Varsinkin sovellukset ovat aivan kauheaa kuraa Linuxilla jota vaivaa myös samakin ongelma, että käyttäjät tekevät mitä lystäävät ja siinä sivussa puhkovat järjestelmän täyteen reikiä.
Kyllä, toisalta, se antaa myös mahdollisuuden tehdä järjestelmällä jotain, tullaan juuri tuohon alemaan quoteen.
Mihin viittaat Playstationin turvallisuudella? Siihen että Sonyltä vuosi 77 miljoonan luottokortin tiedot? Vai siihen että PS5 on toistaiseksi ainoa pleikkari jolle ei voi warettaa pelejä?
Lottokortintiedot eivät liity Playstationiin suoranaisesti mitenkään. Mutta tuo jälkimmäinen liittyy. Kun alustasta tehdään tarpeeksi suljettu, se tulee automaattisesti myös turvallisemmaksi. Koska esimerkiksi malwarea on todella vaikea ajaa sellaisella alustalla, joka ei sitä suostu suorittamaan. Onko kukaan kuullut malwaresta Playstationille?
Tavallaan tuo menee samaan kategoriaan sen kanssa, mitä olen usein sanonut. Mitä yksinkertaisempi ja askeettisempi sovellus, sitä helpompi siitä on tehdä turvallinen. Otetaan kaikki sellaiset ominaisuudet pois, jotka voivat tuoda mukanaan haavoittuvuuksia. Tämä toisaalta toimii myös näkemyksenä sille, miksi mm. nykyiset web-selaimet, käyttikset ja office-paketit jne, IM sovellukset, eivät koskan tule olemaan turvallisia. Niissä on yksinkertaisesti aivan liikaa ominaisuuksia.
Lisään heti tähän sen, mihin tuo keskustelu jatkui hacker developer forumilla. Eli vasta väite oli, että ei ne ominaisuudet tee siitä turvatonta. No se on totta, ei suoranaisesti. Mutta ne lisää valtavan määrän koodia, joka ladataan jostain kirjastoista, joiden laatu on vähän mitä sattuu ja siis epäsuorasti johtavat siihen, että koko sovelluksen codebasea ei esimerkiksi voida auditoida jokaisen muutoksen jälkeen kokonaisuudessaan. Se on ihan eri asia auditoida softa, jossa on kaksi tuhatta riviä koodia, kuin 2 miljardia riviä koodia.
Jos siis halutaan turvallisuutta, pitää mennä mahdollisimman lukitulla ja yksinkertaisella softalla ja myös raudalla. Näin supply chain security saadaan jollain tasolla kuosiin. Tuo TPM ja Secure Boot on pieni askel siihen suuntaan, mitä mm. Playstationissa on tehty jo hyvän aikaa sitten.
Onhan Windowssissa toki ollut aikaisemminkin mahdollisuudet tiukentaa tietoturvaa, esimerkiksi rajoittaa suoritettavia sovelluksia, mutta 99,99% käyttäjistä ei taatusti koskaan tee sitä. Itse olen sen muutaman kerran tehnyt järjestelmän kovettamisen yhteydessä. Tehokasta se suojauksen parantaminen kyllä on.