump lupasi panostaa armeijaan, rajavalvontaan ja sotaveteraaneihin. Onko vika äänestäjien vai Trumpin, kun lupauksia nyt pidetään? Köyhät äänestivät, koska Trump lupasi kotiuttaa töitä, ei siksi, että Trump lupasi lisää rahaa tyhjästä. Se on demokraattien heiniä. Nähdäkseni Trump on terävöittänyt olevansa keskiluokan presidentti.
Laura Saarikoski sanoi:
Osa Yhdysvaltain alijäämästä johtuu Trumpin verouudistuksesta, joka leikkasi veroja – eli valtion tuloja – 1 500 miljardilla tämän vuoden alussa.
Paljon parempi syy velkaantua kuin valtiontalouden paisuttaminen. Vaikuttaa erittäin järkevältä päätökseltä näin kasvukaudella. Talousteorian mukaan valtion pitää tulla vetoapuun taantumissa.
Laura Saarikoski sanoi:
Aiemmin republikaanit ovat olleet valtion budjetin tasapainoa vahtiva kamreeripuolue. Demokraattipresidentti
Barack Obaman aikana republikaanit arvostelivat jatkuvasti valtion velkaantumista.
Republikaanien noustua valtaan huoli rahankäytöstä on unohtunut. Republikaanit selittävät sitä väittämällä, että heidän rahankäyttönsä maksaa itse itsensä. Arvostelijoiden mielestä republikaanit lainaavat rahaa tulevaisuudelta ja jakavat sen äänestäjille, jotta nämä tukisivat puoluetta syksyn kongressivaaleissa.
Poliittinen puolue arvostelee vastustajiaan. Stop the press!!!
Republikaanit eivät ole kamreeripuolue. Asian pitäisi olla päivänselvä. Velkaantuminen todellakin maksaa itse itsensä, jos investoinnit kohdistuvat oikein. Onko asiasta jotain muutakin kerrottavaa kuin nimettömiä mielipiteitä?
Laura Saarikoski sanoi:
Republikaanien ainoita toisinajattelijoita on senaattori
Rand Paul, joka arvosteli puoluetovereitaan viime viikolla kaksinaismoraalista.
”Kun demokraatit ovat vallassa, republikaanit näyttävät konservatiivipuolueelta. Mutta kun republikaanit ovat vallassa, konservatiivipuoluetta ei ole olemassa”, Paul sanoi.
Oho! Järkevä ja paikkansapitävä kannanotto. Ja vielä nimen kanssa! Sattuikohan tässä vahinko??
Laura Saarikoski sanoi:
Presidentti Trump ei ole perinteinen republikaani, vaan on julistautunut ”velan kuninkaaksi”. The Washington Postin mukaan kuusi Trumpin yritystä hakeutui konkurssiin vuosien 1991 ja 2009 välillä. Ennen valintaansa Trump vihjasi, ettei valtionkaan välttämättä tarvitse maksaa kaikkia velkojaan.
Kolmannen ja toivottavasti viimeisen kerran, republikaanit eivät ole kirstunvartijoita. Valtioiden ei tarvitse maksaa velkojaan. Onko tapahtunut vielä kertaakaan historiassa, että valtio olisi maksanut velkansa pois? Lisäksi Yhdysvallat voi koska hyvänsä maksaa kaiken velkansa pois, mutta se ei tee sitä. Koska sen ei tarvitse, eikä kannata.
Laura Saarikoski sanoi:
Trump on lupaillut, että velka hoituu helposti, kun talouskasvu kiihtyy nykyisestä 2–3 prosentista 4–6 prosenttiin. Monet asiantuntijat arvelevatkin veroleikkausten vauhdittavan kasvua väliaikaisesti, vaikkakaan ei aivan Trumpin lupaamiin lukuihin.
Lisää nimettömiä mielipiteitä. Näitä lisää.
Laura Saarikoski sanoi:
Ongelma on, että valtio elvyttää hyvänä aikana. Talouskasvu Yhdysvalloissa jatkuu yhdeksättä vuotta. Nyt valtio toimii kuin juoppo, joka ottaa lisää viinaa jatkaakseen juhlia ja lykätäkseen krapulaa.
Yhdysvallat on "elvyttänyt" viimeiset 50 vuotta?
Laura Saarikoski sanoi:
Pörssin levottomuus osoittaa, että riskit alkavat jo pelottaa. Palkkojen ja hintojen nousu johtaa inflaatioon eli rahan arvon alenemiseen.
Palkkojen nousu tapahtui Trumpin julistettua verouudistuksensa. Nyt palkkojen nousukin on sitten huono asia. Toisia on vaikea miellyttää. Mitä tapahtuu velan arvolle, kun rahan arvo laskee? Entä kilpailukyvylle?
Laura Saarikoski sanoi:
Lopulta krapula aina iskee, ja juhlien laskut on maksettava. Se voi pakottaa sosiaaliohjelmien lisäleikkauksiin tulevina vuosina.
Jos krapulalla tarkoitetaan taantumaa, niin se tulee velkaantumisesta huolimatta.