Virallinen kinkunpaisto 2021 + muut jouluruoat ja juomat (oli 2017/2018/2019/2020)

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Avataan uusi ketju tälle vuodelle.

Kävin äsken hakemassa kinkun Prismasta.

Kuvasta poiketen kilohinta oli 5,99€.

Onneksi ei ole pakaste, jota joutuisi sulattelemaan erikseen.

IMG_20211217_120753.jpg IMG_20211217_120819.jpg
 

vipe

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 887
Mites kauan nuo tuorekinkut taas säilyykään jääkaapissa? Tarttis kanssa hakea. Kuvasta päätellen aika pitkään, mutta muistelisin jossain mainittaneen 3-4 päivää...

Ps. Oliko joku tarjous Prismassa vai? ;)
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Marraskuussa harjoittelin jo pikkukinkuilla.

Sisälämpötila oli 78°C astetta.

IMG_20211105_110945.jpg IMG_20211105_181321.jpg
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Mites kauan nuo tuorekinkut taas säilyykään jääkaapissa? Tarttis kanssa hakea. Kuvasta päätellen aika pitkään, mutta muistelisin jossain mainittaneen 3-4 päivää...

Ps. Oliko joku tarjous Prismassa vai? ;)
Tikkurilan Prismasta hain.

Tuossa on ainakin viimeinen käyttöpäivä 29.12.2021.

Kinkuissahan on paljon suolaa, joka on jo itsessään hyvä säilöntäaine.
 
Liittynyt
02.06.2017
Viestejä
374
Hain silakkamarkkinoilta aiemmin syksyllä suolasilliä, tällä viikolla olen touhunnut niistä maustesillejä. Luvassa useampaakin sorttia joulupöytään. Varhaisperunan saatavuuskin on parina viime vuotena parantunut ihan merkittävästi, joku on selvästi keksinyt bisnesraon italialaisen perunan kauppaamiselle.

Normaalisti olen ostanut eri kalojen mätejä isompia satseja, mutta nyt ei ole pitkään aikaan näkynyt järkevillä hinnoilla missään. Taidan painottaa tänä jouluna tuohon silliin, kylmäsavuloheen ja katkarapujuttuihin.

Itselle parhaimmat jouluruuat ovat aina olleet kaloja tai muita mereneläviä. Kinkkua voi syödä sen pari palaa ja vaimoa pidän lähinnä tärähtäneenä, kun haluaa karjalanpaistia jouluna. Laatikoista menee kinkun kanssa se pari lusikallista lanttulaatikkoa.
Lipeäkala on myös hyvää, mutta taitaa jäädä tänä vuonna väliin, kun on lyhyet joulupyhät, ei vain ehdi laittamaan kaikkea pöytään.
 
Liittynyt
02.06.2017
Viestejä
374
Helsingin Hakaniemen kauppahallista saa kotimaista uutta perunaa jouluna, hinnan puolesta voit valita otatko sisäfilettä vai perunaa - saat saman verran.
Italialaista varhaissiikliä on aika hyvin ainakin Helsingin fiinimmissä K-kaupoissa, 6-8e/kg, tämä tosin viime vuoden havainto.

Minä pakastelin noita perunoita aiemmin vastaavan ohjeen mukaan, yksikään kerta ei onnistunut kunnolla. Rakenne muuttui oudoksi, ja joka kerta eri tavalla. Nyt sitten Italialaista.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 129
Onko kukaan nähnyt tanskalaisia kinkkuja missään? Oliskohan tuolla tiksin prismassa?
 
Liittynyt
06.11.2016
Viestejä
46
Ite oon joku vuos tehnyt tuollain keittämällä hetken ja pakastamalla, heti alku kesän siiklistä, oli kyllä hyvää!! Viimevuonna jäi vähän myöhäselle ja oli muutenkin huono peruna vuosi, niin ei tullut mainittavia. Kovin oli vetisiä ja huonoja. Tänä vuonna sitten unohdin koko siiklin, enkä ees kesällä syönyt…

Tänä jouluna testi-nasu meni pikkujouluissa kavereiden kanssa savustellessa. Aattona sitten loimutellaan ja savustellaan lohta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 960
Jahas, nyt olis kinkkuja parikin. Ja nyt on dilemma. Ostettiin vartavasten jouluks vapaan possun porvarikinkku joka on jäissä. Ja nyt saatiin töistä tuorekinkku. Pakastekinkku on hiukan pienempi kuin tilattiin mutta vastaavasti tuorekinkku olis isompi. Nyt on kauhea dilemma päällä että kumman kinkun sitä tekis.. jos tekee ton tuoreskinkun niin se varmasti riittäis ja pakastekinkun vois tehdä koska vaan mutta jos tekee pakastekinkun kuten meinattiin siinä on pieni riski että ei kestä niin kauaa ja sitten kohta taas pitää tehdä toi tuoreskinkku kun ei sitä viitti pakastaakkaan.. harmittaa vaan että vapaan possun porvarikinkkuu joka makso enemmän kun meiän auto ei sitten syötäiskään jouluna..
Mutta päätöksiä pitää tehdä koska tänään toi pitäis ottaa sitten sulamaan..

Mutta pääasia että on kinkkua. Kinkkuhan syödään aina kuumana ja parhaimmillaan se on parin tunnin päästä paistamisesta kun ei ole kuuma mutta parahulttaisen lämmin. Sitten syyään koko yö ja juuan olutta ja kolme ennen maistamatonta vodkaakin on. Ja pitää muistaa että jouluna saa juoda mutta ei saa olla kännissä. Kaveriksi perinteisiä laatikoita uutuutena punajuuri-aurajuusto. Miltähän maistuu.. Ja rosollia ja Hasselbackan pottuja.

Ja säätkin näyttäis suosivan joskin sais vähän lunta tulla mutta pääasia että on pakkasta. Hautausmaakierros ja porukoilla käynti ja sen jälkeen saunaan ja syömään.
Takkapuita on ja Netflixissä odottaa uusin Narcos-kausi katsojaansa. Sitten vielä perinteinen keskiyön sauna kun talo on hiljentynyt ja saa olla ihan rauhassa. Sähkösauna tosin mutta sentään omakotitalo ja oma piha ja rauha.

Kyllä tästä vielä hyvä sura.
 
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
18
Liittynyt
05.05.2017
Viestejä
1 079
Normaalisti olen ostanut eri kalojen mätejä isompia satseja, mutta nyt ei ole pitkään aikaan näkynyt järkevillä hinnoilla missään.
Tukussa osasivat kertoa, että muikun mädistä kalastajille maksettava hinta on tuplaantunut viime vuodesta, lähinnä Ruotsin valtavasti kasvaneen kysynnän takia. Jos muikun mätiä on joskus saanut n. 100 €/kg kaupasta, niin nyt maksetaan kuulemma jo kalastajalle 140 €/kg.
 
Liittynyt
07.02.2017
Viestejä
2 014
Olen ollut aikeissa murjottaa yksin ja ilman kinkkua tän joulun, mutta muutin juuri mieleni kinkun suhteen.

Mistähän hankkisi (helsinki), tai onko suosituksia? Viime vuonna maksoin muistaakseni n. 9€/kg perusluuttomasta ruoholahden cittarista ja pari päivää ennen aattoa. Hyvää tuli, mutta tuntuu että maksoin liikaa. Lähinnä metromatkustajana funtsailin että oliskohan tukkutorin LIDLissä mitään, vai suosiolla johonkin itiksen prismaan :hmm:
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Ensimmäinen kerta kun kinkku meni uuniin ennen jouluaattoa, mutta tällä kertaa ajattelin jakaa joulustressiä ruokien valmistamisessa kahdelle päivälle.

IMG_20211223_082507.jpg
 
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
18
Mistähän hankkisi (helsinki), tai onko suosituksia? Viime vuonna maksoin muistaakseni n. 9€/kg perusluuttomasta ruoholahden cittarista ja pari päivää ennen aattoa. Hyvää tuli, mutta tuntuu että maksoin liikaa. Lähinnä metromatkustajana funtsailin että oliskohan tukkutorin LIDLissä mitään, vai suosiolla johonkin itiksen prismaan :hmm:
lidlin kinkut oli muistaakseni HK:n n.7kg luullinen 5€ kilo, 5kg luuton 7€ kilo ja 2-3kg pala 8€ kilo. Toki tukkutorin tilanteesta en tiedä mitään.
 

vipe

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 887
Ostin itse tällä kertaa "lähikinkun", eli Tapolan n. 4kg/hieman yli 50e. Siellä se nyt uunissa lepäilee, vajaa 50C vasta...Duuniläppäri kiinni, Gouden Carolus Classic auki, ja pelailua.

Aiempina vuosina ollut perus 7-8kg HK/Atria jööti, mistä jää aina puolet syömättä, koska vanhemmilla ja sukulaisilla joulusafkat 24-25 ja alkaa kinkku siinä kohtaa jo vähän tökkiä...Tää ensipuraisu on aina paras, kun illan pimetessä pikku kaljoissa käy vähän väliä kuolaamassa lämpötiloja.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Vihdoinkin valmista ja saa huokaista helpotuksesta, ettei jää niin paljon huomiselle ruoanlaittoa.

Tuossa vähän noita valmistuksen vaiheita ja otin tietenkin kinkkunesteet talteen pakastimeen tulevia kastikkeita varten.

Otin kinkun pois uunista kun sisälämpötila oli 78°C astetta. Lämpötila nousi vielä 80°C asteeseen sen jälkeen.

photo-collage.png
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 898
5.6 kg tuore paikallisen lihatalon potkallinen juhlakinkku uunissa muhimassa (47 sisälämpö nyt),alunperin oli tuore 3.5 kg HK juhlakinkku mutta poika sai yllätten duunipaikasta tuon isomman niin vaihdettiin sitten päikseen.
 
Liittynyt
17.07.2018
Viestejä
1 453
Monet suomalaiset jouluruuat on muuten perseestä. Imelät perunalaatikko, lanttulaatikko, porkkanalaatikko on kaikki kyllä jotain pula-ajan tuotoksia menneeltä ajalta jolloin ei tiedetty paremmasta tai osattu tehdä parempaa, ihan vastenmielistä roskaa. Rosolli ja lipeäkala on kanssa ihan hirveää paskaa. Rosollia vois ehkä syödä jos siinä ei ois sitä vitun punajuurta.
Glögi on kanssa aika karmeaa. Perinteiset Pandan ja Fazerin suklaat siihen päälle niin on saatu kaikki vastenmieliset ruokalajit samaan kattaukseen jälkiruokaa myöten.
Kaurapuurosta saa kivat oksennusrefleksit jouluaamuna luumun kera, se on rakenteeltaan jotain niin ällöä.

Siinäpä ne sitten onkin.

Kinkkua ja kalkkunaa on kyllä ihan kiva syödä jouluna. Tosin siihen kinkkuunkin tympiintyy jo ensimmäisen päivän aikana, alkaa tökkimään aika helposti.
Kalkkunaa sen sijaan voi kyllä syödä pari-kolme päivää putkeen.

Hyvää Joulua kaikille kaikesta tästä negatiivisesta palautteesta huolimatta, älkää ottako itseenne.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 887
7,1kg kinkku tuli tänään paistettua. Todella hyvää tuli ja omasta mielestä parasta heti kuumana joululimpun päällä.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Laittakaa ihmeessä niitä kuvia valmiista tuotoksista, että voisi oppia toisten valmistustekniikoista.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Ekat puraisut kinkusta.

Meni ehkä omaan makuun liian kypsäksi ja olisi voinut ottaa pois jo 75-76°C asteessa.

IMG_20211223_210112.jpg
 
Liittynyt
07.02.2017
Viestejä
2 014
lidlin kinkut oli muistaakseni HK:n n.7kg luullinen 5€ kilo, 5kg luuton 7€ kilo ja 2-3kg pala 8€ kilo. Toki tukkutorin tilanteesta en tiedä mitään.
Päädyin triplaan ja Prismaan. Oli melkein jo korissa 6kg luuton atria (7.79€kg). Aattelin kuitenkin katsastaa vastapäisen LIDLin tarjonnan. Sama, luuton atria 3.7€/kg. 24€ tuli säästöä alle minuutin kävelyllä :thumbsup: Ja sikafarmarit kiittää... Haetaan Prismasta sitten välipäivinä wotkinin kinkku parilla eurolla.
:dead:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 163
Kinkku unohtui uuniin ja tuli 87C asteisena ulos. En laita kuvia, mutta jos on liian kuivaa, ostan toisen.

edit: siis Ikean paistomittari hajosi ja Inkbirdissä ei näytä olevan hälytystä. Kinkku meni 62C->87C parissa tunnissa ja en ollut yhtään varautunut tähän.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 163
Nyhtöpossua vaikka burgerien väliin tai pizzatäytteeksi?
Ihan hyvää oli ensimmäiset erät leivän päällä ja tähän voi tehdä kastikkeita. Paistoliemet on (taloyhtiön) parvekkeella jäähtymässä ja niistä kehitän jotain. 1L tuli tavaraa n. 5kg kinkusta, että katsotaan, kuinka kuivaksi veti..
 
Liittynyt
01.06.2021
Viestejä
215
Monet suomalaiset jouluruuat on muuten perseestä. Imelät perunalaatikko, lanttulaatikko, porkkanalaatikko on kaikki kyllä jotain pula-ajan tuotoksia menneeltä ajalta jolloin ei tiedetty paremmasta tai osattu tehdä parempaa, ihan vastenmielistä roskaa. Rosolli ja lipeäkala on kanssa ihan hirveää paskaa. Rosollia vois ehkä syödä jos siinä ei ois sitä vitun punajuurta.
Glögi on kanssa aika karmeaa. Perinteiset Pandan ja Fazerin suklaat siihen päälle niin on saatu kaikki vastenmieliset ruokalajit samaan kattaukseen jälkiruokaa myöten.
Kaurapuurosta saa kivat oksennusrefleksit jouluaamuna luumun kera, se on rakenteeltaan jotain niin ällöä.

Siinäpä ne sitten onkin.

Kinkkua ja kalkkunaa on kyllä ihan kiva syödä jouluna. Tosin siihen kinkkuunkin tympiintyy jo ensimmäisen päivän aikana, alkaa tökkimään aika helposti.
Kalkkunaa sen sijaan voi kyllä syödä pari-kolme päivää putkeen.

Hyvää Joulua kaikille kaikesta tästä negatiivisesta palautteesta huolimatta, älkää ottako itseenne.
Mulla sama homma, ei oikein perinteinen joulu maistu. Minusta parasta joulupöydässä on aina perunat ja ruskea kastike, heh. Mutta teen yleensä yhden paremman aterian joulun aikaan - yksi suosikeistani oli muutama vuosi sitten tämä Spiced lamb with bulgur & tahini dressing. Meni erittäin mukavasti vähän paremman portugalilaisen punaviinin kanssa. Tänä vuonna tosin menen samalla meiningillä kuin viime jouluna: juustoja, viinirypäleitä, kirsikkatomaatteja, grillattuja artisokan sydämiä, oliiveja, voileipäkeksilajitelma ja valkoviinihyytelöä yms. Nam!
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
@hsalonen

Jos oli potkallinen kinkku, niin luultavasti luun vieressä on parasta kinkkua vielä jäljellä.

Kastike varmaan pelastaa tilannetta jos meni niin kuivaksi, että tulee hikka syödessä.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Mikä ton kulhon funktio on
Tuo varmaan kosteutta uunin sisälle, mutta yleensä käytetään syvää uunipeltiä vedellä täytettynä jos ei käytä kinkkupussia?

Silloin kinkusta tippuva neste ei pääse myöskään tippumaan uunin pohjalle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 713
Mitenhän tässä käy... tänään ei valmikksi paistettua pikkukinkkua löytynyt mistään kaupasta. No ostin sitten parin kilon kinkun, sulan sellaisen. Pussiin sisään, 200c puoli tuntia, eli klo 22.30 oli siinä. Sitten asteet 100c . Kello 01.30 pitäis olla valmista.

Paistomittarin syvyyttä vähän muutin kun se olisi ollut muuten melkein läpi kinkusta.

Tottakai palaneen muovin käry voi tuoda oman esanssin kun osui pussi perkele väärään paikkaan :whistling:

Piti sitten alkaa illalla säätämään, kai tuo jäähtyy aamuun mennessä sitten kun... 2 vuotta sitten uunitin kinkkua ekan kerran, silloin oli isompi yksilö. Nyt sitten taas jännittää mitä tuosta tulee:eek:

Edit: mittari näyttää 50c nyt.

Edit: lenkin jälkeen melkein 70c, kyllä se siitä. Sitten kuuman rasvan kanssa sähläämistä :oops:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 898
Eipä tuosta kinkusta viitsi kuvia ottaa kun se on hyvin pelkistetty versio.Ylikypsäksi ilman kortsuja,nahka ja läskit pois ja pinta ruskeaksi ilman kuorrutuksia.Joulupöytään valmiiksi siivutettuna.Järkyttävä määrä tuli hukkaa tuosta luusta,läskistä ja nahasta,lisäksi ulkonäkö rujompi.Hyvää tuo kyllä on joten kaikki lopulta hyvin.Lähdenkin tästä hakemaan lisää ja korkkaan uuden oluen kyytipojaksi.
 

Adasme

Tukijäsen
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
656
125c paistettu n. 6h. Kinkun aloitus paino 5.9kg,kinkku oli luuton harmaasuolattu. 75C kun oli mittarissa ulos uunista ja sinappihuntu perään kotisinapilla ja korppujauhoilla.
jäähdytystä ja sitten ulos parvekkeelle hyvin peiteltynä odottamaan tämänpäiväistä maistelua.
Lopputulos varmasti mehevä kun ei päästänyt yhtään suuremmaksi lämpötilaa.

Kinkku1.jpg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 960
Uuni ja uunin luukku on helpompi pyyhkiä heti paiston jälkeen kun tuo kosteus pyörii uunissa.
Yleensä rasvahöyry jämähtää luukun lasien väliin ja pidikkeiden reikien ympärille.
Mutta mistä se rasvahöyrty tulee kun kinkku on pussissa?
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 732
125c paistettu n. 6h. Kinkun aloitus paino 5.9kg,kinkku oli luuton harmaasuolattu. 75C kun oli mittarissa ulos uunista ja sinappihuntu perään kotisinapilla ja korppujauhoilla.
jäähdytystä ja sitten ulos parvekkeelle hyvin peiteltynä odottamaan tämänpäiväistä maistelua.
Lopputulos varmasti mehevä kun ei päästänyt yhtään suuremmaksi lämpötilaa.

Täällä muuten sama setti ja hyvin saman näköinen lopputuloskin, mutta sillä erolla että leikkasin tuota kamaraa/rasvaa vähän enemmän pois, kun ei sitä syödä kuitenkaan.

Mutta mistä se rasvahöyrty tulee kun kinkku on pussissa?
Ei sen pussin kuulu olla täysin umpinainen, mutta eipä sieltä hirveästi höyryjä tule.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 257
Onko muilla ollut Atria 3 kilon juhlakinkku kun paiston jälkeen se neste aivan kuin joltain saippualta olisi maistunut ja samoin kinkku myös
 
Viimeksi muokattu:

Fox-x

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
866
Onko muilla ollut Atria 3 kilon juhlakinkku kun paiston jälkeen se neste aivan kuin joltain saippualta olisi maistunut ja samoin kinkku myös
Juuri äsken otin samanlaisesta koepalan ja normaalille maistui. Myös paistoneste oli hyvän makuista.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 257
Tänään hain HK juhlakinkun ja maku huomattavasti parempi sekä nesteen määrä myös tässä HK juhlakinkussa paljon vähäisempi
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
Omien empiirisien kokemuksien mukaan ulos tulevan kinkkunesteen määrä korreloi kinkun sisälämpötilan mukaan, eli jos sisälämpötila on valmistamisen alkaessa +10 ja yli, niin silloin ei tule niin paljon nestettä ulos.

Myös kypsennyslämpötila vaikuttaa. Korkeassa lämmössä kypsennettäessä nestettä tulee enemmän kuin miedossa 100-asteen lämmössä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 960
On se nyt kumma. Joka vuosi sama juttu.
4kg mötkäle ja tunti per kilo 100c. Paskat. Klo 12 uuniin ja nyt n. klo 18 niin sisälämpö 71.
Ja vielä Meaterilla lämmöt eli ne on kunnossa. Miks aina käy näin. Taas menee hiton myöhään. Ja viime vuonna taas tuntu kypsyvän niin pirun nopeesti alle normi ajan.

No ei tässä joulu pilalla ole mutta on se hitto ku ei saa mitenkään sumplittua tota optimisti.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 881
On se nyt kumma. Joka vuosi sama juttu.
4kg mötkäle ja tunti per kilo 100c. Paskat. Klo 12 uuniin ja nyt n. klo 18 niin sisälämpö 71.
Ja vielä Meaterilla lämmöt eli ne on kunnossa. Miks aina käy näin. Taas menee hiton myöhään. Ja viime vuonna taas tuntu kypsyvän niin pirun nopeesti alle normi ajan.

No ei tässä joulu pilalla ole mutta on se hitto ku ei saa mitenkään sumplittua tota optimisti.
Käytitkö kiertoilmaa? Sitä käyttämällä kypsyy nopeammin, mutta lämpötilaa pitää pudottaa 10-15 astetta.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
3 257
On se nyt kumma. Joka vuosi sama juttu.
4kg mötkäle ja tunti per kilo 100c. Paskat. Klo 12 uuniin ja nyt n. klo 18 niin sisälämpö 71.
Ja vielä Meaterilla lämmöt eli ne on kunnossa. Miks aina käy näin. Taas menee hiton myöhään. Ja viime vuonna taas tuntu kypsyvän niin pirun nopeesti alle normi ajan.

No ei tässä joulu pilalla ole mutta on se hitto ku ei saa mitenkään sumplittua tota optimisti.
Minä laitoin ton 3 kilon 120 asteessa 3 ja puoli tuntia niin sillä tuli ihan hyvä kyllä
 
Liittynyt
02.02.2017
Viestejä
590
Jääkinkku tullut tehtyä jo monta vuotta. Tällä kertaa noin neljän kilon luuton kinkku valurautapataan ja pata leivinuuniin viime yönä ja aamulla pois. Kuorrutus vaahterasiirapilla ja fariinisokerilla.

Kuvaa en hoksannut tälläkään kertaa ottaa

Lämpömittaria en käytä, joten karkeasti 2h/kg -kaavalla mennään.

Hyvää joulua
 
Liittynyt
10.01.2017
Viestejä
103
On se nyt kumma. Joka vuosi sama juttu.
4kg mötkäle ja tunti per kilo 100c. Paskat. Klo 12 uuniin ja nyt n. klo 18 niin sisälämpö 71.
Ja vielä Meaterilla lämmöt eli ne on kunnossa. Miks aina käy näin. Taas menee hiton myöhään. Ja viime vuonna taas tuntu kypsyvän niin pirun nopeesti alle normi ajan.

No ei tässä joulu pilalla ole mutta on se hitto ku ei saa mitenkään sumplittua tota optimisti.
Eikö ihmisen pitäisi olla melko hyvin oppiva eläin? Meinaan jos vuosi toisensa jälkeen tekee saman...?

Tuo tunti per kilo taitaa olla joku aikoja sitten debunkattu marttojen myytti. Ja siinäkin eka tunti kovemmassa lämmössä ja loput 125c, jolloin saattais osua paremmin haarukkaan. 100c ja tunti per kilo ei kyllä mee koskaan maaliin ellei lähtö oo jotain 30c :lol:

Itse jo oppinut, että tämänkin vuoden 5,8Kg HK luuton juhlakinkku paistopussissa vie sen 7,5h 110c todellisella lämmöllä lähdön ollessa jotain 7c. Ulos uunista 77c, jolloin pöydällä nousee vielä 80c asti. Tän jälkeen verkot, kamarat, silavat sun muut paskeet pois ja takas kuumempaan uuniin ja pinta ruskeeksi, niin (oletettavasti) säilyvyyskin vähän paranee. Sinappihunnuille olen viitannut kintaalla jo vuosia sitten. Sinappia löytyy sitten pöydästä jos sitä vaatii...

Ja pussin pohjalle kertyneet liemet tietty hyötykäyttöön mallilla: Kattilaan -> nopea jäähdytys tiskialtaassa kylmävesihauteessa -> jääkaappiin -> rasvakerros kiekkona veks -> siitä ja puolesta liemestä ruskea kastike. Loput liemet talteen pakkaseen, paitsi itselleni jätän lorauksen, koska tykkään uittaa koko joululautasen tässä liemessä sen ruskean kastikkeen sijaan. Kivasti yhdistää kaiken lihan, lohen, perunan, laatikot, sillisalaatin*... joku oma pervo juttuni ;)

*Nimenomaan Saarioisten sillisalaattia sen olla pitää. Ei se rosolli vaan maistu samalle. Ja joulupöytä kerran vuodessa on se ainoa asia mikä omasta mielestä kuuluu pitää perinteisenä ja sellaisena mihin on itse lapsuudessa tottunut. Muuten en näin vahvasti jämähdä vanhoihin kaavoihin.

Tässä omat kaksi senttiäni aiheesta. Maistuvia jouluruokia vaan kaikille! :giggle:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12 960
Eikö ihmisen pitäisi olla melko hyvin oppiva eläin? Meinaan jos vuosi toisensa jälkeen tekee saman...?
Noku siinähän se on kun ei ole mitään kaavaa kun viime vuonna meni isompi kinkku samassa ajassa ylikypsäks..
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
241 333
Viestejä
4 214 968
Jäsenet
71 039
Uusin jäsen
wormik

Hinta.fi

Ylös Bottom