Windows 11 keskustelu

Hyvä tietää ettei tuo vieläkään toimi. Varmaan ikuisuus siitä kun tuota viimeeksi kokeilin ja ei se silloinkaan hyvin mennyt. Siitä opin, että kaikki uudet ohjelmat testataan virtuaalikoneissa, eli vähemmän on tullut enää tilanteita joissa Windows on ihan solmussa, ja niissä tapauksissa olen yleensä suosiolla asentanut sen uudestaan.

Kaikki lähti tästä päivityksestä jonka mainitsinkin tuossa ylempänä.
1742488389195.png


Tämän kun asensin niin meni Blu-ray-soitin mykäksi. Ei vain enää soittanut mitään. Ei tullut mieleenkään että Windows ei osaisi palautusta tehdä. Vivaldista meni mykäksi uBlock Origin. Moneen kertaan tuskaillut windowsin oikea click -valikko palautui oletukseensa. Mainittakoon nyt nuo.
 
Kaikki lähti tästä päivityksestä jonka mainitsinkin tuossa ylempänä.
1742488389195.png


Tämän kun asensin niin meni Blu-ray-soitin mykäksi. Ei vain enää soittanut mitään. Ei tullut mieleenkään että Windows ei osaisi palautusta tehdä. Vivaldista meni mykäksi uBlock Origin. Moneen kertaan tuskaillut windowsin oikea click -valikko palautui oletukseensa. Mainittakoon nyt nuo.
Ja asensit valinnaisen esiversion.. miksi? Tähän se keppi-pinnojen-väliin -meemi.
 
Ja asensit valinnaisen esiversion.. miksi? Tähän se keppi-pinnojen-väliin -meemi.

Sekin että miksi näitä päivityksiä ei voi poistaa. Mutta ei voi mitään ja tuon kyseinen päivitys sen täytyi tehdä siis alkuperäisen ongelman.
 
24H2 asennettu taas, ekalla kerralla palautin vanhan kun luulin että nykimiset oli sen vika. Muutama kk meni ennen kuin tarjosi uudestaan.
Nykimiset pelissä saattoi olla ajurivika, joka ei kuitenkaan ollut ongelma vanhalla. Katsotaan nyt jäisikö käyttöön.
 
Sekin että miksi näitä päivityksiä ei voi poistaa. Mutta ei voi mitään ja tuon kyseinen päivitys sen täytyi tehdä siis alkuperäisen ongelman.

Kyllä voi poistaa: asetuksissa Windows Update -> Update history -> Uninstall updates (mitä lie suomeksi). Käyttäjätilin pitää olla admin. Ja toisekseen, älä asenna päivitysten esiversioita, ellet nimenomaan halua olla koekaniini. Kolmannekseen, jos sait tohjottua winkkarin, asetuksissa oli kait nykyään joku toiminto tyyliin "korjaa ongelmat käytttäen Windows Updatea", mikä käytännössä taitaa uudelleenasentaa Windowsin käyttäen uusinta versiota, säilyttäen asennetut ohjelmat ja tiedostot.

-

Ehkä tästä on jolle kulle hyötyä, ehkä ei, mutta laitan silti kun erehdyin tänne kirjoittamaan.

Itselle osui kohdalle ensimmäinen varsinainen päivitysongelma ehkä about kolmeen (?) vuoteen. Eli pistin muutamia kymmeniä koneita päivittymään 23H2 -> 24H2 päivityspaketista, mikä oli päivätty 11.3.2025. Oletin, että sen asennuttua koneella olisi 24H2 maaliskuun tietoturvapäivitysten kera. Noh, eipä ollut, vaan build 26100.2033, eli oltiinkin viime vuoden lokakuun KB5044284-tasolla. Harmi, piti siis erikseen laittaa uusin kumulatiivinen tietoturvapäivitys ja kumulatiivinen .NET Framework -päivitys jakoon. Ja pian sain huomata, ettei kumulatiivinen tietoturvapäivitys KB5053598 asennu mitenkään päin.

Aikani tuota selvittelin ja loka- tai marraskunu päivitykset sisältävä 24H2 upgrade-paketti on mäsä ja hajottaa Windows Updaten. Mitään päivityksiä ei voi asentaa, koska Windowsista puuttuu komponentteja, joita niiden asentaminen vaatii. Ilmeisesti liittyy siihen, että 24H2:n myötä tuli uutena ominaisuutena "checkpoint updatet". Edellinen checkpoint update on viime syyskuulta. Lähes kaikialla tunnuttiin tarjottavan ratkaisuksi Windowsin uudelleenasennusta tai saman version asennusta in-place upgradena. Ei kiitos.

Päivitykset sai kuitenkin asennettua näin:
  • lataa uusin kumulatiivinen ja edellinen checkpoint update (minun tapauksessani siis KB5053598 ja KB5043080) Microsoft Update Catalogista
  • tunge molemmat päivityspaketit koneelle samaan kansioon, kansiossa ei saa olla muita .msu-fileitä
  • aja Powershellillä komento "Add-WindowsPackage -Online -PackagePath "C:\<polku>\<latest cumulative update>.msu"
Tuolla tavoin asennettuna uusimman kumulatiivisen asennus ei tyssännyt puuttuviin komponentteihin, vaan se älyää kaivaa ne käyttöönsä vieressään nököttävästä toiseta paketista, vaikka siihen ei viitata ajettavassa komennossa ollenkaan.
 
Tuolta uninstallista löytyi peräti tasan 2 poistettavaa päivitystä. Ja se joka aiheutti ongelmat ei ole nyt asennettunakaan, koska tein sen palautuspisteen kautta toteutetun aikahypyn pari päivää aikaisemmaksi.

UniGetUI myöskään ei ole käynnistynyt ongelmien jälkeen. Poistin senkin nyt. Pitää kokeilla asentaa se uudestaan kunhan jaksaa. Mutta tosiaan outoja ongelmia tässä on nyt ilmennyt.
 
Toivotaan todellakin, että 11 hioutuu paremmaksi syksyyn mennessä. Ei kyllä inspiroi yhtään päivittää 10:stä tällaiseen käyttökokemukseen.

Win 10 päivitetty Win 11 heti kun siitä oli virallinen iso julkisessa jaossa eli päivitetty siis aiemmin kuin updaten kautta oli mahdollista ja taakse ei ole tarttenu haikailla. Sehän on ihmisluonteen huono piirre että muutoksia pelätään ja kangistutaan kaavoihin.

Hassua että noin monella on ongelmia w11 kanssa, mulla ei kone edes virallisesti tue sitä mutta asensin heti kun se vain oli taannoin mahdollista, ei ole vielä ollut mitään ongelmia 🤔

Tarpeeksi vanhaa rautaa 🤷🏼‍♂️

Ittellä läpytin jossa Win 11 ja ei tuettu rauta siinä. Työpöytä koneena taas tuettu rauta eikä kummankaan kanssa ole ollut mitään ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Onko käyttis SSD:n kloonaaminen toiselle SSD levylle millainen homma ja toimiiko ylipäätään?

Toimii ja vaihtoehtoja on monia. Jos sulla on vaikka ulkoinen kovalevy niin ehkä kaikista helpoin olisi käyttää ihan windowsin omaa backup työkalua jolla tekisi ulkoiselle asemalla imagen ja sitten se image on mahdollista palauttaa uudelle asemalle käyttäen windows asennus median tarjoamaa recovery tilaa.
 
Win 10 päivitetty Win 11 heti kun siitä oli virallinen iso julkisessa jaossa eli päivitetty siis aiemmin kuin updaten kautta oli mahdollista ja taakse ei ole tarttenu haikailla. Sehän on ihmisluonteen huono piirre että muutoksia pelätään ja kangistutaan kaavoihin.

Aika liioittelevasti sanottu, kun Windows 10:ssä ja 11:ssa on paljon samaa. Ovat melkein kuin sisaruksia. Ihmeen paljon kuitenkin tässäkin ketjussa, esim. parilla edellisellä sivulla oli tilanteista, jossa 11 bugittaa samoilla ajureilla, joilla 10 toimii oikein mukavasti. Tai toinen käyttäjä, jolla 11 on tuottanut paljon harmaita hiuksia.

Esim.
Tuli tuossa asennettua vanhaan koneeseen win11 ja taistellut nyt tässä tovin kun en saa siirrettyä kuvia puhelimesta koneelle. Puhelimena Sonyn xperia 10III. Kaikki perus jutut olen moneen kertaan
tehnyt ja piuha on ehjä ja puhelimesta valittu tiedonsiirto yms.. Ei vain näy. Laitehallinassa näkyy tuo huutomerkki(XQ-BT52) eikä auta vaikka lataan sonyn sivuilta uudet ajurit.
Tai
Yhtä saatanan tuskaistaa tämä windows 11 kanssa eläminen. Vasta oli BSOD:t karkoitettu ja nyt viikon verran tuli kärvisteltyä mystisten jäätymisten kanssa. Koska taustalla oli aina pientä rasitusta (videota, photarin raskaampia toimintoja jne.), epäilin luonnollisesti näytistä tai emoa, johon tuli viimeinen bios-päivitys 2021. Mitään selkeää virhettä ei kuitenkaan tapahtunut ja muutenkin jäätyminen vaikutti helvetin satunnaiselta.

Muutos ei muuten aina tarkoita parempaa, vaan se voi olla muutos samaan käytettävyyteen tai myös huonompaan käytettävyyteen. Esimerkiksi 11:ssa on kait vähemmän suoraviivaisempia ne valikot, joista löytyy kopio/liitä/lisää pikakuvake. Vai onko ne yhtä suoraviivaiset kuin 10:ssä?

Eli odotellaan hetki vielä, ehkä 11 saadaan vielä samaan jamaan kuin 10, jossa ei enää liikoja tehdä muutoksia vaan paketti pysyy kasassa.
 
Ei auttanut W11 uudelleen asennus uudestaan, puhtaalta pöydältä, tälläkään kertaa sellaiseen ominaisuuteen kun tämä w11 oli hukannut gigaisella kuituliittymällä n. 100mbps upload nopeudesta.
Sitten huomasin että oli sinne verkkokortin valmistajan (Realtek) sivulle tullut tässä kuussa uusi ohjainversio, lähtipähän taas kulkemaan normaalisti kun sen asensin. Ei vissiin vanhat ajurit olleet oikein W11 optimoituja...

 
Huoh, toi oli kyl aika odotettavissa oleva temppu. Mut mitäs sitten jos tuleekin emonen joka ei osaa ladata itte niit verkkokortin/WIFIN ajureita asennuksessa, ja ennekuin sanotte mitään niin kyllä, tollasia virityksiä TODELLA löytyy, niin miten tollasella saat asennettua, kännykän verkon jako on melkeen ainoa mikä itelle tulee mieleen?
 
Insider kanavan koeversiossa Microsoft on poistanut mahdollisuuden asentaa Windows 11 ilman Microsoft tiliä bypassnro.cmd konstilla.

Hiljattain tuoreen Windows asennuksen tehneenä voin sanoa, että vaikka kyseinen verkon konfiguroinnin ruutu on parantunut entisestä, niin silti jostain syystä Microsoft ei ole saanut sisällytettyä (Intel I225-V) ajureita vieläkään asennusohjelmaan mukaan.
Täten joutui kyseiseen komentoon taas turvautumaan, kun ei jaksanut alkaa läppärin kanssa säätämään ajureita USB tikulle, kun olin ne jo D asemalle zippinä valmiiksi ladannut, mutta eihän tuo osannut zippiä avata (tms., en muista tarkalleen).
Kaikilla kun ei ole toista konetta juuri siinä asennushetkessä saatavilla, niin melkoiseen liemeen heittävät, jos/kun kerta geneerisiä ajureita eivät tarjoa.
 
Onko tuollakaan paskalla mitään merkitystä. Jos teet sen tilin ja sitten kun olet asentanut teet paikallisen tilin ja poistat sen shit-tilin?
On siinä sikäli, jos siinä paskatilin myötä menee se windows lisenssi. Eli kannattaa sitten kuitenkin säilyttää tuo tili, jotta sillä kirjautuminen onnistuu vaikkapa uudelleenasennuksen jälkeen. Itsessään tuo mikkisoftan tilin vaatiminen on kyllä täysin tarpeettoman hankalaa, mutta minkäs tekee.

Tosiaan edelleen varmaankin toimii se, että biosista disabloi kaikki internet yhteyteen viittaavat laitteet (lan ja wlan), niin saa paikallisen tilin suoraan. Tuota tuskin voi estää, kun sitten jää käyttäjiä rannalle
 
Eli miten toi ohitus siis toimii, artikkelista kopsattuna ja selitettynä:

Discovered by user blablabla on X, typing "start ms-cxh:localonly" into the command prompt ( Shift + F10) during the Windows 11 setup experience will allow you to create a local account directly without needing to skip connecting to the internet first.

Eli komentokehotteeseen, jonka siis saa auki painamalla yhtäaikaa Shift ja F10 ekana naputellaan toi pätkä joka skippaa sen internetvaatimuksen suoraan.

The command will pop up an older, Windows 10 style interface that lets you specify a username and password for the local account. Then, clicking next will take you straight to preparing the desktop, before being asked to specify your privacy settings.

Pääset siis suoraan laittamaan ne paikallisen tilin tiedot ja laittaas työpöydän kuntoon ilman asetusten viilailua.

Mutta lopussa tulee varoitus:

While this new workaround works for now, something tells me that Microsoft is likely going to crack down on these bypasses more often going forward. So, it's unknown how long this new bypass will work, so use it while you can!

Eli käyttäkää vielä kun pystytte, MS voi korjata tuon tai olla korjaamatta.

"Exploit early, exploit often"
 
Jostain syystä Windows update ei ole vieläkään tarjonnut 24H2 päivitystä vaan olen jämähtänyt 23H2:seen. Mitään virhesanomia en Windows updatesta löytänyt. Sellaisen oudon jutun tosin huomasin, että rekisteristäni puuttui kokonaan viimeisin avain:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Windowsupdate

Lisäilin sinne manuaalisesti kaikki asiaan kuuluvat arvot, käynnistin koneen uudelleen ja rämpytin "tarkista päivitykset" useaan kertaa.

Siltikään ei tullut 24H2 päivitystä tarjolle.
 
Sit se on pakko vaan tyynesti vetää sisään tikulla. Ota varmuudeks ajantasaset varmuuskopsut jos jotain menee päin per....... emolevyä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
273 242
Viestejä
4 711 655
Jäsenet
77 010
Uusin jäsen
Aaasko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom