Windows 11 keskustelu

Henkisesti alkanut valmistautua windows 11 aikaan ja voisi ensimmäisten joukossa hypätä kelkkaan. Nyt ainoaksi ongelmaksi muodostui:

Windows 11 ja suojattu käynnistys

Olen laittanut biossista TMP päälle ja pelaa ja security boot options tein avaimet ja kaikki mutta ei kerta kaikkiaan lähde toimimaan. Vinkkejä missä mättää sigussa setuppi?

msinfo32 näyttää bios malli: vanha ja suojatun käynnistyksen tila: ei tuettu. Alkaa menemään aika hazardi hommiksi jossei ole vinkkejä niin jatketaan koneen käyttöä 2025 ja siirrytään linux/macos.
 
Viimeksi muokattu:
Henkisesti alkanut valmistautua windows 11 aikaan ja voisi ensimmäisten joukossa hypätä kelkkaan. Nyt ainoaksi ongelmaksi muodostui:

Windows 11 ja suojattu käynnistys

Olen laittanut biossista TMP päälle ja pelaa ja security boot options tein avaimet ja kaikki mutta ei kerta kaikkiaan lähde toimimaan. Vinkkejä missä mättää sigussa setuppi?

msinfo32 näyttää bios malli: vanha ja suojatun käynnistyksen tila: ei tuettu. Alkaa menemään aika hazardi hommiksi jossei ole vinkkejä niin jatketaan koneen käyttöä 2025 ja siirrytään linux/macos.

MBR levy? Pitää olla GPT
 
Eniten epätietoisuutta Windows 11 järjestelmävaatimuksista:
- (päivitysasennus ja puhdas asennus) - Tietokoneen biosissa on oltava Secure Boot -ominaisuus, mutta Secure Boot ei tarvitse olla päällä biosin asetuksissa silloin kun Windows 11 asennetaan.
- (puhdas asennus) - Windows 11 on asennettava UEFI/GPT asennuksena, mutta CSM (Compatibility Support Module) ominaisuutta ei tarvitse poistaa käytöstä biosin asetuksista silloin kun Windows 11 asennetaan.

Nyt ainoaksi ongelmaksi muodostui: Windows 11 ja suojattu käynnistys.
Olen laittanut biossista TPM päälle ja pelaa ja security boot options tein avaimet ja kaikki mutta ei kerta kaikkiaan lähde toimimaan.

MBR levy? Pitää olla GPT.


Alla olevan kuvan "Tietokoneen on tuettava suojattua käynnistystä" (The PC must support Secure Boot) tarkoittaa, että levyllä on MBR-osiotaulukko eli Windows 10 on asennettu BIOS/MBR asennuksena (boot menussa valittu ilman UEFI-etuliitettä oleva Windowsin USB-tikku).

Tietokoneen on tuettava suojattua käynnistystä.jpg

Tätä ongelmaa ei olisi, jos Windows 10 olisi asennettu UEFI/GPT asennuksena eli boot menussa olisi valittu UEFI-etuliitteellä oleva Windowsin USB-tikku (kuva alla), jolloin levylle luodaan automaattisesti GPT-osiotaulukko.

ASUS emolevyn boot menu F8-näppäin.jpg

Ongelman saa korjattua seuraavasti (valitse vaihtoehdoista).
- Asenna Windows 11 puhtaana asennuksena GPT-levylle (ohje tässä viestissä).
- Asenna Windows 11 päivitysasennus vippaskonstilla (ohje tässä viestissä).
- Muunna MBR-levy GPT-levyksi MBR2GPT komennolla ilman tietojen menetystä (katso alla oleva ohje).

Muunna MBR-levy GPT-levyksi MBR2GPT komennolla ilman tietojen menetystä.

Tätä ohjetta ei ole tarkoitettu vanhoille tietokoneille (valmistettu ennen vuotta 2012), joissa on BIOS-järjestelmä, jolloin Windows pystyy käynnistymään vain MBR-levyltä. Uudemmissa tietokoneissa (vuodesta 2012) on UEFI-järjestelmä sekä tuki vanhalle BIOSille UEFIn CSM-moduulin (Compatibility Support Module) kautta.

Joissakin tietokoneissa pitää muuttaa biosin asetuksia MBR2GPT komennon jälkeen, jotta Windows käynnistyy GPT-levyltä eli UEFI-käynnistystilassa.
- Jos Windowsin lataussivun työkalulla luotu Windows 10/11 USB-tikku näkyy boot menussa kahdesti eli UEFI-etuliitteellä ja ilman UEFI-etuliitettä, silloin biosin asetuksia ei tarvitse muuttaa MBR2GPT komennon jälkeen, koska silloin biosin asetukset tukee sekä UEFI että BIOS -käynnistystilaa.
- Mutta jos em. USB-tikku näkyy boot menussa vain ilman UEFI-etuliitettä (eli biosin asetuksissa on päällä vain BIOS-käynnistystila), silloin biosin asetuksia pitää muuttaa MBR2GPT komennon jälkeen. Riippuen biosin asetuksista, laita päälle myös UEFI-käynnistystila tai muuta BIOS-käynnistystila UEFI-käynnistystilaksi.

Esim. Asus emolevy tukee alla olevilla biosin asetuksilla (oletusasetukset vanhoissa Asus emolevyissä) sekä UEFI että BIOS -käynnistystilaa.
- Boot > CSM (Compatibility Support Module) > Launch CSM > Enabled
- Boot > Secure Boot > OS Type > Windows UEFI Mode

Huom! Levyllä johon Windows on asennettu saa korkeintaan olla kolme osiota (kuva alla) ja levyllä ei saa olla yhtään laajennettua/loogista osiota. Jos ehto ei täyty, silloin MBR2GPT komennolla tulee virheilmoitus "Disk layout validation failed for disk 0" ja C:\Windows\setuperr.log -tiedostossa on "Too many MBR partitions found, no room to create EFI system partition."

Huom! Jos Windowsin järjestelmäosio (aktiivinen osio) on "Järjestelmän varaama" osio (kuva alla), silloin osion on oltava samalla levyllä mihin Windows on asennettu. Jos ehto ei täyty, silloin MBR2GPT komennolla tulee virheilmoitus "Cannot find OS partition(s) for disk 0", eikä "/disk:1" eli levyn numeron määrityksestä ole apua, koska silloin MBR2GPT komennolla tulee virheilmoitus "Disk layout validation failed for disk 1" ja C:\Windows\setuperr.log -tiedostossa on "Wrong boot partition count, expected 1 but found 0."

W10 MBR-osiotaulukko.jpg

Convert Windows 10 from Legacy BIOS to UEFI without Data Loss | Tutorials (tenforums.com)
- "You can use the MBR2GPT.EXE command line tool to convert a disk from Master Boot Record (MBR) (used in Legacy BIOS) to GUID Partition Table (GPT) (used in UEFI) without having to clean install Windows 10 or modifying or deleting data on the disk."

- Suorita seuraava komento järjestelmänvalvojana.
- Komento tarkistaa täyttääkö levy vaatimukset.

mbr2gpt /validate /allowfullos

- Jos ongelmia ei löydy, komennolla tulee "Validation completed successfully."

- Jos ongelmia ei löytynyt, suorita seuraava komento järjestelmänvalvojana.

mbr2gpt /convert /allowfullos

mbr2gpt.jpg

Koodi:
PS C:\Windows\system32> mbr2gpt /convert /allowfullos

MBR2GPT will now attempt to convert the default book disk.
If conversion is successful the disk can only be booted in GPT mode.
These changes cannot be undone!

MBR2GPT: Attempting to convert disk 0
MBR2GPT: Retrieving layout of disk
MBR2GPT: Validating layout, disk sector size is: 512 bytes
MBR2GPT: Trying to shrink the OS partition
MBR2GPT: Creating the EFI system partition
MBR2GPT: Installing the new boot files
MBR2GPT: Performing the layout conversion
MBR2GPT: Migrating default boot entry
MBR2GPT: Adding recovery boot entry
MBR2GPT: Fixing drive letter mapping
MBR2GPT: Conversion completed successfully
Call WinReReapir to repair WinRE
MBR2GPT: Failed to update ReAgent.xml, please try to manually disable and enable WinRE.
MBR2GPT: Before the new system can boot properly you need to switch the firmware to boot to UEFI mode!
PS C:\Windows\system32>


- Alla olevassa kuvassa näkyy levyn osiot MBR2GPT komennon jälkeen. Levylle on luotu 100 Mt kokoinen EFI-järjestelmäosio (EFI system partition), jossa on Windowsin käynnistystiedostot. Levyllä on nyt GPT-osiotaulukko.
- Käytöstä poistetulla "Järjestelmän varaama" osiolla on asemakirjain, jolloin osio näkyy resurssienhallinnassa. Voit poistaa asemakirjaimen levynhallinnassa, valitse "Järjestelmän varaama" osio hiiren oikealla ja valitse "Muuta asemakirjain ja polku" > "Poista".

Levyn osiot MBR2GPT komennon jälkeen.jpg

Jos MBR2GPT komennon lopussa tuli virheilmoitus "Failed to update ReAgent.xml, please try to manually disable and enable WinRE."

- Käynnistä kone uudelleen, ja suorita seuraavat komennot järjestelmänvalvojana.

reagentc /disable
reagentc /enable
reagentc /info

- Kaikki on kunnossa, jos "reagentc /info" komento näyttää palautusympäristön tilaksi "Windows RE status: Enabled".

Windows 10 korjausasennus (ohje) sekä Windows 11 -päivitys korjaa viallisen palautusympäristön asetukset ja luo palautusosion jos sitä ei ole.
 
Viimeksi muokattu:
Ja jos aletaan tekemään tuollaisia systeemi muutoksia, niin ne varmuuskopiot sitten kuntoon, koska jos sattuu menemään bitti vinoon jonkin syyn takia, niin ei tarvii alkaa kaivelee niitä tiedostoja sitten jälkikäteen vaikeamman kautta!
 
Tuli itse asenneltua 11 jo tuossa kesä/heinäkuussa. Alkuun hieman vierasti tuota tehtäväpalkkia, kun en ole tottunut isoihin kuvakkeisiin ja niiden yhdistämiseen. Tuohon kyllä tottui onneksi aika äkkiä ja nyt kuvakkeet on kivan kompakteja. Keskellä sijaitseva Käynnistä-painike herätti myös alussa hieman ihmetystä, mutta nyt todennut että tuohan on parempi kun vasemmassa laidassa. Saa hiiren tuon päälle nopeammin kun vasempaan laitaan.

Käynnistä-valikon päänäkymä on myös kivan selkeä ja omien ohjelmien pinnaus tuohon onnistuu edelleen. Ohjelmalistauksella (All apps) taas ei ole mitään merkitystä kun käytän aina hakua.
Kulmaan sen osoittimen saa vaikka silmät kiinni joka kerta. Siksi se on alunperinkin ollut siellä kulmassa. Onneksi siihen voi edelleen vaikuttaa.

Pakkoryhmitellyt kuvakkeet aiheuttavat sen, että saman sovelluksen useiden eri instanssien välillä vaihtaminen on kömpelöä. Minulla on monesti auki 5-10 selainikkunaa tai muita sovelluksia, joiden välillä on helppo vaihtaa suoraan oikeaan, kun palkissa näkyy jokainen erikseen ja avoinna olevan sivun titteli näkyy myös siinä siltä osin että tietää mikä on mikäkin. Vaan eipä onnistu uudessa winkkarissa.

Se on jonkin sortin luonnonvakio, että joka toinen Windows on paska ja näin se on tässäkin. Tämä on taas yksi uusi Vista tai Windows 8 (ei siis 8.1, johon korjattiin ne 8.0:n aivopierut, jotka olivat samaa tasoa kuin tässä).
 
Kappas Windows 11 RTM versio suostui asentumaan Intel Gen7 läppäriin missä Insider aukoi päätä ettei ole yhteensopiva. Jostain syystä SATA tila piti vaihtaa AHCI tilasta RAID tilaan, jotta asennusmedia näki kovalevyn.

Samoin positiivista, että vanhan Dellin touchpadissa alkoi toimia kahden sormen vasen klikkaus ja scrollailu out-of-the-box.
 
Viimeksi muokattu:
Convert Windows 10 from Legacy BIOS to UEFI without Data Loss | Tutorials (tenforums.com)

Starting in Windows 10 version 1703 build 15063, you can use the MBR2GPT.EXE command line tool to convert a disk from Master Boot Record (MBR) (used in Legacy BIOS) to GUID Partition Table (GPT) (used in UEFI) without having to clean install Windows 10 or modifying or deleting data on the disk. The tool is designed to be run from a Windows Preinstallation Environment (Windows PE) command prompt, but can also be run from the full Windows 10 operating system (OS).

- Copy and paste the mbr2gpt /convert /allowfullOS command into the elevated command promp.

- When the conversion has successfully completed, you will need to boot to UEFI firmware settings, and switch the firmware to boot to UEFI mode instead of Legacy BIOS (CSM).

edit:

katso liitettä 702365

EnablePrivilege: AdjustTokenPrivileges failed (Error:0x514)
ERROR: Failed to enable backup/restore privileges.
Check that you are running in a process with elevated privileges.

Admin käyttäjällä, poistin uac ja palautuspisteen käytöstä. antaa vieläkin samaa koodia.

Myöhemmässä vaiheessa sainkin jotain muuta tulemaan ulos.

MBR2GPT will now attempt to convert the default book disk.
If conversion is successful the disk can only be booted in GPT mode.
These changes cannot be undone!

MBR2GPT: Attempting to convert disk 0
MBR2GPT: Retrieving layout of disk
MBR2GPT: Validating layout, disk sector size is: 512 bytes
Cannot find OS partition(s) for disk 0

EDIT: Minulla tapahtui maaliskuussa pieni vahinko joten mitään tietoja ei C asemalla enään ole tärkeitä. Näytönohjaimen päivityksen aikoihin otin 9v vanhan ssd irti ja katkesi pinnit sisään ja samalla meni tärkeät tiedot, nyt on lähes puhdas asennus lähinnä pelit ja asetukset lähtee mutta ei iso vaiva ole. Mitä jos asentaisi suoraan tikulta tuon ykstoista version pelaako sitten? Toisaalta jos saisi kaikki tiedot pidettyä niin aina parempi.

Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ------------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 447 GB 1024 KB
Disk 1 Online 465 GB 0 B
Disk 2 Online 3726 GB 1024 KB *
Disk 3 Online 698 GB 0 B
Disk 4 Online 931 GB 1024 KB

Käyttöjärjestelmä on tuolla terasella disk 4 levyllä.

Kokeilee neloslevyä vain convertata niin saadaan taas:

ERROR: MBR2GPT can only be used from the Windows Preinstallation Environment. Use /allowFullOS to override.
 
Viimeksi muokattu:
Sinulla taitaa olla Windowsin käynnistystiedostot eri levyllä kuin missä käyttis on asennettuna?

Pidä koneessa kytkettynä vain levy jossa on käyttis ja sitten katso linkistä tekemäni ohjeet, kuinka saat käynnistystiedostot lisättyä tuolle levylle, jolloin W10 käynnistyy ja sitten kokeile uudelleen convert-komentoa (älä kytke muita levyjä koneeseen).

Ohje löytyy kohdasta "2. How to fix the Windows 10 bootloader if the hard drive has a Master Boot Record (MBR) partition style."


Kokeilen tätä, pahoin pelkään kun irroitan kovalevyt niin kuva kaikkoaa kokonaan. Jossei onnistu niin väkipakolla asentaa windows 11 median kautta.
 
Tuolla ilmeisesti saa tuon taskbarin kuntoon. Onko joku testannut?


On käytössä. Ihan tuon small taskbar icons asetuksen takia. Muuten tuo taskbar on liian paksu josta en tykkää. Tai sai tuon käyttöön ilman tuota mutta verkko ja kello olivat hassusti eri tasossa muihin kuvakkeihin.

Kohtuu helppo käyttää jos on rekisteriin joskus tutustunut. Toki kaikki ei onnistu rekisteriä muokkaamalla. Mutta hyvin paljon on tekijä dokumentoinut.
 
Mikähän tällaisen paradoksin aiheuttanee:

unknown-2.png

Mikkisoftan oma "kuntotarkistus" ja whynotwin11 näyttää vihreää valoa, mutta windows update on asiasta sinnikkäästi erimieltä?
 
Kiitos kaikille auttajille tämän windows 11 suhteen. Nappasin kovalevyt irti ja ei löytynyt bootti sectionia millään ja kytki takaisin kaikki niin ei vieläkään. Nyt tuli sitten puhdas kymppi asennettua ja täytyy sanoa että pieni ensi järkytys. Nopeampi ainakin kuin kymppi ja vähän sekavan oloinen. Luojan kiitos google isoveli on pitänyt kirjainmerkit ja salasanat järjestyksessä vuosia niin ei sen puoleen ole hätää.

Missä tässä on edes oma tietokone että pääsee tiedostoihin käsiksi? EDIT: Jaa tuossa palkissa oli kansion kuva.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos kaikille auttajille tämän windows 11 suhteen. Nappasin kovalevyt irti ja ei löytynyt bootti sectionia millään ja kytki takaisin kaikki niin ei vieläkään. Nyt tuli sitten puhdas kymppi asennettua ja täytyy sanoa että pieni ensi järkytys. Nopeampi ainakin kuin kymppi ja vähän sekavan oloinen. Luojan kiitos google isoveli on pitänyt kirjainmerkit ja salasanat järjestyksessä vuosia niin ei sen puoleen ole hätää.

Noilla linkkaamillani ohjeilla olisit kyllä saanut takuuvarmasti W10 käyttislevyn boottaamaan. Mutta kaikki on kuitenkin ok, koska W11 asennus onnistui.
 
Noilla linkkaamillani ohjeilla olisit kyllä saanut takuuvarmasti W10 käyttislevyn boottaamaan. Mutta kaikki on kuitenkin ok, koska W11 asennus onnistui.

Ajattelin tuossa että nyppiä muut kovot irti ja sitten ajaa nuo mutta eihän bootmrg löytynyt vaikka mitä löi cmd, mutta windows 11 onnistuneesti koneessa ja nyt kovaa ajoa vain. Paljon opettelemista ja säätämistä. Keskusmuistin lisäys 32GB asti tarkoitus ensi viikolla vielä tehdä ja kotelon vaihto niin meneekin vuosi eteenpäin taas. Pienet HDD nyppiä irti.
 
Näköjään lock screenissä puskee sähköpostin (windows oma clientti) ilmoitukset läpi. Mistäs ne voisi disabloida niin että näkyy normaalikäytössä kyllä muttei lukitusruudussa?

EDIT: näköjään sille asetus löytyy ilmoituksista, täytyy vaan erikseen valita aina kyseinen ohjelma jolta sitten tuon disabloi. Miten sais nuo pysymään oletuksena pois päältä että lukitusnäyttöön ei tulisi mitään ilmoituksia? Suht "kiva" ominaisuus tässä Windowssissa tietoturvan kannalta.
 
Onko kukaan huomannut että kun laittaa TPM:n päälle niin koneen käynnistys hidastuu n. 20sek.? Itsellä ihan alku käynnistyy normaalisti, mutta sitten ilmoittaa ettei löydä näyttöä ja näyttö menee pimeäksi. Sitten yhtäkkiä "herää eloon". Olenkohan tehnyt jotain väärin biosista kun näin tapahtuu? Emo MSI MAG Tomahawk X570 ja prossu Ryzen 5900X
 
Onko kukaan huomannut että kun laittaa TPM:n päälle niin koneen käynnistys hidastuu n. 20sek.? Itsellä ihan alku käynnistyy normaalisti, mutta sitten ilmoittaa ettei löydä näyttöä ja näyttö menee pimeäksi. Sitten yhtäkkiä "herää eloon". Olenkohan tehnyt jotain väärin biosista kun näin tapahtuu? Emo MSI MAG Tomahawk X570 ja prossu Ryzen 5900X
Täällä boottiaika sama 30 sekuntia riippumatta TPM-asetuksesta (PTT siis). Intelin suoritin, Tomahawk Z370.
 
Näköjään lock screenissä puskee sähköpostin (windows oma clientti) ilmoitukset läpi. Mistäs ne voisi disabloida niin että näkyy normaalikäytössä kyllä muttei lukitusruudussa?

EDIT: näköjään sille asetus löytyy ilmoituksista, täytyy vaan erikseen valita aina kyseinen ohjelma jolta sitten tuon disabloi. Miten sais nuo pysymään oletuksena pois päältä että lukitusnäyttöön ei tulisi mitään ilmoituksia? Suht "kiva" ominaisuus tässä Windowssissa tietoturvan kannalta.
Valinnat tulevat esiin kun klikkaat Notifications -rivin lopussa olevaa väkästä.

1633689389712.png
 
Viimeksi muokattu:
Itellä Lenovon kannettava Intel i7-4700MQ 2.40GHz ja sanoo, että ei tuettu prosessori.
Eipä tuo haittaa vaikka ei saakaa asennettua kun on lukenut niin monista ongelmista. :p
10 pärjää ihan hyvin vielä.
 
Neowinissä oli ihan hyvä arvostelukin jo tästä. Jos joku ei ole vielä asentanut ja haluaa asiaan perehtyä, niin löytyy täältä:


Omat vähäiset kokemukset toistaiseksi ihan positiivisia. Vähän ehkä turhaa roikotetaan vanhoja ominaisuuksia mukana, jonka takia ensivaikutelma on sekava. Eiköhän tätäkin tule taas siedettyä seuraavaan versioon saakka, vaikka veri jo vetääkin enemmän Linuxin puolelle.
 
Viimeksi muokattu:
Win11 asennus käyttäen Microsoft Accountia, en ole kertaakaan syöttänyt salasanaa ko. tietokoneeseen. Asennusvaiheessa autentikointi suoraan MS Authenticatorilla, sen jälkeen heti Hello enrollaus ja pin koodilla sisään. Kaippa sitä voisi uskaltaa kokeilla disabloida salasanan MS Accountista.

salasanaton.png
 
Iso plussa että kaiken kukkuraksi oli jätetty ohjauspaneeli jos tulee oikeasti jotain tarvetta winukalle tehdä. Ensivaikutelma on yllättävän hyvä nopea ja siistin oloinen vielä tuntuu että pari asiaa ihan väärässä paikassa.
 
Onko kukaan huomannut että kun laittaa TPM:n päälle niin koneen käynnistys hidastuu n. 20sek.? Itsellä ihan alku käynnistyy normaalisti, mutta sitten ilmoittaa ettei löydä näyttöä ja näyttö menee pimeäksi. Sitten yhtäkkiä "herää eloon". Olenkohan tehnyt jotain väärin biosista kun näin tapahtuu? Emo MSI MAG Tomahawk X570 ja prossu Ryzen 5900X
Jep. Täällä tekee samaa. Sama emo. Onko sulla monta näyttöä? Jostain syystä mulla käynnistyy aina sille näytölle, mikä ei ole edes aktiivinen...
 
Jep. Täällä tekee samaa. Sama emo. Onko sulla monta näyttöä? Jostain syystä mulla käynnistyy aina sille näytölle, mikä ei ole edes aktiivinen...
Mulla teki vanhalla Dellin näytöllä samaa joka oli DVI:llä kiinni. Kun ostin uuden Acerin joka on Display Portilla kiinni ongelma hävisi. Nvidian näyttis.
 
Win11 asennus käyttäen Microsoft Accountia, en ole kertaakaan syöttänyt salasanaa ko. tietokoneeseen. Asennusvaiheessa autentikointi suoraan MS Authenticatorilla, sen jälkeen heti Hello enrollaus ja pin koodilla sisään. Kaippa sitä voisi uskaltaa kokeilla disabloida salasanan MS Accountista.
Muuten ehkä hyvä, mutta esim. Remote Desktop vaatii salasanan. Tähän törmää myös jos käyttää hyper-v:n päällä windows-virtuaalikoneita enhanced-moodissa. Jolloin ei siis voida käyttää pin-loginia (Hello). Mutta jos tämä ei ole ongelma, niin siitä vaan kokeilemaan.
 
Kyllä näyttäisi toimivan W11 wanhassa raudassa. Kaivoin kaapista wanhan HP Spectre XT:n vm. 2012 jossa TPM 1.2. W11 intti ettei onnistu mutta MS:n omien ohjeiden mukaisella rekisteripuukotuksella meni heittämällä sisään ja maaliin eikä mitään ongelmia käytössä, ainakaan vielä. Tätä aparaattia onkin päivitetty enemmän w7 -> w8.1 -> w10 -> w11 ja aina vaan tuntuu toimivan. Akku on 0% ladattunakin mutta muuten soiva peli. Normaalissa toimistodokkareiden pyörittelyssä, nettisuffauksessa ja muussa perussäädössä ei viiveitä huomaa. Katsotaan sitten tuupertuuko laite jatkossa w11:n TPM2 vaatimuksen takia, mutta nyt ainakaan ei valittamista.

edit: Prossuna tuplaytiminen i5-3337U ja 4GB muistia. Ja vanha w7/8/10 aktivointi toimi myös w11. Eli nyt w11 pro aktivointuna virallinen HP OEM lisenssi alkujaan w7 pro tms.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt hetki testailtu niin kaikki toimii niinkuin win10 ja suorituskyky oli peleissä identtinen. Pari sovellusta vaati uudelleenasennuksen toimiakseen. Ainoa ihmeellisyys on, että kirjautumisruudusta windowsiin pääsy vie semmoiset 15 sekuntia kun win10 pääsi ilman miettimisiä :hmm:
Itselleni vastaten niin nyt useamman bootin jälkeen kirjautuu yhtä nopeaan sisään kun win10 :tup:
 
Kyllä näyttäisi toimivan W11 wanhassa raudassa. Kaivoin kaapista wanhan HP Spectre XT:n vm. 2012 jossa TPM 1.2. W11 intti ettei onnistu mutta MS:n omien ohjeiden mukaisella rekisteripuukotuksella meni heittämällä sisään ja maaliin eikä mitään ongelmia käytössä, ainakaan vielä. Tätä aparaattia onkin päivitetty enemmän w7 -> w8.1 -> w10 -> w11 ja aina vaan tuntuu toimivan. Akku on 0% ladattunakin mutta muuten soiva peli. Normaalissa toimistodokkareiden pyörittelyssä, nettisuffauksessa ja muussa perussäädössä ei viiveitä huomaa. Katsotaan sitten tuupertuuko laite jatkossa w11:n TPM2 vaatimuksen takia, mutta nyt ainakaan ei valittamista.

edit: Prossuna tuplaytiminen i5-3337U ja 4GB muistia. Ja vanha w7/8/10 aktivointi toimi myös w11. Eli nyt w11 pro aktivointuna virallinen HP OEM lisenssi alkujaan w7 pro tms.
Kyllä sen saa toimimaan vanhassakin koneessa, ei se ole mikään raportoimista vaativa uutinen, etenkin kun aika moni on saavutuksestaan täälläkin jo tällä viikolla kertonut. Mutta ei tuossa mitään järkeä ole. Vanhassa koneessa Windows 11 ei tarjoa kymppiin verrattuna mitään etuja, ja Windows kymppiä tuetaan ja päivitetään vielä monta vuotta.
 
Jep. Täällä tekee samaa. Sama emo. Onko sulla monta näyttöä? Jostain syystä mulla käynnistyy aina sille näytölle, mikä ei ole edes aktiivinen...

Yksi näyttö vain. Otin TPM pois käytöstä kun en kuitenkaan vielä päivitä ja palautui normaaliksi... Ehkä se vaatii useamman käynnistyksen niin kuin kumivalas tuolla kirjoitti..?
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä sen saa toimimaan vanhassakin koneessa, ei se ole mikään raportoimista vaativa uutinen, etenkin kun aika moni on saavutuksestaan täälläkin jo tällä viikolla kertonut. Mutta ei tuossa mitään järkeä ole. Vanhassa koneessa Windows 11 ei tarjoa kymppiin verrattuna mitään etuja, ja Windows kymppiä tuetaan ja päivitetään vielä monta vuotta.

Ja eikö se nimen omaan ole ne päivittämiset asennuksen jälkeen jotka sitten eivät toimi. Kuten muuten tekee kympissäkin, ihan samat yhteensopimiset tai muut vastaavat syynä.
 
Win 10 Pro päivitetty Win 11.
Ja taas kerran Sennheiser kuulokkeiden softa esti päivityksen, sama homma oli taannoisessa isossa Win 10 päivityksessä, joka ei koskaan mennyt läpi jos tämä softa oli asennettuna tietokoneeseen.
Win 10:n kanssa tuota piti ihmetellä ja googlailla pitemmänkin aikaa, kunnes joku oli keksinyt tuon softan olevan tiellä.

Wn 11 päivitys meni niin, että illalla klo 19 päivitys käyntiin, aamulla klo 7 oltiin 99%(päivitystyökalun 3-vaiheessa) ja sitä oltiin myös illalla klo 17.
-> koneen buutti -> sennheiser softan poisto -> bootti ja Win 11 päivitys sitten heittämällä läpi -> softan uudelleen asennus.

Jos nyt joku sattuu taistelemaan saman ongelman kanssa, niin heads up!

1633767333759.png
 
Tuli töissä asennettua testuäimielessä nyt WIN11 yhteen läppäriin. Pikatestauksella ei sitten mitään positiivista sanottavaa käytettävyyden näkökulmasta. Task Bar paskottu, start menu paskottu. Uudet ominaisuudet, kuten erillinen teams chat sovellus ihan turha tuollaisena (Ei tue Enterprise office tilejä WTF!) ja niitä ikkunoiden järjestely painikkeita ei näkynyt missään.

Virtual desktopit jakaa edelleen samat työpöytäkuvakkeet.... Miksi hitossa? Ymmärtäisin sen, että se olisi optiona, jos haluaa tuoda samat kuvakkeet uudelle desktopille, mutta lähtökohtaisesti sitä tietysti haluaisi luoda täysin erillisen työpöytäkokonaisuuden, mutta ei niin ei.

Mitä helvettiä MS:llä on taas mietitty esimerkiksi tuon erillisen Teams chat sovelluksen kanssa. Tuo nimittäin oli ehkä isoin asia, mitä odotin, koska on todella todella rasittavaa hyppiä temasissä chatin ja tiimien välillä, kun tulee viestejä. Ja tiedän kyllä, että yksittäisen keskustelun saa omaan pop up ikkunaan, mutta se ei paljoa lohduta, kun viestejä tulee 10+ henkilöltä. Erillinen teamsn chat palikka on ainoa kunnon ratkaisu tuohon ja nyt se on paskottu sillä, että sitä ei voi käyttää Officen Enterprise/Education tilien kanssa ollenkaan... Siis mitä helvettiä... 90% teamsin käytöstä on koulu-/työtilikäyttöä ja tuo paska ei tue niitä. Aivan käsittämätön ratkaisu.
 
Miksiköhän ei ole itsekootulle PC:lle tullut Windows updatessa ilmoitusta että olisi Windows 11 tulossa lähiaikoina. Koneen speksit on allekirjoituksessa ja asennettuna Windows 10 Enterprise 21H1 koontiversio 19043.1266. Testien mukaan on Windows 11 yhteensopiva.
Kaikkiin muihin talouden koneisiin on ilmoitus tullut (3 kpl HP läppäreitä ja HP:n pakettipelikone). Noissa HP:ssa taitaa olla Windows 10 Home. Onko jotain eroa Enterprise ja Home välillä Windows 11 saamisessa?
 
Miksiköhän ei ole itsekootulle PC:lle tullut Windows updatessa ilmoitusta että olisi Windows 11 tulossa lähiaikoina.
Ei sillä ole väliä kuka sen koneen on koonnut ja missä. Windows Updaten kautta päivitystä jaellaan porrastetusti. Joku saa sen sieltä tänään ja naapuri samanlaisella koneella ensi keväänä.

Jos on hoppu, niin sitten se asennuspaketti pitää ladata itse.
 
Ei sillä ole väliä kuka sen koneen on koonnut ja missä. Windows Updaten kautta päivitystä jaellaan porrastetusti. Joku saa sen sieltä tänään ja naapuri samanlaisella koneella ensi keväänä.

Jos on hoppu, niin sitten se asennuspaketti pitää ladata itse.
Ei ole hoppu. Lataan ja asennan kunhan tulee tarjolle. Ihan vaan tulee vain vaikutelma että nuo merkkikoneen saavat ensimmäisten joukossa.
 
Tuli töissä asennettua testuäimielessä nyt WIN11 yhteen läppäriin. Pikatestauksella ei sitten mitään positiivista sanottavaa käytettävyyden näkökulmasta. Task Bar paskottu, start menu paskottu. Uudet ominaisuudet, kuten erillinen teams chat sovellus ihan turha tuollaisena (Ei tue Enterprise office tilejä WTF!) ja niitä ikkunoiden järjestely painikkeita ei näkynyt missään.

Virtual desktopit jakaa edelleen samat työpöytäkuvakkeet.... Miksi hitossa? Ymmärtäisin sen, että se olisi optiona, jos haluaa tuoda samat kuvakkeet uudelle desktopille, mutta lähtökohtaisesti sitä tietysti haluaisi luoda täysin erillisen työpöytäkokonaisuuden, mutta ei niin ei.

Mitä helvettiä MS:llä on taas mietitty esimerkiksi tuon erillisen Teams chat sovelluksen kanssa. Tuo nimittäin oli ehkä isoin asia, mitä odotin, koska on todella todella rasittavaa hyppiä temasissä chatin ja tiimien välillä, kun tulee viestejä. Ja tiedän kyllä, että yksittäisen keskustelun saa omaan pop up ikkunaan, mutta se ei paljoa lohduta, kun viestejä tulee 10+ henkilöltä. Erillinen teamsn chat palikka on ainoa kunnon ratkaisu tuohon ja nyt se on paskottu sillä, että sitä ei voi käyttää Officen Enterprise/Education tilien kanssa ollenkaan... Siis mitä helvettiä... 90% teamsin käytöstä on koulu-/työtilikäyttöä ja tuo paska ei tue niitä. Aivan käsittämätön ratkaisu.
Itse en Teamsia lainkaan käytä, joten voi olla että en ihan kaikkea tiedä, mutta käsittääkseni Microsoft vasta tämän vuoden toukokuussa julkaisi "Personal features in Microsoft Teams", eli teki mahdolliseksi eräiden toimintojen, kuten chat, ilmaisen käytön tavallisen MS-tunnuksen haltijoille. Maksulliset firma/koulu-versiot ovat sitten erikseen. Ja nyt siis Microsoft on uuteen wintoosaan tehnyt pelkästään ilmais-Teamsiin suostuvan chat-klientin, kilpailemaan esimerkiksi niinikään uuden ilmaisen Google Chatin (ent. Hangouts) kanssa. Kas vain. Mutta onko tästä jotain haittaa firma/koulu-Teamsin käyttäjille? Jotka kai asentavat Teamsin kuten ennenkin?
 
Päivitin opiskelukoneeseen Windows 11 kokeiluksi, ja tuli todettua, että Zoomista ei saa mitään ääntä ulos kaiuttimista enää. "Speaker not detected" valittaa jatkuvasti.

Koitin asentaa jo uudelleen eri asennustiedoilla, ei auta. Ei myöskään kuulokkeet kiinni saa ääntä ulos.
 
CPU-Z 1.96 tarjoilee tälläisiä tuloksia Win11. Win10 nuo oli ~535 ja ~10950. (uudempi CPU-Z antaa eri tulokset, niin parempi nyt verrata saman version kanssa kuin mitä ajelin Win10)
Saas nähdä miten tulevat AMD päivitykset tilannetta muuttaa.

1633782401062.png
 
Itse en Teamsia lainkaan käytä, joten voi olla että en ihan kaikkea tiedä, mutta käsittääkseni Microsoft vasta tämän vuoden toukokuussa julkaisi "Personal features in Microsoft Teams", eli teki mahdolliseksi eräiden toimintojen, kuten chat, ilmaisen käytön tavallisen MS-tunnuksen haltijoille. Maksulliset firma/koulu-versiot ovat sitten erikseen. Ja nyt siis Microsoft on uuteen wintoosaan tehnyt pelkästään ilmais-Teamsiin suostuvan chat-klientin, kilpailemaan esimerkiksi niinikään uuden ilmaisen Google Chatin (ent. Hangouts) kanssa. Kas vain. Mutta onko tästä jotain haittaa firma/koulu-Teamsin käyttäjille? Jotka kai asentavat Teamsin kuten ennenkin?

No teamsin käyttö personal tasolla on aika pientä ja se on nimenomaan yritys ja opiskelu käytössä käynyt itsensä läpi. Toki microsoft voi tuolla sitten yrittää vallata markkinoita "koko kansan Chät alustana", mutta miksi hitossa pitää rajata yritys/koulutileiltä tuo pois.

Toki normaali Teams toimii niin kun ennenkin, mutta kuten kirjoitin, tuo chatin saaminen erilliseen palikkaan olisi aivan hemmetin iso parannus temasin käyttöön.
 
Mikähän tällaisen paradoksin aiheuttanee:

unknown-2.png

Mikkisoftan oma "kuntotarkistus" ja whynotwin11 näyttää vihreää valoa, mutta windows update on asiasta sinnikkäästi erimieltä?
Mulla ihan sama homma. Tein MBR2GPT muunnoksen ja kuntotarkistus näytti sen jälkeen vihreää valoa, mutta tosiaan Windows update mullakin kieltäytyy yhteistyöstä.

Edit: Ilmeisesti kyseessä on Mikkisoftan bugi: Microsoft confirms false "This PC can't run Windows 11" error
Edit2: Installation assistantilla lähti kiltisti asentamaan.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun vanha toolbars ominaisuus poistui kokonaan, niin kaipaisi jotain korvaavaa tapaa erottaa esim työasiat omaksi ryhmäkseen tuossa uudessa taskbarissa.
Tähän ei taida mitään ratkaisua olla?

Joku Firefoksin container tab (groups) tyylinen ratkaisu voisi olla lähellä sitä, mikä voisi toimia, eli edes jotenkin saisi ryhmiä tehtyä.
 
No teamsin käyttö personal tasolla on aika pientä ja se on nimenomaan yritys ja opiskelu käytössä käynyt itsensä läpi. Toki microsoft voi tuolla sitten yrittää vallata markkinoita "koko kansan Chät alustana", mutta miksi hitossa pitää rajata yritys/koulutileiltä tuo pois.
Kenties siksi, että kysymyksessä on aivan uusi tuote. Yritys/koulutilejä ei ole rajattu pois, niitä ei tässä tuotteessa ole koskaan ollutkaan. "Oikea" Teams palvelee suurta joukkoa erillisiä organisaatioita, uusi Chat on globaali. Teknisesti ero on suuri.
Toki normaali Teams toimii niin kun ennenkin, mutta kuten kirjoitin, tuo chatin saaminen erilliseen palikkaan olisi aivan hemmetin iso parannus temasin käyttöön.
Kenties. Mutta ei tämä liity Windows 11 -teemaan mitenkään.
 
Windows 11 sisään rakennettu Teams ilmeisesti versio 2.0 ja kirjoitettu kokonaan uusiksi Webview2 päälle kun nykyinen on koodattu Electronin päälle. Testaavat varmaan ensin kuluttajilla ja myöhemmin sitten avautuu yrityksille. Samalla koitetaan varmaan palautella vanhan Skypen jättämää aukkoa.
 
Kenties siksi, että kysymyksessä on aivan uusi tuote. Yritys/koulutilejä ei ole rajattu pois, niitä ei tässä tuotteessa ole koskaan ollutkaan. "Oikea" Teams palvelee suurta joukkoa erillisiä organisaatioita, uusi Chat on globaali. Teknisesti ero on suuri.

Missään ei ole puhuttu yhtään mitään mistään "uudesta tuotteesta" vaan siitä, että teamsin tietyille toiminnoille (chat/pikakokouset) tulee erillinen ohjelmapätkä. Tämä on nimenomaan teamsin "apuohjelma", eikä mikään uusi tuote.

Ilmeisesti se on näemmä rakennettu tuon Teamsin "personal Editionin" päälle, minkä takia siihen ei voi kirjautua yritys/koulutileille.

Tuosta olisi aika hemmetisti enemmän hyötyä ja käyttöä, jos se linkittyihin tuohon yritys/oppilaitos teamsiin.
 
Missään ei ole puhuttu yhtään mitään mistään "uudesta tuotteesta" vaan siitä, että teamsin tietyille toiminnoille (chat/pikakokouset) tulee erillinen ohjelmapätkä. Tämä on nimenomaan teamsin "apuohjelma", eikä mikään uusi tuote.

Ilmeisesti se on näemmä rakennettu tuon Teamsin "personal Editionin" päälle, minkä takia siihen ei voi kirjautua yritys/koulutileille.

Tuosta olisi aika hemmetisti enemmän hyötyä ja käyttöä, jos se linkittyihin tuohon yritys/oppilaitos teamsiin.
Eiköhän se tule jossain vaiheessa saataville myös yritys/oppilaitos tileihin.
 
Windows 11 sisään rakennettu Teams ilmeisesti versio 2.0 ja kirjoitettu kokonaan uusiksi Webview2 päälle kun nykyinen on koodattu Electronin päälle. Testaavat varmaan ensin kuluttajilla ja myöhemmin sitten avautuu yrityksille. Samalla koitetaan varmaan palautella vanhan Skypen jättämää aukkoa.
Siis Teams-klientti, oikeastaan vain sen osa (Chat). On hyvin pieni osa sovelluksesta/palvelusta.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 537
Viestejä
4 556 337
Jäsenet
74 997
Uusin jäsen
jimbauzzi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom