Xeon työaseman päivitys

Viestiketju alueella 'Prosessorit, ylikellotus, emolevyt ja muistit' , aloittaja xana, 23.06.2018.

Tagit:
 1. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Nuorempi veljeni hankkii aina Applen tekniikkaa. Paras ystäväni Dell:ia. Monilla on HP:n halpis pöytätietokoneita. Ei auttanut HP-fanille saarnata Supermicrosta. Ne olivat kuulemma liian tyyriitä hankkia. Veli on tietoliikenneinsinööri ja "viisaana" ei edes kuuntele minua. Apple on kuulemma niin hyvä ettei tarvitse edes harkita muita vaihtoehtoja. Ystävän DELL työasema on hyvä tietokone, mutta en ehkä sellaista hankkisi. Se on ostettu käytettynä vstore.fi nettikaupasta, joka myy yrityksien vanhoja tietokoneita. Heillä on myynnissä vain ammattikäyttöön tarkoitettuja tietokoneita. Heiltä hankin isälle HP EliteBook merkkisen läppärin. Se oli hyvä ja huokea hinnaltaan. Hyvä ostos! Valitettavasti useiden ystävien halpis HP-läppärit ja pöytäkoneet on kestäneet vain kolmisen vuotta. Pöytäkoneesta meni ensin virtalähde lopulta emolevy. Yhdessä HP:n läppärissä oli AMD tekniikka. Sen "tappoi" ylikuumeneminen, että emolevy sarkyi. Uunitus emolevylle olisi ehkä auttanut jonkin aikaa; niin kuin jotkut "korjaa" risoja näytönohjaimia.
  Oli minullakin aikoinaan Apple eMac G4 800 SuperDrive tietokone. Sitä korjattiin takuuseen ainakin kaksi kertaa; onneksi oli Apple Care lisätakuu, joka takasi ilmaiset rahdit huoltoliikkeeseen ja takaisin. Tämä tietokone oli käytössä vuodet 2002-2012; eli 10 vuotta. Saman ajan; hieman eri aikaan oli IBM Aptiva 2142-S45 pöytätietokone. Sen hankin vuonna 1997. Oli myös käytössä 10 vuotta. Viimeisinä vuosina tällä Applen eMac:illa ei oikein tehnyt mitään. Kaikki nettijutut oli liian hitaita. IBM:n tietokone oli viimeiset vuodet vain musiikin toistoon. Siinä oli kohtuullisen hyvät BOSE merkkiset kaiuttimet. Kumpaakaan; Applea tai IBM:aa ei ole yhtään ikävä.
   
  Viimeksi muokattu: 02.07.2018
 2. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tulihan se klassikko sieltä.

  Noiden asiantuntijoiden mielestä ainoa valmistaja joka tekee epävakaita prosessoreita on AMD. Epävakaita prosessoreita eivät tee mm. IBM, Apple, Broadcom, Samsung, Qualcomm, Nvidia, Imagination ja Samsung. Jos AMD on ainoa valmistaja joka tekee epävakaita prosessoreita, millä ihmeellä firma on vieläkin pystyssä :facepalm:

  Lämmöntuotto ja sähkönkulutusperusteluille olisi hauska nähdä sitä faktaa. Erittäin suurella todennäköisyydellä valmistaja kusetti.
   
 3. deMentor

  deMentor

  Viestejä:
  201
  Rekisteröitynyt:
  30.03.2018
  -1

  [ot]
  Ap nyt vain päätyi tuollaiseen ratkaisuun ja perusteli myös valintansa, mielestäni pieniruokainen Intel Xeon Silver 4116 ei ollut huono valita. Threadrippereiden tehontarpeesta ja muista ylivoimaisista ominaisuuksista voit kertoa lisää väittelyketjussa.
   
 4. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Ennen kuin heittelet miinuspisteitä, lue tarkemmin:

  Todennäköisesti keskimääräinen TechBBS kirjoittaja tajuaa näistä asioista enemmän kuin tuo nimetön valmistaja.

  Lämmöntuoton suhteen on täysin selvää ettei 3,4/4 GHz 16 core prosessori pärjää 2,1/3 GHz 12 core prosessorille. Yhtä selvää on ettei jälkimmäisellä ole mitään jakoa kun aletaan nopeutta mittamaan.
   
 5. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Turhaa näistä väitellä. Jokaisella on oma mielipiteensä ja sitä pitää kunniottaa.
   
 6. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 671
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  AMD:lla on lumipöllö vielä tulossa. Itse ostaisin käyttööni paljon mieluummin 90W TDP:n kuin 180W TDP:n. Tätä voi tietenkin itse alikellottaa, mutta kuinka moni on teistä on alikellotellut prosessoria? Se on vaan paljon helpompaa ostaa valmiiksi alikellotettu prosessori, jossa on se kohtuullinen TDP.

  En minä hiljaisuutta arvostavalle ostaisi noita "valmiiksi kellotettuja" threadrippereitä. Edelleenkin, nuo kellot on Intelin tuotteissa paljon maltillisemmat ja se näkyy siinä, että ne on parin generaation jälkeen hitaampia kuin kuluttuja-Ryzenit, mutta kuluttavat koko sen ajan vähemmän virtaa..

  Ja Snowy Owl englanniksi, kun kuitenkaan ette ole googlettaneet..
  edit: Ehkä koska minä suomensin väärin. Se on tunturipöllö. :facepalm:
   
 7. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Itsellä ei ole ollut koskaan tarvetta ylikellottaa. Vanhassa X8SAX emolevyssä ylikellotus ei edes ollut mahdollista. Tulevan emolevyn mahdollisuuksiin en ole tutustunut.
  Maltillinen lämmöntuotto on hyvästä. Teoriassa elektroniikka kestää maltillisella lämmöllä kauemmin. Niinhän se on esimerkiksi elektrolyyttikondensaattoreissa. Tästä on paljon tietoa netissä.
   
 8. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Elektroniikka kestää maltillisella lämpötilalla kauemmin. Lämmöntuoton kanssa sillä on hyvin vähän tekemistä. Saan helposti muutaman watin lämmöntuotolla kännykän kuumemmaksi kuin tietokoneen yhdenkään osan 250 watin lämmöntuotolla. Tietokoneessa on monta kertaluokkaa parempi jäähdytys...
   
 9. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 671
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Äh.. meni taas ohi. Sanotaan yksinkertaistetusti näin (luvut Harrison-Stetson -menetelmällä):
  Jos Threadripperin kelloja laskee 600MHz kautta linjan, sen TDP puolittuu 180W->90W. Suurimmalle osalle tuo pieni teholisä on vaan tuon lisääntyneen jäähdytystarpeen arvoista. Tämä on se, mitä kannattaa ilmajäähdytyksellä ja toiveella hiljaisuudesta tehdä.

  Supermicro on tehnyt Xeon D -emolevyjä jo pari vuotta, niin varmasti tekevät myös Snowy Owl -emolevyjä.

  Kondensaattorien käyttöikä riippuu myös niiden lämpökestosta ja on saatavilla 105C 5v kondensaattoreita, jos makselee rahaa tarpeeksi. Halvemmat kestävät huonommin. Yleisesti kyllä lämpö on pahasta, mutta kuinka kuumaa ajattelit sinne sisälle tehdä?

  Kaikki 180W TDP:n "haitat" hoituu kunnon ilmanvaihdolla ja jäähdytyksellä. Se on vaan kovin äänekäs ja en itse asiassa edes tiennyt/muistanut, että Noctua yrittää sinnekin segmentille. Palvelinsaleissa ei ainakaan minun tuntemissani ole välitetty yhtään siitä, paljon sieltä kuuluu melua, kun ne on kiinni ja mahdollinen lämpöeristys hoitaa myös äänieristyksen virkaa..

  --

  Kaveri osti muroaikoina sen Supermicron, Sandy Bridge kuluttaja-Xeonin ja Seasonicin Platinum-tason virtalähteen. Sitten hän keitti niitä kotelossa, jossa oli kirjaimellisesti No Fan. Seasonic kuoli kesken harjoitusten, mutta Supermicro pelitti vielä. Vielä on sama kokoonpano käytössä, eikä vieläkään ymmärrä, että L-mallilla olisi ollut maltisemmat lämpötilat sisällä.. Mutta ei sieltä kuollut kuin virtalähde.

  --

  Itse rakensin vuonna 2010 täysin passiivisen NAS/HTPC-purkin. Sieltä kuoli mekaaniset kovalevyt. Meni kyllä ja vein takuuseen.

  --

  Nykyään on palvelin pilvessä.
   
  Threadripper ja xana tykkäävät tästä.
 10. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Tarkoitin lämmöntuotolla hieman eri asiaa. Kyse oli tietokoneen sisälämpötilasta. Jos siellä on "kiuasprosessori", joksi näitä ylikellotettuja prosessoreita voi nimittää; niin pitäähän se suuri lämpömäärä johtaa kotelosta pois. Muuten tietokoneen sisällä on sauna, joka tuottaa ongelman. Prosessorit ylikellotettuna tuottavat paljon lämpöä.
  Itselläni on Supermicron työaseman sisällä muistaakseni kahdeksan tuuletinta; virtalähteessäkin kaksi. Tietokoneeni sisällä lämpötila on aina alle 40 astetta. Kiintolevyt, joita on kuusi, on jäähdytetty. Ne on lisäksi pikairroitettavia. Yhtään kiintolevyä ei ole koskaan mennyt rikki. Tähän ei ole yksin syynä hyvä tuuri. Erillisjäähdytys on tuonut niille pitkän eliniän. Pidän mielestäni hyvin huolta varmuuskopioista. Niitäkin pitäisi muistaa tehdä. Osa kiintolevyistäni on niille tehtyjä. Kaikki tärkeät kuvat on "monistettuna" eri kiintolevyille.
  Virtalähteistä sen verran, että sen energiateholuokka vaikuttaa tietääkseni virtalähteen kestoikään. Lisäksi sen kuormitettavuus. Tietysti myös elektrolyyttikondensaattorit ja niiden laatu. Japanilainen Nichicon on merkkinä esimerkisi laadukas.
  Hyvässä tietokoneessa virtalähde on hyvä ylimitoittaa.
  Laadukas UPS-laite on myös hyvä olla. Se tuo tietokoneelle lisää luotettavuutta ja käyttöikääkin, kun sähkö on varmistettu. Itselläni on APC SMT1500I.
   
 11. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 671
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan helposti voit kutsua 180 TDP:n prosessoria kiukaaksi. Sitä se on. Ei tarvitse edes ylikellottaa.

  Ei ole löysää ainakaan noissa AMD:n prosessoreissa, vaan prosessori on valmiiksi viritetty äärimmilleen.

  Eläessäni en ole palvelimiani ylikellottanut, ja siihen on ollut mahdollisuus tyyliin aina. Enemminkin niin, että köyhänä opiskelijana vanha prosessori on löytänyt tiensä palvelimeen ja kellotukset on poistettu.. Tai viimeiset 10v olen myynyt vanhan prosessorin pois, ostanut halvan 2-ytimen tilalle ja käyttänyt sitä palvelintarpeisiini. Nyt tosiaan kaikki on pilvessä.

  Nykyisessä NAS:issa ja kaikissa muissakin sen jälkeen on ollut kunnon jäähdytys. Lisäksi on muualla kopioita datasta, niin enpä ole menettänyt hardwaren kuolemiselle ikinä mitään. Viileä sisälämpötila lisää käyttöikää. Sen allekirjoitan 100%. Ei se vaan ole aivan mahdotonta ole järjestää muillekaan prosessoreille.

  Nämä on kaikki hyviä neuvoja. Kaikkien pitäisi ne sisäistää.

  Ei hyvätkään kondensaattorit kestä kuumia lämpötiloja ikuisuuteen.

  Lisäksi 80+ on standardi, joka määrittelee tehokkuuden 20,50 ja 80-käyttöasteilla. Ongelma on siinä, että about viimeiset 7 vuotta prosessorit on olleet niin energiatehokkaita (ainakin intel), että 20% käyttöaste ei tapahdu, vaan todellinen idlaus kuluttaa virtaa vaikka vaan 5%. Standardi ei siis ihan ole nykypäivää.. Voipi olla, että sinunkin virtalähde on luokkaa 70% energiatehokas, kun prosessori ei tee mitään järkevää..

  Silti, ylimitoitus on hyvästä. Huono virtalähde toimii paremmin, kun sitä ei rasita liikaa. Hyvä virtalähde on nykyään passiivinen, jos lämpötilat on kohtuulliset ja sitä ei rasiteta liikaa. Tätä kirjoittaessa uskon, että nyt ei taas tuulettimet pyöri sisällä..

  Paremmat serveritason laitteet synkkaa tuommoisten kanssa. Tai edes serveritason laitteet. Itsellä oli UPS:in käyttömahdollisuus HP:n Microserverissä (joka oli hintaluokkaa 200€), mutta ei ollut (eikä ole) rahaa kunnon tuettuun UPS:iin.

  Kaverilla, jolla tuo Supermicro on, on UPS, joka lähettää tekstiviestin virtakatkon sattuessa. Kaikki laitteet on kunnossa ja kotiverkko viimeisen päälle. Samalla rahalla minulla on kaksi tuoretta tietokonetta, joista toisessa on varsin pelikelpoinen kokonaisuus ja toisessa profiilin kone "hyötykäyttöön". Ihan oma asia, miten rahansa käyttää, mutta palvelinrautaa ostamalla ei saa sitä hinta/laatu-suhdetta, ainakaan minun mielestäni. Olen itse niitä miehiä, jotka mieluummin ostavat uuden koneen 2-3v välein, kun ostavat sen absoluuttisesti parhaan kokoonpanon rahoilleen 7v välein.

  Ja ihan oikeasti, työkaverillani on samoja fetissejä, kuin sinulla. En keksi tätä, vaan Muron nimimerkin saat YV:llä ja siellä on kovasti palvelinaiheisia postauksia. Ja oikeassa elämässä hän on töissä isojen tuotannonohjausjärjestelmien parissa ja joutuu ajoittain miettimään palvelinkonfiguraatioita.

  --

  Ongelma ihmisillä on, että sinulla oli käyttötarkoitus: teet vaikka videota. Sitten kysyit täällä. Ihmiset vastasivat, mutta ostit silti sitä , mitä ihan ekassa viestissäsi mietit. Tämä on aiheuttanut hieman närää, kun ihmisten mielestä heidän ehdotuksensa käyttötarkoitukseen olivat parempia.

  En minä ainakaan yöuniani tästä menetä, mutta jatkan tänne kontribuoimista, jos joku muu kotipalvelimia rakentaa. Ei ole Yhtä Oikeaa ratkaisua..
   
  xana tykkää tästä.
 12. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Kerrankin sain kunnon kommentteja. Olen työkseni suunnitellut lineaaripowereita vaativaan ammattikäyttöön. Niihin on tehty kaikki ylimitoitetusti. Elkot on Nichicon BT, joka on 125 astetta kestävä elko. Lisäksi olen käyttänyt Rifan suuria kannuelkoja, jossa on pantakiinnitys ja ruuvikiinnitteiset liittimet, johon johdot tulee. Regulointi ja transistorit on jäähdytetty kunnolla isoilla jäähdytyslevyillä. Kokonaisuus on koottu 19 tuuman räkkikoteloon ja painaa kymmeniä kiloja. Näiden käyttöikä on jopa vuosikymmeniä. Näissä ei tarvita edes tuulettimia.
  Hakkuripowereita en ole suunnitellut, mutta olen niitä valinnut eri asiakkaille. Mean Well tekee hyviä hakkuripoweroita. Linkki
   
  Viimeksi muokattu: 04.07.2018
 13. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 054
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Kyllähän se niin on että ylihypetettyä noi palvelinraudat ja että ne kestää vaikka ydinsodan.

  Itsellä on koneen päivityksen jälkeen vanha mylly siirtynyt toimittamaan palvelimen virkaa ja tuossahan toi E8500 prossalla varustettu kone edelleen toimittaa sitä kotipalvelimen virkaa, koneella on ikää jo aika reippaasti. Riittääköhän 10v.
  Nykyinen kone siirtyy toimittamaan samaa virkaa tulevaisuudessa. Joskus kauan sitten oli joku emo josta konkat porsi, mutta siintäkin selvittiin kolvin kanssa.
  Joku emo otti salamasta osumaa ja integroitu verkkokortti kuoli. Muutama kovalevy hajonnut, viimeisimpänä 2TB WD Green joka oli raid-5 pakassa ja alkoi naksuttaa. Sitä ennen hajosi pari IBM:n surullisen kuuluisan 75GXP sarjan levyjä.
  Siinä ne laiterikot mitä itsellä ollu yli 25v aikavälillä. Ja itsellä on koneet 24/7 päällä, talvisin yleensä vielä jauhamassa esim. Folding@Home laskentaa että eivät ole edes mitenkään kevyessä kuormassa.

  Että joo, kyllähän siellä palvelin raudassa varmaan kaikki on ylimitoitettu ja varmasti kestää, mutta niin ne näyttää ihan nämä kuluttaja vehkeetkin kestävän. Kyllä se yleensä on niin että tuote on valmiiksi rikki ja hajoaa hyvin nopeasti hankinnan jälkeen, sama se pätee siihen serveri rautaankin.
   
  Threadripper tykkää tästä.
 14. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  852
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Olen tässä kyllä aika samaa mieltä. Laadun heikentämiseksi tehtyjä kustannussäästöratkaisuja löytää lähinnä läppäreistä ja pakettikoneiden emolevyistä/powereista.

  Komponenttipuolella sellasta kunnon kuraa ei oikein ole vielä itsellä tullut vastaan, paitsi ehkä virtalähteissä, tuulettimissa ja kaikessa jonnettelussa (muuta kuin tarpeenmukaisia ledejä sisältävät tuotteet).
   
  Threadripper tykkää tästä.
 15. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Sain työasemani päivitettyä.

  Tyoasema.PNG
   
  Perunoita kellariin-filli tykkää tästä.
 16. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 054
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Onnittelut vaikka metsään menitkin.
   
  xana ja Threadripper tykkäävät tästä.
 17. kahvis

  kahvis

  Viestejä:
  239
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Viimeksi muokattu: 24.07.2018
 18. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  X8SAX emolevy on myyty.
   
 19. xana

  xana Tukijäsen

  Viestejä:
  528
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Tilasin Jimmsiltä uuden Supermicro X11SPA-T työasema emolevyn. Vanhasta Supermicro X11SPi-TF palvelin emolevystä siirretään muistit ja prosessori uuteen emolevyyn. Vanha emolevy menee ehkä myyntiin tai, jos löydän sille omaa käyttöä toisaalla. Uusi emolevy oli Supermicro, koska se on tietääkseni ainoa valmistaja, joka tekee yhden LGA3647 prosessori kannan työasema emolevyjä. Kahden prosessori kannan emolevylle ei ole itselleni tarvetta.
  Halusin edelleen pitää vanhan kotelon, koska pidän siitä. Sen virtalähde riittää oikein hyvin uuteen kokoonpanoon ja on vain muutaman vuoden ikäinen. Alkuperäinen kotelon virtalähde on ystävällä käytössä, ja toimii moitteetta, vaikka onkin jo 10 vuotta vanha. Se korvasi HP Pavilion i5 "markettikoneen" vanhan rikki menneen virtalähteen.
   
  Viimeksi muokattu: 20.11.2019