• Live: io-techin pikkujoulu- ja hyväntekeväisyysstriimi tänään alkaen klo 19. Pelataan io-techin toimituksen kesken PUBGia ja tavoitteena saada 10000 euroa täyteen Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräykseen! Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Windows 11 keskustelu

Onko kellään ideaa mikä asetus on vinksallaan? Kävin kytkemässä biosista tpm asetuksen päälle (amdftpm). Windowsin tarkistus työkalu millä voi katsoa saako koneelle win 11 herjaa että suojattu käynnistys ei ole käynnissä.
Emolevy: Asus b450 strix gaming f
Prosessori: Ryzen 5 3600
Secure boot on oma asetuksena. Ja ftpm omansa.

Laita siis vielä se secure boot päälle.
 
Jos sekään ei auta niin biossista optimal defaults, sen jälkeen vaihdat tpm ja securebootin päälle.
 
secure boot.jpgAinakaan kummankaan nuista käyttöön ottaminen ei auttanut
 
Ei löydy efi osiota eli siis bios/mbr

Tuon takia tarkistustyökalu herjaa että suojattu käynnistys ei ole käynnissä. Aiemmin tässä viestiketjussa oli sama ongelma.

Haluatko kokeilla mbr2gpt komentoa (katso tämä viesti) vai haluatko asentaa W11 puhtaana asennuksena?

mbr2gpt toimii vain jos Windowsin käynnistystiedostot on samalla levyllä mihin Windows on asennettu ja tuolla levyllä saa korkeintaan olla 3 osiota.
 
Viimeksi muokattu:
- Muunna MBR-levy GPT-levyksi MBR2GPT komennolla ilman tietojen menetystä, ohje tässä viestissä.
- Asenna Windows 11 koneeseen, joka ei täytä Windows 11 järjestelmävaatimuksia, ohje tässä viestissä.

Ei löydy efi osiota eli siis bios/mbr

Tässä ohjeet Windows 11 puhtaaseen asennukseen GPT-levylle, jos MBR2GPT komennolla homma ei onnistu.

- Windows 11 puhtaassa asennuksessa ei tarvita tuoteavainta jos samassa koneessa on aiemmin ollut Windows 10/11 asennettuna. Valitse "Minulla ei ole tuoteavainta" ja sitten valitse sama Windows-versio (Home tai Pro) mikä koneessa oli asennettuna. Asennuksen jälkeen Windows aktivoituu automaattisesti.
- Tehdasasennetuissa Windows 8/10/11 koneissa tuoteavain on lisätty koneen emolevylle tehtaalla.

- Vanhoissa tietokoneissa on BIOS-järjestelmä.
- Uudemmissa tietokoneissa (vuodesta 2012) on UEFI-järjestelmä sekä tuki vanhalle BIOSille UEFIn CSM-moduulin (Compatibility Support Module) kautta. Windows 8/10 asennus onnistuu sekä BIOS/MBR että UEFI/GPT asennuksena, mutta Windows 11 asennus onnistuu (ilman vippaskonsteja) vain UEFI/GPT asennuksena.
- Monien valmistajien uusissa tietokoneissa (vuodesta 2020) on vain UEFI-järjestelmä. Windowsin asennus onnistuu vain UEFI/GPT asennuksena.

1. Luo USB-tikku Lataa Windows 11 -sivulta kohdasta "Windows 11 -asennustietovälineen luonti."

2. TPM 2.0 on oltava päällä biosissa (vanhoissa emolevyissä TPM 2.0 ei ole oletuksena päällä).

Biosissa TPM 2.0 päälle tai asenna uusin biospäivitys.
- Asus - Gigabyte - MSI - ASRock

3. Windowsin USB-tikku koneeseen, käynnistä kone uudelleen ja avaa boot menu (Asus F8, Gigabyte F12, MSI F11, ASRock F11).

4. Nyt pitäisi boot menussa näkyä Windowsin USB-tikku kahdesti, toinen UEFI-etuliitteellä ja toinen ilman (kuva alla). Vain UEFI-etuliitteellä olevan USB-tikun valinnalla Windowsin asennus onnistuu UEFI/GPT asennuksena.

- Microsoftin ohje tässä linkissä: On the boot device menu, select the command that identifies both the firmware mode and the device. You might see separate commands for the same device. Each command uses the same device and media, but boots the computer in a different firmware mode. After Windows is installed, the device boots automatically using the same mode it was installed with.

Asus Boot Menu.jpg

5. Jos levyllä on Windowsin BIOS/MBR asennus, silloin kohdassa "Minne haluat asentaa Windowsin?" näkyy jokaisella osiolla virheilmoitus, esim. "Windowsia ei voi asentaa aseman 0 osioon 2 (Näytä lisätiedot)" > "Windowsia ei voi asentaa tähän levyyn. Valitulla levyllä on MBR-osiotaulukko. EFI-järjestelmissä Windows voidaan asentaa vain GPT-levyille." (kuva alla). Windowsin asennus onnistuu UEFI/GPT asennuksena, kun yksitellen poistaa levyltä kaikki osiot, jolloin levyllä ei enää ole MBR-osiotaulukkoa eli silloin kun näkyvissä on ainoastaan "Aseman 0 varaamaton tila." Sitten valitse "Seuraava", jolloin levylle luodaan GPT-osiotaulukko ja Windows asennetaan GPT-levylle.

- Microsoftin ohje tässä linkissä: On the "Where do you want to install Windows?" screen, select each of the partitions on the drive where you're installing Windows, and select Delete. The drive will show a single area of unallocated space. Select the unallocated space and click Next. Windows detects that the computer was booted into UEFI mode, and reformats the drive using the GPT drive format, and begins the installation.

Windowsia ei voi asentaa tähän levyyn.jpg

- "Windowsia ei voi asentaa tähän levyyn. Valitulla levyllä on MBR-osiotaulukko. EFI-järjestelmissä Windows voidaan asentaa vain GPT-levyille."
- "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk has an MBR partition table. On EFI systems, Windows can only be installed to GPT disks."

Virheilmoitus tarkoittaa, että Windowsin USB-tikku on käynnistetty UEFI-tilassa (boot menussa valittu UEFI-etuliitteellä oleva USB-tikku), mutta Windowsia ei voi asentaa koska valitulla levyllä on MBR-osiotaulukko.

Poista levyltä kaikki osiot, jolloin levyllä ei enää ole MBR-osiotaulukkoa eli silloin kun näkyvissä on ainoastaan "Levyn 0 varaamaton tila." Sitten valitse "Seuraava", jolloin levylle luodaan GPT-osiotaulukko ja Windows asennetaan GPT-levylle.

- "Windowsia ei voi asentaa tähän levyyn. Valittu levy on GPT-osion tyylinen."
- "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style."

Virheilmoitus tarkoittaa, että Windowsin USB-tikku on käynnistetty BIOS-tilassa (boot menussa valittu ilman UEFI-etuliitettä oleva USB-tikku), mutta Windowsia ei voi asentaa koska valitulla levyllä on GPT-osiotaulukko.

Käynnistä Windowsin USB-tikku uudelleen, mutta nyt valitse boot menussa UEFI-etuliitteellä oleva USB-tikku, jolloin virheilmoitusta ei tule ja Windowsin asennus onnistuu GPT-levylle.

UEFI/GPT asennuksen osiot Windows 10/11 puhtaassa asennuksessa (kuva alla).
- EFI-järjestelmäosio (EFI System Partition) - 100 Mt
- Microsoft Reserved Partition (MSR) - 16 Mt - näkyy vain diskpart-työkalulla (list partition)
- Windowsin asennusosio
- Palautusosio (Recovery Partition)

Windows 11 puhdas asennus GPT-levylle.jpg

BIOS/MBR asennuksen osiot Windows 10 puhtaassa asennuksessa (kuva alla).
- Järjestelmän varaama osio (System Reserved Partition) - 50 Mt (vanhoissa asennuksissa yleensä 500 Mt)
- Windowsin asennusosio
- Palautusosio (Recovery Partition)

Windows 10 puhdas asennus MBR-levylle.jpg

Jos Windows on asennettu UEFI/GPT asennuksena, silloin Windowsista käsin pääsee käynnistämään USB-tikulta tai pääsee biosin asetuksiin. Kirjautumisnäytössä tai työpöydällä pidä shift-näppäin pohjassa ja valitse "Käynnistä uudelleen". Kun kone on käynnistynyt uudelleen ja haluat käynnistää USB-tikulta, valitse "Käytä laitetta" (kuva alla) > "EFI USB Device". Jos haluat biosin asetuksiin, valitse "Vianmääritys" (kuva alla) > "Lisäasetukset" > "UEFI-laiteohjelmiston asetukset".

Tai vaihtoehtoisesti käynnistä kone uudelleen seuraavasti.
- W11 > Asetukset > Järjestelmä > Palauttaminen > "Käynnistyksen lisäasetukset" kohdassa valitse "Käynnistä nyt uudelleen".
- W10 > Asetukset > Päivittäminen ja suojaus > Palauttaminen > "Käynnistyksen lisäasetukset" kohdassa valitse "Käynnistä nyt uudelleen".

Windowsista käsin pääsee käynnistämään USB-tikulta.jpg

edit: Alla olevat ohjeet ovat vanhentuneet. Kaikissa uusissa emolevyissä CSM on oletuksena pois päältä eli emolevyn oletusasetuksilla Windowsin USB-tikku voidaan käynnistää vain UEFI-tilassa, jolloin levylle luodaan GPT-osiotaulukko.

Asus emolevyn oletusasetukset sekä UEFI/GPT että BIOS/MBR asennukseen (Windows 10/11).

CSM (oletusasetus merkitty punaisella)

- Allows you to configure the CSM (Compatibility Support Module) items to fully support the various VGA, bootable devices and add-on devices for better compatibility.

- Launch CSM > Enabled. Tarkoittaa että Windows voidaan asentaa joko UEFI-käynnistystilassa (boot menussa valitaan UEFI-etuliitteellä oleva USB-tikku) tai BIOS-käynnistystilassa (boot menussa valitaan ilman UEFI-etuliitettä oleva USB-tikku).
- Launch CSM > Disabled. Tarkoittaa että Windows voidaan asentaa vain UEFI-käynnistystilassa (boot menussa näkyy vain UEFI-etuliitteellä oleva USB-tikku).

Boot > CSM (Compatibility Support Module) > Launch CSM
- [Enabled]: For better compatibility, enable the CSM to fully support the non-UEFI driver add-on devices or the Windows UEFI mode.
- [Disabled]: Disable the CSM to fully support the non-UEFI driver add-on devices or the Windows UEFI mode.

Secure Boot (oletusasetus merkitty punaisella)

- Allows you to configure the Windows Secure Boot settings and manage its keys to protect the system from unauthorized access and malwares during POST.

- Asuksen emolevyissä ei koskaan tarvitse muuttaa biosin Secure Boot asetusta, koska "Windows UEFI Mode" oletusasetus tunnistaa onko Windowsin USB-tikku käynnistetty UEFI-tilassa tai onko Windows asennettu UEFI/GPT asennuksena, jolloin Secure Boot otetaan automaattisesti käyttöön.

Boot > Secure Boot > OS Type
- [Windows UEFI Mode]: Execute the Microsoft Secure Boot check. Only select this option when booting on Windows UEFI mode or other Microsoft Secure Boot compliant OS.
- [Other OS]: Get the optimized function when booting on Windows non-UEFI mode. Microsoft Secure Boot only supports Windows UEFI mode.
 
Viimeksi muokattu:
ASUS emolevyn boot menu F8-näppäin (kuva alla).

ASUS emolevyn boot menu F8-näppäin.jpg

GIGABYTE emolevyn boot menu F12-näppäin (kuva alla).

GIGABYTE emolevyn boot menu F12-näppäin.jpg

MSI emolevyn boot menu F11-näppäin (kuva alla).

MSI emolevyn boot menu F11-näppäin.jpg

ASROCK emolevyn boot menu F11-näppäin (kuva alla).

ASROCK emolevyn boot menu F11-näppäin.png
 
Viimeksi muokattu:
Tämä koskee ainoastaan ISO-tiedostoa joka on ladattu W11 lataussivulta kohdasta "Windows 11 -näköistiedoston (ISO-tiedoston) lataaminen", jossa on yli 4 Gt:n kokoinen install.wim tiedosto, jonka USB-tikulle Rufus asentaa käynnistyslataajan joka ei ole Secure Boot -allekirjoitettu. Mutta "Windows 11 -asennustietovälineen luominen" kohdasta ladatun ISO-tiedoston install.esd tiedoston koko on alle 4 Gt ja tällä ISO-tiedostolla ei tule Rufus ohjelmassa kuvassa näkyvää ilmoitusta, mikäli tiedostojärjestelmäksi on valittu FAT32.

Rufus Secure Boot notice.jpg

Punaisella boldattua ongelmaa ei enää ole.

Rufus 3.17 (2021.10.23)
- Update UEFI:NTFS to latest and remove Secure Boot notice since this version is Secure Boot signed.
 
Viimeksi muokattu:
Seuraa asennuskertomus. Hieman pitkä, mutta ajankohtainen ja ehkä kiinnostava.

Vaimolle ostettiin surffilaudaksi tällainen HP:n halpisläppäri:


(Tuo normaalihinta on ihan ufoa..)

Tuossa siis on AMD Ryzen 3 5300U -suoritin ja laite on kaikin puolin win11-kelpoinen. Wifi-adpterina on joku Realtek, tämä osoittautui myöhemmin tärkeäksi detaljiksi. Ethernettiä ei ole ollenkaan. Esiasennuskäyttöjärjestelmänä on Windows 10 Home S.

Käyttöönotto sujui ongelmitta. S-modesta hankkiuduin eroon käymällä Storessa, sitä varten piti tietysti kirjautua MS-tilillä. Sitten tarjottiin Win11-päivitystä aivan pyytämättä. Kaikki hyvin.

Sitten rupesin siivoamaan asennelmasta turhia pois. Sitä olikin aika paljon. Huomio kiintyi siihen, että HP oli jättänyt itse Windows Homesta pois joitakin turhiksi katsomiaan juttuja. Tästä en tykännyt ollenkaan, vaan päätin asentaa windowsin kokonaan uudestaan.

Asennustikun tein Microsoftin työkalulla. Tässä koneessa näköjään setuppiin päästään pitämällä esc-nappia pohjassa bootissa, sitten voidaan vaihtaa boottijärjestys, ja päästään boottaamaan siltä tikulta.

Asennus eteni normaalisti siihen asti että piti valita asennusosio. Semmoista ei löytynyt, kun se suurin osio oli kryptattu. Mitä perhanaa. Minä mitään kryptausta ollut pyytänyt, ja luulin että Bitlockeria ei voi Homessa lainkaan käyttää.

Sitten hieman opiskeltiin. Opin, että jos kone on viimeisten speksien mukainen, ja osaa mm. ns. modern standbyn, eli osaa olla vain melkein sammuksissa (S0 Low Power Idle), niin siinä voidaan käyttöjärjestelmän versiosta riippumatta ottaa käyttöön laitesalaus ("device encryption"). Siitä ymmärrän toistaiseksi vain sen, että kysymyksessä on hieman karsittu Bitlocker, jonka salaisuuksia säilytetään TPM-säilössä. Ja salausavain talletetaan myös pilveen MS-tilille, jos sellainen on käytössä.

Käynnistin siis koneen uudelleen, ja asetukset-ohjelmasta löytyi mahdollisuus laitesalauksen purkuun. Sitten käynnistin asennusohjelman uudelleen, poistin ei-enää-kryptatulta levyltä kaikki partitiot (HP oli tehnyt niitä vähän liikaa), ja asennus eteni vaiheeseen jossa kysellään verkkoyhteyttä. Olin kääntänyt wifin lentotilaan eli pois, koska halusin kokeilla asennusta paikallisella tunnuksella. Ja tämä on Home-versiossa ainoa tapa. Siis shift-F10, sitten taskman.exe, ja tapetaan prosessi "Network Connection Flow". Tämä onnistui, paikallinen tunnus tehtiin, asennus valmistui, kaikki hyvin?

Ei aivan. Windows ei tunnistanut sitä Realtekin wifiä. Joten piti toisella koneella etsiä ja ladata HP:n tukisivuilta ajuri. Sen kun asensi, niin windows updatesta löytyi ajurit muillekin tunnistamattomille laitteille, joita oli aika paljon.

Mutta taas levy oli kryptattu. Aivan pyytämättä, ja se tuli yllätyksenä, kuten eräälle entiselle pääministerille. Lisäopintojen jälkeen syntyi dokumentoimaton käsitys, että näin Windows 11 tekee _aina_ kun laitteisto täyttää laitesalauksen vaatimukset, ja tekee tämän myös kun administraattorilla ei ole MS-tiliä, jonne voisi tallettaa ne avaimet. Joten fiksua on ottaa ne avaimet erikseen talteen, tai vaihtoehtoisesti purkaa salaus.

Lopputulos on ihan kelvollinen. Näyttöpaneli on halpa TN, jota HP kutsuu nimellä Standard View Angle (käyttäen lyhennettä SVA, joka muiden mielestä tarkoittaa paljon parempaa panelia), ja sitä pitää tosiaan katsoa suoraan edestä. Chromen jätin asentamatta, kun Edge kokemukseni mukaan toimii aivan yhtä hyvin ellei paremmin, ja on koneessa valmiina ja joka tapauksessa tarvitaan. Rouvalla oli ja on vieläkin gmail-tili, jonne Chrome synkronoi itsensä. Siirtyminen Edgeen tapahtui asentamalla uuteen koneeseen tilapäisesti myös Chrome, jolloin Edge saattoi importoida kaiken, jonka jälkeen Chrome poistettiin. Edgellä onnistuu mainiosti kaikkien google-palveluidenkin käyttö.
 
Viimeksi muokattu:
Käynnistin siis koneen uudelleen, ja asetukset-ohjelmasta löytyi mahdollisuus laitesalauksen purkuun. Sitten käynnistin asennusohjelman uudelleen, poistin ei-enää-kryptatulta levyltä kaikki partitiot (HP oli tehnyt niitä vähän liikaa), ja asennus eteni vaiheeseen jossa kysellään verkkoyhteyttä. Olin kääntänyt wifin lentotilaan eli pois, koska halusin kokeilla asennusta paikallisella tunnuksella. Ja tämä on Home-versiossa ainoa tapa. Siis shift-F10, sitten taskman.exe, ja tapetaan prosessi "Network Connection Flow". Tämä onnistui, paikallinen tunnus tehtiin, asennus valmistui, kaikki hyvin?

Ei aivan. Windows ei tunnistanut sitä Realtekin wifiä. Joten piti toisella koneella etsiä ja ladata HP:tukisivuilta se ajuri. Sen kun asensi, niin windows updatesta löytyi ajurit muillekin tunnistamattomille laitteille, joita oli aika paljon.
Huomattakoon, että jos olisin halunnut hoitaa asennuksen MS-tunnuksella. kuten suositellaan, se ei olisi ilman toimivaa verkkoa tietenkään onnistunut.
 
Tässä taisi löytyä taas yksi syy TPM-vaatimuksille ja MS-tili -vaatimuksille. Jotta noita kryptauksia voidaan tehdä järkevästi, nämä pitää löytyä. Ja ilman MS-tiliä tulisi taatusti nyyhkytarinoita kun jotain hajoaa ja datat on sen jälkeen hyvin salaisena levyllä. Apple-sektorissahan nämä ovat arkipäivää, jos koneesta leviää se systeemi/securitypiiri niin datat on hei hei, kai oli backupit pilvessä niinkuin apple neuvoo :D

Tässä on omat puolensa - olisihan se kivaa että koneet alkaisivat oikeasti olemaan vakiona niin että ilman tunnusta ja salasanaa koneesta ei voi nyysiä kaikkea, myös kotiympäristössä (yrityspuolellahan tämä on ollut arkipäivää jo vuosikausia) mutta haittapuolena on vahva naittaminen microsoft-tunnukseen ja pilveen. Niin ja tietenkin taas yksi syy miksi suorituskyhittiä hieman tulee (levyn kryptaus ei ole ilmaista, vaikka aika lähelle nykypäivänä päästään)
 
Niin ja tietenkin taas yksi syy miksi suorituskyhittiä hieman tulee (levyn kryptaus ei ole ilmaista, vaikka aika lähelle nykypäivänä päästään)

Tuskin se monelle kotikollille näkyy juurikaan missään.

Koodi:
 cryptsetup benchmark
# Tests are approximate using memory only (no storage IO).
PBKDF2-sha1      1807889 iterations per second for 256-bit key
PBKDF2-sha256    2332760 iterations per second for 256-bit key
PBKDF2-sha512    1648704 iterations per second for 256-bit key
PBKDF2-ripemd160  994853 iterations per second for 256-bit key
PBKDF2-whirlpool  660312 iterations per second for 256-bit key
argon2i       8 iterations, 1048576 memory, 4 parallel threads (CPUs) for 256-bit key (requested 2000 ms time)
argon2id      8 iterations, 1048576 memory, 4 parallel threads (CPUs) for 256-bit key (requested 2000 ms time)
#     Algorithm |       Key |      Encryption |      Decryption
        aes-cbc        128b       834.6 MiB/s      3333.9 MiB/s
    serpent-cbc        128b       106.7 MiB/s       695.9 MiB/s
    twofish-cbc        128b       234.0 MiB/s       457.3 MiB/s
        aes-cbc        256b       617.6 MiB/s      2617.0 MiB/s
    serpent-cbc        256b       113.0 MiB/s       714.4 MiB/s
    twofish-cbc        256b       237.9 MiB/s       457.8 MiB/s
        aes-xts        256b      2979.3 MiB/s      2962.8 MiB/s
    serpent-xts        256b       651.6 MiB/s       638.6 MiB/s
    twofish-xts        256b       422.4 MiB/s       426.1 MiB/s
        aes-xts        512b      2336.2 MiB/s      2347.8 MiB/s
    serpent-xts        512b       655.9 MiB/s       638.5 MiB/s
    twofish-xts        512b       425.6 MiB/s       425.4 MiB/s

Tuossa linuksilla veto vakio i7 4790K:lla. Veikkaan että tämän vuosikymmenen prossuilla suorituskyky on huomattavasti parempi. Ja eikös nykyisin nvme asemissa itsessään ole cryptaus kiihottimet?

Sitten sellainen pohdinta että voisiko sille että nää MS, Apple, google ja sun muut haluaa niin kovasti saada kaikkien datat sinne pilveen, jokin muu syy kuin se että cryptaus olis helpompaa?
Tarviiko monikaan kotikolli ihan oikeasti sitä cryptausta? Kyllähän se pitäisi olla valinnainen ominaisuus eikä noin että se väkiste tungetaan päälle mitään kyselemättä.
 
Vääntävät päälle koska kotikoneissa jos se ei ole defaulttina, kukaan ei sitä käytä...
 
Mikähän voi olla jos idlenä on windows 11:lla kaatuillut satunnaisesti kun windows 10:llä oli rock solid?

5600x, 2080. Bios uusin, asus b550 e-gaming, resetoitu bios, koitettu pbo pois tai päällä, curvet pois tai päällä.. Muistit 3200 tai 4000 (millä oli täysin vakaa win10). Lämmöt todella hyvin kurissa kun 3x 360mm radia kierrossa.

Alkaa usko loppua. En tunnu löytävän että millä tuo koneen kataa. Tilanteen siis havaitsee vain sillä kun menee koneelle jonka olisi pitänyt olla idlaamassa ei vain näyttöön tule kuvaa ja joutu painamaan resettiä.
 
Viimeksi muokattu:
Mikähän voi olla jos idlenä on windows 11:lla kaatuillut satunnaisesti kun windows 10:llä oli rock solid?

5600x, 2080. Bios uusin, asus b550 e-gaming, resetoitu bios, koitettu pbo pois tai päällä, curvet pois tai päällä.. Muistit 3200 tai 4000 (millä oli täysin vakaa win11). Lämmöt todella hyvin kurissa kun 3x 360mm radia kierrossa.

Alkaa usko loppua. En tunnu löytävän että millä tuo koneen kataa. Tilanteen siis havaitsee vain sillä kun menee koneelle jonka olisi pitänyt olla idlaamassa ei vain näyttöön tule kuvaa ja joutu painamaan resettiä.
Käytätkö Firefoksia tai käytätkö jotain videoihin liittyviä ohjelmia etäpalaveri tms? Itsellä on nuo aiheuttaneet kaatumista.
 
Ihan mielenkiinnosta, ajoitko Warra päivityksenä sen W11 vai oliko ihan puhdas asennus?

Itsehän täällä edelleen yritän päättää, että vedänkö päivityksellä vai puhtaalla asennuksella.
Itsellä nyt ei ole yleensä mitään sitä vastaan että päivitetään, mutta sattumalta vaan Hardware Unboxed videossa puhui siitä kuinka niillä päivitetty versio kaatuili kun taas puhdas asennus ei.
 
Ihmeteltävän helposti sujui asentaminen kuudelle koneelle joista 2 oli prosessorin puolesta vanhentuneita.

Täältä suomen- ja englanninkieliset iso-tiedostot: Windows 11:n lataaminen

Tallensin tikulle. Klikkasin iso-tiedostoa jolloin Setup avautui ja siitä lähti ja helposti meni läpi.
----------------------------------------------------------------
Kahteen koneeseen tein pienen ja yhden rekisterimuutoksen tämän ohjeen mukaan:



täma ohje Geekissä ja muuallakin. Tällä asentuivat päivitykset ja asennuksen jälkeen tuli muitakin päivityksiä. Niidenkin asennus onnistui.

Tikku koneeseen, klikkaus iso-tiedostoon ja Setup käyntiin. Ei ongelmia.
---------------------------------------------------------------
Yksi kone oli suomenkielinen, eli asennettu alunperin nenglanninkielisenä. Herjasi ettei voi päivittää ja vain puhdas asennus tai vain tiedostot säilytetään. No, englanninkielinen versio asennukseen. Huomasi itsekseen että aiemmin suomenkieli käytössä ja muutti sen takaisin automaattisesti.

Eli tikulla eng. ja suomiversiot iso- tiedostoina. Kun halusin vain päivittää, käytin samaa kieltä. Kun halusin puhtaan asennuksen tai jättää vain tiedostot ja asetukset, vaihdoin toisen kielen asennukseen.
 
Viimeksi muokattu:
Puhdas asennus Windows 11 Homesta ja tämähän taitaa toimia paremmin kuin edellinen päivitysasennus (ullatus!). Tahmaisuus loistaa poissaolollaan ja Lenovon läppäri suorastaan kiitää. :) Edelleen W11 tuntuu vähän leikkaa, liitä, arvo ja kiitä -versiolta, mutta kai tähän tottuu. Jääköön nyt läppärin toiselle kovalevylle Linuxin rinnalle. Alapalkki on vähän kömpelö 15" FHD-näytöllä. Starttivalikonkin tietysti vaihtoivat, kun vanhaan alkoi pikkuhiljaa tottua (tile). Käytettävyydessä Linux on istuu nykyään omaan makuun paremmin (sulavampi, selkeämpi...), mutta on tässäkin puolensa (softatarjonta). Vuoden päästä tämäkin jo oikeasti ihan hyvä, kun beta-vaihe on ohi.

edit: näppäimistökin päätti äsken vaihtaa lennosta englanninkieliseksi ja asetusta ei tahtonut löytää mistään. Äpöl- ja Linux-maailmassa asiat on kyllä selvästi paremmin asetuksia hakiessa.

Screenshot from 2021-10-30 13-15-28.png
 
Viimeksi muokattu:
Edelleen W11 tuntuu vähän leikkaa, liitä, arvo ja kiitä -versiolta, mutta kai tähän tottuu.

Tässä yksi suosittu fixaus (elevenforum.com linkki).

Disable "Show more options" context menu in Windows 11.

Copy and paste the command below you want into Windows Terminal.
Koodi:
reg add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

You will need to either restart the explorer process, sign out and sign in, or restart the computer to apply.

Show more options.jpg
 
Onko nuo AMD'n hidastelut jo korjattu? Puski päivityksiin tuota win11 asennusta ja jäin miettimään kannattaako tuota vielä tehdä. x570p, Ryzen 3600 ja 5700 XT.
 
Onko nuo AMD'n hidastelut jo korjattu? Puski päivityksiin tuota win11 asennusta ja jäin miettimään kannattaako tuota vielä tehdä. x570p, Ryzen 3600 ja 5700 XT.

Pitäisi olla korjattu, kun on viimeisimmät Windows päivitykset, ja uusin AMD:n chipset ajuri asennettu.
 
Tässä yksi suosittu fixaus (elevenforum.com linkki).

Disable "Show more options" context menu in Windows 11.

Copy and paste the command below you want into Windows Terminal.
Koodi:
reg add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve

You will need to either restart the explorer process, sign out and sign in, or restart the computer to apply.
;;''''''''''';;;'''
Show more options.jpg
Jees, rekisteripuukotuksella alapalkkikin pieneni kummasti. Tosin kuvakkeet meni samalla tillintallin. Taitaa jäädä aika vähälle käytölle tämä kuitenkin, niin olkoon.

Näyttökuva 2021-10-30 125948.png
 
Minulle ei tuota ongelmaa tullut fixauksesta, eikä elevenforum.com viesteissäkään mistään ongelmista ole kerrottu.
Kerta se on sitten ensimmäinenkin. Tuo tuli siis TaskbarSi-rekisterimuutoksella. Vasta asennettu W11 Home. Resoluutio- tai skaalausmuutokset ei näy pahentavan tai korjaavan ongelmaa. Noh, beta on beta.

edit: läpinäkyvänä tuo taskbar on keskikokoisenakin siedettävän näköinen.

Untitled.png
 
Viimeksi muokattu:
Tuo tuli siis TaskbarSi-rekisterimuutoksella.

Tuosta fixauksesta (alla oleva linkki) minulle tuli sama ongelma kuin sinulle, joten palautin oletuksen.

"Date & Time become mis-aligned when I use the TaskbarSi DWORD with a value of 0"

"This has been a problem ever since 22000.65 as Microsoft also responded they will not fix it as it's a unsupported registry hack."

 
Mulla on alkanu olee tää valitettavan tuttu näky.
D9D07FE6-E7E9-4500-BAC2-2E4FF2E42C8B.jpeg


Alkanu vasta tässä nyt kuukauden sisällä jonku päivityksen jälkeen.
Saattaa tulla peliä sulkiessa. Taikun laitan videota pyörimään kahdella näytöllä. Tai kuten nyt..päivitin näyttiksen ajurit ja kun laitoin et käynnistä uudelleen.
Tällä kertaa vaan ei sit Windows käynnistynyt ollenkaan enää, vaan tulikin ilmoitus et Windows täytyy korjata, yritä palautusta. Painoin palauta ni Windows suoritti jonkun korjauksen joka yllä kertaa auttoi onneksi.

Mulla lisäksi on tv ja monitori kiinni ja jos jätän koneen idleen niin se jäätyy. Voin laittaa videon/pelin pyörimään ja kaikki ok, mutta idle jumittaa. Samoin joskus teen niin, että jätän esim ohjelman pyörimään toiselle näytölle, mutta sammutan tuon oled tv:n. Ohjelma pyörii kunnes laitan tv taas päälle. Silloin kone jäätyy. Virrat pakko repiä pois.

Kaks viikkoa sit asentelin pojan koneeseen win11 ja siinä vastaavia kaatumisia juurikin kun peleistä yrittää poistua.
 
Muutoin meni sukkana sisään päivittämällä mutta piti poistaa cFosSpeed Driver koska ei kelvannut sellaisenaan WIN 11 eikä tuossa vaiheessa päivittänyt sitä. Poistin, ja asennus uudelleen niin onnistui. Taitaa olla jokin MSI emon muka-lagia vähentävä juttu? Se tais kyllä olla siellä edelleen kun WIN 11 oli asennettu.
 
Älä käytä tuota bugista dev-branchin insider previewiä. Siinä on rikki monia asioita. Vaihda siihen live 22000 buildiin.
 
Tänään ilmestyi tuolta updaten kautta Win11 näkyviin. Ei insider vaan se ihan normaali. Vieläkö Ryzen 5900X ja muut kärsii jostakin hitaudesta Win11:n kanssa, vai voisikohan tuon laittaa asentumaan?
 
Tänään ilmestyi tuolta updaten kautta Win11 näkyviin. Ei insider vaan se ihan normaali. Vieläkö Ryzen 5900X ja muut kärsii jostakin hitaudesta Win11:n kanssa, vai voisikohan tuon laittaa asentumaan?
Eikös nuo Ryzen-hitailut jo päivityksellä korjattu?

edit: Tai siis korjattiin, jos ei välissä ole jotain uutta ongelmaa ilmennyt.
 
Tänään ilmestyi tuolta updaten kautta Win11 näkyviin. Ei insider vaan se ihan normaali. Vieläkö Ryzen 5900X ja muut kärsii jostakin hitaudesta Win11:n kanssa, vai voisikohan tuon laittaa asentumaan?
Ei ole enää hitauksia, kunhan muistat asentaa myös uusimmat AMD chipset ajurit.
Yksi korjaus tuli Microsoftilta, ja toinen AMD:ltä chipset ajureiden muodossa.


Psymbioten videossa yllä käydäänkin näemmä läpi mikä tilanne on korjauksien myötä.
Kiitos tuosta, pitääkin heti katsoa.
 
Eikös nuo Ryzen-hitailut jo päivityksellä korjattu?

edit: Tai siis korjattiin, jos ei välissä ole jotain uutta ongelmaa ilmennyt.

On mahdollisesti uus ilmiö löytyny. HUB Steve sirkutti että jos vaihtaa esim 5950X:stä Johonkii muuhun ryseniin ni suorituskyky tankkaa. Kyseli jotta onko muut testaajat havainnu samaa.

 
On mahdollisesti uus ilmiö löytyny. HUB Steve sirkutti että jos vaihtaa esim 5950X:stä Johonkii muuhun ryseniin ni suorituskyky tankkaa. Kyseli jotta onko muut testaajat havainnu samaa.


Olisit nyt laittanu tonkin mukaan vastaukseen, siinä ainakin kotikäyttäjille aika simppeli ratkaisu.
 
Ei jumalauta jos toi on totta, päteeköhän Intelillä sama vai onko taas AMD only "feature". Kukahan on ryssiny ja mitä, AMD vai MS?
 
Ei jumalauta jos toi on totta, päteeköhän Intelillä sama vai onko taas AMD only "feature". Kukahan on ryssiny ja mitä, AMD vai MS?
Aika ikävä ominaisuus, mutta eiköhän tuohonkin tule joku päivitys (tai vika korjaannu esim. asentamalla piirisarja-ajurit uusiksi tms.). Vähän keskenkutoiselta W11 kyllä vaikuttaa kyllä, sille ei mahda mitään.
 
Mulla ei ollut KB5006746 asennettavissa WIndows 10:ssä mutta laitoin Amd:n uudet draiverit ennen kuin Windows 11 lähti asentumaan. Nyt Win11 asennuksen jälkeen updatessa odottelee tuo KB5006746 ja neljä muuta päivitystä. Toistaiseksi kaikki ok.
 
Mulla ei ollut KB5006746 asennettavissa WIndows 10:ssä mutta laitoin Amd:n uudet draiverit ennen kuin Windows 11 lähti asentumaan. Nyt Win11 asennuksen jälkeen updatessa odottelee tuo KB5006746 ja neljä muuta päivitystä. Toistaiseksi kaikki ok.

No miksi ihmeessä win11 only päivitys olisi asennettavissa win10? En ymmärrä.

Olisit nyt laittanu tonkin mukaan vastaukseen, siinä ainakin kotikäyttäjille aika simppeli ratkaisu.

Vaikka siksi että toi ei koske 99,99% Vai oletko jatkuvasti vemputtamassa 5950x ja vaikka 5600x koneeseen kiinni? Yleensä jos vaihdetaan niin vaihdetaan toistepäin eli esim 5600x vaihtuu 5950x:n ja ilmeisesti tässä tapauksessa ongelma ei esiinny.

Eli pääasiassa koskee vain testaajia ja hyvä tiedostaa tuon olemassaolo, koska ADL julkaisun testeissä voi olla eri saittien välillä eroja tään pukin takia jos toi esiintyy kaikilla ja kaikki ei ole tuosta tietoisia / ovat tietoisia nyt mutta eivät ehdi enää vetää testejä uusiks.
 
No miksi ihmeessä win11 only päivitys olisi asennettavissa win10? En ymmärrä.



Vaikka siksi että toi ei koske 99,99% Vai oletko jatkuvasti vemputtamassa 5950x ja vaikka 5600x koneeseen kiinni? Yleensä jos vaihdetaan niin vaihdetaan toistepäin eli esim 5600x vaihtuu 5950x:n ja ilmeisesti tässä tapauksessa ongelma ei esiinny.

Eli pääasiassa koskee vain testaajia ja hyvä tiedostaa tuon olemassaolo, koska ADL julkaisun testeissä voi olla eri saittien välillä eroja tään pukin takia jos toi esiintyy kaikilla ja kaikki ei ole tuosta tietoisia / ovat tietoisia nyt mutta eivät ehdi enää vetää testejä uusiks.
Niin sitähän mä meinasinkin että suurinta osaa käyttäjistä toi ei koske.
 
Öh anteeksi maalaisuuteni, kun en ole tätä aihetta seurannut ollenkaan... mutta huomasin Windows updatessa tosiaan, että saisi asennettua nyt WIN11:n... mutta kannattaako se? Kyseinen kokoonpano on yksinomaan pelikäytössä ja siinä on Ryzen 7 3700X, Radeon 5700 XT ja emo Aorus Elite x570 (joku halvempi, en muista tarkkaa nimeä) ja 32 Gt muistia.

Onko mitään hyötyä päivityksestä mulle, vai kantsiiko vaan odottaa? Luin, että isommat takut AMD:n yhteydessä korjattu jo. Miten kauan tämän saa ilmaiseksi asentaa?
 
Voit toki asentaa ja sulla on sit muistaakseni 10 päivää aikaa palata W10 ilman puhdasta asennusta. Lisäks MS servereille tallentuu tieto että koneessa ollu W11 joten saat sen oletettavasti myöhemmin asennettua uudelleen jos haluat.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 462
Viestejä
4 557 663
Jäsenet
74 970
Uusin jäsen
Jesseebb

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom